Şimdi Ara

komünizm.sosyalizm,materyalizm.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
17.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bunlar toplumumuzda çok fazla karıştırılıyor..bu kelimeler siz forum arkadaşlarıma neyi çağrıştırıyor acaba ve din le bağlantılı mıdır bu konular ??kısaca neler düşünüyoruz bu konularda merak ediyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eylul_mu -- 8 Mayıs 2006; 10:12:03 >



  • kominizm le sosyalizimin karıştırılmasını anladıkta materyalzm ne yaw
  • Materyaliznin iki kurucusundan birisi olan olan Karl Marks'ın (diğeri Engels) aynı zamanda komunizmin de kurucusu olmasından kaynaklanıyor. Yani bağlantı burada. Aslında Materyalim bir felsefe akımıdır komunizm ise siyasi bir akımdır. Aralarında doğrudan bir ilişki yoktur.

    Ben her zaman materyalizmin komunizm ile özdeşleştirilmesine karşı çıkmışımdır. Bence apayrı şeyler. Biri aklına yatacak diye diğerinin de aklına yatması gerekmiyor.
  • komünizm,üretim araçlarını kamu mülkü haline koyan bir toplum devrimine verilen addır.komünizm, sosyalizmden teknik anlamda ayrılır.1840-1872 yılları arasında kapitalist toplumu zorla devirmek için ihtilalci eylem anlamında kullanılmıştır.Materyalizm ise marks şöyle tanımlar toplumdaki maddi sürecin ekonomi ve gerçek itici güçlerin ise ekonomik güçler olduğunu ,bu bakımdan da topluma hakim olan madde kanunularının bulunmasını ister.
  • @kargaşa

    bende zaten toplum tarafından karıştırıldğını söyledim aslında farklı şeyler karl marx tarafından ortaya çıkmıştır lenin uygulamaya çalışmıştır..kominizm bir devrim sosyalizm parlementerdir metaryalzm bir felsefedir digerleri ise siyasi düşüncelerdir farklıdır ama toplumumuz bunu fazlası ile birbirine karıştırıyor...peki biz forum arkadaşları ne düşünüyoruz bu konularda onu merak ettim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eylul_mu -- 5 Mayıs 2006; 19:42:55 >
  • kominizm insanları eşit hayat standardında yaşatmayı amaçlayan bir düşünce ( en azından ben öyle biliyorum)okuduğum bir kitapta bir çoğumuzun bileceği fransız yazar andre gide kominist olduğu yıllardan bahsediyordu . Kendisi zengin bir aileden olduğundan her yerde farklı ayrıcalıklı görülen biri imiş fakat o bundan tiksiniyormuş herkese eşit davranılan farkların olmadığı bir yaşam isteği oluşmuş içinde kominizmi de bunun yolu olarak düşünmüş ve rusyaya gitmiş ama oradada buna ayrıcalıklı davranmışlar. bunun en önemli sebebide onun ünlü bir yazar oluşu ve kominizmi daha buyuk kitlelere yayabilecek bir pozisyonda olduğu düşüncesi imiş tabiki .
    rusyada açlıktan düşüp bayılan hizmetçiler görmüş. ve anlamışki dünyada bu hayali mümkün olmayacak.
    zaten kkominizm düşüncesi butun bireyleri eşit sayıp eşit yaşam standardı tasarlarken en buyuk hatayı yapıyor. inssanlar eşit değil kimi çok çalışırken kimi daha az gayretllidir.kimi bedeni ile iyi çalışırken kiimi kafası ile iyi çalışır. kiimi tasarruf eder kimi de kumar oynayıp kaybeder. bu genelde toplumsal eşitlik ssağlamayı amaçlar görülsede aslında bireysel olarak çok yanlıştır. ve toplumda kendiliğinden bir toplum olmayıp bireylerin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.




