Şimdi Ara

karter koruma hakkında bilimsel gerçek nedir? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
116
Cevap
2
Favori
92.853
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bence gerekli
    bundan önceki aracımda vardı bu aracımda da var ve bundan sonrakilerde de olmasa hariçten alır taktırırım
    türkiyemin yolları malum en azından kışın yağmurlu karlı havalarda hava karardığı anda bir anlık bir çukura girip büyük bir masraftan kurtarır bence
    birde bir bozuk yolda bir yerden geçecek olurken muhafaza sürttüğü anda direk geri vitesle geri geri çıkarsın ve sadece muhafazayı sürtmüş olursun ama muahafaza olmadığı zaman altını göremeyeceğin için dur burdan geçer deyipte aracın karterini vurup daha büyük masraflar açabilirsin.
    kaza konusuna gelince bence motorun alttan giricek üstten çıkıcak kadar kaza yapıldığını düşündüğün zaman motoru hatta arabayı kim takar can 10 kat daha önemli bence




  • quote:

    Orijinalden alıntı: senersongur
    Taner Bey güzel söylemişsiniz.
    Fakat hala anlamadığım aracın madem bu kadar hassas bir bölgesi neden dayanıklı ve kalın yapılmıyor bu karterler?


    1. ağırlık
    2. malzemenin fiyatı
    3. delinirse otomobil şirketi para kazanır.
  • bende yaptırmayı düşünüyorum para bulursam :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drkayzer -- 6 Eylül 2011; 21:17:34 >
  • coupe aracımın altında karter muhafazası yok (dikkatinizi çekerim "coupe" diyorum. yani standart bir binekten birkaç cm daha alçak). ve bu aracımla karadenizin köy ve yayla yollarına gittim. bırakın karterin değmesini, tamponun alt ucundaki lastik kaşlar bile sürtünmedi bir yerlere.

    bu durumda şehir yollarında karter muhafazasına ihtiyaç duyuyorsanız bu kullanım stilinizle ve engebelerden ya da kasislerdennasıl geçeceğinizi ya da teker izleri batık yollarda nasıl kullanmanız gerektiğini bilmemenizdendir. bu durumda karter muhafazası sizi kurtarmaz ve aracınıza yükten başka bir şey getirmez. (karterin ve dolayısıyla karterdeki yağın rüzgarla soğumasını kesmesi de cabası). bu tür bir sıkıntı ya da korku yaşıyorsanız daha da yüksek ticari ya da SUV çözüm olabilir ancak...

    ben günümüz şartlarında karter muhafazasının araç sahiplerine psikolojik rahatlama sağlaması dışında araca bir faydasının olmadığını düşünenlerdenim.

    buyrun karadeniz köy yolu...



     karter koruma hakkında bilimsel gerçek nedir?


     karter koruma hakkında bilimsel gerçek nedir?




  • Gecen gun abımın sembol un karterı delındı kargo karsıladı ve 1,500 lıra masraf cıkardı takmak bencede yararlı.
  • alttan öküz gibi demir geçiyo o nedenle pek gerek yok ama plastik bir koruyu takmışlar genede..
    zaten dönemin araçları 90 2000 başları aşırı sağlam metallerden üretilmiş.... biraz içine çöken marşpiyeli çıkarmak için kaynak ile çekme yöntemi kullanıldı..
    adam normalde 2-3 kaynak ile yerine gelir adamlar nasıl kalın yapmışsa 20 yerden zor çektim tak tak atıyor dedi kaynaklar...

    herşeyde olduğu gibi otomobillerde de eski sağlamlık kalmadı... elbet ağırlık azalması , maliyet düşürme , az yakma gibi unsurlar buna etken.
    şanzıman kapağı sanki kurşun geçirmez zırh anasını satayım... ondan sonra tabi 59049054 kilo olur...
  • forum hata verince neden bakım çalışması yazıyor 3 saniye bakım mı olur
  • Zararlı olabileceği düşüncesi bence yanlış.
    Karter koruma o kadar sağlam, motoru orda tutacak kadar rijit bir şey olsa geçen kullandığım fabia da yerinden çıkıp yerde gün boyu sürtünmezdi(evet takılsın kırılıp gitsin diye epey gezdim)
  • önden darbe geldiğin anda saliseler içinde motorun yere düşeceğine inananlar varsa yuh derim.
    motor serbest düşme yapsa bile o kadar kısa sürede yere inmez ki motor kulaklar vasıtası ile sıkı sıkıya bağlı. kaza anında şaselerde içe doğru kıvrılır hal böyle iken motor falan düşmez yerinde kalır. kaza olduktan sonra kulakları koparsa o zaman düşer. yani motoru kucağıza alacağınız varsa alırsınız. motoru kucağınıza alacak hareket ve süratten kaçının en iyisi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: L.J

