Şimdi Ara

Comnet den veri sızıntısı iddiası...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
208
Cevap
7
Favori
15.476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
49 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Comnet, ülkemizde Türk Telekom altyapısından İnternet hizmeti veren çok sayıda sağlayıcılardan biridir. Aynı zamanda İstanbul ve Londra'da veri merkezleri falan var biliyorsunuz işte bu foruma da haklarında şikayet atılıyor zaman zaman. Bazen hattınızı kapatmasıyla da meşhurdur Comnet den veri sızıntısı iddiası... 


    Comnet den veri sızıntısı iddiası...


    bkz: https://forum.donanimhaber.com/comnet-adli-iss-yi-sikayet-ediyoruz--153476118


    Bugün bilindik veri sızıntısı forumlarından birinde şöyle bir başlık ile karşılaştım:


    Comnet den veri sızıntısı iddiası...


    Forum kurallarından emin olmadığım için doğrudan sızıntıya link vermeyeceğim. Başlığı tartışma/haber amacıyla açtım zaten ben comnet kullanmıyom.


    Sızıntıyı paylaşan kişinin paylaştığı Türkçe açıklama ise şu şekilde;

    Alıntı

    metni:
    Ücretini kaptırıp geri iade alamayan ve hesabı kapatılan arkadaşların şerefine 4K user bilgisi yani sadece 2 cihazdaki kullanıcı bilgilerine ait düzenlenmiş veritabanı dump paylaşıyorum. KVKK Şikayetleri ile öcünüzü almak sizin elinizde. Tüm kullanıcıların: Ad, Soyad, TC, Telefon no ve Comnet Kullanıcı bilgileri bulunuyor, bu sayede türkiyede herhangi bir servis sağlayıcının portundan bilgileri girerek VPN gibi kullanabilirsiniz. Yaptığınız işlemlerden yasal olarak kullandığınız kullanıcı adının sahibi sorumlu olacaktır.


    "VPN gibi kullanabilirsiniz" den kastı PPPoE kullanıcı adı/şifre bilgilerinin de bu sızıntının içinde olması. Biliyorsunuz, ve bazılarınız da bunu ara ara test amaçlı yapmıştır ki, alternatif operatörlerin PPPoE bilgileri ile telekomun altyapısında her yerde internete bağlanabiliyorsunuz. Telekomun kendi pppoe bilgileri ise sadece o portta çalışıyor. Neden böyle bir fark var çözebilmiş değilim tabi.


    Paylaştığı sample data'da 4721 kullanıcıya ait isim, soyisim, telefon numarası, PPPoE kullanıcı adı ve şifreleri, hizmet numaraları, müşterilerin il/ilçe bilgilerinin, doğum tarihlerinin ve CGNAT IP'lerinin olduğunu kendim inceleyerek doğruladım. ayrıca sql dosyasında yazana göre veriler 2023-09-12 13:35:44 tarihinde çekilmiş.


    Toplam 16 bin kişinin verisinin elinde bu şekilde olduğunu söyleyen saldırgan, verileri satmak istiyor.


    Geçmiş olsun diyelim...


    Firmadan bir açıklama gelirse konuya mutlaka eklerim.




    Edit:


    Bir Comnet abonesinin konuyla ilgili açtığı destek kaydına comnet yetkilisinin cevabı şu şekilde;




    Alıntı

    metni:
    Merhabalar,
    Herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Şifre değişikliği sistemi kısa zamanda panelinizde yer alacaktır.
    Saygılarımızla.



    Edit 2:


    Arkadaşlar comnet paneline pppoe şifresi değiştirme eklenmiş sanırım, leakı açıp kendiniz falan bakmayın boşuna gerek yok, olsanız da olmasanız da gidin önlem amaçlı değiştirin şifre mifre ne varsa.


