Şimdi Ara

Birşeyin varlığı kanıtlanana dek.. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
205
Cevap
0
Favori
3.747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tek Tanrılı dinler asıl olarak evrenin yaratıldığının üstünde durmuşlardır. Bu yüzden zamanın yaratılıp yaratılmadığı tartışması, Tanrı’ya inananlar ile ateistler arasında temel bir ayrılık noktası olmamıştır. Fakat yine de zamanın da yaratılmış olduğu tek Tanrılı dinlerdeki hakim görüştür. “Tanrı ezelidir” derken, bunun zamanda sonsuz bir geriye gidişte Tanrı’nın var olduğu anlamına geldiğini söyleyenler olduysa da, hakim olan görüş Tanrı’yı “zaman-dışı”, “zaman-üstü”, “zamanın yaratıcısı” olarak tarif etmektir. Bu tarzdaki yaklaşımlar ise uzay-zamanının veya Tanrı’nın yaratacağı herhangi bir evrendeki zamanın, aynen evren gibi yaratılmış olmasıdır. Zaman hareket ile vardır, hareket ise değişimdir. Mükemmel olan Tanrı’nın içinde bir değişim düşünülemez, bu yüzden Tanrı’yı “zaman-dışı”, “zaman-üstü”, “zamanın yaratıcısı” olarak gören yaklaşımların daha isabetli olduğu kanaatindeyim. Zamanın yaratılması ve Tanrı’nın zamanlı evren ve zamanlı varlıklarla ilişkisinin olması, Tanrı’nın “zaman-üstü” konumunda bir şey değiştirmez.

    Big Bang ve izafiyet teorisi, tek Tanrılı dinlerin bu hakim görüşüne bilimsel destek sağlamıştır. İzafiyet teorisi, uzayı, maddeyi, hareketi ve zamanı birbirine bağlamış, bunların birinin yokluğunda diğerlerinden söz edilemeyeceğini göstermiştir. Big Bang evrenin başlangıcının uzayın kapandığı bir durum olduğunu, bu durumda hareketin durup, fizik kurallarının çöktüğünü göstermiştir. Bu ise zamanın da yokluğu demektir. Nitekim Penrose’un çalışmaları, bunun, matematiksel formüllerle detaylı ispatını da içermektedir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yahu sen şaka mısın anlamıyorum. Bir de bildiğini sanıyorsun. Empati ahlakın kapsamında olan bir yetenektir. Fakat empati sadece karşıdaki kişiyi anlamımızı sağlar. Tecavüz etmek kötüdür önermesini savunmam için ahlak denen kavram işin içine giriyor. Ahlak tecavüzün neden kötü olduğunu ortaya koyar. Empati, duyular ve akıl ile bunun neden kötü olduğunu kavrarsın. Daha bu ayrımı yapamıyorsun. Önce bunu anla.

    Doğal seleksiyon denen mekanizma yavruları hayatta tutmak için çalışmaz. Doğal seleksiyon daha başarılı olanı kayırır ve o canlı genlerini yavrularına aktarır. Bu kadar gerisi doğal seleksiyonu bağlamaz. Yavruları koruma vs. doğal seleksiyondan bağımsız şeylerdir. Hiç mi doğal seleksiyon hakkında yapılan deneylere göz atmadın. Toplumsal dayanışma dediğin evrimsel süreçte akraba seçilimi mekanizması içerisinde mevcut. Doğal seleksiyonun bununla alakası yok.
  • son iki üç yıldır bi dinsizlik inançsızlık operasyonu var, bundan nasıl bir çıkar sağlıyor ki bu operasyonu yapanlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: S24ULTRA

    son iki üç yıldır bi dinsizlik inançsızlık operasyonu var, bundan nasıl bir çıkar sağlıyor ki bu operasyonu yapanlar
    neyin nasıl olması gerektiğini tartışmak operasyonmu oluyor? herkes kendi doğrusunu söylüyor işte varsa nedenleriyle beraber sende yaz bizde ölçüp tartalım.
  • Dileyen inanır dilemeyen inanmaz bu iş bu kadar basit.zaten yarına çıkacağımızın garantisi yok.ölüm o kadar yakın aslında.ölünce herşey ortaya çıkacak.benim gibi Allahın varlığına inanıp Dünya'da ona göre davrananlar haklı çıkarsak yırtacağız ama kendi bokunu yiyen prof gibi ateistler haklı çıkarsa hep birlikte yok olup gideceğiz.bizim için değişen bir şey olmayacak.😁😁😁