    Zararlı olabileceği düşüncesi bence yanlış.
    Karter koruma o kadar sağlam, motoru orda tutacak kadar rijit bir şey olsa geçen kullandığım fabia da yerinden çıkıp yerde gün boyu sürtünmezdi(evet takılsın kırılıp gitsin diye epey gezdim)


    tek smile yeterli.

  • Bence plastik olanlar çarpmalardan korumak değil su, çamur sıçramalrından korumak içindir. Metal olanlar ise darbelerden korur.

    Öncelikle 2000 yılında iş arkadaşımla Antalya'da idik. Orada yerleşik kardeşinden yeni aldığı Ford focus otomobilini arkadaşım aldı ve beraberce bir dış ilçesine gitmek üzere yola çıktık. Sürat yaklaşık 120-130 varken hafif bir dönüş sonrası yol ortasındaki yaklaşık 3-4 kiloluk karpuz büyüklüğündeki kaya parçasını gördüysekte ortalayıp geçmekten kurtulamadık. Şanslıydık ki karter delinmesi olmadı ama egzost çıkışından arkaya kadar uzanan taşın darbe izleri (ve elbette üzerinden geçerken çıkarttığı sesler) hala hatrımda. Birde tabi taşın üstünden geçtikten sonra 1-2 metre kadar havalanmasını da unutmamk gerekli.

    Siz ne kadar usta olursanız olun, ülkemizin yollarında her an herşey karşınıza çıkabilir. O nedenle tedbirli olup olmadık zamanda yolda kalmaktansa imkan varsa düzgün bir karter koruma (yada alt koruma) sacını edinip taktırmanızda fayda var. Bizim araçtaki o kadar kalın ki bir kaya yada babanın üzerine bile çıksak aracı havaya kaldırır yine de alt kısımlara zarar veremez. Ben iyi ki var diyorum.




  • PASSAT 2.0 TDI


    Orjinal (fabrikada takılan) PLASTİK motor karter muhafazası, içinde ses izolasyonu için kalın köpük katmanı da var.

     karter koruma hakkında bilimsel gerçek nedir?
  • Bende sonradan takılmaması gerektiğini düşünüyorum.Videoda bir bölümde gösterilmiş.
  • Aracı teslim almadan serviste taktırdım
  • Bu parçanın adı belli, ortada.

    "Motoru Karter Muhafaza Sacı"

    Bu parça motoru tutmuyor, motorla teması dahi yok. Motor kulağı, motor askısı, motor vibrasyon önleyicisi, motor damperi değil. Bu parçanın güvenli olanı plastik veya sacdan yapılan ve ince fakat dayanıklı olanıdır. 10 Yıl önce Konya Sanayi Sitesinde 4 mm büküm çelik levhadan yapılma "ömürlük" bir zırh iyilikten çok kötülük yapan cinstendi: Hem ağırlığı fazlaydı (~10 kg!), hem de kaza anında motorun kulaklarından kopup yere düşmesini engellemek yerine onu güzelce yerinde tutuyordu.

    Önceki aracımda yoktu, kendim taktım. Forumda çok sayıda resimleri var. İnce ama dayanıklı, katoforez toz boya kaplı, orjinali kadar güzel (ve pahalı) bir parçaydı. Şimdiki aracımda da var, orjinal, fabrikada takılmış, plastikten ve ses izolasyonlu, motor ve şanzıman ve diğer aggregaların tümünü çamur, pislik, taş, tuğla, briket, blok, kaya, odun, leş, kemik, vejetasyon ve benzeri ürün ve mamûllere karşı koruyan bir parça. Ama kaza, şiddetli bir frontal kaza anında da motorun şoför ve yolcunun kucağı yerine yere düşmesini engelleyecek bir parça değil, hemen çatlayıp kırılacak ve asli ama gizli vazifesini yerine getirecek bir parça.

