Şimdi Ara

Ülkedeki En İyi Öğrencilerin Tıpa Gitmesi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
200
Cevap
8
Favori
16.300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
243 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Siz herhalde Küba'yı doktorlar çok para kazandığı için tıpta ilerliyor zannediyorsunuz. Tıp, pazara endeksli sağlık sektörü halinde. Öyle olunca da uydu ülke konumundayız. Cerrahi tarihindeki altın harflerle yazılmış yerimizle günümüz tıbbının alakası yok. Hemşireyle röprezantı bir araya getir: çağımızın hekimi. Hemşirelere saygım sonsuz, en çok onların gayretlerine değer vermeye ihtiyaç duyduğumuzun olduğunun farkındayım. Ülkede doktor var, hemşire yok.

    Küba'da ise insanlar mesleğini yapıyor. Tutup uyduruktan beyanatlar vermekle mesleklerini yerine getirmiş olmuyorlar. Fakirler ama içlerindeki kıvılcımı söndürmüyorlar. Vakti zamanında bu ülkenin de böyle bir planı vardı, yurtdışında eğitim alınır sonra ülkeye katma değer sağlanırdı. Bugün herşey piyasa oldu. Karpuz seçer gibi tedavi seçiyorsun. İşe yaraması da gerekmiyor, maksat seninle ilgilenilmesi. İşe yaramazsa paranı iade ediyorlar, sanki sağlığın yongasıymış gibi.

    Doktor olup kaftanını kabartacağını zannedenlere de inkişâf diliyorum. Siz herhalde bilinci kapalı hastadan övgü duyabileceğinizi zannediyorsunuz.




  • Türkiye 3.dünya ülkesi değil bir araştır derim.
  • Doktorluk eskindedi. Şimdi doktorluk diye bir şey yok. Her şeyi makineler yapıyor. Aslında doktorluk neredeyse en basit mesleklerden biri haline geldi. Ameliyat yapan doktorlar hariç diğerlerinin yaptığı tek şey ilaç yazmak.

    Türkiyedeki doktorların %95'inin tıpa kattığı en ufak artı bir değer yok. Klasik memur mantığıyla yaşıyıp gidiyorlar. Türkiye'de bir doktora gidip, sırf o doktorun kişisel çabasıyla özel yeteneğiyle şifa bulmuş kaç insan vardır? Çok azdır. Türkiye'de doktorluk diye birşey yok. Gelişmiş hastane sistemi vardır veya yoktur. Hastane sistemi iyi işliyorsa şifa bulursun, işlemiyorsa bulamazsın. Doktorların eskisi gibi şifa buldurma yeteneği yok. Şifayı doktorlar değil, makineler sağlıyor.
    Ama Avrupa'da doktorların şifa buldurmaya doğrudan kişisel katkısı neredeyse makinelerle eşdeğer! Türkiyede de çok kere doktora gittim, Avrupa'da da gittim. Arada inanılmaz bariz fark var. Türkiyedeki teknik alt yapı Avrupa seviyesinde, hatta bazı yerlerde Avrupadan bile üstün. Ama sağlık dağıtan insanlar açısından değerlendirmeye tabi tutarsak Türkiye çok vasat bir seviyede.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 23 Haziran 2017; 5:9:17 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu şişeye bir tıpa lazım.



    İyi öğrencilerin tıbba gitmesi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cewoke4444 C kullanıcısına yanıt
    Milyonlarca insanın öldürülebilmesinden yakınıp kendinle çelişmişsin. Tıp zaten en baştan beri bu insanları ölümsüzlükle tanıştırmaya çalışıyor. Ayrıca bunlardan önce de hukuk ve bürokrasi gelir. Mühendisliğin ütopyası Tony Stark'ın bile ABD yasaları karşısında eli kolu bağlı. O kadar antlaşma ve yasa var. Eğer bürokrasiye yön veren adamların yoksa istersen dünyadaki en güçlü silaha sahip ol, sinek bile öldürtmezler adama.

    Sen ülkedeki doktorların çalışma şeklinden yakınmışsın ama diğer sektörler ne ki doktorlar düzgün olsun. Oturduğu yerden reçete yazan adam mühendis olsa bu sefer eti fabrikasına mühendis olarak girip oturduğu yerden yine bisküvi yiyecek ya da bu ülkede nasılsa hukuk düzeni yok deyip özel avukat olup en kolay yoldan zengin olmaya bakacak. Teknoloji, tıp, hukuk vb falan henüz bizim için fazla ileri konular, ülke daha felsefeyle tanışmadı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pudinkk

    Sonra bir de düşündüm ki doktor maaşı kac paraymış dedim

    İlk cikan sonuc



    quote:

    Doktor ve uzman doktor maaşı 2017 belli oldu. Doktor maaşı 2017 enflasyon oranlarının açıklanmasıyla netleşti. Doktor maaşı 4.361 lira, uzman doktor maaşı ise 5.255 lira oldu.