  • @focus

    rusya da zaten tam anlamıyla bir kominzm uygulanmadı kominzm için yaptıgın tanımda yerinde focus kominizm in uygulamasına en güzel örnek kuba.....

    kesinlikle bu açıklamalarm kominzm yanlısı oldugm anlaşılmasın doğru bildiğim seyler bunlar sadce ama ne kadar eşitlik densede lider yemeyen bir lider çıkar mı komnzm eşitlği topluma nasıl yansır onu bilemicemve focus cok doğru geldi:toplumda kendiliğinden bir toplum olmayıp bireylerin bir araya gelmesi ile oluşmuştur..diye eklediğin haklısın
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Materyaliznin iki kurucusundan birisi olan olan Karl Marks'ın (diğeri Engels) aynı zamanda komunizmin de kurucusu olmasından kaynaklanıyor. Yani bağlantı burada. Aslında Materyalim bir felsefe akımıdır komunizm ise siyasi bir akımdır. Aralarında doğrudan bir ilişki yoktur.

    Ben her zaman materyalizmin komunizm ile özdeşleştirilmesine karşı çıkmışımdır. Bence apayrı şeyler. Biri aklına yatacak diye diğerinin de aklına yatması gerekmiyor.


    materyalizm ilk çağlardan beri savunulan bi düşünüş tarzı ya da felsefedir. marx a yakın donemde en buyuk temsilcisi hatta marx engelsin de esinlendiği kişi feuerbach dır.
    @kaotika sanırım diyalektik materyalizmi kastediyor.
  • Bu üç akımın dine bakış açıları benzer mahiyette olduğu için aynı kefeye konmaktadır. Birbirlerine karışmasının sebebi bu olsa gerek.
  • dasdasq haklısın,
    Matyeryalizm daha doğrusu klasik materyalizm eski yunanda ta Demokritus zamanından beri vardı.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _FOCUS_

    kominizm insanları eşit hayat standardında yaşatmayı amaçlayan bir düşünce ( en azından ben öyle biliyorum)okuduğum bir kitapta bir çoğumuzun bileceği fransız yazar andre gide kominist olduğu yıllardan bahsediyordu . Kendisi zengin bir aileden olduğundan her yerde farklı ayrıcalıklı görülen biri imiş fakat o bundan tiksiniyormuş herkese eşit davranılan farkların olmadığı bir yaşam isteği oluşmuş içinde kominizmi de bunun yolu olarak düşünmüş ve rusyaya gitmiş ama oradada buna ayrıcalıklı davranmışlar. bunun en önemli sebebide onun ünlü bir yazar oluşu ve kominizmi daha buyuk kitlelere yayabilecek bir pozisyonda olduğu düşüncesi imiş tabiki .
    rusyada açlıktan düşüp bayılan hizmetçiler görmüş. ve anlamışki dünyada bu hayali mümkün olmayacak.
    zaten kkominizm düşüncesi butun bireyleri eşit sayıp eşit yaşam standardı tasarlarken en buyuk hatayı yapıyor. inssanlar eşit değil kimi çok çalışırken kimi daha az gayretllidir.kimi bedeni ile iyi çalışırken kiimi kafası ile iyi çalışır. kiimi tasarruf eder kimi de kumar oynayıp kaybeder. bu genelde toplumsal eşitlik ssağlamayı amaçlar görülsede aslında bireysel olarak çok yanlıştır. ve toplumda kendiliğinden bir toplum olmayıp bireylerin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.


    Komunizm bu yüzden çöktü teoride düşünülen pratikte olmuyor nedeni ise insan. Ayrıca komunizmin dinle alakası yok ama bazı kesimler özellikle komunistlerin dine karşı olduklarını savunuyorlar bunun en büyük nedenide bana göre amerika. Bu kişilerin başı amerikada fbi ın arazisinde yaşayıp emirler verirken milyonlarca insanı peşinden sürüklüyor.




