Şimdi Ara

Rektifiye soruları (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
222
Cevap
6
Favori
9.216
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Grupta bi arkadaş Antalya da 206 yaptırmak için teklif alıp kabul etmiş.

    Rektifiye soruları
  • Sulu gömlek motora 7 bin işçilik ha, ohaaaaaaaa, üst kapağı sökecek yahu altı üstü.

    Yakında bu ustalar yüzünden motor tamirini kendimiz yapmaya başlayacağız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tenekekutu

    Katalizör değişecek. Ustaya söylersiniz ilk ucuz bir marka yağ ve çıkmada olur yağ filtresi ile sadece araç rölantide dururken motor ısınıncaya kadar çalışsın sonra bunu boşaltsın bu yağ ile araç kullanılmayacak sadece rölantide çalışacak araç. Usta bilir zaten ama hatırlatmakta yarar var, rodaj yağı motor yapınca böyle yapılır. Bu yağı boşalttıktan sonra normal bakım yağını koyar ilk 1000 km yağına, suyuna siz binmeden bakacaksınız, 2-3 bin devri geçmeyip 80-100 km üstüne de çıkmayın aracı zorlamayın kısacası. Eğer yağ işareti gibi kırmızı bir uyarı işareti yanarsa kesinlikle aracı kullanmayacaksınız. İlk 1000 km dolunca usta da kontrol edecek eğer antifriz koymadı ise onu koyacak veya tamamlayacak. 1000 km boyunca sorun çıkmadı ise zaten sonrasında çıkmaz, bu işin stresli kısmı ilk 1000 km'dir. Yağ yakmada ya olmaz ya da bin km'de yarım litre kadar birşey olur.


    Yine ilk 1000 km sadece benzinde aracı kullanacaksınız sonra LPG'de binilecek, LPG ayarını 1000 km sonra yaptırırsınız. Subaplara gelince değişir ise alıştırmasını reftefiyeci, ayarını ise motor ustası yapar.

    çıkma yağ gibi fikirlere nasıl ulaşıyorsunuz? Yeni motora çıkma yada dandik yağ koysun da tekrar rektefiye yaptırsın değil mi?


    Aman diyeyim böyle şeyler yapmayın. Profesyonel ellerde ve profesyonel pist yada yarış araçlarında prof alıştırma yapılır. Bizim kullandığımız tam sentetik yağlar ile aslında rodaj daha uzun sürer. Nedeni ise aşınmaya karşı koruma olmasından dolayı.


    Profesyonel rodaj minereal yağ ile yapılır ki aşınma daha hızlı olsun. Sonra duruluma yağı konur daha sonra ise asıl yağ koyularak rodaj işlemi tamamlanır. Bunlara günlük kullanının ve arabaların ihtiyacı yok. Koy kaliteli yağını ilk 500 zorlamadan bin sonrasında ara ara devri arttırarak kullanıp rampa aşağı da aracı kompresyona sokup segmanların her iki yönde aşınması sağlamak gerekiyor. ilk yağ ve filtre 1500km de kesinlikle değiştirilmelidir. Metal tozları oldukça fazla olur.





  • 10-60 yağ ile sizce yağ yakma kesilir miydi? Bu işi geciktirseniz motoru kucağınıza bile alabilirdiniz.

  • Ben normalde mobil’in 10w40 yarı-sentetik motor yağını kullanırım. Mobil’in resmî satıcısı sattığı için sahte olmadığını biliyorum en azından.


    Rektifiye soruları

    Rodaj konusunda ustanın ne söyleyeceği de önemli. Onu konuştuğumuzda buraya yazarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 23 Aralık 2022; 9:31:39 >
  • Piston segman mahle 2700

    Ana yatak king 350

    Kol yatak king 200

    Gömlek yenmak 800

    Tk subap güneş 650

    Gayd ozgayd 150

    Subap lastik 75

    Krank on kece skt 75

    Arka kece orj 185

    Gömlek oringleri 50

    Sprey 5 adet 250

    Toplam:5485


    Bu listedeki markalar iyidir değil mi? Mahle, king, güneş zaten sık kullanılan, bilinen markalar. Yenmak da iyiymiş.