    O kadar okuyup bu paraya çalışıyorsanız ilk mesajdaki zengin olup lüks yaşayabilirsiniz yazısını lütfen kaldırın.

    Bu paraya ancak ortalama bir hayat yaşarsınız, bir dünyayı gezemezsin mesela.1250 euro civari ediyor , 10 gunde Avrupa'da bitiyor o para.

    Zaten tatil yapmaya kalksan kac gun tatilin var o da tartışılır.

    Bunlari da hesaba katmak lazım

    iyide burada yazılan maaş fakülte-hastahane cart curtun dnr sermayesinden düşen pay, o ödenek bu çödenek eklenmemeiş hali. Daha fazla olduğu fikrindeyim ve zaten pekçoğu uzmanlık ve tecrübe sonrası, özel hastahanelere gidiyorlar.

    Konu sahibinin haklı olduğu nokta var fakat ülkenin en iyi öğrencileri mühendislik ve tıpa beraber gidiyorlar. Boğaziçi,odtü, itü, bilkent v.b. ilk 5 - 10 k lık bölümlere bakın gayet yüksek sayıda mühendislik talebeside var.

    Buna rağmen neden olmuyoru araştırmak lazım.

    Daha öncede bu forumda ifade ettim, bizim ülkemizin sanayisi montaj sanayiisi olarak bilinir. Yani işçiliğin yoğun olduğu, üretme ve geliştirmeden ziyade alınan komutu yerine getirme şeklinde işler yürür. Ülkenin mühendislerininde büyük çoğunluğu mühendislik yapmaz. İdarecilik, çobanlık-şeflik, satış pazarlama, planlama, dökümantasyon faaliyetlerini yürüten mühendislik mezunu adam sayısı gerçekten "mühendislik" yapanı katlar geçer.

    Ülkenin akademik sistemide mühendislik eğitimi için uygun değil. Bugun hayatı boyunca 1 fabrikanın kapısından içeriye adım atmamış bir adam, mühendislik fakültesinde akademisyen olabilir. Yani okuldan dışarıya çıkmadan ders verir konuma ulaşabilir. Ve bu çok gerizekalıcadır. Hayatı boyunca mühendislik yapmamış, mesleğin ülkedeki realitesini bilmeyen adamlar kime neyi öğretecek ? İş hayatı kitaplar gibi olmuyor ne yazıkki. Dersler ve kitaplar size sadece iş hayatında araştırmanız ve öğrenmeniz için gerekli temeli veriyor.
    Söylemek istediğim çok daha yetkin ve profesyonel iş tecrübesi olmamış adamlar akademisyen olamamalı. Amaa bizim akademilerde aşırı bir "torpil" meselesi varki bu başka konuya kalsın.

    Hükümetin 2006 ve sonrasındaki "üniversite furyası" ise yine ülkedeki mühedisliklerin prestijini, motivasyonunu, çalışma ücretlerini ve çalışma dinamiklerini, rekabeti önemli ölçüde arttırdı.

    Artık herkes mühendislik okuyor, köyde, dağın başında, yada istanbulda kıç kadar binada 5 bine girende 200 binle girende herkes okuyor meredi.

    Sonuç ? Pekçok genç insan işsiz kalıyor yahut kaybolan yıllarına üzülerek hem iş tatmini hemde beklentisinden düşük maaş ile çalışıyor.

    Bizim insanımızı tıpa çeken en önemli etmen aslında paradan öte iş garantisi ve rekabetin mühedisliğe göre minimal oluşu. Mühendislik bölümlerinde çok fazla rekabet var, iş haatında firmalar birbiriyle yarışıyor, hamlelere cevap vermek zorundasınız, işinizin bir piyasası hatta belki mevsimleri oluyorken tıpta bu yok. Ortada rekabetçi şirket düzeni yok, mevsimsel değil, şantiyeler gibi ordan oraya göçebelik yapmıyorsunuz. Ve iş garntiniz var. Devlette istihdamınız garanti, özeldede zaten en pasif doktor bile iş bulabiliyor. E daha ne olsun ? Bu imkanlar varken insanalr doğal olarak rekabetten kaçınıyorlar ve haklılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 23 Haziran 2017; 7:45:30 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cewoke4444

    Kardeşim ben zaten tıpcılar ilaç geliştirsin diye bişey demedim en iyi öğrenciler sağlık sektörüne gidiyor elde var 0 dedim

    tıpcçı ilaç geliştirmez eczacı geliştirir
  • ilk cümleden sonra okumadım..
  • Türkiye 3. Dünya ülkesidir (:

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk 4000 deydim mühendislik ve tıpta. Ve kafam elektrik devresine, sin cos hesaplamalı newton mekanizmalarına, torka yatmıyor. Biyolojiyi, sistemlerin uyumlu çalışmasını günlük hayatta vücudun nasıl işlediğini bilmek harika geliyor. Ama haklısın tıpa gidip latince ezberleyecegime mühendisliğe gidip integral hesaplamaları ezberleyeyim neden ? Çünkü insanların ilgi alanlarına göre bir yerlere gitmesi saçma herkes teknolojiyle uğraşsın.



