Şimdi Ara

Kredi kartının mantığını biri bana anlatabilir mi (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
165
Cevap
0
Favori
6.763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ducatine

    Hocam eminmisiniz? Benim başıma geldiği için yazıyorum 1000 limitli kartım vardı. 500 lira ürün aldım 6 taksit olsun dedim. O gün başka bir şey daha almak istedim. Kart vermedi. Meğer taksit de olsa banka 500 lirasını blokluyor. Ben sadece ilk taksiti blokluycak diye biliyorum. Yada ilk taksit 1 ay sonra başlayacak sanıyorum. Meğerse anapara bloklanıyor. Bu olay 2-3 sene önce oluyor. Şimdi değiştiyse bilemem. Yani benim bildiğim taksitlendirme bankaların kendince önlem amaçlı yaptığı bir sistem bizim bildiğimiz eski sistem taksitlendirme yada senet ödeme gibi değil. Taksitle ödeme vadesi gelince taksitlerini ödersin.

    İç mevzuatını bilmiyorum hocam, bankacı bilen varsa yazabilir. Ama ben de ailem de yıllardır kullanırız. Hiç bu durumla karşılaşmadım. Öyle olsa zaten bir şey alamayız. Taksitlendirme yapmıyor ki o zaman taksiti neden yapayım o parayı bloklayacaksa. Zaten parayı bloklasa, kimse batmazda. İnsanlar olmayan paranın ucunu kaçırdıkları için karşılayamayınca batıyor genelde. Olan parayı bloklayacaksa ne hikmeti kaldı?


    Kredi kartının avansını bloklayacaksa da mantığı yok.


    Zaten bir ürün aldığımızda asıl borçlu olduğumuz kurum banka değil. Bunu iyi bilmek gerekli. 10 taksitli TV'yi nereden aldıysak, oraya taksitle ödeme yapıyoruz biz. Bankaya değil. Bankadan taksit miktarı ne ise, aylık oraya ödeme yaparız. Banka bu durumda aracı kurum oluyor. Hepsiburada gibi parayı tutan, kaleme alan yer. Biz o TVnin taksitini ödeyemezsek banka bunu o kuruma karşı kapatır. Ve bize faiz uygular. İşte burası sakat. Sonrası bankrupt durumu





  • Kredi kartı bir zorunluluk değil, ihtiyacın varsa kullanırsın, yoksa kullanmazsın. Yapacağın alışverişte işine geliyorsa kredi kartı ile yaparsın, gelmiyorsa nakit yaparsın. Bu tamamiyle sana kalmış. Eğer bütçeni aşan bir ürün alacaksan ve bunu taksitli ödemek istiyorsan, gidip kredi çek vs. uğraşmak istemiyorsan, kredi kartına taksit yapan yerden ürünü alır, sonra taksit taksit ödersin. Hesabında para olur olmaz gibi derdin varsa, otomatik ödemelerini kredi kartına bağlarsın, market alış verişlerinde para yada bank24 kartıyla hesapta para var yok gibi bir durumla uğraşmadan alış veriş yapar (tabi limitin müsaitse) sonra toplu halde ödersin.


    Yıllardır kredi kartı kullanırım, çoğu ödemeyi kredi kartıyla yaparım, genellikle taksitte yapmam tek çekim yaparım, ödemelerimi kredi kartı ile daha rahat planlarım, şu ana kadar sorun yaşamadım. Kendimi de borç batağında hissetmedim, çünkü ödeyebileceğim kadar harcama yaptım, yaparım da.


    Kullanmasını ve kendini bilene ideal bir ödeme aracıdır. Ama bilmeyen, ipin ucunu kaçırana zulümdür.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ducatine

    Tamam işte bundan bahsediyorum. Bu eski sistem senet yada taksitlendirme gibi olmuyor. Banka 1000 liraya 12 taksit yapıcam diyor. Ama 1000 lirasını donduruyor. Yani kendince önlem alıyor. O zaman buna kısmı taksitlendirme yada kendi uydurdukları bir sistem benim bildiğim taksit de senet öder gibi vadelerini gün gelince ödersin. Kredi kartları bunu yapmıyor.

