Şimdi Ara

Alternatif enerji: Rüzgar enerjisi üretiminde liderlik ABD'ye geçti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
9.549
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Küresel ekonomideki kötü gidişin önemli nedenlerinden biri enerji maliyetlerinin ve paralelinde üretim masraflarının giderek artması. Özellikle fosil yakıtların dalgalı fiyat seyri ve rezervlerin her geçen gün azalması firmaları ve ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Bu noktada öne çıkan kaynaklardan biri de ülkemizde de hem devlet hem de özel sektörün gündeminde olan Rüzgâr enerjisi.


    Güncel bilgilere göre, güneşten gelen enerjinin %2'ye varan kısmı rüzgar enerjisine dönüşüyor. Güneş enerjisiyle birlikte son yıllarda öne çıkan alternatif enerji kaynaklarından biri olarak çekim merkezi olmayı başaran Rüzgar enerjisi, temiz ve sürdürülebilir olmasıyla dikkat çekiyor. Sahip olduğu avantajlar sayesinde ülkelerin enerji üretiminde oynadığı rol her geçen yıl artan rüzgar enerjisi üretiminde liderliğin Almanya'dan ABD'ye geçtiği belirtiliyor.


    Alternatif enerji kaynakları konusunda oldukça iddialı olan ve uzunca bir süredir rüzgâr'dan enerji üretimi konusunda lider olan Almanya, Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi'nin açıkladığı 2008 yılı rakamlarına göre koltuğunu ABD'ye teslim ediyor. Açıklanan rakamlara göre, ABD'nin rüzgar enerjisi kapasitesi geçtiğimiz yıl %50'lik artış ile 25 Gigawatt (GW) seviyesine çıkarak 5 milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeye geldiği bildirildi. İkinci sırada yer alan Almanya'nın 24 Gigawatt seviyesinde olduğu, üç ve dördüncü sırada ise İspanya ve Çin'in bulunduğu açıklandı.


    2008 sonu itibariyle dünya genelinde rüzgar enerjisi üretiminin %29 büyüyerek 121 Gigawatt seviyesine ulaştığı belirtiliyor. Öte yandan ABD'nin güneş enerjisi üretiminde de liderliğ ele geçirmek istediği ifade edilirken, Senato Finans Komitesinin alternatif enerji kaynaklarını desteklemek ve verimliliği arttırmak adına 31 milyar dolarlık vergi indirimini ve diğer teşvikleri, Ekonomik Uyarı Paketi dahilinde onayladığı belirtiliyor.








  • bizde yapsak ya bunlsarı elektrigimizin %50 sini hala dogalgazdan saglıyoruz...
  • rüzgardan üretirseniz dogalgazdan kazandıkları paranın ceyregini bile kazanamazlar. adamlar kurnaz. neyle kandiracaklarini biliyorlar. baraj bakımından avrupada 1. sıradayız ama elektrigi başka yerlerden üretiyoruz. uyuyan turkiye cumhuriyeti halkına bence mustehak. saygılar...
  • Siyasi parti ismi, ikon vb. ifadeler kullanmamaya özen gösterelim.
  • Danimarka'lılar Baltık denizini bu rüzgar panelleriyle donatmışlar. Ülkenin belli bir bölümü bundan sağlanan elektrikle aydınlanıyor. Bizde ise; önce doğalgaz tesisatı ve donanımı yapan firmalar doluştuktan sonra ezbere anlaşmalarla, kişiliksiz kontratlarla dışa bağımlılığımız en üst düzey hale getirildikten sonra işe başlanıp, cepler dolduruluyor...

    Sıkıysa evdeki tesisatı sökün
  • bu teknolojini gelişmesini gerçekten çok isterim
  • Yaklaşık 1 senedir Rüzgar Enerjisi üzerine araştırmalar yapıyorum. Herhangi bir sorunuz varsa sorabilirsiniz.