    Krankta, blokta, ve silindir kapağında sorun çıkmaması iyi oldu. Bunlarda sorun çıksa fiyatı ciddi arttıracaktı, bunların fiyatları yüksek çünkü. Blok zaten sıfır yok, çıkma bulunacaktı, o da çıkma motor alınarak elde ediliyor. Bu haliyle rektifiye işçiliği de görece uyguna geldi, 4 bin liraya yapıyorlar. Yılbaşından itibaren fiyatlara %50 zam gelecekmiş, onu tahmin ettiğim için yılbaşı gelmeden aracın motorunu yaptırdım. Benim fan motoru, radyatör, devirdaim gibi parçaların da sorunsuz olması totalde fiyatın fazla yükselmemesine sebep oldu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 23 Aralık 2022; 9:52:1 >




  • Sinirli ve Süratli kullanıcısına yanıt

    Şaka yazdığın dimi?

    Adam gömlek çakacak blok taşlanacak ve üst kapak söküp araç üstünde yapacak..

    Krank keçesinide rüyasında değiştirir sökmeden ..

  • Değişecek olan ek parçalar:



    Rektifiye soruları


    Motor parçalarıyla birlikte total şimdilik 8000 lira tuttu. 5 taksitle aldım. 4000 rektifiyeci, 9000 de usta alacak. Totalde şu ana kadar görünen 21.000 tl. Katalizör ve süreç içinde çıkabilecek masraflar hariç. Katalizör işi biraz pahalıya gelecek sanırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 23 Aralık 2022; 11:47:9 >
  • Tamircime rodaj meselesini sordum. Rodaja gerek olmadığını söyledi. Dedim “kontakt halinde olan yeni parçalar olduğu için belki belirli bir deviri bir süre/mesafe geçmemem gerekir diye düşündüm.” Zaten çok zorlamazsın, 4000-5000 devri geçmezsin bir süre, dedi. Yağ değişimini 1000 km sonra yapacakmışız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 23 Aralık 2022; 11:51:37 >
  • Motoru yaptırma kararımın sebepleri:

    1) aracı motor bitik halde satsam zarar edecektim.
    2) ikinci el araç piyasası berbat, bunu satsam temiz araç bulmak çok zor. Kendi aracımın pek çok parçasını kaliteli parça ve işçilikle son 3 yılda yeniledim. Elimdeki aracı biliyorum. Sevmesem de bununla devam etmek finansal olarak daha doğru bir karar olarak göründü.
    3)motoru yaptırmadan binseydim yakıt tüketimi en az %25 artmış olarak bineceğim için zaten bir süre sonra motorun parasını yakıta vermiş olacaktım. Yakılan yağın parasını saymıyorum.
    4) şimdi yaptırmasam ocaktan itibaren her şeye çok yüksek zamlar geleceği için seneye çok daha pahalıya gelecekti.
    5) motor yenilenmiş olarak araca binmek keyifli ve ekonomik olacak.
    6) parçaları zaten taksitle alıyorum, bu enflasyonist ortamda o para rahatlıkla ödenir, erir gider. Kalan işçilik ücreti de mevcut enflasyonist ortamda fazla gelmedi. Üç ay sonra işçilik ücretleri %75 artarsa şaşırmam.
    7) satarken motor yapılmış olarak satmak fiyatına olumlu etki edecektir. Elimde belgeleri olacak.
    8) rektifiyeci, tamirci, parçacı üçündede güvenebileceğim insanlar olunca yaptırmak doğru göründü.

    Sıfır egea veya fiorino bulabilseydim bu aracı ikinci el Şahin parasına verip onları şu enflasyonist ortamda araç kredisiyle alacaktım, o da bir nevi tl’yi shortlamaktır, hem de sıfır ve garantili, piyasası yüksek araç sahibi olacaktım, ama bayilerde araç yok. Sıfır bulunmuyorsa ve temiz ikinci el araç alamayacaksam elimdeki daha iyidir. Klimalı, airbag’li, enjeksiyonlu motora sahip, güzel görünen bir araç en azından. Tampon ekleri, marşpiyel, spoiler falan mevcut, full siyah renk, içinde ayak altı aydınlatma, kol dayama gibi ekstralar var, 15” güzel alaşım jantları var. Bir ara pasta cila yaptırmayı da düşünebilirim. Yol tutuşu, yakıt tüketimi falan iyidir. Uzun yolda yormuyor, koltukları oldukça rahat. Pek çok parçasının tamirini de kendim yapabiliyorum, artık zaman içinde pek çok şeyini öğrendim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 23 Aralık 2022; 12:20:21 >




