Şimdi Ara

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]... (800. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
18.683
Cevap
202
Favori
1.870.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 798799800801802
Sayfaya Git
Git
sonraki

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...


(En Son Oy Tarihi: 22.5.2024)
Giriş
Mesaj
  • https://online.lubrizol.com/relperftool/pc.html



    RN 17, önceki RN 700 ve 701'in yerine geçiyor ve bunlarla geriye doğru tamamen uyumlu. ACEA C3 yakıt ekonomisi ve kuruma bağlı kalınlaşma konusunda daha iyi, aşınma ve yanmaua bağlı kalınlaşmada ise RN 17 daha iyi. Turbo GDI, partikül filtreli benzinli GDI ve dizel motorlar için geliştiriilmiş. Yüksek ısı kararalılığı ve piston temziliği daha iyi.





  • tenekekutu kullanıcısına yanıt

    Sayfalarca bilgi paylaşımı olurken konuyu kişiselleştirmeye götürmüşsünüz, uygun olmamış. Bilgileri paylaşmaya devam etmek daha iyi olurdu.


    Mesleğiniz nedir bilmiyorum, piyasaya çıkan herhangi bir ürün hazırladınız mı? Örneğin gıda, sağlık, kozmetik veya benzeri kategorilerde yükümlülük içeren ürünü A'dan Z'ye hazırlayıp piyasaya çıkarıp müşteri geri bildirimlerine göre geliştirme yaptınız mı hiç? Eğer böyle bir projede yer aldıysanız ve süreçlerle ilgili bilginiz varsa muhtemelen üreticilerin kendilerini hukuken koruma altına alma veya kanuni zorunlulukları yerine getirme konusunda da bilginiz olmuştur diye düşünüyorum.


    Özet geçeyim; "Private Label" ürün hazırlarken olabilecek tüm senaryolara hazırlanmak esastır. Tasarım aşamalarından vs hiç bahsetmeyeceğim. Ürünün etiketine yazılan bilgilerden kutusu açıldıktan sonraya ve tüketim bitinceye kadar tüm aşamaları şirketi ve müşteriyi karşı karşıya getirmeyecek şekilde kurgulamalı ve akla gelen tüm senaryolara göre önlem alınmalıdır. Burası en can alıcı konulardan biridir. Ufak bir örnek paylaşayım; Amazon'un "Poly Bagged Units Policy" adıyla bir politikası ve zorunluluğu vardır. FBA ürünlerinde poşet içerisine ambalajlanan ürünler için "Boğulma tehlikesi nedeniyle çocuklar ve bebeklerden uzak tutun" benzeri bir metnin poşet üzerine yapıştırılmasını ister. Normalde böyle bir şey gereksizdir çünkü her aklı başında insan poşetin tehlikeli bir ürün olmadığını fakat bebeklerden uzak tutulması gerektiğini bilir. Çakmakları çocuklardan uzak tutmak gibi. Fakat bu yazının yazılma sebebi, tamamen hukuk probleminden uzak durmak içindir. Bunun gibi onlarca yüzlerce örnek var piyasada.


    Şirketler kendilerini korumak ve olası senaryolar için hukuksal süreçlerden uzak durmak için mutlaka önlemler alır, bu önlemlerin çok büyük bölümü de geçmişte yaşanan problemlerden çıkarılan derslerden oluşur.


    Mesleğim olmasa da bir şekilde ürün tasarım-geliştirme, ihracat/ithalat işlerinde de artık yer aldığım için üreticilerin etiketlerde veya kılavuzlarda yazdıkları bilgilerden normal bir tüketiciye göre daha fazla anlam çıkarabiliyorum. O bilgilerin büyük çoğunluğu sizin için değil şirketler/markalar için yazılır.


    Tüketici akla hayale gelmeyecek şekilde o üründen zarar görürse ve bir hukuksal süreçten sonra şirket ceza alırsa emin olun çıkacak ilk parti ürünün etiketinde bu uyarı yer alacaktır.


