Şimdi Ara

DİZEL ARAÇ NEDİR?ALINIR MI ALINMAZ MI?NASIL KULLANILIR? (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
189
Cevap
10
Favori
99.859
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Savaş Bey, bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    Söylediklerinizi bende forumda defalarca ifade ettim. Turbo dizel bir aracın uzun yıllar hizmet etmesini bekleyen arkadaşların kullanıma azami dikkat etmesi gerektiği, özellikle hava filtresinin Türkiye şartlarında daha kısa periyotlarda değişmesini ve 15.000 km.den önce 7.500 km.de yağ ve yağ filtresinin değişmesi gerektiğini defalarca açıkladım.

    Bunlara uyduktan sonra ve iyi yakıt kullandığınız sürece (yakıt kalitesinden emin değilseniz yakıt katkısı kullanın) 1.3 motorla 300.000, 1.4 motorla 400.000, 1.5 motorla 500.000 ve 1.6 motorla 600.000 km.ler kesinlikle hayal değildir.

    Siz aracınıza ne kadar sık bakarsanız o da size o kadar fazla hizmet eder.
  • Eyv abi şimdi daha güzel oldu sağol
    quote:

    Orjinalden alıntı: savaskayan

    doğru dersin.Ama önceki nickim le sistem beni bir türlü kabul etmedi.site yöneticileri de maillerime cevap vermeyince yeni mesaj atmaya mecbur kaldım.
    Ben de değişikliklerin altını çizdim özellikle.

  • Verdiğin bilgiler için tekrar teşekkürler üstad.
  • Bir ara dizel Renault 9 almayı düşündüm. Hatta hurda fiyatına bulmuştum. Parçaları ucuz olsa bile revizyonu yaşıtı benzinli araca göre daha pahalıya geldiği için yanına bile yaklaşmadım.
  • arkadaşlar benimde dizel megane ll den geçen hafta intercoolun olduğu kelepçe gevşemiş siyah renkte bi sıvı gelmişti.yağ değil ama yağ buharı dedi servis.intercoolü söküp temizlediler ve 2000 km sonra tekrar gel dediler.böle bişeyle karşılaşan varmı.kafamı karıştırdı adamlar ne oldu anlamadım.turboda problem olabilirmi bilgisi olan arkadaşlar bi bakıverin


    arkadaşlar kimse yokmu.bu arada aracın yağı bugün baktım çok fazla ondanda olabilirmi.max.çizgisininde üzerinde.


    buna cevap arıyorum.aracımda 60 bin km de.servis bakımlı.hep zamanında yaptım.yardımcı olurasan iyi olur
  • 1-Yağ seviyesini nasıl ölçtün?
    Motoru stop ettikten sonra en az 15 dk bekle ve çubuktan ölç.Çubugu çıkar sil ve yerine doğru tak.
    Eğer çubuğun ucu kıvrılırsa araçta yağ yok zannedebilirsin,bu olmadık şey değil.
    2-Motorda gerçekten fazla yağ olabilir.Bu senin sorununa sebeb de olabilir.
    3-Problem turbo problemi değil.ş
    4-Eğer sık sık hava filtresi değiştirmediysen ve periyodik bakımlarla yetindiysen büyük bir ihtimalle kompresyon zayıflamış olabilir.Dolayısı ile yağ buhaı intercooler a yönlenmiş olabilir yüksek devirde hortum aniden çıkabilir.Aynı olay 2.kez olursa bu hususları araştır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskayan -- 25 Mart 2008; 7:37:38 >
  • arkadaslar 2005 dci clio 2 nin 1 hafta once 20 ytl ye ozel serviste hava filtresini degistim . Ayrica ben mazot filtreside degistim oda 55 ytl. 10 ytl de ustaya verdim. Sonucta arac bakim yapmadan once en fazla 125 km yaptigi 9 cizginin 2. sinde 155 km yol yapti bu kadar fark beklemiyordum. Sonucta verdigim parayi 3 depoda sadece yakittan cikartmis olacagim ve bencede mazot filtreside degistirmeyi ihmal etmeyin periyodik bakimlara birakmadan sadece yakit tuketiminden kariniz olacaktir.
  • 1
    quote:

    -Yağ seviyesini nasıl ölçtün?
    Motoru stop ettikten sonra en az 15 dk bekle ve çubuktan ölç.Çubugu çıkar sil ve yerine doğru tak.
    Eğer çubuğun ucu kıvrılırsa araçta yağ yok zannedebilirsin,bu olmadık şey değil.
    2-Motorda gerçekten fazla yağ olabilir.Bu senin sorununa sebeb de olabilir.
    3-Problem turbo problemi değil.ş
    4-Eğer sık sık hava filtresi değiştirmediysen ve periyodik bakımlarla yetindiysen büyük bir ihtimalle kompresyon zayıflamış olabilir.Dolayısı ile yağ buhaı intercooler a yönlenmiş olabilir yüksek devirde hortum aniden çıkabilir.Aynı olay 2.kez olursa bu hususları araştır.


    aracı çektiğim yer düz zemin.aracı hiç çalıştırmadan ölçtüm.hava filtresini değiştireli 3500 km oldu.bu arada dün sana pm attım.
    bugün servisteki ustaya tekrar sordum bişey yok diyo.15 gün sonra gitcem bakacak.büyük ihtimalle yağ buharı diyo.eminim bişey yok dedi.