  • Motoru açtırmışken yüksek dereceli egzantrik ve ona uygun supap uygulaması yaptırmak aklımdan geçti, ama yaptırmadım. Yaptırsam çok daha zevk verirdi, ama hakkıyla yapmak için o işlerden anlayan usta lazım. Yakıt tüketimini de bir miktar arttıracaktı ve yine ara sıra sorun çıkarabilirdi. Bu ara o işe girmek istemedim. Benim ustaya sordum, o da orijinalden yana, motor modifikasyonu yapmıyor. Egzantrik uygulaması iyi yapıldığında atmosferik motorda %30 civarı beygir gücü artışı sağlayabiliyor. Aracın devirlenme hızı çok artıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 23 Aralık 2022; 12:47:54 >
  • Katalizörü iptal etsek nasıl olur?
  • Öncelikle araç egzoz emisyondan geçmez, egzozdan dolayı motor arıza lambası yanar, katalizör içi boşalacağı için ses artar, bir miktar yakıtınız artar, çiğ yakıt kokusu oluşur.

  • trakonys T kullanıcısına yanıt

    Muayeneye bir buçuk yıl var, o sorun olmaz. Alt devirlerde güç kaybı oluyorken yüksek devirde güç artıyordu diye hatırlıyorum, ama o işin iyi yapılması için de geometrisinden anlayacak adam lazım sanırım. Düz boru iyi olmaz diye tahmin ediyorum. Sesin ciddi artıp apaçi tarzı bağırmasını, etrafı rahatsız etmesini istemem. Susturucuyu falan da düzgün bir şey alıp takmak gerekir herhalde.


    Katalizör eriyince kat iptali fikri aklıma geldi, görüşlerinizi öğrenmek istedim.

  • Katalizörü motor arıza lambası yakmayacak şekilde iptal etmenin bir yolu var mı?
  • Yenisi ile değiştirmek :)

    Aslında üreticiler bunu depozitolu yapsa eskisini ver yenisini al şeklinde fazla pahalı tutmaz. Para eden yani pahalı olan şey içindeki elementler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 23 Aralık 2022; 22:28:18 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ezimuse

    çıkma yağ gibi fikirlere nasıl ulaşıyorsunuz? Yeni motora çıkma yada dandik yağ koysun da tekrar rektefiye yaptırsın değil mi?


    Aman diyeyim böyle şeyler yapmayın. Profesyonel ellerde ve profesyonel pist yada yarış araçlarında prof alıştırma yapılır. Bizim kullandığımız tam sentetik yağlar ile aslında rodaj daha uzun sürer. Nedeni ise aşınmaya karşı koruma olmasından dolayı.


    Profesyonel rodaj minereal yağ ile yapılır ki aşınma daha hızlı olsun. Sonra duruluma yağı konur daha sonra ise asıl yağ koyularak rodaj işlemi tamamlanır. Bunlara günlük kullanının ve arabaların ihtiyacı yok. Koy kaliteli yağını ilk 500 zorlamadan bin sonrasında ara ara devri arttırarak kullanıp rampa aşağı da aracı kompresyona sokup segmanların her iki yönde aşınması sağlamak gerekiyor. ilk yağ ve filtre 1500km de kesinlikle değiştirilmelidir. Metal tozları oldukça fazla olur.



    Alıntıları Göster

    İnsanların ne yazdığını tam okumadan cevap yazmak son zamanların modası mı oldu? Yağ için bildiğimiz motor yağı ve dandik yağ mı diyen var? Ucuz yağ koyarsın, UCUZ bak UCUZ dandik değil tekrar yazıyorum UCUZ markası olan bir yağ, yağ yani bu da insanların arabalarında kullandığı bir yağ. UCUZ olunca dandik olmuyor pahalı olunca da süper olmuyor gibi UCUZ işte bildiğimiz Mobil, Shell, Petrol Ofisi vs vs ama ucuz olan versiyonları, ucuz anlatabildim mi acaba? Bu yağ ile aracı zaten 15 dk kadar çalıştıracaksın binlerce km yapmayacaksın, tutup da dünyanın en iyi yağını kullansan ne olacak? Geçtim 15 dk'yı, bin km boyunca bile piyasadaki ucuz yağlar ile pahalı yağlar arasında fark yok zaten, tekrar yazıyorum çıkma, dandik değil UCUZ yağ, ustası zaten anlar ben arkadaşa yazdım ustası da bilir bunu, yılların baş ustası.