  • bu izmler neticede birinin kafasından çıkanlar,belki birinin hayali,belki birinin ütopyası....
    arkasından koşulması ,sahiplenilmesi,farklı amaçlar için farklı kalıplara sokulması,farklı farklı yorumlanması,
    yada ambalajla içeriğin uyumsuz olması,hatta ambalaj,içerik,niyet birliğinin dahi olmaması tarihin sayfalarında örnekleri ile mevcut...
    insan ferdi olarak önce insan olmalı...toplumu oluşturan şey fertlerdir...ferdan ferda devrim ahlakta,insanlıkta,fazilette yapılmalı...
    bu hertürlü izm e ne olursa bir sürü hayatın izleri bulaşmıştır..onun için peşinden koşanlarıda anlayamam..
    yani mesala karl marks da kötü bir çocukluk dönemi geçirmiş olabilir..yada babası alkolik olabilir..
    yada lenin ,okul hayatında ezilen,yada cinsel eğilimleri sapkınlık derecesinde biri olabilir..
    hakaret amaçlı yazmadım yanlış anlaşılmasın,tam tersi çok harika geçmişleride olabilir...ne farkeder ki?
    ben düşünen,önerme yapabilen,sebep-sonuç değerlendirmeleri yapabilen,analitik zekaya sahip,seven,seveni anlayabilen bir insanım...bir başkasının izm i yada benim izm im sosyomutluluk için tek çaremidir?
    niyetimi yada hedefimi sorgulamak istemezmisiniz?




  • Bildiğim kadarıyla; komünizm sosyalizmide materyalizmide savunan, yani ikisinin birleşmesinden meydana gelmiş bi akım.Sosyalizm ise halkın ekonomik ve itibar görme açısından eşit olmasını savunan bi akım.

    Bence en iyi sistem budur, konudışında da az önce yazdım;

    Adalet gibi kritik kurumlar hariç(bilmiyorum başka var mı bu kadar kritik?) diğerlerinin hepsini özelleştirip, üstünede iyi bi sigorta sistemi getirilirse hiç bi problem kalmaz.Çıkabilecek ufak tefek ahlak problemlerini önlemek içinde İslam dinini iyi bilen ve bu dine gönülden bağlı kişiler yetiştirirsen mükemmel bi devlet çıkar ortaya.Hatta adalet sistemi bile devletin denetimine gerek kalmadan kendiliğinden işler.
  • once kelımelerı bı dogru yazmakla ve anlamlarıyla başliim:

    materyalizm, sosyalizm, komünizm.

    materyalizm, materyal'den gelır, maddecılık demektır.
    sosyalızm, sosyal'den (socıal) gelır, toplumculuk demektır.
    komünizm, komün'den gelır, ortakçılık ya da ortak yasam anlamına gelır..

    materyalızm felsefı bı kavramdır ve felsefenın ıkı ana kolundan bırıdır.
    materyalızm ın karsıtı ıdealızmdır.
    once madde mı ruh mu? ya da maddeyı ruh(tanrı) mı yarattı yoksa madde mı tanrıyı yarattı sorusuna verılen yanıttır.
    ıdealıst dusunce, önce tanrının herseyı yarattıgını soyler, dusuncenın kaynagı olarak beynı degıl ruhu gosterır.
    materyalızm ıse dunyayı bılımle acıklamaya calısır, ruhu reddeder, dusuncenın beynın urunu oldugunu soyler...
    ıdealızm tanrıyı kabul eder, materyalıst dusunce tanrıyı ınsanların kendısının yarattıgını soyler, dini ve tanrıyı reddeder.

    materyalızmın kaynagı eskı yunan a dayanır, marks, diyalektık materyalızm ın kurucusudur.(materyalızm ın degıl)
    aynı zamanda marks ve engels, bılımsel sosyalızm ın de kurucusudur.

    materyalızm ve sosyalıst/komunıst dusunce bırbırınden ayrılamaz.
    bır ınsan tanrıya ınanmadıgı ve materyalıst oldugu halde marksıst vs. olmayabılır, ancak bır sosyalıst/komunıst materyalıst olmak zorundadır.

    sosyalızm,
    marksıst(dıyalektık materyalızm) dusunceye gore ınsanlık tarıhı belırlı aşamalardan gecmıstır,
    ılkel komünal toplum
    kölecı toplum
    feodal toplum
    kapıtalıst toplum, (su anda ıcınde yasadıgımız sosyo-ekonomık formasyon)
    buradan da ınsanlık zorunlu olarak sosyalızme gececektır
    komunızm ıse sosyalızm ın bır ust asamasıdır.bır sonrakı uretım bıcımıdır.

    sosyalızmde devlet vardır, komunızmde yoktur.
    sosyalızmde para vardır, komunızm de para ılerıkı asamalarda gereksız olacak ve kalkacaktır.

    sımdıye kadar dunyada komunızm yasanmamıstır.(ıspanya ıc savası sırasında katalonya da 1 sene uygulanmıstır)
    sovyetler bırlıgınde ıse stalın ın olumune kadar olan donemde sosyalızm yasanmıstır.komunızmın olması ıcın devletın ortadan kalkması gerekır kı bunun ıcın de butun dunyada kapıtalıst devletlerın ortadan kalkmış olması lazımdır.