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: operadakises

    Dileyen inanır dilemeyen inanmaz bu iş bu kadar basit.zaten yarına çıkacağımızın garantisi yok.ölüm o kadar yakın aslında.ölünce herşey ortaya çıkacak.benim gibi Allahın varlığına inanıp Dünya'da ona göre davrananlar haklı çıkarsak yırtacağız ama kendi bokunu yiyen prof gibi ateistler haklı çıkarsa hep birlikte yok olup gideceğiz.bizim için değişen bir şey olmayacak.😁😁😁
    tanrı varsa ve varlığına dair hiçbir kanıt bırakmamışsa ozamanda hiç birşeye inanmayanlar kazanacak.
    http://www.islamveihsan.com/oruc-tutmayanlar-bugun-daha-fazla-kazandi.html

    benim inandıklarım doğru demek yerine neden doğru onu yazarsanız daha etkili olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 12 Nisan 2019; 18:44:12 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    Dostum bir soru soruyorum destan yazıyorsunuz. Lütfen kısa kısa cevaplar verelim ki, okuyanlar da bir şeyler öğrensin.
    Evreni Forda benzettin, Matilda Teyzenin Kekine benzettin.
    İyi de bu benzetmelerin hiçbiri sağlıklı değil ki.


    Fordun bir amacı vardır. İnsanları taşımak.
    Kek'in bir amacı vardır, gıda olarak tüketilmek.
    Asıl varoluş amaçları budur değil mi. Bütün parçaları bu amaca hizmet eder.
    Forda kimin bindiği veya keki kimin yediği önemli değil ki.
    Şimdi soruyorum sana
    Madem evren Ford gibi, matilda teyzenin keki gibi akıllı tasarımsa evrenin yaratılış amacı nedir. Sadece bunu cevapla.
    Bunun sihirli bir reçetesi yok ki kardeş.Kuranın ilk emri Oku.Okuya okuya idrak ede ede ve tefekkür ede ede öğrendiklerimiz şekilleniyor işte.Yaratılış amacımız Kuranda açık seçik yazıyor.Açıp bi zahmet okumak gerek temiz bir zihinle.Zihin temiz olunca Kurandan sonra havada hiçbir boşluk kalmıyor emin ol.Nasıl ve neden var olduğunu ve öldükten sonra nereye gideceğini biliyorsun tabi inançlı isen,tersi durumda zaten nihilist bakış açısıyla koca bir boşluktaki evrende kendiliğinden var olduğunu sandığın ölüp bilincin kapanınca sonsuz ışık yılı kadar hiç olacağın bir evrende başıboş bir avaresin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: S24ULTRA

    son iki üç yıldır bi dinsizlik inançsızlık operasyonu var, bundan nasıl bir çıkar sağlıyor ki bu operasyonu yapanlar
    Bahsettiğiniz durum son iki yüz yıldır var. Aydınlanmacı olarak bilinen filozof, teorisyen ve aktivistler deizm, ateizm, fideizm inançlarına yoğun olarak mensuptu. Anti köleciler, kadın hakları savunucuları ve insan hakları savunucuları da öyleydi denebilir. Avrupalılar “din overdose” döneminde ilahi doğru zannettikleri insanı yakma kısmıyla öyle bir kafayı üşütmüştü ki. Bu dipten protestanlık, reform ve üstte yazdığım deizm, ateizm ve fideizm ile çıktılar denilebilir.
    Tabi dinden ziyade haklı olarak kilisenin hatalarına odaklandıklarını söylemek lazım.
    Ama dediğiniz her halükarda doğru değil. Bunun geçmişi gayet eski. Üç yıllık filan değil. Bizde de din overdose denemelerinin bu tür karşılıklar bulması normal ve daha önce denenmiş, sonuçları görülmüş hikayeler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 12 Nisan 2019; 19:12:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Communist

    tanrı varsa ve varlığına dair hiçbir kanıt bırakmamışsa ozamanda hiç birşeye inanmayanlar kazanacak.
    http://www.islamveihsan.com/oruc-tutmayanlar-bugun-daha-fazla-kazandi.html

    benim inandıklarım doğru demek yerine neden doğru onu yazarsanız daha etkili olur.

    Alıntıları Göster
    Kanıt ararsan etrafa bakman yeterli.yahu bir insanın oluşması bile anne karnında suyun içinde tek bir hücreden bölüne bölüne bu bile Allah'ın varlığı için yeterli bence.tabi buna tesadüfen diyerek işin içinden sıyrılabilirsin.