    Hocam buradaki mantık gayet basit. Banka sana 10bin limit verdi. Yani bu şu demek, sen bana en çok 10bin tl borçlanabilirsin. Sana en fazla 10bin tl harcama yapacak kadar kredi kart limiti uygun görüyorum. Ve sen gidip 10 taksitle 10bin tl lik televizyon aldın. Yani bankaya 10bin tl borçlandın. Ve bu borcunu 10 ay boyunca ödeyeceksin. Ödediğin her ay senin borcun bin tl düşecek. Böylece ilk aydan itibaren kart limitinde bin tl boşluk oluşacak. Sen bu boşluğu yine harcama için kullanabileceksin.


    Eğer senin dediğin mantıkla olsa, yani her ay sana bin TL borç çıkarıp kartın limitini aldığın ürün kadar doldurmasa. Sen aynı üründen 10 tane daha alabilir ve 100bin tl lik ürün satın alabilirsin bu mantıkla. Ee peki banka sana 10bin limiti uygun gördü, bunun üzerini nasıl bankaya borçlanabilirsin. Doğal olarak banka senin yaptığın işlemin büyüklüğüne bakar, taksit sayısına değil. Çünkü, sen 10bin lik malı aldığında aldığın yere bunun parasını banka öder (içinden komisyon vs. keser ama bu bizim konumuz değil, bu mağazayı ilgilendiriyor). Yani mağaza banka ile anlaşmasına göre 10binlik işlemin parasını alır bankadan. Sende bankaya borçlanmış olursun ve parasal anlamda mağaza ile işin kalmaz. Bu parayı ödeyemezsen hiçbir zaman mağaza senin kapına dayanmaz, sana gelen bankadır çünkü banka mağazaya parayı ödemiştir ve senden alacaklı bankadır. Tekrar başa dönersek, sen 10 taksitle 10 tane 10bin TL lik toplamda 100binlik mal alabilirsin senin mantıkla. Bankada 100binlik malın parasını mağazaya öder. Sonuç olarak banka sana 10bin limit verse de 100bin lik borcun oluşur. Bu durum mantıklı mı, elbette değil. Yani kartı limitinin taksitler kadar blokelenmesi gayet normal. Tüm dünyada durum böyledir.





  • Cem kullanıcısına yanıt

    Evet dediğine katılıyorum. Ama bu bizim bildiğimiz eski taksitlendirme yada senetle alışveriş sistemi gibi değil. Sadece bankaların size kolaylıkları sağlıyoruz taksitlendiriyoruz diye büyüterek pazarlamalarını bana eksiklik yada gerçekçi gelmiyor oysa kimse mevzuatı okumuyor. Sistemi bilmiyor. Kredi kartı taksitlendirmesi bankaların kendince uyguladığı bir sistemdir. Banka sana taksit yapıyorum diyor. Bir bakmışsın anapara bloklanmış. O zaman bunu adı nasıl taksit oluyor. Herkes bunu bilmiyor. Bak yukarda arkadaş öyle birşey olamaz diyor. Haberi yok. Benim dile getirdiğim bu sistemin adı kısmı taksitlendirme ben bankanın doğru yada yanlış yaptığını söylemiyorum. Ama sistem dürüst değil. Ana paranın bloklanarak taksitlendirilmesi çelişkili bir durumdur. Bunu kimse farkında değil yada kabulleniyor.

  • Kredi kartı iyi bir yatırım aracıdır aynı zamanda.

    Diyelim 1000 liralık bir ürün aldın.Bunu nakit alırsan ne kadar kaybın olur mevduat faizi üzerinden hesaplayalım.(kredi kartına vade farksız alışverişlerde)

    -Kredi kartına 6 taksit yapsa idin ayda 166 TL taksit ödeyeceksin.

    1. Ayda elinde 1000 TL var ödemesi 1 ay sonra olacağı için. Aylık getiri %15 faiz üzerinden 10,625 tl

    2. Ay elinde 833 TL var aylık getiri 8.85 Tl

    3.ay elinde 666 TL var aylık getiri 7 TL

    4. Ay elinde 500 TL var aylık getiri 5,31 TL

    5. Ay elinde 334 TL var aylık getiri 3.55 TL

    6. Ay elinde 166 TL var aylık getiri 1.76 TL

    Nakit ödeyerek muhtemel elde edeceğin 26.47 TL yi elde edemedin.Şimdi bunu daha yüksek tutarlarda ve her ay yaptığını düşün.(Bu taksitleri gereksiz harcamalara değil de alınması zorunlu ürünlere yaptığını varsayıyorum)Gelirinin ve arttırdığın paraya göre ne kadar daha taksite dayanabilirsen oraya kadar yaparsın.

