Şimdi Ara

Her yer yıkıldı, benim binam mı mesele? Bana binayı soramazsınız! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
2
Favori
2.668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt

    Ortaya şu soru çıkıyor: "Yargıçları kim yargılayacak?".


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesela ben bu konularda direkt asılmasından yanayım. Kanuna nizama gerek yok. Alacaksanız tören eşliğinde bütün ülkede canlı yayınlayarak asacaksınız.


    Bu kadar basit. Bizim halkımız kendiliğinden kurallara uymaz hep kaçmanın yolunu arar. Bizim insanımıza diktatör lazım. Göstere göstere " dediğimi yapmazsanız dar ağacında sallanırsınız " mesajını vereceksin.


    Bu ülkede bir şeyler düzelsin mi istiyorsunuz? En azından bir Saddam bulmanız gerekli daha azı ile bu ülkede hiç bir başarılamaz.

  • Treth kullanıcısına yanıt
    bu kadar basit değil bence.

    mesela Asur sitesinde bina çöktü herkes müteahhit'e kızıyo 1 senelik bina mı yıkılır diye.

    ama binanın yıkılışı ilginç, en alttaki mağaza katlarının kolonları dayanamayıp kırılıyo, ama, üstteki 10 katlı bina aşağı inişe başlamasına rağmen ezilmeyip duruyo ve kalıyo öyle. bu durum aslında binanın oldukça sağlam yapılmış olduğunu gösteriyo. normade bir bina zemin katının ezilmesi suretiyle çökmeye başladığı anda aşağı yönde müthiş bir momentum yakalar, o momentum ile önce binanın ikinci katı ezilir, sonra üçüncü katı ezilir, ve bu şekilde devam eder, tüm katlar ezilir. neden? çünkü bina kendi aşağı yönlü momentumunu durduramaz.

    Asur sitesinde ise, 10 katlı kocaman yapı durmayı başarıyor. nasıl başarıyor? sağlamlığı sayesinde.

    peki suçlu kim? hata ne? nasıl oluyo da 1 senelik bina bu hale gelebiliyo.

    bence sorun yapı kanunlarında verilen izinlerin fazla "cesur" olması. çünkü Asur sitesindeki bina zemin faktörü nedeniyle zemin kattan kesiliyor. zemini sağlam olmayan bölgelerde 2-3 katlı yayvan binalar yapsan gene kurtarırsın ama 12 katşı binaya izin verirsen, bina ne kadar sağlam olursa olsun, gevşek zemin nedeniyle deprem esnasında çok ciddi bi ileri-geri gidiş yaşanıyo ve binanın zemin kat kolonları kesiliyor.

    bence Asur sitesinin müteahhiti malzemeden çalmamış. ama, o zemine yapılmaması gereken kadar yüksek bir apartman yapılmış. bu benim fikrim. durum buyken müteahhiti idam etmek bence sorunu çözmez. aynı yere aynı binayı hiç malzemeden çalmadan tekrar yapsan, gene aynı sorun yaşanır.

    gelişmiş ülkelerde farklı teknikler uygulanıyo, yaylı temel gibi mesela. ama onlar da gene yönetmeliklerle zorlanmalı. dediğim gibi Asur sitesi eğer yönetmeliklere uygun yapıldı ise müteahhit %100 suçludur diyemiyorum şahsen. belki %50 suçludur ama tek başına suçlu değil bence. kocaman binanın en alttaki 2 katı çöküp üstteki 10 katı gene de durabiliyosa, bu inanılmaz bir sağlamlık örneğidir aslında. sorun başka yerde. bina sağlam ama mantıksız yapılmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 9 Şubat 2023; 17:26:45 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    Bu dediğin de para ile alakalı değil mi? Mesela benim Fatihteki deponun orada bir bina var adamlar mağazaya kiralayabilmek için kolonları kesip kaldırmışlar iç kısımdaki. Sonradan o binayı satmaya çalıştılar kimseye söylemediler ama exper kredi için her geldiğinde kolonların kesildiğini söyledi ve 12 yıl binayı satamadılar.


    Ama satabilselerdi birine mezar satmış olacaklardı. Anlayacağın para için bir çok şeyden kaçıyorlar. Malzemeden çalıyorlar malzemeden çalmazsa fazla kat çıkıyorlar fazla kat çıkmazlarsa open ofis yad amagaza yapmak için kolon ekmeiyorlar vs. vs.


    Maksimum kar için öldürme/ölme riskini göze alıyorlar.


    Bizim halkı ben tanıdım. Bundan asla vaz geçmiyorlar. Bundan vaz geçirmek için gerçekten sağlam bir diktatör lazım. Örneğin KK gibi İsveç Finlandiya tipi birisi hiç bir şey yapamaz bu ülkede. Saddamdan beter biri lazım bu ülkeye Tayyip bile yetersiz bu konuda.