    Edit 3:


    Firmadan yapılan açıklama şu şekilde

    Alıntı

    metni:
    Gün içerisinde bir kaç forum ve web sayfasında Comnet Fiber kullanıcılarının verilerinin çalındığı iddiasıyla çeşitli karalama kampanyaları düzenlenmiş ve zaten her yerden temin edilebilecek verilerin sanki Comnet fimasına ait olduğu şeklinde bir algı yaratılarak çeşitli bilgiler paylaşılmıştır.
    Konu teknik ve yasal olarak ilgili birimlerimizin takibinde olup firmamızdan kaynaklanan herhangi bir veri sızıntısı bulunmamaktadır. Gerekli hukuki bildirimlerin yetkili mercilere aktarımı sağlanmış ve kullanıcılarımızın kendilerini daha güvende hissetmeleri için anında gerekli önlemler alınmıştır.
    Comnet ailesi olarak doğru yolda olduğumuzun kanıtı olan bu tür iftiralara asla prim vermeyeceğimiz zaten bilinmektedir. Bundan sonrada saygın Comnet ailesinin durdurulamaz büyümesi hız kesmeden devam edecek ve her zaman olduğu gibi ülkemizdeki ilkleri son kullanıcılarımıza en uygun fiyatlara ulaştırmaya devam edeceğiz.
    Hemen hemen hergün yapılan tüm saldırı ve iftiraların bizleri daha da güçlendirdiğini, üzerimizdeki sorumluluk bilincini daha da pekiştirdiğini belirtmek isteriz. Yakın gelecekte kullanıcılarımızın daha iyi ve uygun fiyatlara daha kaliteli servis almaları için tüm gücümüzle çalışmaya ve sektöre yön vermeye devam edeceğiz.
    Ülke çapındaki hizmetlerimizin henüz 3. yılında sektörü domine ederek öncülük etmek ve diğer kıymetli firmalarada örnek olduğumuzu, ülkemizdeki diğer firma kullanıcılarına bile faydamızın olduğunu görmek, adeta ders niteliğindeki kampanya ve servislerimizle kısa sürede onbinlerce kullanıcının beğenisini kazanmak bizlere ayrıca gurur ve onur vermektedir.
    Saygılarımızla,
    Comnet Fiber


    Edit 4:


    Hacker'ın ilgili forumdaki konusu yanlış kategoriye konu açtığı için kaldırılmış.. donanımhaber adminleriyle bir akrabalıkları var mı acaba Comnet den veri sızıntısı iddiası... 


    Fakat arkadaş github'a "Şirketin inkarından sonra rastgele 20 kişinin kredi kartı bilgileri" şeklinde önce 10, sonrasında 10 tane daha, toplam 20 adet kredi kartı numarası yükledi. Bu bilgilerin direkt comnet'ten edinilip edinilmediği kesin değil tabii. Fakat commit geçmişindeki değişikliklerden birinde numaralardan birinin sadece son kullanma tarihini düzeltiyor(edit 5'teki gibi repoyu silip tekrar açtığı için linkler bir yere gitmiyor artık maalesef). Sonra hepsini kaldırıyor, 10 tane geri koyuyor, sonra onları da silip toplam 20 tane geri koyuyor. Bütün commitlerdeki kart numaraları liste yapıp toplandığında elde paylaşılan toplam 40 adet kredi kartı numarası koyulmuş. Elinde toplu data varsa niye eliyle yazıp sonra böyle bir düzeltme yapıyor diye düşündürmedi değil...


    En sonda da "ve bu arada unutmadan Merhaba!" yazmış.


    Edit 5:


    Edit 4'ü yazmak için github'da geçmişi incelerken biraz önce bütün github sayfasının silindiğine şahit oldum.


    Comnet den veri sızıntısı iddiası...


    Edit 6:


    Yanlış alarm, yeni sayfa açtı tekrardan geri yükledi dosyaları da... Bizden kaçmaz ama olsun canın sağolsun paşam...

    dipnot: artık her şey ayyuka çıktığı için açıkça paylaşıyorum linkleri minkleri...


    Comnet den veri sızıntısı iddiası...


    Ve eklemiş;


    Alıntı

    metni:
    Repo kapatıldığından tekrar açılmıştır.