    Bende enpara kredi kartı var.Her ay 3000 TL ye kadar 3 alışverişi 6 ya bölebiliyorum.Abimin, evin faturalarını,bazı harcamalarını vs. 6 ya bölüyorum parayı nakit alıyorum.Nakit para ile altın alıyorum.Mevduat faizine göre daha fazla getiri getireceğine inanıyorum.Her ay bunu yapıyorum.Her türlü nakit ödemeye göre kardayım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ducatine

    Evet dediğine katılıyorum. Ama bu bizim bildiğimiz eski taksitlendirme yada senetle alışveriş sistemi gibi değil. Sadece bankaların size kolaylıkları sağlıyoruz taksitlendiriyoruz diye büyüterek pazarlamalarını bana eksiklik yada gerçekçi gelmiyor oysa kimse mevzuatı okumuyor. Sistemi bilmiyor. Kredi kartı taksitlendirmesi bankaların kendince uyguladığı bir sistemdir. Banka sana taksit yapıyorum diyor. Bir bakmışsın anapara bloklanmış. O zaman bunu adı nasıl taksit oluyor. Herkes bunu bilmiyor. Bak yukarda arkadaş öyle birşey olamaz diyor. Haberi yok. Benim dile getirdiğim bu sistemin adı kısmı taksitlendirme ben bankanın doğru yada yanlış yaptığını söylemiyorum. Ama sistem dürüst değil. Ana paranın bloklanarak taksitlendirilmesi çelişkili bir durumdur. Bunu kimse farkında değil yada kabulleniyor.

    Hocam yazdığımı anlamamışsınız galiba. Bloke etmesi gayet normal. Tekrar daha basit dille anlatayım.


    Siz 10binlik mal aldınız kartınızla, banka 10bin tl (komisyon keserek) mağazaya parayı ödedi. Siz artık mağazaya değil bankaya borçlusunuz. Banka diyor ki, ben sana 10binTL lik kredi limiti açarım, çünkü senin puan vs. ancak bu kadar limit makbul. Eğer banka limiti bloke etmezse, sen bankaya daha da borçlanabilirsin. Kaba bir hesapla 10 taksitle 10bine aldığın bir maldan 10 tane alıp 100bin TL bankaya borçlanabilirsin. İyide senin bankaya borçlanma limitin 10bin TL gerisi ne olacak. 90 bin daha fazla borçlanmış oldun bankaya sizin mantıkla. Hatta taksitlerin 12 18 ay olduğunu düşünürseniz yine sizin mantığınıza göre teorikte kartınızın limitinin 18 katına kadar borçlanmanız mümkün.


    Senet sepet olayı bambaşka bir konu. Senet yaparken mağaza sizin sicilinize, kredi puanınıza, gelirinize bakmıyor, tam bir kara düzen var. Zaten dolandırıcılığın artmasıyla beraber senet olayı eskisi gibi değil. Ancak banka kredi kartı verirken gelire bakıyor, puana bakıyor. Bddk mevzuat gereği gelirinizin en fazla 4 katına kadar kredi kartı limitiniz olabilir. Üstelik bu limit tek banka değil bankların toplamıdır. Yani aylık geliriniz 5 bin TL ise, maksimum 20binlik kredi kartı limiti alabilirisiniz ve bu limite tüm bankaları kapsar, ister tek bankadan 20bin al istersen 2 bankadan 10 ar bin al.





  • Cem kullanıcısına yanıt

    Hocam ben sizi ve yazdıklarınızı anladım. Aynı şeyleri yazmanıza gerek yok. Sadece bu sistem eskisinden farklı bunun adına Taksitlendirme diyerek pazarlamaları bana dürüst gelmiyor. Herkes anaparanın bloklandığını bilmeden alışveriş ediyor. Sonradan öğrenenler şaşırıp mecbur devam ediyorlar.


