Şimdi Ara

Rektifiye soruları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
218
Cevap
6
Favori
8.927
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aracım Citroen c2 1.4, 8 valf benzin/LPG’li. Yağ yakması çok arttığı ve motorun çalışmasında yaşanan sıkıntılardan ötürü araca rektifiye yapılacak. Motor Citroen c3 ve Peugeot 206 araçlarındaki motorla aynı, sıradan atmosferik motor. Sulu gömlek.

    Değişik özel servislerle konuştum, en aklıma yatan Citroen ustasının söylediği: motoru üstten ve alttan açacak, rektifiyeci gelip ne gerekiyorsa söyleyecek, parçaları alacağım ve işlem yapılacak. Sulu gömlek olduğu için motor indirmeye büyük ihtimalle gerek olmaz diyor usta. Usta motoru söküp toplamaya 7 bin lira diyor (motor inecek olursa 9 olur dedi), rektifiyeci de 3 bin lira gibi alıyormuş.
    Ben kendim önceden rektifiyede kullanılan bazı temel parçaların fiyatlarını parçacılardan sordurdum. Fiyatları yazıyorum:

    Piston, segman, gömlek set 4000 tl
    Takım supap: 650
    Takım conta: 600
    Silindir kapak contası orijinal: 200

    Muhtemelen 6 bin civarı parça tutarsa bin lira da ıvır zıvır için gider 17 bin civarı hallolur diyor usta. Tabi motor açılıp görülmeden nelerin değişmesi gerekiyor bilmek mümkün değil bunlar temel bazı parçaların fiyatları. Piston mahle, gömlek yenmak marka.

    Ustaya işlem için garanti verip vermediğini sordum, kendi işçiliği için veriyor. Ama aldığım parçada sorun çıkarsa ve motor ondan sorun çıkartırsa tekrar işçilik alırım tekrar yapılır diyor. Tahminim problem çıkarsa rektifiyeci sorunu aldığım parçaya atacak, bu sanayide hep yapılan olaydır. Bunu engellemek için parçaları rektifiyeciye aldırmam daha iyi olur mu?

    Motoru indirmeden bu şekilde rektifiye yapmaya ne diyorsunuz? Bu şekilde krankta, ana yatakta falan sorun olup olmadığını anlayabilirler mi?

    Sanayi berbat bir yer. Bir usta direkt 40 bin lira gider dedi rektefe için. Diğer bir usta 25-40 arası dedi, ama 40 bine hazırlıklı olmamı söyledi. Bu iki ayrı usta motoru komple indirecekler. Bir diğer Citroen ustası benim yukarıdaki ustayla aynı şekilde motoru komple indirmeden 20’ye hallolur, 20’yi geçmez dedi. Motoru indirse de indirmese de 10 bin lira işçilik istiyor ama büyük ihtimal inmeye gerek kalmadan hallolur diyor. Açınca belli olurmuş dediğine göre.

    Çıkmacılarda motorlar var, ama tamamen kapalı kutu. Çıkma motorlara 15-17 arası diyorlar, motor söküp takmasını kendi ustalarına yaptırırsam (7-10 arası işçilik ücreti) eğer verdikleri motor sıkıntılı çıkarsa başka motorla değiştirmeye ve tekrar işçilik parası almamaya garanti veriyorlar. Tabi takıldıktan sonra bir-iki gün içinde motorda sıkıntı var mı anlamam gerekiyor, garanti süresi o kadar. Bir de yeni motoru ruhsata işleme falan olacak. Kendi aracımdaki motoru onlar alıyorlar bu arada.

    Sandık motoru varsa bile çok pahalı olacağı için değerlendirmedim.