  • Arkadaşlar diyelim shell de yağ değiştirmek ücretsiz ,ben castrol alıp adama al değiştir desem değiştirirmi, yoksa shell yağmı almamız gerek , sonuçta yağın parasını markete veriyoruz adamada 10 lira atıyoruz onun bir zararı yok , bir bilginiz varmı
  • Bildiğim kadarıyla kendi yağlarından alman gerek.
  • Yağ buharının fazlalığı motordaki aşınıklığı gösterir.Yani motor üfleme yapar.Ama dizel motorda ne kadar bakımlı olursa olsun yağ buharı muhakkak olacaktır.Çünkü dizel motor daha fazla sıcaklıkla çalışır.Önemli olan üflemenin fazlalığı,Aracın ciddi oranda yağ eksiltiyor mu bir de ona bak.Servis ustalarına da fazla güvenme.Eskiden servisler yokken en iyi ustalar sanayi çarşılarındaydı.Sonra servisler açıldı ama o iyi ustalar değil,sanayi çarşısında iş yapamayan ustalar servis ustası oldu.Peki eski iyi ustalar ne oldu?Becerebilenler kendi özel servislerini açtılar.Beceremeyenler her marka araca hizmet vermeye devam ediyorlar:)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskayan -- 26 Mart 2008; 7:36:08 >
  • dizel daha fazla sıcaklıklamı çalışır? bu konuda bi yanlış bilgin olduğunu düşünüyorum. dizel kesinlikle benzinli motordan daha düşük sıcaklıkta çalışıyor ısınması bile dakikalar sürüyor. soğuk kış günlerinde kalorifer ısınana kadar donmuş olmamak için mecburen ac açık gidiyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _ahmet_

    Arkadaşlar diyelim shell de yağ değiştirmek ücretsiz ,ben castrol alıp adama al değiştir desem değiştirirmi, yoksa shell yağmı almamız gerek , sonuçta yağın parasını markete veriyoruz adamada 10 lira atıyoruz onun bir zararı yok , bir bilginiz varmı

    iki sorum var dostum
    1-binbaşılık aile yadigarı mı yoksa torpil filan mı var?
    2-bu soru ucuz bir kafa bulma yöntemi mi?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TiFoSi_BJK

    dizel daha fazla sıcaklıklamı çalışır? bu konuda bi yanlış bilgin olduğunu düşünüyorum. dizel kesinlikle benzinli motordan daha düşük sıcaklıkta çalışıyor ısınması bile dakikalar sürüyor. soğuk kış günlerinde kalorifer ısınana kadar donmuş olmamak için mecburen ac açık gidiyorum

    Dizel motor bir iki saniyede ısınmaz elbet.Bu yüzden kızdırma bujileriyle ateşlenir önce.Hatta 40-50 yıl önceki kol gücüyle ilk hareketi verilen bazı dizellerde kızdırma bujisi yerine kızdırma çubukları vardı.bunların üzerine üstübü takılırdı.Bu motorları çalıştırmak icin önce kızdırma çubuğunun üstündeki üstübü yakılır kor haline getirilir hızlıca yerine sıkıştırılır ve sonra süratle motorun kolu çevrilirdi.
    Dayımda bulunan bir jenerator bu şekilde çalışırdı ve 30 yıl kadar önce bizzat denedim,çalıştırdım.
    Dizel motorun düzenli olarak daha fazla sıcak çalışma zorunluluğu sebebiyle termostatı da geç açılır.Kalorifer sistemi de bu yüzden daha geç ısınır.
    Dizel motorun ilk çalıştırma sonrasında uzun süre ısıtılmasının önemi kış ortasında conta yakınca,kapak atılınca anlaşılır:)
    "Arabayı çalıştırıp durduğu yerde ısıtmanın ne anlamı var ,yavaş yavaş ilerleyip ısıtın" diyen akıldanelere de her zaman inanmayın.
    Bu durumda 1.sayfada koyu harflerle yazdığım yazıdaki 10.maddeye bir kaç cümle eklendi:)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskayan -- 26 Mart 2008; 17:44:40 >




  • hayır aracımda yağ eksiltme yok.ustada öle dedi yağ eksiltmiyor problem yok dedi.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: illakihb

    arkadaslar 2005 dci clio 2 nin 1 hafta once 20 ytl ye ozel serviste hava filtresini degistim . Ayrica ben mazot filtreside degistim oda 55 ytl. 10 ytl de ustaya verdim. Sonucta arac bakim yapmadan once en fazla 125 km yaptigi 9 cizginin 2. sinde 155 km yol yapti bu kadar fark beklemiyordum. Sonucta verdigim parayi 3 depoda sadece yakittan cikartmis olacagim ve bencede mazot filtreside degistirmeyi ihmal etmeyin periyodik bakimlara birakmadan sadece yakit tuketiminden kariniz olacaktir.


    hava ve mazot filtresinin yan sanayi olanını rahatlıkla kullanabilirsiniz bi de ustanın insaflı olanını bulun.Daha ekonomik olur:)

    Hava filtresi :7701477208 kod OEM 5,09 YTL +KDV
    Mazot Filtresi:7701061576 kod OEM 14,00 YTL +KDV kaynak:otoismail.com.tr Bu fiyatlar toptan fiyatlardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskayan -- 26 Mart 2008; 18:52:04 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: eldorado06

    hayır aracımda yağ eksiltme yok.ustada öle dedi yağ eksiltmiyor problem yok dedi.