    Bu yüzden üreticinin/markanın her dediği %100 kullanıcı faydasına değildir. Motor yağ seviyesinin maksimumda, minimumda veya ortada olması üreticinin umrunda değildir, üretici bu durumdan hukuksal ve maddi zarar görmek istemez hepsi bu.


    Üretilen motorların 10.000'de 1'inde bile 1000 km'de 1 lt yağ eksiltme yaşanıyorsa veya bu risk mevcutsa üretici o motoru taşıyan tüm araçlar için kılavuza "1000 km'de 1 lt yağ eksiltebilir, normaldir" yazar. Bu sizin bilgilenmeniz için değil, üreticiyi korumak için uygulanan bir yöntemdir. Yoksa mantıken periyodik bakımı 10.000 km olan araç için 1000 km'de 1 lt yağ eksiltmesi saçmadır. Bu hesaba göre de yarı bakım süresinde motor yağsız kalır.


    Özetle; sizin "yağ seviyesi maksimumda olmalıdır çünkü üretici şöyle böyle kapasite vermiştir" veya benzeri bir teziniz kanıtlanabilir bir test ve doğrulama testi ile sonuca ulaşmıyorsa teziniz %100 gerçek değildir. Geçersiz olması için de aksi kanıtlanmalıdır. Yani kısır döngüde ispat için çaba gösteriyorsunuz.


    Motorlar sizin belirttiğiniz 1 litrelik veya daha doğru tabirle maksimum ve minimum seviye arasındaki değer kadar toleransla çalışmaz. Daha yüksek yağ miktarıyla da sağlıklı çalışır, daha düşük yağ miktarıyla da sağlıklı çalışır.


    Hadi ben de bir önerme vereyim; yağ miktarı yağ çubuğunun min seviyesi altındayken bile eğer yağ pompası yağı çekerken %100 yağ çekebiliyorsa o motor için konulan yağ miktarı yeterlidir.


    Yine başka bir önerme; yağ miktarı kapasitenin üstündeyken yağ üst seviyesi kranka çarpmıyorsa o yağ miktarı fazla değildir.


    Aksi ispatlanamadığı taktirde bu önermeler de en az sizinki kadar doğrudur.


    Tartışılan konu hangisinin doğru olduğundan ziyade hangisinin kullanıcı ve motor ömrü açısından optimum faydayı sağlayacağı olursa argümanlarla ortak bir görüşte buluşulabilir.


    Yoksa sizin dediklerinizin de pek geçerliliği olmuyor "bana göre".


    Not: Herhangi bir risk durumunu minimize etmek için yağ seviyesini maksimumda tutuyorum.





  • Yağ çubuğu tam ortada olmalı diye bir anlam falan çıkmıyor o yazılardan. Max ile min arasında bir yerde olması yeterli diyor. Tam ortada olmalı diye birşey de yok zaten. Neyi tartışıyorsunuz siz Allah aşkına.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tenekekutu

    Tamam hocam, size olan saygımı kaybetmek istemiyorum ben sıkıldım artık, bu son yazışım. TVlerde bilinen şeyleri yeniymiş gibi anlatan kişilerin tartışmasına döndürdünüz burasını. Max. tolerans elbette hukuksal sorunların önüne geçmek için tavsiye edilir. Siz tolerans nedir onu bildiğinize eminim kendi doğrularınıza göre doğruları çekmek istediğiniz açık.


    Zaten toleransın belli aralıklarda olması, tolerans seviyesini maksimum olmasının sebeplerinden bir tanesi de budur. Hukuksal sorunlar tabi ki önemli ve sebeplerden bir tanesi. Hukuk olmasa kim niye tolerans koysun ki vs vs.


    @vezir

    Evet bence de bitirelim ,

    Yanlız yağ yakmayan garanti kapsamındaki araç için üst seviyeye kadar yağ konulması hangi tolerans kapsamına girer orası tartışmalı.