    Daha önce hiç motor yaptırmadım, sanayide gerçekten güvendiğim bir tamirci yok, fikirlerinizi öğrenmek isterim. Sanayide dönen düzenbazlıkları da az çok biliyorum. Bu sebepten aracı bu haliyle satmayı da değerlendirdim rektifiye ile uğraşmak yerine, ama yaptırıp binme düşüncesi daha ağır basıyor. Benim kafamdaki soru işareti, motoru açtıktan sonra ustaların bir şekilde fazla para almak için çakallık yapmaya kalkması veya işin adam gibi yapılmayıp kısa süre sonra motorun tekrar rektifiye istemesi, yapan ustanın da suçu parçaya veya sürücüye atması gibi riskler. Sanayide rektefe olayında görece sık olan şeyler bunlar. Tanıdık veya güvenilir usta olsa belki sıkıntı olmaz, öyle biri de yok maalesef.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 1 Aralık 2022; 14:10:19 >







  • İş sadece piston - supap - segman takımıyla bitmiyor. Eğer motor yapılırsa tüm borular değişiyor. Tüm pompaları değişiyor. Ben şu fiyata yaparım diyen usta sizi bağlamak için yaparız deyip sonradan daha fazlasını çıkaracağından emin olabilirsiniz. Ben şuanda Uno aracımı rektifiye ye vermek zorunda kaldım sadece parçaları 12.000 tuttu ve piyasanın en ucuz aracı daha rektifiyece parasında var 23.000 bulacak gibi

    2 günlük iş bile olmadığı düşünülürse 12-15 bin liralar anormal yüksek.


    getirdiğin parçadan sorun çıkarsa ayağı yapan ustaya da adım bile atma. şüphesi olan usta liste verir bana bunları temin et der...


    bence söylediklerin arasında en makulu japoncu dediğin usta. motor zaten basit motor, japoncu olması avantaj bana kalırsa.


    yeni değiştirdiğin devirdaim triger vs parçaların değişmesine gerek yok.

    Araç aldığımdan beri yağ yakıyor. Ustaların o şekilde bir girişimi, yanlışı olmadı. Zaman içinde yağ yakması daha da arttı. Muz cumhuriyeti ülkelerde enflasyonun ve hukuksuzluğun bu boyutlarda olmamasından ötürü, oradakilerin bizlerin yaşadıkları seviyelerde problemleri olduğunu sanmıyorum. Ülkede genel bir çöküş var, kimse kimseye güvenmiyor. Çakallık norm olmuş. Hukuk işlemiyor. Enflasyon, sistematik servet aktarımının temel aracı haline gelmiş. Ustaların sözde garantisine fazla güvenmiyorum, motor rektifiye işlemlerinde suçu sürücüye veya parçaya veya başka bir şeye atmak ustaların en azından bir kısmının sık başvurdukları yöntemlerdir. Öyle bir durumda hukuken hak aramak çoğunlukla beyhude bir çaba olur. Bir dava açmanın ücreti zaten belli.

    Yeni takacağın piston ve segman orjinal değil ise ve gömlek çakılmadıysa bir miktar yağ eksiltebilir. Mesela std0.5 piston segman atıyorum.
    Rektefiye sonrası konulan yağ 2000-3000km de genelde değişir.
    Fatura alsan da kimi nereye şikayet edeceksin? Öyle bir kurum mu var?
    Bu işler tanıdık ustada yaptırılır. Tanıdık dediğim gerekirse kavga edebileceğin.
    Motor yaptırmak ufak bir iş değil. Biz toplamda 4 sefer farklı araçlara motor yaptırdık 2 sefer çıkma motor aldık. Ama maşallah forum ahalisi çok biliyor bu işleri.
    Şu usta katalizör fotoğrafı atmış ne yapılabilir demişsin ya seni usta şu an kucaklamaya başlamış. Usta dediğin ne yapılacaksa yapar değişecek dediyse değişir.
    Senin usta ne dedi bilmem ama sonra onun söyleyip senin yapmadığın her şey yüzünden ileride çıkan sorunda sen kabahatli olursun...
  • Denemedim ama en azından bir kontrol sistemleri var:


    https://www.gmy.com.tr

  • Alıntı

    metni:
    Ustaya işlem için garanti verip vermediğini sordum, kendi işçiliği için veriyor. Ama aldığım parçada sorun çıkarsa ve motor ondan sorun çıkartırsa tekrar işçilik alırım tekrar yapılır diyor.


    Bu kısımdan anladığım kadarıyla, usta malzemeden kazanamadığı parayı "ekstra" işçiliklerden çıkarır. Onlar da kendilerince haklı olarak kendi almadıkları parçaya garanti veremiyor.