    Birde şöyle düşün.ben inanıyorum bütün kalbimle.alkol uyuşturucu kullanmıyorum.namaz kılıp oruç tutuyorum.yalan söylemiyorum.hırsızlık yapmıyorum.kimsenin arkasından konuşup dedikodu yapmıyorum.laf taşıyıp milletin arasını bozmuyorum.anneme babama saygıda kusur etmiyorum.komsularıma arkadaşlarıma iyi ve güler yüzlü davranıyorum.ne kaybediyorum.haşa Allah yoksa bile ben bu dünyada sağlıklı mutlu ve huzurlu yaşayıp gidiyorum.ölüncede kaybedecegim bir şey yok.sıfır risk yani.ama ateistler için aynı şey geçerli mi.ölünce bir bakıyorsun dünyada iken kabul etmedikleri ne varsa hepsi gerçekmiş.Allah,ahiret, cennet, cehennem v.s.bu sebeple inanmayanlar çok büyük bir riske girerek sonsuz bir ahiret hayatı için kumar oynuyorlar.😜😜

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaslar Tanri tartisiyorsaniz kavram karmaşası yasiyorsunuz, once bunu duzeltmeniz lazim
    Cevap yazan arkadaşlar bunu bilerek yazsınlar, cevap yazan arkadaslar once neye cevap yazdigini öğrenmeli, sonra fikir beyan etmeli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kadar bilim diye gözünü yırtan adam kalkıp şu tesadüfen oluştu diyor ya, gel diyor kafamı duvara vura vura tesadüfen patlamamasını ümid eyle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: S24ULTRA

    son iki üç yıldır bi dinsizlik inançsızlık operasyonu var, bundan nasıl bir çıkar sağlıyor ki bu operasyonu yapanlar
    Dini ana babadan duymuş, hayatında din nedir ben niye yaratıldım yahut varoldum dememiş, beynini kullanmayan kesimi imha etmek için tabi ki. At kurdu beynine yesin dursun, sonra çıksın ben inanmıyorum yea desin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • operadakises O kullanıcısına yanıt
    İki seçenek var tanrı vardır yada yoktur

    Tanrı vardır:
    1: varlığına dair kanıt vermiştir
    2: varlığına yada yokluğuna dair hiçbir kanıt vermemiştir
    3: yokluğuna dair kanıt vermiştir

    Tanrı doğru olanı kim yaparsa onu ödüllendireceğine göre
    1. durumda teistler kazanır
    2. durumda agnostikler kazanır
    3. durumda ateistler kazanır

    Tanrı yoktur:
    ateistler ve agnostikler kazanır çünkü zaman ve enerjilerini ibadet etmek için harcamadılar.

    Sonuç:
    teistler 1
    agnostikler 2
    ateistler 2

    tatmin olacak kadar kanıtın varsa problem yok ama yoksa her türlü kazanıyorum diye avutma kendini. saydığın ahlaki değerler insanlıkla ilgili şeyler.
  • Pragmatizme dayalı bir şey aslında. Çünkü genelde bir şeyin var olduğunu kanıtlamak, yok olduğunu kanıtlamaktan daha zordur. Yoksa mantıki olarak çok fark yok arada.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mr.jk

    gözün var değil mi? görmende de bir kusur yoktur umarım..kafanı göğe kaldırınca veya yeryüzüne bakınca tabiatı, gökyüzünü, güneşi yıldızları görebiliyor musun? hiçbir şey kendiliğinden olmadığına göre, işte bütün bunları ve kainatı yaratan bir Güç vardır, ispatı da işte bu kainattır.

    Alıntıları Göster
    O Zeus değilmiydi ya

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kardeşim biz daha insan vücudu tam anlamış değiliz. E biz de kendimiz bir organizma oluşturamıyoruz. Demek ki bizden daha üstün bir varlık var.

    Hadi eywallah.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir şeyin varlığı kanıtlanana dek derseniz bu şey en az bir şey olmak zorundadır ki varlık sorunsalına takılsın.

    eğer ki bu şey yokken varsa faraziyenin varlığı hususu öne sürülür ve faraziyenin varlığı da farazi bir kabul ediş olur.

    bu açıdan yok olanın varlığı ispatlanana kadar yoktan vara geçiş mümkün olmadığından yoktur.

    ..............................

    zıtlık sorunsalı açısından varın zıttı yok ise bu belirsizken ve bir ihtimal ile mümkün denebilirse de yok denen evrende varlık hiç bir zaman oluşamayacağından yokun zıttı tanımsızdır.