    Türkiye için şunu söyleyeyim, sadece rüzgar enerjisi ile bir şeyler yapamayız ama olabildiğince kullanmakta yarar var. Son yıllarda bu yönde bir ivme var.
  • Güneş enerjisi müthiş bişey. Veririmlilik oranı yüzde 10-15 olan panellerden yüzde 40-45 olanlara doğru geçilebilirse ve bunlarda türkiyede yaygınlaşırsa enerji konusunda sıkıntılar büyük ölçüde azalır. ama nerdeeeeeeeeee. bizim sapık düşünceli yöneticiler panellere bi vergi koyarlar şimdiki elektrikle aynı fiyata geliverir (hani rekabet saglanacak ya. örnek olarak kamyon şoförleri daha ucuz olduğu için mazot yerine 10 numara yağa geçmişlerdi ama o sapık düşünceli bi kaç amca 10 numara yağa vergi bindirip mazotla aynı fiyata getiriverdiler. gerekçede mazot satıcılarına rekabette haksızlık olmuş) peh peh peh.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fuzbing

    Yaklaşık 1 senedir Rüzgar Enerjisi üzerine araştırmalar yapıyorum. Herhangi bir sorunuz varsa sorabilirsiniz.

    Türkiye için şunu söyleyeyim, sadece rüzgar enerjisi ile bir şeyler yapamayız ama olabildiğince kullanmakta yarar var. Son yıllarda bu yönde bir ivme var.


    Almanya, İspanya ve Danimarka Avrupa'da rüzgar enerjisini en çok kullanan ülkeler. Peki bu ülkelerin potansiyeli diğer ülkelerden çok mu fazla? Mesela Almanya ve Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyellerini karşılaştırabileceğimiz bir internet sitesi var mı? Türkiye'deki rüzgar potansiyeli bilgilerini

    http://www.ruzgarenerjisibirligi.org.tr/
    http://www.eie.gov.tr/YEK.html

    adreslerinden bulabiliyoruz.




  • Biz Anamur'a rüzgar santrali hayalleri kurarken Akkuyuya nükleer santral yapmaya kalkıyorlar. Daha pahalı, tehlikeli ve eski toknolojiyi inanılmaz paralar harcayarak satın almak, birilerine küllüyatlı miktarda para yedirmek varken neden rüzgar enerjisi gibi akılcı bir çözüme yönelsinler ki. Üstelik uçak ve gemilerle kolayca vurulabilecek bir yere, mavi bayraklı cennet bir koy'a ve ecemiş fayına 8 mil uzaklıkta bir bölgeye kuruyorlar nükleer santrali. Ben şimdi bu adamlara vatan haini desem hapse girerim, ama onlar girmiyor nedense.
  • Rüzgar enerjisi bana göre nükleer enerjinin alternatifi değil. En azından henüz değil. Birsürü ülke yıllardır nükleer santralleri kullanıyor. Havayı kirletmeden, doğal kaynakları da harcamadan en verimli şekilde enerji üretiyor. Biz geç kaldık sadece sorun bu. Ayrıca nükleer santrali nereye yaparsanız yapın insanlar (en azından oranın yerel halkı) karşı çıkacaktır. Buna yapacak birşey yok. Rüzgar millerini de insanların yerleşim bölgelerinden uzağa koymazsanız sesten dolayı insanlar orada yaşayamaz.
  • Bizde de ithal doğalgazdan elektrik üreten doğalgaz çevrim santralleri (adına bakın ne kadar da kulağa hoş geliyor) var. Dışa bağımlılık dediklerri bu olsa gerek.
  • Adamlar onbinlerce megawatt'lık kurulu elektrik santalinden bahsediyor bizdeki kurulu güç ise 100megawatt bile değil. Bu arada @neverlate uranyumda bir doğal kaynak ve sonu var.
  • @neverlate: Nükleer atık denilen şeyden haberiniz yok herhalde?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: neverlate


    quote:

    Orjinalden alıntı: fuzbing

    Yaklaşık 1 senedir Rüzgar Enerjisi üzerine araştırmalar yapıyorum. Herhangi bir sorunuz varsa sorabilirsiniz.

    Türkiye için şunu söyleyeyim, sadece rüzgar enerjisi ile bir şeyler yapamayız ama olabildiğince kullanmakta yarar var. Son yıllarda bu yönde bir ivme var.