    Gene söylüyorum Taksitlendirme ile kredi kartı taksitlendirmesi kavramları uymuyor. Taksit nedir? Anapara vermeden taksit taksit ödemedir. Eskiden annelerimiz, babalarımız, ortadirek kesim böyle işlem yaparlardı. Anlatmak istediğim budur. Buna göre banka senin anaparanı bloklaması bu tanıma uymuyor. Banka kendince önlem alıyor. Sizin anlattıkların açısından bakılırsa bankanın bunu yapması normal ve olması gerekendir. Bunun adı ön ödeme taksitlendirme diyebiliriz. Bir sürü kavram diyebiliriz. Ama direkt taksit taksit ödeme olmuyor. Senden önden peşinat alınıyor sonra taksit taksit ödüyorsun gibi birşey... Tabiki böyle değil ama çelişen durumları açıklaması için yeterli bir cümledir.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ducatine

    Hocam ben sizi ve yazdıklarınızı anladım. Aynı şeyleri yazmanıza gerek yok. Sadece bu sistem eskisinden farklı bunun adına Taksitlendirme diyerek pazarlamaları bana dürüst gelmiyor. Herkes anaparanın bloklandığını bilmeden alışveriş ediyor. Sonradan öğrenenler şaşırıp mecbur devam ediyorlar.


    Gene söylüyorum Taksitlendirme ile kredi kartı taksitlendirmesi kavramları uymuyor. Taksit nedir? Anapara vermeden taksit taksit ödemedir. Eskiden annelerimiz, babalarımız, ortadirek kesim böyle işlem yaparlardı. Anlatmak istediğim budur. Buna göre banka senin anaparanı bloklaması bu tanıma uymuyor. Banka kendince önlem alıyor. Sizin anlattıkların açısından bakılırsa bankanın bunu yapması normal ve olması gerekendir. Bunun adı ön ödeme taksitlendirme diyebiliriz. Bir sürü kavram diyebiliriz. Ama direkt taksit taksit ödeme olmuyor. Senden önden peşinat alınıyor sonra taksit taksit ödüyorsun gibi birşey... Tabiki böyle değil ama çelişen durumları açıklaması için yeterli bir cümledir.

    Hocam kredi kartında hep böyle idi, sizin anne-babanızın kullandığı kredi kartında da böyleydi. 30 yıldır kredi kartı kullanırım hep öyle oldu. Şaşıran kesim kredi kart mantığını bilmeyenlerdir yada ilk kez taksitli alış veriş yapanlardır. Bunun mantığı gayet basit ve herhangi bir aldatmaca durumu söz konusu değil. Yapmış olduğunu işlemde direkt olarak taksitlendirmedir. Sonuç olarak siz yaptığınız anlaşmaya göre taksit taksit ödüyorsunuz size tanınan limitler dahilinde de işlem yapıyorsunuz. Yukarıda yazdığım gibi teorik olarak kart limitinizin 18 katına kadar alışveriş yapmanız mümkün, sizce mantıklımı. Yani 10bin limiti olan biri için 180binlik bir borçlanma içine girmesi.


    Kaldı ki senetle bile taksit yapan bir mağazada eğer aşırı borçlanma durumunda size satış yapmayabilirler.





  • Olmayan parayı harcatıyor
  • Kart sana hepsini harca diye verilen bir şey değildir ödeme kolaylığı sağlamak için taksit yapar borcunu zamanında ödersen faiz işlemez düzenli harcama yaparsan kart aidat ödemezsin sen gelirinden fazla harcayıp borç batağana düştüğünde kredi kartı kötü bir şey demen normaldir ayrıca sana senetle ürün veren evkur gibi 2000 TL ilk ürünü 2700 veren yerlerden seni kurtarır




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1881-1938 -- 30 Ocak 2021; 23:28:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kart cebinde olmasa hiç alamayacağın şeyleri aldırır. 30 lira puan kazanmak için 300 liralık ihtiyacın olmayan şeyleri alırsın.
    Aslında o para cebine girmeden borçlanmış olursun. Sonrası borç batağı olur.
    Avantajlı durumlar da vardır ama o şekilde kullanabilen %5 falandır.
    İstatistiklere bakarsanız kaç kişinin kart borcunu ödeyemediğini görebilirsiniz.
    Not: Hiçbir banka size iyilik olsun diye kredi kartı vermiyor.
  • Parası ve kredi kartı olmayan ergenler yazmış gene. Kredi kartı doğru kullanmasını bilene candır. Taksit yapar.Puan toplar.Harcamalarini erteler. Kredi puanini yükseltir. Örneğin yp kredi word e yıl sonu HP ye 500tl TL harcamaya 75tl indirim yaptı ve 50tl puan yukledi. Yani sen bunu banka kartından alsan böyle bir karın olmayacakti.Kullanmasini bilene bonus puanlar hayatı ucuzlatir.
  • Bu zeka ile kullanma sen zaten kredi kartı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 15k lık ürün alacaksın ve peşin verme imkanın yok. Ne yapacaksın ?
  • Nakit taşımaktan kurtuluyorsun büyük alışverişler yapabiliyorsun, banka kartıyla bu olmuyor diye biliyorum en azından benimkinin limiti 1000tl ve arttırmıyorlar. Kredi kartı öyle değil