    Bence ustanın parçaları nereden ve hangi marka alacağını konuşun. Aklınıza yatarsa parça + işçilik + garanti şeklinde anlaşın. Muhtemelen biraz daha tuzlu olur ama diğer durumda problem ne olursa olsun usta "ne getirdiysen onu taktım, işçilikte sorun yok" diyecektir.

  • İş sadece piston - supap - segman takımıyla bitmiyor. Eğer motor yapılırsa tüm borular değişiyor. Tüm pompaları değişiyor. Ben şu fiyata yaparım diyen usta sizi bağlamak için yaparız deyip sonradan daha fazlasını çıkaracağından emin olabilirsiniz. Ben şuanda Uno aracımı rektifiye ye vermek zorunda kaldım sadece parçaları 12.000 tuttu ve piyasanın en ucuz aracı daha rektifiyece parasında var 23.000 bulacak gibi

  • Neyin 25i neyin 40ı çıkma sandık motor bakın daha iyi
  • sulu gömlek olmasının avantajı işçilik. Komple sıfır gömlek çakılabiliyor. Piston saglamsa piston niye degişiyor? Segman atıp gömlegi degiştirin.Piston kötü durumdaysa orası ayrı.


    O kadar sökülmüşken yataklara vs bakılmalı. Ayrıca devirdaim,triger,antifiriz felan degişmeli.

    Mantıklı olan silindir kapagının kontrolü, yatakların degişmesi lazım. O kadar sökülecek.



    Silindir kapagı sökünce durum anlaşılır.


    Nerde yaşıyorsunuz?


    En önemli olay burda işçilik. Tabi malzemede önemli.


    Blogu sökmeden alttan karteri söküp kranka ulaşabilirler zaten. Sulu gömlekte komple gömlekler degişeceginden üzerinde çakıyorlar bildigim kadarıyla.


    Sulu gömlek olmayasaydı normal rektefiye için zaten mecbur komple sökülecekti.


    Aracı günenilir bir yere bırakmanız lazım. Sadece segman atıp sizi sepetlemesinler komple yaptık diye.


    Youtube videolarına bakın bursada uludag otomotiv var. İşçilikleri klasik sanayi usulü. Fiyatını bilmem. Büyükşehirlerde yaşıyorsanız illa düzgün yer bulursunuz.

    Silindir kpagı açılmadan tam masrafınız belli olmaz kapalı kutu. Çıkma motor işine hiç girmeyin.





  • mosasaurus kullanıcısına yanıt

    Peki sandık motor fiyatı nedir biliyor musunuz?


    Sandık motor alsanız dahi yine işçilig ödeyeceksiniz üzerinde ki motor sökülecek yenisi takıalcak.


    Ayrıca yeni motor numarasını işletmeyle ugraşacak.


    Elinde saglam motor varsa rektefiye kurtarıyorsa ki sulu gömlek ne diye sandık motor alsın?


    Rektefiye bu fiyatlara çıkıyorsa sandık motor minimum 2 katı.

  • Çıkma motor iyide çıkabilir seninkinden kötüde


    Motor açılıp yataklar segmanlar pistonlar değişecek ise gerekiyorsa borularda pompalar kayışlar vs değişmeli bence ki değsin bunlara ,

  • Rektefiyeyle beraber triger sistemi, devirdaim, su hortumları vs. de mutlaka değişmeli. Yoksa her şeyi yaptık derken saçma sapan bir hortumun yırtılıp-su kaçırmasından dolayı motoru tekrar elinize alabilirsiniz.