    Ne demek istediğini anladım konuda, genellikle kafası basanlar da garanti meslek, iyi para nedeniyle tıp yazıyor ama her tıp yazanı da "gidip teknolojiyle uğraşın o kullandığınız MR cihazları almanyadan geliyor" diye eleştirmek çok sığ



    Ayrıca "adamlar nükleer silah yapıyor bir atıyor milyonlarca kişi ölüyor tıp o kadar da önemli değil" diye savunma yapanlar var. Peki şu ana kadar dünyada kaç tane nükleer bomba savaşta atıldı? 2 tane. Tıp sonucu hayatta kalabilenleri saymazsak ölü sayısı 210.000 civarında (140.000 hiroşima, 70.000 nagasaki). Yılda dünya çapında gripten ölenlerin sayısı 250.000-300.000 .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ORANGEandLEMON -- 23 Haziran 2017; 8:44:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Serkan İnciyi cok takip ediyor arkadas



    Ama hakli

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ALLLAHIM ülkeyi kimler yönetiyor ya sen sabır ver şu ülkede yaşayanlara
  • Sylvana S kullanıcısına yanıt
    Hocam neyi görmedin ya, git üniversite hastanelerine, öğretim üyelerinin araç park yerine bir bak, sonra bir daha konuşalım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doktorluk,herkesin yapacağı iş değil, ben puanım tutmasına rağmen tek tercih yapmadım (30 sene önce) gittim mühendis oldum. Şu an sağlık sorunlarıyla baya hastanelere gidiyorum, gördüğüm, öğrencilerin gözünde o eski ışıltı yok, tuhaf tuhaf tipler öğrenci, asistan. Bence tıpta da gözle görülür bir kalite erezyonu var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamanen yanlış bir kıyaslama. ABD de en çok tercih edilen 1-dış hekimliği 2-tıp doktoru. Almanya da en çok tercih edilen 1-tıp doktoru 2-hukuk. İngiltere de 1-ekonomi 2-bilim 3-tıp 4-hukuk.

    Bunları yazıyorum diye tipi göğe ulaştırmak da istemiyorum ama gerçek bu. Ayrıca ezberleme olayı ilk 2 yıl kendini gösteriyor. Ama 3 e geçince anlıyorsun ki ezber yapmışsın ama neden ezber yapmışsın diye kendine soruyorsun.

    Bence bu konu ve yorumlar bazı doktorların kendini en üst yerde görmesinden kaynaklanıyor. İnsanlarda antipati oluşturuyor. Ancak şöyle düşünün; mütevazı bir hayat süren Eric Schmidt de zengin, her yaptigi haber olacak Ali Ağaoğlu da zengin. Kimi insan kendini çevredekilere gösterebilmeyi çok sever. O yüzden genelleme yapmak çok yanlış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aziz Sancar tıp okudu ama doktorluk yapmadı onunda altını çizmek lazım.
  • Arkadas bazı yerlerde haklı ancak şu bir gerçek ki yürümeden koşulmaz sabırlı olmak lazım herşey üzerinde çalışan firmalarımız mevcut evet tıp çok önemli ancak bir mühendislik de çok önemli arkadaş bunu belirtmek istemiş. Super beyinleri yetenekleri hep tıp yaparsak üretemeyiz demek 'te yanlış sonuçta bir çok yüksek puanla alan üniversite var dengeyi kurmalıyız ikiside ülkenin can damari

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayır ben tıp fakültesinde okumuyorum.Bu teziniz yanlış

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Fazla hikmetine şey yapmamak lazım..."
    Hikmete havale et gerisine karışma. O halleder...
  • ORANGEandLEMON kullanıcısına yanıt
    Cevabın çok saçma bilmiyorum burada bana laf sokarak neyin peşinde olduğunuzu.
    Öncelikle ben bu yazıda herkes teknoloji alanına girsin demedim ilgi alanına göre yer seçsin paranın peşinden gitmesin dedim.Bu gün topluma bakarsan "sırtını devlete yaslamak" , "doktor ol hayatını kurtar" gibi cümleleri sık sık duyarsın ben bunu eleştirdim.İntegral ezberlemek deyimini de ilk defa senden duyuyorum. Nükleer meselesine gelince 210 bin kişinin öldüğünü söylemişsin kısmen haklısın ama bu , bu güne kadar olanlar yarın ne olacağını asla bilemessin nükleer dediğin şey 210 bin kişiyi de öldürebilir 210 milyon kişiyi de. Belki benden zeki olabilirsin ama Einstein'dan zeki olabileceğini sanmıyorum
    "ucuncu dunya savasinda hangi silahlar kullanilacak bilmiyorum, ama dorduncusu tas ve sopa ile yapilacak"
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.