    Yağ eksitmiyorsa,çekiş düşmemişse belki sadece hortumun kelepçeleri gevşemiş olabilir.
    Fakat ilginç olan yağ seviyesinin yüksek oluşu.
    Yağ değişimi yapan biri dikkatsizlik etmiş olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskayan -- 26 Mart 2008; 21:08:41 >
  • quote:

    Yağ eksitmiyorsa,çekiş düşmemişse belki sadece hortumun kelepçeleri gevşemiş olabilir.
    Fakat ilginç olan yağ seviyesinin yüksek oluşu.
    Yağ değişimi yapan biri dikkatsizlik etmiş olabilir.

    ustaya anlattım ya. dedim yağ seviyesi fazla biraz.ben dedi tekrar kontrol ederken bakacağım.çubuk yanıltır diyo.her hangi bişey yok dedi ama işte kafam takıldı.bundanda atmış olabilir.ustada yağ değil yağ buharı diyo dizellerde olur dedi.10 gün sonra gideceğim bakalım ne diyecek
  • savaskayan merhaba, yağ konusunda shelle ilgili birşey demiştim, okuyunca saçma olabilir ama orda çalışan eleman git yağı al değiştireyim diyor, belki hiç değiştirmemişsen bilmiyor olabilirsin, ben hiç deneyeniniz varmı diyorum, alaycı ifaden beni üzdü,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _ahmet_

    savaskayan merhaba, yağ konusunda shelle ilgili birşey demiştim, okuyunca saçma olabilir ama orda çalışan eleman git yağı al değiştireyim diyor, belki hiç değiştirmemişsen bilmiyor olabilirsin, ben hiç deneyeniniz varmı diyorum, alaycı ifaden beni üzdü,

    birincisi amacım alay etmek değil.Bu konunun başlığı ile senin sorduğun soru arasında hiç bir alaka bulamadım ve bu yüzden latife yaptım.
    Senin yazın ve benim cevabım üzerine polemiğe girişmek istemiyorum ama kendi yazdığını bir kere daha düşün.
    ayrıca "Belki hiç değiştirmemiş,bilmiyor olabilirsin" dediğin işlemi hiç yapmadım,madeni yağ ile zeytinyağını,tereyag ile sirkeyi de ayıramıyorum.
    Yukarıda yazdığım tüm bilgiler de sallama zaten:)
    Ama maksat alay etmek ya devam edeyim bari.
    "Yağ değişimi bedava"ibaresi sadece bir pazarlama taktiğidir.
    hem yağ satan,hem yağ değiştiren hiç bir müessede ayrı bir yağ değiştirme parası alındığını kimse duymamıştır.
    Market yağı satar ve alıcıya teslim eder ve sorumlulugu biter.
    Oysa yağ değişimi yapan araca en uygun yağın doğru değiştirilmesinden,karter tapasının,şanzıman ve diferansiyel tapalarının düzgün sıkılmasından,yağ ve mazot filtresinin kalitesinden ve yerine düzgün takılmasından sorumludur.Eğer tapalardan biri,yada filtreler gevşer de
    yağ eksilmesi sonucu zarar oluşursa canı yanma ihtimali vardır.Adam bu sorumluluğu "bedava"değiştirdiği yağdancazip miktarda para kazandığı için ve sattığı yağın kaynağını bildiği için üstlenir.Bir çok yağ satıcısı da merdivenaltı imal edilmiş yağları asla satmaz.
    Yoksa markette satılan yağı niye değiştirsin ve gereksiz bir sorumluluğu üstlensin?
    Yağ satmanın ticari izahına gelince;
    Yağı bizzat satıp değiştirenin karı % 20 den başlar,% 100 ü bile geçebilir.Yağ,akmaz kokmaz,son kullanma tarihi pek olmayan,olsa da kimse tarafından önemsenmeyen varille alınıp,ambalajlı ürün fiyatına litreyle satılan, satış miktarı üzerinden oldukça bereketli promosyonlar kazandıran bir petrol ürünü oldugu için akaryakıt satış istasyonlarının bile gözde ürünüdür.
    Yazmaktan canımın sıkıldığı ilk cevap oldu.Artık sorma lütfen.Bugün kafa bulma,alay etme potansiyelimi sonuna kadar kullandım:)
    Ciddi bir sorusu olan var mı?.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskayan -- 27 Mart 2008; 18:12:18 >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.