  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Kontrol sisteminden kastınız nedir? Firma hakkında bilginiz, duyumunuz var mı? Ben Antalya’dayım bu hafta bir şubesine gidip konuşacağım.
  • B.Avcı B kullanıcısına yanıt
    Size katılıyorum, dediğiniz gibi yapacağım. Gerçi ustanın verdiği garanti de sözde bir garanti, problem çıksa ve sözünün arkasında durmasa yapılacak pek bir şey yok. Kaşelenmiş bir kâğıt , fatura alacağım ama ülkede yıllık enflasyon %200 olmuş, dava açacak olsam dava uzun sürecek artı avukat masrafı artı dava sonuçlanana kadar devalüasyondan ötürü o para pula dönecek… maalesef ülkenin geldiği nokta bu.
  • seyrek45 kullanıcısına yanıt
    Sizin motorunuzun değişen parçaları nelerdir? Ustanızın işçiliği ve rektefiyecinin ücreti ne kadar tutacak? Bahsettiğiniz olasılık benim de aklımda.
  • mosasaurus kullanıcısına yanıt
    Maalesef rektifiye fiyatları böyle artık. Bir de atmosferik benzinli motor bu, ve sulu gömlek. Ona rağmen böyle. PSA’nın 90’lardan beri kullandığı eski tip sıradan enjeksiyonlu üstten tek egzantrik 8 valf motor. Yeni nesil karmaşık dizel motorlara falan rektifiye için kaç istiyorlardır tahmin edemiyorum. Olası bir terminoloji hatasını düzelteyim. Sandık motor, aracı üreten firmanın “sandık” içinde sattığı sıfır komple motor olurken çıkma motora sandık motor denmiyor. Belki siz biliyorsunuzdur, bilmeyenler için yazıyorum.
  • Piston segman gömlek set olarak satılıyormuş, ben fiyat almak için motor açılmadan önce parçacılara temel bazı parçaları sordurdum. Motor açılınca bana neyin lazım olduğunu söyleyecekler, gerçi ben tam garanti olması için parçaları ustaya veya rektifiyeciye aldırmayı düşünüyorum. Onu ustayla konuşacağım. Tam 40 bin km önce triger, devirdaim ve V kayışı PSA’nın orijinal logolu parçalarıyla iyi bir işçilikle değişti. Yine de değiştirmem gerekir mi? Antalya’da ikamet ediyorum. Uludağ otomotiv videolarını izledim, biliyorum. Orada olsam tercih edebilirdim. Çıkma motor işine girmeyi ben de düşünmüyorum.
  • Brother ToLGa B kullanıcısına yanıt
    Motor indirilmeden bu işlem yapıldığında ana yatak değişemiyormuş ustanın söylediğine göre.
  • nacker kullanıcısına yanıt
    40 bin km önce triger, devirdaim ve V kayışı PSA’nın orijinal logolu parçalarıyla ve iyi bir işçilikle değişti. Yine de bunları değiştirmem gerekir mi?
  • evet hocam biliyorum sayfada göz gezdirirken okudum iki kısa yazayım dedim hızlıca yazip çıktım. adanada fiyatlar bu kadar yüksek değil bu yil içinde arkadaşın focus 2 1.6tdci aracına akrabamın yanında motor yaptırdık motorda egzantrik milleri harici ne var ne yok her şey değişti turbo da dahil sıfır alındı 30bine kapattık. o motora bu fiyatların çekilmesi garip geldi. bizim buradaki sanayiye göre sizin fiyatlar yüksek
  • Rektifiye soruları Rektifiye soruları Rektifiye soruları




  • zaten motor sökülecek triger için ekstra işçilik ödemezsiniz sadece parça masrafınız olur. Aracınızın triger degişimi kaç binde oluyor? yada kaç yıl önce degişti? Atıyorum 60 bin km sonra tekrar masraf edeceksiniz işçilik ve parça masrafınız olacak. Şuan işçilik içinde olacak.


    Triger degişimi size kalmış.


    Birde bana kalırsa sökülürken gerekirse motoru komple aşagı indirsinler yataklarıda degiştirin. Sonuçta onlarda aşınmış/yıpranmış parça. Aklınızda kalmaz. Belkide yataklarda hiçbirşey yok ama daha sonra bir şey olursa bu sefer alttan motor açılacak. Tekrar masraf.


    Hiçbilmediginiz güvenmediginiz yere bırakacagınıza en azından bu tarz yerler daha güvenli. Arayıp fiyat alın size kaç saat uzaklıkta?


    Aslında antalya'da youtube tamirhane kanalı var. Vag gurubu araçlara bakıyor. Sizin aracı yapar mı bilmiyorum. Birazda pahalı olabilir belki ama işçiligi sanayi seviyesinin üzerinde.


    https://www.youtube.com/@TAMIRHANE/videos



    Sizin burda düzgün bir usta ve rektefiyeci bulmanız lazım. Birde kaliteli parça.





  • 7-10 bin lira işçilik çok fazla değil mi
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.