    Almanya, İspanya ve Danimarka Avrupa'da rüzgar enerjisini en çok kullanan ülkeler. Peki bu ülkelerin potansiyeli diğer ülkelerden çok mu fazla? Mesela Almanya ve Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyellerini karşılaştırabileceğimiz bir internet sitesi var mı? Türkiye'deki rüzgar potansiyeli bilgilerini

    http://www.ruzgarenerjisibirligi.org.tr/
    http://www.eie.gov.tr/YEK.html

    adreslerinden bulabiliyoruz.

    Şuanki kurulu türbinlerle Almanya 25 bin MW civarı bir güç potansiyeline sahip, İspanya 17 bin MW, Türkiye ise 450 MW civarında. Fakat özellikle Almanya'ya giderseniz hemen hemen her yerde rüzgar türbinlerinin olduğunu görürsünüz. Toplam kapasiteyi düşünürsek Türkiye'nin de çok yüksek bir potansiyeli var fakat bunun çok büyük bir kısmı kullanılamıyor ya da kullanılması çok masraflı oluyor ayrıca Türkiye'de ideal rüzgar hızına sahip bölge sayısı oldukça az.

    Sonuç olarak dediğim gibi rüzgar enerjisinden faydalanmalıyız ama tek başına rüzgar enerjisi hiç bir şeyi çözmez.




  • Uranyum doğal kaynak ama su ve doğalgaz gibi işimize yarayan kaynaklardan değil. Nükleer santraller havayı kirletmiyor dedim. Nükleer atıklar olabilir tabi ama petrolden ya da doğalgazdan elektrik üretmekten çok daha temiz ve verimli.

    @Fuzbing, potansiyel derken santral yapılabilecek bölge sayısından bahsetmiştim. Anladığım kadarıyla Türkiye'de bu potansiel bahsettiğimiz ülkeler kadar iyi değil.
  • Kaliteli rüzgar türbini yapanlar danimarka(vestas) -almanya (aero-enercon) ABD(GE) ülkemizde üretim yok ama biz rüzgar santrali kurarsak bu sefer alternatör ithal etmiş oluruz buda 15 yıllık doğal gaza eşit olur(ömrü 20 yıl zaten ) rüzgar enerjisi alternatiftir bunu unutmayalım. ülkemiz için asıl enerji nükleer-termik ve hidroelektrik tir ülkemiz öncelikle hidroelektrik santral yapımına elverişlidir sonra termik eğer birgün teknoloji ithal etmekten vazgeçersek nükller enerji. ülkemiz için rüzgar ve güneşi kesinlikle unutun zengin olmak isteyenler bunlara yatırım yapabilir faiz yiyeceklerine bizim parmızı yerler elektriğede zam üstüne zam gelir almanya elektriğini en çok kömürle karşılıyor neden yerli?????? Rüzgar ve güneş sadece alternatiftir bununla 70 milyonun elektriğini karşılarım diyen varsa çıksın. yüzde 15 ini karşılasın ekonomi çöker... nükleer- termik - hidro şart... başka çözümü yok ileride herşey meydana çıkacak...

    ülkemizde aero-enercon lisansına sahip kuruluş demirer holding tir ve lisans almak için 500 milyon avro ödeme yapmıştır. izmir serbest bölgede kanat imal edip enercona veriyor bunun karşılığında alternatör alıyor tabi 1 kanat bir alternatör etmiyor malesef.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi upgradetr -- 8 Şubat 2009; 18:30:19 >




  • Rüzgar panellerinin oldukça pahalı olduğunu duymuştum.Ama bu maliyeti birkaç yılda kara donüştürüyorlarmış.Ülkemizde kurulacak çok yer var ama maalesef boş işlere yatırım yapmakta üstümüze yok.
  • rüzgar enerjisinden faydalansak iii ama diğerlerindende faydalanmalıyız



    ahhh keşke cahillikten yoksun olsak
  • almanya rüzgar alanından güneşe kaydı. almanyanın bu konuda gerilemesinin sebebi bu olabilir. nükleer enerjiye gelince ; sen uranyumu ülkende zenginleştrime işlemini yapamıyorsan , atığını atacak yer problemin varsa ,anlaştığın firmalar anlaşmaya 50 yıl sonraki santral söküm işleminin hesabını karıştırmıyorsa ; bu işten zararlı çıkarsın. yenilebilir kaynakların mevcut ihtiyacı karşılaması da şuanda zor gözüküyor.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.