    Edit 7:


    tekrardan kredi kartı numaraları ekledi. Önceki numaralardan farklı. Toplam paylaştığı bağımsız kart no sayısı 60 oldu, türkiyedeki kartlar mı kontrol etmedim üşeniyorum.

    Dipnot: random bi bin checker sitesinden kontrol ettim(bin = bank identification number, ilk 8 hane bankayı belirtir), fakat sadece en son paylaştığı kart numaraları türk bankalara ait çıktı, öncesinde eklediği sildiği kart numaralarından sadece biri türk gerisi abidik gubidik yerler. fakat bu BIN numaralarını genelde bankalar birbirleri arasında da paylaştığı için gelip de "kartların üçte ikisi yurtdışı kartı ehehe" demem doğru olmaz.


    bence kart bilgileri mevzusu kolpa gibi duruyor biraz.


    Edit 8:


    Github sayfası bu sefer Github tarafından kapatıldı.


    Comnet den veri sızıntısı iddiası...



    Final edit:


    Bir kaç şeyi eklemek isterim;


    1) özelden bana link sormayın, bende yok, atacak olsam ben de internette arayıp sana atmış olacağım, yani sen de arayıp bulabilirsin.

    2) olayı takip etmeyi bıraktım, çünkü cumnet kullanmıyorum. ek bir açıklama veya fazladan bir durum ortaya çıkarsa kendi aranızda yazarsınız veya etiket atarsanız önemliyse de ana konuya eklerim.

    3) önlem olarak önerilerim; pppoe değişin yeterli, açıkcası kart olayının yalan olduğunu düşünüyorum, sabit ip kullanıyorsanız kullanmayın mümkünse. web sayfası falan hostluyorsanız cloudflare tunnels'a ve/veya cloudflare zero trust'a(warp clientından login yaptıktan sonra bağlandığınızda dahili iplerden uygulamaları yönlendirebiliyorsunuz vs.) bakabilirsiniz(ücretsiz fakat domain'iniz olması lazım). veya istanbul'da relay serverları olmadığı için biraz yavaş olabilir ama tailscale'a da bakabilirsiniz.

    4) cumnet kullanmayınComnet den veri sızıntısı iddiası... 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pcislocked -- 16 Eylül 2023; 0:42:28 >







  • @trakyAli-1986 cahilsin ve ahkam kesiyorsun, yazdığın olaylar yarım yamalak ve yanlış bilgiler içeriyor, e-devletin hacklenmesi söz konusu değil, o meseleyi araştırırsan nereden o verilerin elde edildiğini göreceksin, papağan gibi yanlış bir bilgiyi tekrarlayıp dezenformasyon yapıyorsun, operatörler de senin verilerini satamaz, sana mesaj geldi diye birisi senin numaranı satmış olmak zorunda değil, adam rastgele numara bloklarından sms atabilir elinde bir bilgi olmasa bile. Diğer yandan şu hacklendi bu hacklendi ne bu panik demek kadar absürt bir mantık olamaz, o hacklenmeler o firmaların kendi müşterilerini ilgilendirir, herkesin kendi durumuna göre teyakkuzda olması gayet doğaldır. Kameraların izlenmesi vs. bunlar apayri konular çorba yapmaya gerek yok meseleyi. Comnet veriler sistemlerinden alındıysa çuvallamıştır ve durumu dürüstçe kabullenmek yerine inkar etmiştir, umarım mesele yargıya taşınır ve gerekli yaptırımlar uygulanır. Aldıkları bilgilerle pek bir şey yapamazlar o ayrı.
    Herkese tekrar kullancı adı ve şifresinin değiştirilmesi lazım.
    Teknik anlamda mümkün mü bilmiyorum ama ip adreslerinin de değişmesi lazım.
    Hatta tüm kullancılara sms yada telefon yolu ile bilgi verilip yapılması gerekenlerin anlatılması lazım.
    Bankalarla yazışma yapılıp kredi kartlarının kapatılması lazım.
    Bunun için program başlatıp en azından bundan sonraki güvenliğimizin sağlanması lazım.
    Bugün siber suçlar maalesef çok hafife alınıyor. Aslında olay yaşandığı andan itibaren emniyete birimlerinin firmaya direk müdahale edip gerekli tedbirleri cebren yaptırması gerekiyor.
    Hacker mobil uygulamadan “Selam” gönderiyor. Burda arkadaşlar en fazla ne olabilir ki diyor. Kamudan sızıntı olduğu idda edilen sağlık verileri dahil veriler zaten sabit. Tc kimlik adres anne adı baba adı zaten nerdeyse tüm kurumlara veriyoruz. Ama elinizdeki telefondan 7/24 hackerlara görüntü vermek istediğinizi sanmıyorum. Zaten hayata dair tüm dijital verilerimiz bu telefon tablet ve bilgisayarın içinde. Adam modeme ulaşıyor yetmiyor birde elimdeki telefondaki mobil uygulamaya giriyor.
    Burada genç teknolojiden anlayan insanlar belki kendileri tedbir alıyor. Ancak her abone aynı değil. Her abone donanımhaber forumuna gelip yapması gerekenler hakkında bilgi almıyor. PPPoe nin ne olduğunu bilmeyen insanlar var.
  • Comnet uygulamasından az önce bildirim geldi. Web sitesi üserinden kullanıcı adı ve şifre değişikliği kısmı aktif edilmiş ordan değiştirebilirmişiz. Demek ki sızındı gerçek.