    .................................

    bir şeyin yokluğu esasken varlığı kanıtlanamaz. bir şeyin varlığı esasken yokluk sorunsalına bir ihtimal gidilebilir. yani bir şey esasen var olmak zorundalığından yola çıkılarak ispat konusu yapılacaktır.

    ..................................

    ilahi güç eğer ki olmasa idi hiç bir zaman dillendirilemezdi denmek durumunda kalındığı gibi anne baba evlat dahi kavramsal olarak mevcutta bir yerde var denmek durumundadır.

    örneğin varlığına ne kadar isyan etseniz de insanın yeryüzündeki varlığı kavramsal olarka bu yapının mevcudiyeti üzre kuruludur. yani olduğundan veya iyi ki olduğundan değil bir zikrediş olması hasebiyle insan varlık kazanmış olmalıdır.

    ....................................

    bir şeyin yokluğu ispatlanana kadar o şey var mıdır?

    var denen alemden yokluğa geçiş imkan dahilinde dersek buna haram-helal denen yani yasak ve serbest manasında yaklaşmak gerekir. haram ve helal kelime olarak sert bir açılıştır. yani avrlıktan yokluğa gelen şey bakımındna zaman ve mekan tanınmayan veya salt zaman ve salt mekan tanınmayan meallerinde yokluk varyasyonlarının varlığı tartışılır.

    kişi annesine haramdır babasına haramdır evlada veya kız kardeşe haramdır denen alemler bakımından varlık yokluğa bakış atsa mevcudu dahi yoklukla malul olduğu ölçüde varken yoktur. ve bu durum bizatihi var olanın yokluktaki durumunu da en beliğ şekilde anlatır.




  • smartboy38 S kullanıcısına yanıt
    Neyse ben cevap vereyim.
    Kur'an'a göre gökler ve yer insanoğlu için yaratılmış.
    Bütün evren insanoğlunun emrinde yani.
    Gözlenebilir evrende yer alan milyarlarca galaksinin, bu galaksilerin her birinde yer alan milyarlarca yıldızın, gezegenlerin vs.. var oluş amacı dünyada yaşayan 6 milyar insan.
    Mükemmel tanrının yarattığı mükemmel sistem bu mudur.
    Bu size mantıklı geliyorsa inanın. Ama aklı başında insanların inanmasini da beklemeyin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    Neyse ben cevap vereyim.
    Kur'an'a göre gökler ve yer insanoğlu için yaratılmış.
    Bütün evren insanoğlunun emrinde yani.
    Gözlenebilir evrende yer alan milyarlarca galaksinin, bu galaksilerin her birinde yer alan milyarlarca yıldızın, gezegenlerin vs.. var oluş amacı dünyada yaşayan 6 milyar insan.
    Mükemmel tanrının yarattığı mükemmel sistem bu mudur.
    Bu size mantıklı geliyorsa inanın. Ama aklı başında insanların inanmasini da beklemeyin.
    10 kere okudum mesajını ne yazacağıma karar veremedim vallahi.Anlamak istediğin ile gerçekte anlaman gereken hakikatler arasında uçurumlar var.Kardeş aklın başında olsa zaten Kuranı Kerim gibi bir rahmet kitabından bunları anladım demezdin.Sana tavsiyem beynini yıkamalarına izin verme sanal alemde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • smartboy38 S kullanıcısına yanıt
    Aklı başında bir insanın kuranı kabul etmesi nasıl mümkün olabilir.
    Araba örneğini sen verdin değil mi.
    Akıllı tasarım ürünü olan bir arabada bütün parçalar tek bir amaca hizmet eder. Gereksiz hiçbir şey yoktur.
    Evren Kur'an'ın iddia ettiği gibi insanların içinde yaşayabilmesi için yaratıldiysa neden bu kadar gereksiz galaksi ve sistem var. Bu devasa evrenin amacı ne. Sonsuz güçte tanrının yapabildiği bu mu. Bunun neresi akıllı tasarım. Evren o kadar büyük ki daha ışığı bize gelmeyen ve asla gelmeyecek kısımları var.
    Bunu izah etse keşke biri de biz de inansak.


    Evren, aslında tıpkı devasa bir beton yığını gibidir.
    Yaşam ise bu beton yığının üzerindeki küçük bir çatlağın arasında biten minik bir ot gibidir.
    Beton aslında ot için yaşama elverişli bir şey değildir.
    Fakat ot kendine küçük bir çatlak bulup yaşamayı başarmıştır.
    Şimdi nasıl diyebiliriz, betonun varoluş amacı üzerinde ot bitmesidir diye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.