    Evet yağ yakan ve fabrikasyon olarak bunu da üst sınıfta planlayan bir üreticiler , 80 öncesinde üretilen araçlar fabrikasyon olarak aşırı yağ tüketirdi .Teknik yeterlilik konuları CNC tezgahlar ile ilerleyerek min tolerans sınıfına çıkmıştır .Bu nedenle yeni nesil araçlar özellikle 2010 sonrası min derecede fabrikasyon olarak yağ tüketirler .

    Evet bir tolerans vardır bu da aşırı yük altında ve aşırı yüksek sürat vb gibi sizin de bildiğiniz konular ile alakalıdır. Fabrika önlem alacağı için yağ min ve maksinum arasına bir tolerans koymuştur. Kataloglarında da yağ seviyesi min düşerse maksimuma tamamlayın cümlesi bu nedenle yazmaktadır .

    Benim alt başlıkta itiraz veya çekince olarak yansıttığım KONU tam da ampul komplosu videosunda anlatılmaya çalışılan konu ile alakalıdır .

    İlk başlarda uzun süre dayanacak ampuller sırf daha fazla tüketim yapılması için bilinçli olarak mühendislere verilen görev gereği 1000 saate düşürülmüş ve ürün üzerinde reklamlarda bu konu vurgulanmıştır.Işin doğrusu daha uzun ömür gidecek bir ürün bilinçli eksiltme yapılarak ömür düşürülmüştür, bugun de aynı felsefe birçok üründe devam etmektedir .

    Yağ konusunda ise sentetik yağlar biraz da zorunluluktan tüm araçlarda kullanılmaya başlamış ve bu nedenle bakım klavuzlarında yazan bakım periodları 6 aydan 1 seneye , kmler ise 5000 km de bir den 15.000 km varan ortalama değerlere çekilmiştir.

    Değişen bu koşular sentetik yağa yönelen araçların yağ yakma oranları ve miktarlarını azaltmıştır.Tabii ki sıfır olamaz bir toleransı var ama bilinçli eksiltme felsefesi ile çok uzun km ve süre dayanacak yağlar ,aynı şekilde az yağ tüketecek araç motor tasarımları ile sonuçlanmıştır.

    Şimdi az yağ tüketen araca üst toleransta yağ konulnası hangi üreticiye hizmet eder !!

    Yeni ve garanti kapsamında olan araçlarımıza neden maksimuma kadar yağ basılır ve servis süresince yağ eksiltmemişse komple boşaltılıp yine maksimuma kadar veya altı diyelim yağ basılır .

    Benim açımdan min ile maksimum arası dendiğinde yüzde 90 anlaşılmaz ,ama bu tür cümleler hukuki açıdan eksiklik olarak sonuçlanmasın diye konulur.Tüm sözleşmelerde satıcı lehine maddeler veya muğlak cümleler ,davalık bir durumla karşılaşmamak ve geri çağırmaları engellemek için konulmaktadır .

    Bana durum AVM lerde kocaman yazan reklam afislerini hatırlatıyor .
    Ne yazıyorlar , ''%70 e varan indirim " cümle bilinçli seçilmiş gel.gel. hareketini başlatarak.müşteriyi dükkana sokmak için güya akıllıca bir pazarlama faliyetidir..itirazı olan varsa buyusun yazsın .

    İçeriye girince ne görüyorsunuz 2 ürüne belirtilen indirim yapılmış, diğerleri verilen oranın altında veya yeni çıkan ürünler.için HİÇ indirim yapılmamış .

    Şimdi yağın seviyesi için "A ile B arasında olmalıdır" yazılması siz düklana girdiğinizde yani bakım için aracınızı servise soktuğunızda ,servisin B seviyesi veyabiraz altında yağ basmasının tolerans ile açıklanması, bana göre yanlıştır .