    Edit: Malesef sızıntı doğru kendi bilgilerimi sorguladığımda çıktı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaWYeR53 -- 12 Eylül 2023; 19:38:59 >
  • SaWYeR53 kullanıcısına yanıt

    bu işler böyle hocam, amaç mümkün olduğunca işin legal kısımdan sıyrılabilmek... Geçmiş olsun

  • SaWYeR53 kullanıcısına yanıt

    Geçen ay abone olduk. Bizim bilgiler listede yok. Sanırım sızıntı daha önce oldu ama daha yeni ortaya çıkmış.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcgoktug -- 12 Eylül 2023; 21:39:58 >
  • Adamlar çoşturmuş.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinless34 -- 13 Eylül 2023; 9:28:20 >
  • sinless34 kullanıcısına yanıt
    Paylaştıklari listede ben yokum.
  • Ben ilk sıradayım delircem telefonuma onay kodları geliyor.

  • Birader kambersiz düğün olmaz böyle konulara etiketleyin, elimi tam çekiyorum dünyanın en iyi firmasından bir şeyleri patlıyor :D


    Yıllar önce bana yurt dışı çıkışları en iyi ve sorunsuz derken bunu kasdediyormuş, anlamamışız :D


    Comnet den veri sızıntısı iddiası...



    Normal şartlarda üzülürdüm de inanın üzülmedim, şimdi de kullanmasam bile şikayeti oluşturmaya gidiyorum.

  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt

    iyide orada paylaşılan dışında adam ne demiş




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinless34 -- 13 Eylül 2023; 9:28:53 >
  • comnet kullanan kişilerin kvkk ihlali nedeniyle firmayı şikayet edeceklerini sanmıyorum, kendine saygısı olan insan comnet kullanmaz zaten.

  • Durum çok vahim…
  • tekniking kullanıcısına yanıt

    Ben ettim amacım şikayet etmek değil kendimi sağlama almak yarın bir gün bir şey olursa. Şaka değil telefonuma bir sürü onay kodları geldi. Şimdi sustu ama elimde kanıtım olması lazım.

  • ülkece durum vahim..daha once yemeksepeti ve digerlerindede olmustu saanırım..ama vatandas olarak hıc bır hakkımız yok maalesef..fırmalarında sucu yok..suclu sadece bızız vatandas yanı
  • sinless34 kullanıcısına yanıt
    Hiç Bir mokum yapamaz. Paramı peşin ödedim alsın münasip yerine monte etsin benim kullanıcı adımı şifremi alsın istediği modeme yüklesin log kayıtlarından bulunur totosundan kan alınır.

    Sisteme hangi modemle giriş yapıldığı kayitli
  • Bende yokum listede. Yeni abone oldum belki ondandır.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.