    çin de mao donemı, kuba, buralarda yasanan halk demokrasısıdır, orada da sosyalızmın tam olarak yasandıgını soyleyemeyız...

    kabaca tanımları yaptım ama sıkıldım, belkı de pek acıklayıcı olmamıstır..




  • sosyalizmle komunizm arasında abartıldıgı kadar bir fark olmadığı kanısındayım.

    ayrıca komünist biri için din felsefe anlamında çözümlenmiş-aşılmış olmalıdır.tabi bu ideal varsayım.
    sovyetler döneminde herkes koministti ama herkes dinsiz degildi. yani vatandaş ben müslümanım ama siyasal yonetim biçimi olarak komünizmi inancıma uygun buluyorum derse, vay efendim sen önce din kurumunu aş da gel demek çok yerinde bi davranış olmaz.

    ayrıca eylul mu su baslıktaki materyalizmi bi duzelt bi zahmet.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasdasq -- 6 Mayıs 2006; 0:24:14 >
  • @neptunus

    katılım için çok tskr ederim yalnız sunuda ben eklemek istiyorum..metaryalizm evet markstan çok önceleride vardı ama ilk ortaya atan heraklitos ikibin yıl sonra marks son şeklini verdi yani bilimsel şekli marks a ait.birde metaryalizm sürekli gelişen değişenbir seydir..marks tan sonra lenin katkıda bulundu..özü DEĞİŞMEYEN TEK BİR ŞEY VAR,ODA DEĞİŞİMİN TA KENDİSİDİR.maddecidir......
  • @dasdas

    düzelti için tşkr..
    kominzm ve sosyalizm arasında hem felsefi hem siyasi bir çok fark vardır aynı gibi nasıl düşünürsünüz anlamıyorum
  • Marxın dediği gibi Tarihin çarkları sürekli iyiye ve doğruya doğru dönecekse eğer.
    Gerek bir alt basamak olarak sosyalizm , gerekse kominizm bir ihtiyacın ötesinde toplum için bir zorunluluk olacaktır.

    Her ne kadar doğaya aykırı gibi görünselerde bu sistemler, Medeniyetten evvel uygulanmış ve anlaşılacagı üzere, insanın insanca yaşayabileceği yegane kavramlar olmuşlardır.
  • Orjinalden alıntı: zero01

    Marxın dediği gibi Tarihin çarkları sürekli iyiye ve doğruya doğru dönecekse eğer.
    Gerek bir alt basamak olarak sosyalizm , gerekse kominizm bir ihtiyacın ötesinde toplum için bir zorunluluk olacaktır.







    evet zero zorunlu olarak yaşama gelecek şeyler bunlar kapitalizm en üst seviyeye geldiğinde yani insanların daralma noktalarında devrim gerçekleşecek bu akımlardan biri zorunlu olarak gelecektir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eylul_mu -- 6 Mayıs 2006; 15:32:55 >
  • Komunizmin pratikte dinle ilgisi bile olmasa, uygulamada bence dinle ilgisi var, bizzat yaşadığım için söylüyorum. Tabi uygulamadan uygulamaya da farklar var ama sonuçta insanlar tek bir birey değil, herkez gibi eşit bir birey gözüyle bakılıyor yani herkez aynı. Tabi azınlık olarak olduğun bölgelerde belirli dayatmalar meydana gelebiliyor. Bu gibi durumlarda dini ve birtakım sosyal baskılar olabiliyor. Biraz üstü kapalı anlattım sonuçta ama tam anlamıyla komünizmin yaşanması imkansız gibi duruyor. Saygılarımla.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.