    Bilinçli eksiltme felsefesi burada çalışmaktadır .Dava açılsa katalogta bak ne yazıyor derler ,biz de buna göre yağ basıyoruz .Evet hukuken bir cümle bakım yapanı haklı çıkarabilir .

    Peki aynı cümlede A seviyesinin üstü veya A ile.B ortası yüzde 50 olarak anlaşılamaz mı.Eksik bakım mı yapılmış olur .Tabii ki Hayır ama derler ki, ya aracınız yağ yakarsa bunu sizi korumak için koyuyoruz.

    Neyse sanırım meramımı anlatabilmişimdir .Yazdıklarımın aşağıdaki başlıklarla ilgisi yoktur

    Sürekli yağ eksilten araçlar.
    Aşırı yükte kullanılan araçlar
    Servis aralığına veya süresine uymayan sürücüler.
    Servisten sonra yağ çubuğuna diğer bakıma kadar bakmayan sürücüler

    Vs vs konuya bu pencereden bakılırsa ne anlatmaya çalıştığım daha iyi.anlaşılır .

    GERÇEKTEN birileri kişi bazında değil ancak milyonları düşündüğümüzde fark yaratabilen incelikte hesaplar yapıyorlar ve herkesin de buna inanmasını ve savunmasını bekliyorlar sayın tenekekutu .

    Lütfen açıklarımı sizi ikna için değil forumdaşların da kafasında bir bilgi olarak, kalması için yazdığımı bilmenizi isterim.

    İyi akşamlar ,

    Edit



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 28 Ağustos 2021; 1:8:37 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: metinTasci

    Forumun böyle insanlardan temizlenmesi lazım.

    Hava filtresi orjinal ise 4 bakımda bir değiştirebilir deyip 1 araç markasının ingilterede uyguladığı servis periyodunu örnek vermek kadar saçma bişey yok. hala yüzsüz yüzsüz konuşmaya devam ediyor.

    Kimse birsey bilmiyor sadece birkac kisi dogruyu yapıyor demek ki...%99 gibi biz de her bakımda Hava,Yag,Mazot 2 de 1,Polen Filtresi ve Yag Degistiriyoruz her seferinde , istisnası su olabilir Karbonlu Polen Filtresi alırsın A kalite cok bir tozu vs yoktur belki degistirmeyebilirsin.

    Mais orjinal Polen filtresi vardı MANN uretimi aslında cok da kirli degildi o bakıma Sardes almıstık ve cok da memnun kalmamıstık keske degistirmeseydik 1 bakım daha kullansaydık demistik.


    Bence onemli olan kaliteli filtre almaya calısmak Mann,Mahle,Ufi,Corteco,Valeo,Purflux vb gibi


    Yag icin de arkadaslar uzun uzun yazmıs.Mutlaka arada farklar vardır itirazım yok.Bence en onemlisi orjinal yag almak oncelikle sonra Marka,Model tartısılır.Castrol,Mobil,Motul,LiquidMoly,Shell,Elf,Total o kadar cok sahtesi var ki iyi yag aldım derken ne aldıgını bilmeyebilir ve motora cok zarar verebilirsin.

    Biz 2 defa Elf,1 defa Total aldık gecen sene Valvoline aldık bu sene de Direkt Fabrikanın Satın alın dedigi bayii den Grat Pro 5W30 DPF RN720 aldık.

    Gebze de de cok yag firması var.Oncelikle orjinalini bulmak lazım ki sonra viskozitesi vs farklara girilsin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huso -- 28 Ağustos 2021; 0:57:50 >




  • canocan_07 kullanıcısına yanıt
    Sayın canocan ,

    Hocam ne kadar da güzel ve doğru cümlelerle açıklamışsınız konuyu ,tebrik ederim.
    Tam olarak anlatmaya çalıştığım konu bu idi.