    Kredi kartlarının ek ücret çekmediği firmalar var örneğin yaz tatilimde nakit fiyatına 4 taksit önerdiler ben de nakit verecektim aynı fiyata 4 taksit olduğunu görünce yaptırdım, 4 ay o parayı altında beklettim ve o sıra altın tavan yaptı ben kara geçtim. Nakit verseydim o parayı değerlendiremeyecektim. Hepsi bir anda çıkıp gidecekti benden.

    Ödeme kolaylığı sağlar, gidip bütçemi aşacak şeyleri almıyorum ama kolaylık sağlıyorsa da yapıyorum, bazen firmalar taksit yapmıyor ben bankadan yapıyorum. Yani banka firmaya benim adıma tüm ücreti veriyor, ben bankaya 3-4 ayda ödüyorum ve nakit fiyatına. Bu 3-4 ayda enflasyondan para değer kaybediyor burada kaybeden banka oluyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aberrant Warden -- 31 Ocak 2021; 10:21:3 >
  • Canbey96 kullanıcısına yanıt

    Hangi bankanın kartı hocam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cebinde para tasımıyorsun, kusuratlı rakamda alısverıs yapabılıorsun, paranın calınma rıskınden korunuyorsun, dokunmadan alısverıs yapabılıyorsun, senet sepet ugrasmadan taksıtle alısverıs yapıyorsun, internet uzerınden alısverıs yapabılıyorsun, ıhtıyac durumunda para cekıyorsun e daha ne olsun.

  • Al Swearengen kullanıcısına yanıt

    Kart kullanıldığı zaman satıcı %2.5 dan başlayan komisyon ve 25krş dan başlayan işlem ücretleri ödüyor (benim bildiğim sanal pos minimumlar bunlar).

    Sanal dükkanları yada büyük aracı siteler (n11 vb) ile mal satışı yapanlar nasıl ve ne kadar komisyon öder bilmiyorum ancak, avm de girdiğiniz bir mağazada bu komisyon ödeniyor. Satıcı bu komisyonu sizden çıkartıyor. Zaten nakit alışverişte indirim yapan yerler var.

    Akaryakıt alırken komisyon ödemiyorsunuz, nakitte kartta ödeseniz aynı miktar yakıtı alıyorsunuz.

    Bahsettiğiniz gibi fatura öderken dikkatli olmak lazım bazı bankalar değil kredi kartından, banka hesabından nakit ödeme bile yapsanız 1-2TL arası işlem ücreti kesebiliyor. Kesmiyorsa yapıştırın gitsin.

    Bir kuyumcuya gittiğinizdeyse nakit ve kredi kartında farklı fiyatlandırma olduğunu görürsünüz. x gram altını 500tl nakit alabilirken 550tl kredi kartı ile satarlar.

    Bankalar bu puan olayını aldıkları komisyon ücretine göre ayarlayıp sanki "kazandırıyormuş" hissiyatı uyandırmaya çalışıyorlar.


    Kısaca sizin fatura olayının üstüne birde akaryakıt ekleyebilirsiniz. Shell-zubizu ile puanda biriktirebilirsiniz, bunun için aidat gerektiren kredi kartı kullanmayıp maaş hesabı kredi kartlarıda kullanılabiliyor. Geçenlerde 34 liralık yakıt aldım bu şekilde.





  • Sen neden zekisin mesela anlatsana  

  • RockN9 kullanıcısına yanıt
    2 kredi kartım var kuveyt türk ve denizbank,kuveytinki hiçbir masraf almıyor aidat vs. Denizbank aidat alıyor sadece onada dilekce yazıp iade alabiliyorum direk.
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.