    Ayrıca yağ filtresi var hani hani şu yağı temizleyen süzen filtreden bahsediyorum, isterse hiç filtre olmasın 15 dk çalıştırdığın yağın amacı zaten motorda kalmış olabilecek tozları, talaşları yağın temizlemesidir. Bu yağın filtreden geçip temizlenmesini zaten istemiyoruz, ne var ne yok kir varsa onun bu yağa geçmesini istiyoruz ki motorun içi tertemiz olsun. Sıfır filtre takmanın da bir anlamı yok bu durumda, çıkma da olsa tabi çıkma var çıkma var temiz çıkmadan bahsediyoruz ki genelde araçtan sökülen filtre olur bu, bir yağ filtresi ki mecbur takacaksın çünkü oraya takarsın zaten bunun görevi oradan yağ kaçırmamasıdır, süzmesini çok da önemli değil, süzmese daha iyi bile. Yine yaptırdığı ustası ne dediğimi anlayacak birisi benim demem ile içinde talaş dolu filtreyi koyacak birisi değil. İşin erbabı yukarıda yazdıklarımı duyunca anlar ne demek istediğimi, buradan yazıp ustaya ustalık arkadaş öğretsin diye yazmıyorum zaten. Ustaya hatırlatsın diye yazıyorum, iki tür rodaj yağ işlemi yapılır sanayi de bu şekilde olanı tercih etsin, çünkü arkadaşımız biraz titiz yazdıklarından onu anladım.


    Şurada anlamadan, dinlemeden geçmişte ne yazmışız okumadan işimizi bize öğretiyorsunuz hayret birşey. Böyle yaptıktan sonrada ilk yağ ve filtre 1500 km sonra da kesinlikle değiştirilmeli diye birşey yok. Kaldı ki 500 km ve 1500 nereden çıktı o da ayrı konu, tüm motorlar üretilirken fabrikada üsteki gibi rodaj yağı ile temizlenir günümüzde, diğer kontrol de 1000 km sonradır. İlla değiştireceksen 1000 km sonra değiştirirsin ki rodaj yağını ile temizlediğin motor için de buna gerek yok, bakım zamanı yağını değiştirirsin. Merak etme daha yaptığım hiçbir motor tekrar rektefiye gelmedi binlerce km de kullanılıyor. Motor rektefiye edecek usta da fabrika hassasiyetine yakın iş yapan birisidir, haliyle eski usül 1000 km rodaj yağı değişimi yapmak çok da gerekli değil. Kaldı ki motor aslında rektefiye bile olmuyor sayılır kullanılan iç parçalar STD ölçümünde.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 24 Aralık 2022; 0:21:58 >




  • @tenekekutu tamircimin önerilerine ne diyorsunuz? Sizin önerdiğiniz gibi yapmak bana da iyi olabilir gibi geldi, neticede motordaki o ilk on beş dakikada muhtemelen hareket halindeki parçalar arasındaki en kritik kontakt, sürtünme olacaktır, ve yağı en fazla o ilk hareketler etkileyecektir (küçük metal parçalarla kirlenme vesaire). Sonrasında oturur. Ama yılların ustasına öyle yapmayı önermedim, kendi bildiği, önerdiği gibi olsun diye düşündüm. Belki onun düşüncesi daha doğrudur. Belki 1000 km yerine 500 km sonra yaptırabilirim yağ ve yağ filtresi değişimini. Devir konusunda bir sınır koymasa da ben en azından ilk bin kilometrede 4000 deviri geçmeyeyim diyorum. Usta bana rodaja gerek olmadığını söyledi. Sizin mesleğiniz nedir?


    Sanayide yetkili servisten ayrılma başka bir usta daha var, o da deneyimli ve bilinen bir usta. Ona iki-üç hafta önce rektifiye işlemi sonrasında rodaj gerekir mi diye sorduğumda o da gerek olmadığını, istediğim gibi basabileceğimi söylemişti.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 24 Aralık 2022; 12:18:19 >




  • Ben olsam tam sentetik normal yağ koyup (5w30, 5w40 artık ne kullanıyorsanız) sadece filtre değişimi yaparım. İlk 100 ve 500 km lerde filtre değişimi yeterli olur. Eksilen yağ da tamamlanacak.
  • tenekekutu kullanıcısına yanıt

    "ve çıkmada olur" Bunu ben yazmadım herhalde. Siz de yazdıklarınızı tekrar okuyup bi filtreleyin isterseniz! Gerçi siz filtre kullanmıyormuşsunuz çok normal.

  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.