    HUKUKEN haklı çıkmak için bu tür cümleler bilerek konuluyor derken sizin detaylıca anlattığınız konuyu vurgulamak istemiştim .


    İyi geceler dilerim ,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 28 Ağustos 2021; 0:49:51 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 064

    Yağ çubuğu tam ortada olmalı diye bir anlam falan çıkmıyor o yazılardan. Max ile min arasında bir yerde olması yeterli diyor. Tam ortada olmalı diye birşey de yok zaten. Neyi tartışıyorsunuz siz Allah aşkına.
    Sen ilk önce canocan hocanın yazısını oku,sonra bize akıl vermek için yaz .

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • "Özetle; sizin "yağ seviyesi maksimumda olmalıdır çünkü üretici şöyle böyle kapasite vermiştir" veya benzeri bir teziniz kanıtlanabilir bir test ve doğrulama testi ile sonuca ulaşmıyorsa teziniz %100 gerçek değildir. Geçersiz olması için de aksi kanıtlanmalıdır. Yani kısır döngüde ispat için çaba gösteriyorsunuz.


    Ne tezinden bahsediyorsunuz, uzun uzun yazmışsınız sonra diyorsunuz ki kişileştirmeyin. Bu kadar saçma tartışmaya niye girdin derseniz ona katılırım. Evet bu uygun olmadı.


    1- Aracın yağ değişimi üreticinin tavsiye edilen değerlere göre değiştirilirse çubukta bu max seviyesinin bir altına gelir.


    2- Eğer yağ çubuğunu kontrol ederseniz ve yağ seviyeniz max-min aralığında ise bu tolerans değerleri içindedir yani yağ eklemenize gerek yok ( istersen ekleyebilirsin ayrı konu)


    Bunun neyini ıspat edeceğim neyinin kanıtlayacağım, bu işin temel bilgileridir zaten bunlar. İsteyen inanır isteyen inanmaz. Son kullanıcı için sayfalarca döküman bilgi olmaz, insanların kafası karışır. Aynı aracın yağını tüm dünyada envai çeşit insan envai çeşit kullanım şartlarında değiştiriyor ve kullanıyor. O yüzden olabildiğince kısa, öz kafa karıştırmayacak şekilde bu değerler belirlenir.


    Aynı araç -50 derecede de kullanılıyor, +50 derece de, Arap çöllerinde de, Sivas'ın köyünde de vs vs. Senin kullanım şartlarında yağ yakmaz ama belli şartlarda demek ki yakıyor ki her üretici max-min arasındaki seviyeyi bile farklı lt değerlerinde ayarlar. Ayrıca yine araç 300 bin km ye kadar atıyorum max fazladır ama bu km'den sonra diyelim ki 10 bin km bakım aralığı bu noktadan sonra daha fazla eksiltiyor ki daha fazla tolerans vermiştir. Yani o aradaki 1.5 lt belli mühendislik çalışmaları ile belirleniyor hukuk bu işin içinde ama hukuk zaten ne üretirsen üret sürekli işin içindedir. Saatlerce anlatılabilecek, ciddi tecrübeler sonucu oluşan bilgiler bunlar. Neyse anlayan anladı daha fazlası boşuna yazma olur. Kimsenin kimseyi kazıkladığı da yok, boşu boşuna yağ sattığıda.


    @canocan_07




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 28 Ağustos 2021; 1:1:26 >




  • vezir kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler Vezir hocam.


    İşin mutfağına biraz girince bakış açımız da genişliyor haliyle. Uzun uzun yazdım hem yazılanlara yönelik hem de konuyu sonradan okuyacaklara yönelik.


    Tabi ki bilmediğimiz göremediğimiz konular elbet var, olacaktır. Yazılarınızla da bilgi paylaşımına katkıda bulunduğunuz için teşekkür ediyorum. Bize düşen de bilmediklerimizi öğrenmek, bildiklerimizi de paylaşmak.