    Koruma, muhafaza amaçlı karter kaplamalarına itiraz etmemeliyiz ama zamanında yanlış yapılan, çok ağır ve şaseye çok fazla sağlam tutturulan motor karter muhafazalarından imtina etmeliyiz. Önerim budur. Yoksa kaza anında motorun yere düşmesini engelleyecek her türlü kapak, kaplama, muhafaza ve zırha ben de karşıyım.

    Şahin, Doğan ve Kartal'da ne güzel iki tane çelik şerit bulunuyordu. Yedek parçacıdan alıp bir Pazar sabahı kahvaltıdan sonra evde bile takabiliyordun, civataları ile beraber satılıyordu. Öyle kocaman bir tepsi veya kalkan da değildi, sadece tenekden yapılan motor karterini gerçekten muhafaza ediyordu (TOFAŞ'ta adı KARTER KORUMASI'ydı).

    Saygılarımla,

    Taner Göde




  • Bizim komşu Partner' in muhafazasını kasisten geçerken kırdı. Evde kendisi tamir etti.

    Sac muhafazayı savunanlardanım. Ne kadar dikkatli olursanız olun, yolda fark edemediğiniz bir çukur veya tümsek veya hareketli bir cismin aniden yolda belirmesi, hatta kar zannettiğiniz buz bile karter muhafazasının önemini ortaya koyar.

    Renault 12' lerde fabrikasyon sac muhafaza kullanılır. Muhafazanın öndeki ucu, araç çekmek için de kullanılan kalın demire kaynaklıdır. Sert bir kazada motor yine de kucağınıza gelmez. Çünkü çok sağlam motor kulakları vardır. Kulaklar kopmayıp şaseyi yırtarak çıksa bile motorun arkasındaki kalın travers motorun aşağı inmesini sağlar.

    Özetle bugün otomobiller aynı altyapıyı kullanarak(maliyetleri düşürmek için de güzel bir yöntem) çok değişik paketlerle piyasaya çıkmaktadır. Mühendisler sac muhafaza için de bir önlem almıştır.




  • Bu motor düşmesi olayını ben anlamıyorum galiba.
    Yahu boşta mı duruyor bu zaten? Motor kulağı denen şey ne işe yarıyor,kazayı anlayıp ayrılıyor mu ?
    Zaten şasi demirinin üzerine kaynaklı yuvalar üzerinde duruyor motor.O kulaklardan ve şasiden kurtulacak kadar büyük bir kazada,karter muhafaza orada mı kalacak ?
  • karter koruması daha çok bizim yollar da aracın altının vurulmasına karşı bir önlem. taş, çakıl gelmesi ile kolay kolay karter delinmez ama yüksek süratla aracın altını vurursanız karteri delersiniz. benim zamanında izmir yolunda, asfalt yolda yani alfa romeo 156'yı vurmuşluğum vardır. bizde otobanlarda bile aracın altını vurabileceğimiz düşünülürse plastik veya sac bir karter koruma iş yapar. hayvan gibi çelik korumalara gerek yok. bir de bazen kartere çok yakın ve deliksiz malzeme kullanılıyor ki bu da sakıncalı, soğutma açısından.
    kaza durumunda motorun düşmesini plastik ve sac korumalar kesinlikle engellemez. ama bazen serviste görüyorum adam sanki titanyumdan felan yaptırmış karter korumasını, hayvan gibi kalın çelik bir malzeme.
    sanırım bizde kuş serisinden kalma bir karter koruma saplantısı var, böyle en korumalısından, en muhafazalısından




  • ben grande punto dizel için orjinal plastik olanını taktım.
    plastik olan bile beni biraz huzursuz ediyor.
    biraz pot durdu, bende demir tel ile biraz sağlamlaştırdım aklımca
    allah göstermesin, bir kaza anında,
    motor bloğunun aşşağı düşmesini engellermi diye.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.