  • Treth kullanıcısına yanıt
    kolon kesmek farklı konu aslında.

    benim bahsettiğim şey şu: bina 12 katlı olunca alt kat kolonlarına çooook fazla yük biniyo. üzerine bir de zemin sağlam değilse, 1 senelik sağlam bina bile çökebiliyo.

    bence resmi yönetmelikler bu tarz yapılara izin vermemeli. kat sınırı olmalı, hatta belli kattan sonra perde kolon zorunlu olmalı.

    sen yönetmelikte buna izin veriyosan müteahhit zaten yapar. sonra: "para için yaptı" diyemeyiz.

    kolon kesmek ayrı mesele, o zaten kökten illegal.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sinirli ve Süratli kullanıcısına yanıt

    Öyle zaten bu işler çok fazla müşteri müteahhit insafına bırakılıyor. Eskiden proje kontrol birimleri vardı bağımsız siyasi kavgalardan dolayı onları kaldırdılar. Şimdi tüm ğnsiyatif müteahhit ile belediye insafına kaldı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Treth kullanıcısına yanıt

    Diktatörlük ile alakası yok. Teknik bağımsız kontrol denetimleri çok eksik ve bunların en büyük sebebi belediye ve bakanlık insiyatifleri diktatör dediğin adam gelse başı boş bıraksa aynı şeyler olur.


    Çözüm denetim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    Aslında mesela ben şu an 2 bina yıktım kentsel dönüşüm için bu zemin etüdü ve proje onayında çok sıkıştırıyorlar.


    Bence olay rüşvette patlıyor. Eğer biraz tanıdığın varsa ve iyi par averirsen en geçmemesi gereken projeleriniz bile onaylanıyor.

  • Treth kullanıcısına yanıt
    yaa işte bu düzen kırılmalı ve sadece müteahhit idam ederek yıkılmayacağı ortada. rüşvette veren değil alan suçludur. zira genelde rüşvet olayında durum şöyle oluyo: bir birim eğer rüşvet alabileceği düzeni oturtursa, artık her gelenden rüşvet alıyo. bu ev onaylama işlerinde de belediyeye falan para yedirmezsen hayatta izin kopartamazsın diyenler var.

    bu düzen değişmedikçe bi halt olmaz, yeni evler de yıkılır. adam dikmiş 12 katlı bina, diktiği yer oynak-tarla. izin verilmemesi lazım. kanunen yasak olması lazım bu kadar dikey yapılaşmanın. rüşvetle bile yapılamaması lazım.

    mesela "çıkma" denen şeyin de yasaklanması lazım, bizim devlet arsaya yüzdlik sınır getiriyo, mesela: "arsanın %70'inden fazlasına ev yapamazsın" diyo. ama, çıkma denen şeye izin veriyo. sonuç? benim şuanda oturduğum sokağın tamamı aynı: herkes evin bahçe kısmını kazmış bodrum kat için, bodrumdan daracak bi ev çıkmış iki kat, sonra üçüncü kattan itibaren çıkma yapmış. tüm evler yeni 6-7 senelik, ve tüm evler böyle, hepsinin bahçesi -1. kata kadar kazılı. saçmalık yahu. evin temel kısmı küçücük, ama, iki kat yukarıda ev genişliyo. böyle olmamalı. arsanın %100'üne ev dikmeye izin ver, çıkmayı yasakla, adam akıllı geniş-yayvan ev diksin herkes. zeminden itibaren dümdüz çıkan, kolonları ortada değil kenarlarda olan evler diksinler. şuanki yasalar bence tam saçmalık.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bir iki haftaya kalmaz içerde sana neler sorarlar.

  • Olaylar soğusun o zaman sana güzel sorular sorulur. Merak etme.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binası yıkılana ve bunda sorumluluğu bulunana ağırlaştırılmış müebbet hatta mümkün olsa da idam verilse. Ayrıca ailesine de tüm vatandaşlık haklarından mahrumiyet verilecek.



    Eleştirme yapma demenin adı siyaset yapma oldu. Eleştiriye tahammülü olmayanların kılıfı siyaset yapmayın demek oldu.

  • Şimdi müteaahittin ihmali olduğunu nasıl belgeyecekler ben bunu merak ediyorum. Aaa binan yıkıldı cezalısın diyemezsin bunu nasıl belgeleyecekler enkaz incelenince ihmal anlaşılır mı? Mühendislikle alakalı konu olduğu için soruyorum bu konuda yorum değil bilgi lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kullanılan kumun, betonun, demirin kalitesi standardın altında ise delil olmaz mı? Mesele o değil. İşin uzmanları çok rahat tesbit ederler. Asıl mesele 1999 depreminde olduğu gibi Veli Göçer gibi birini günah keçisi ilan edip diğerlerinin işin içinden sıyrılmaması lazım. Her kim sorumlu ise yargılanmalı ve gereken cezayı almalıdır.

  • Yasaya göre eğer binada vefat olursa yıkılırsa deprem, sel, vs o zaman yaptırım var

    eğer deprem oldu diyelim binada hasar aldı o zaman görevini yerine getirmiş sayılıyor ölüm yoksa ceza da yok doğal afet için


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapılan yapıya baktım farklı eksenlerde perde kolonlar

    Her yer yıkıldı, benim binam mı mesele? Bana binayı soramazsınız!

    kullanılmış. Yani oldukça sağlam diye düşünüyorsunuz. Ama yıkılıyor.

    DEmekki kullanılan betonda yada işçilikte bir hata vardı . Yada demir sayısı azdı.

  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    ÜStad aşağıda görseli paylaştım bolca farklı eksenlerde perde kolon kullanmış. Nasıl yıkılmış bende hayret ettim.

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt
    vay anasını ya ciddi kötü zemine yapılmış ya da malzemeden çalınmış. aklıma başka şey gelmiyo.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt

    Sen nerde yaşıyorsun? Türkiye olmadığı kesin gibi. Bu polyanacılığın başka bir açıklaması olamaz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.