    Size de iyi geceler.

  • ".%99 gibi biz de her bakımda Hava,Yag,Mazot 2 de 1,Polen Filtresi ve Yag Degistiriyoruz her seferinde , istisnası su olabilir Karbonlu Polen Filtresi alırsın A kalite cok bir tozu vs yoktur belki degistirmeyebilirsin."


    Aslına bakarsanız bakım periyodu sadece tavsiye edilendir. Kullandığınız şartlara, iklime, ortama göre birçok değişken bu tavsiyeyi etkiler ve periyotları değiştirmeniz gerekir. Aynı yağ ile 10 bin km giden araçta var 50 bin km gidende. Bu kadar bile fark edebiliyor şartlar.


    Yine bir örnek vereyim, diyelim ki siz İstanbul'da araç kullanıyorsunuz ve güzergahınız çok sıkışık. 10 km yolu 2 saatte alıyorsunuz. Ben ise sakin bir şehirde yaşıyorum trafik ışığı bile yok, 10 km yolu 15 dk alıyorum. İki araç aynı tabi bakım periyotları da 15 bin km. 10 km yolu 2 saatte alan araç o yağı 15 bin km de bir değiştirir ise geçmiş olsun. O motorun ömrü asla 15 dk alan araç ile olmaz. Şimdi adam diyor ki A marka araç aldım, 200 bin km de motor yaptırdım. Yaptırmasa bir garip olurdu senin motorun 200 bin km de değil ki zaten.


    Bakım periyodu tavsiye edilen 15 bin km de bu tavsiye hangi şartlara göre sorsak bilen kişi yok gibidir. İşin derinlerine indikçe zaten farklar ortaya çıkar. Yoksa iki kullanım kitapçığı okuyan herkes servis müdürü veya usta olurdu. Bu iş bu kadar basit değil elbette.


    @huso





  • facepunchS F kullanıcısına yanıt

    Hocam garip bir şekilde kullanım kılavuzunda yağ ile ilgili bir bilgi yok. Bir İngiliz sitesinden gördüm. Arabanın motorunu seçince 5.5 lt yağ aldığı ve motul spesific 17 ve Liqui Moly Top Tec 4410 'un uyumlu olduğunu gösterdi. Forumdaki megane konusuna da yazdım. Kimse cevap vermedi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-589F5DCF4 -- 28 Ağustos 2021; 5:46:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt

    Sanırım aşınma daha önemlidir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • C3 ile farkları var. Bu durumda RN 17 yağını kullanmak gerekir.


    Kullanma kılavuzunda mutlaka yazması gerek, gözden kaçıyor olmasın? Renault değişim aralığı veriyorsa yağ bilgisini de marka değil, kalite şartnamesi olarak vermek zorunda. Tüketici ve ruhsat sahibi (işleten) olarak bilgi edinme hakkınız var. Bazen ekler oluyor, onları koymayı aksatıyorlar, internetten de indirilebiliyor.


  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • lordford50 kullanıcısına yanıt

    araban ilk koyduktan sonra 1000- 2000km arasında yag yakmıyorsa, ve kullanım profilinde ciddi degisiklik yoksa, yag kontrol etmeye gerek yoktur, sıkça.

    burada demek istediğim noktaya kacirmayalim, “Genelde” üreticinin servis kataloğunda belirtilen degerler, min ile Max arasına tekabül eder.

    Siz max koyduğunda, üreticinin istediğinden fazla yag koyarak gercekten max sinirinda oluşabilecek problemlere yol acabilirsiniz.


    tesekkurler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NextMove -- 30 Ağustos 2021; 11:28:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yağ seviyesi alakalı son yazım genel olarak aşağıdaki gibidir. İsteyen istediğini kendi aracına koyabilir ayrı konu. İşin doğrusu aşağıdaki gibi aksini ıspatlamak isteyenlerin de yapması gerekenleri yine aşağıda yazdım.


    Çok basit bir soruyu da işte ben soruyorum. Hayatımda gördüğüm yağ değişimi yapılan araç sayısı ciddi bir orandadır. Üretici firma yağ filtresi değiştirilirse ve değiştirilmez ise yağ boşaltım sonrasında ne kadar yağ araca katılacağı yazar, aklı başında her tamirhane de buna göre araca yağ koyar. Koyduğunuz bu yağı yağ çubuğu ile kontrol ederseniz yağ seviyesinin Max'ın hemen altında olduğunu görürsünüz.


    Ayrıca emniyet, taksiler gibi 500 bin km üstü araçlarda ben daha bir defa bile sizin iddianız gibi max sınırında koyulan bir sorun ile de karşılaşmadık ki yine bu km deki araç sayısını forumdaki birçok kişiden daha fazla sayıda gördüğüme eminim.Tam tersi sanayi usülü kafasına göre ya koyulan araçlar daha 300 bin km'yi görmeden rektefiye istedi.


    Neyse soruma gelirsek, bana marka fark etmez üreticilerin tavsiyesi olan yerin max-min orası olduğu yağ değişimi sonrasında doğru seviyenin bu olduğunu ve kontrolün bu şekilde sağlandığını yazan teknik bir döküman alabilir miyim? Yine max seviyesinde koyulursa "gerçekten" oluşabilecek sorunlar ile alakalı üretici teknik bültenini rica edeyim?


    Bu ekstra olacak ama varsa üreticilerin tavsiye ettiği değerde yağ araca yağ koyduğunuzda bunun max-min aralığına geldiğini gösteren değiştirdiğiniz araçların yağ çubuğu fotoğraflarının örneklerini alabilir miyim? Çünkü ben ölçtüğümde hep max seviyesine geldiğini gördüm. İstenirse fotoğraf atarım tabi ama önce bunu iddia edenler kendi araçlarının yağını boşaltıp bir üretici firmanın tavsiye ettiği kadar yağı araçlarına koyup sonra yağ çubuğu ile kontrol etsinler bakalım. Teşekkürler.






  • tenekekutu kullanıcısına yanıt

    Kanıt bu resimler kabul edeceksen.

    Doğru ölçüm yağ yaklaşık 50 ile 70 C arasında motor kapandıktan 3-5dknsonra olur.

    BMW C ya da C ile D arasında kalır.



    Volvo 4 seviyesinde kalır.

    Vag grubu B seviyesinde kalir


    Honda iki delik arasinda kalır. Biraz yukarı doğru.

    PSA soldaki ok seviyesinde yani 7/10.cizgide kalır

    Ford resimde göründüğü gibi orta civarında kalır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 30 Ağustos 2021; 21:15:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar arabayla çok km yapılmıyorsa km si gelmediği halde durduğu için yağ bozulur mu değişmesi gerekli midir araç egea benzinli

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tenekekutu

    Yağ seviyesi alakalı son yazım genel olarak aşağıdaki gibidir. İsteyen istediğini kendi aracına koyabilir ayrı konu. İşin doğrusu aşağıdaki gibi aksini ıspatlamak isteyenlerin de yapması gerekenleri yine aşağıda yazdım.


    Çok basit bir soruyu da işte ben soruyorum. Hayatımda gördüğüm yağ değişimi yapılan araç sayısı ciddi bir orandadır. Üretici firma yağ filtresi değiştirilirse ve değiştirilmez ise yağ boşaltım sonrasında ne kadar yağ araca katılacağı yazar, aklı başında her tamirhane de buna göre araca yağ koyar. Koyduğunuz bu yağı yağ çubuğu ile kontrol ederseniz yağ seviyesinin Max'ın hemen altında olduğunu görürsünüz.


    Ayrıca emniyet, taksiler gibi 500 bin km üstü araçlarda ben daha bir defa bile sizin iddianız gibi max sınırında koyulan bir sorun ile de karşılaşmadık ki yine bu km deki araç sayısını forumdaki birçok kişiden daha fazla sayıda gördüğüme eminim.Tam tersi sanayi usülü kafasına göre ya koyulan araçlar daha 300 bin km'yi görmeden rektefiye istedi.


    Neyse soruma gelirsek, bana marka fark etmez üreticilerin tavsiyesi olan yerin max-min orası olduğu yağ değişimi sonrasında doğru seviyenin bu olduğunu ve kontrolün bu şekilde sağlandığını yazan teknik bir döküman alabilir miyim? Yine max seviyesinde koyulursa "gerçekten" oluşabilecek sorunlar ile alakalı üretici teknik bültenini rica edeyim?


    Bu ekstra olacak ama varsa üreticilerin tavsiye ettiği değerde yağ araca yağ koyduğunuzda bunun max-min aralığına geldiğini gösteren değiştirdiğiniz araçların yağ çubuğu fotoğraflarının örneklerini alabilir miyim? Çünkü ben ölçtüğümde hep max seviyesine geldiğini gördüm. İstenirse fotoğraf atarım tabi ama önce bunu iddia edenler kendi araçlarının yağını boşaltıp bir üretici firmanın tavsiye ettiği kadar yağı araçlarına koyup sonra yağ çubuğu ile kontrol etsinler bakalım. Teşekkürler.


    Neyi ispatlamaya çalıştığınızı tam anlayamadım ama buyurun aracımla ilgili bilgileri paylaşayım.


    İlk görsel yağ kontrol yönergeleri; dikkat edilirse L ve F arası OK değerine sahip. "L'nin hizasında veya daha aşağıdaysa F'ye kadar doldurun" uyarısı mevcut. Yalnız açıklanmış da, "L ve F arası uygundur".




    Gelelim 2. görsele.


    Yağ filtresiyle beraber değişimde 3.5 lt kapasite mevcut 2.0 motor için.



    Alttaki uyarıya dikkat; "Belirtilen motor yağı kapasiteleri yalnızca genel referans amaçlıdır. Eklerken veya yağı değiştirirken, yağ çubuğu ile motor yağı seviyesini doğrulayın."


    Peki ben ne yapıyorum? Filtre değişimiyle birlikte yağın Max (F) seviyesinde kalması adına 2.0 motor için 3.8 lt civarında dolum yapıyorum. Çünkü 3.5 lt değişim ile yağ çubuğunun ortasına yakın yer alıyor yağ seviyesi.


    Bakımdan 2000 km sonra ise seviye şöyle;



    *Fotoğrafta odaklama yapmaya çalışırken yağ F çizgisinden biraz F'ye doğru akmıştı. Seviye neredeyse F çizgisindeydi kontrolde.



    Sonuç olarak; sanırım üreticinin yağ dolum kapasite tavsiyesinin F seviyesinin çok yakınında olduğunu iddia ediyorsunuz. Ama bu genellemeniz yanlış. Dediğiniz şekilde üretici/motor kılavuzları olabilir. Fakat tüm kılavuzlar dediğiniz gibi değil. Örneğin benim aracımda 3.5 lt tavsiye edilirken benim F çizgisi için 3.8 lt civarında yağ doldurduğum gibi.


    Görüşünüzdeki yanlışlığın bilgi eksikliğinden olduğunu düşünüyorum. Bu ve benzeri bir üstteki mesajda yer alan bilgilerle görüşünüzü yeniden gözden geçirebilirsiniz.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: kel_bakkal

    Arkadaşlar arabayla çok km yapılmıyorsa km si gelmediği halde durduğu için yağ bozulur mu değişmesi gerekli midir araç egea benzinli

    Senede bir değişmesi önerilir. KM'yi özellikle kısa mesafe git gelde yaptıysan özellikle önerilir.

  • 
Sayfa: önceki 798799800801802
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.