Şimdi Ara

TAAHHÜT CAYMA BEDELİ NASIL HESAPLANIR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
9.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aboneliğini sonlandırmak isteyen herkesin merak ettiği ve cevap aradığı bir konu..
    Gördüğüm kadarıyla bu konuda bildiğini zannedenlerin büyük çoğunluğu ya yanlış ya da eksik biliyor.
    Öncelikle cayma bedeli hakkında abonesi olduğunuz firmanın müşteri hizmetlerini arayarak bilgi aldığınızda çoğu zaman yanlış bilgilendiriliyorsunuz.
    Sebebi nedir bilmiyorum ama sanırım müşteri temsilcisinin karşısındaki sistem hesaplamayı yaparken o ayın tamamını hesaba katarak yapıyor. Fakat daha sonra abonelik iptal edildiğinde doğru şekilde hesaplama yapılıyor ve faturaya yansıtılıyor.
    Aşağıda cayma bedeli nasıl hesaplanacağını yönetmelik maddesi ve örnek hesaplamalarla anlatacağım. Burada anlattıklarımın aksi yönde bir duyumunuz olursa bilin ki yanlıştır.
    İnanıp inanmamak size kalmış tabi..
    ABONELİK SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ:
    MADDE 16 – (1) Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcı veya sağlayıcının talep edeceği bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır. Ancak, tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur.

    Yani burada sistem şu şekilde çalışıyor:
    Ya hiç taahhüt vermemiş farz ederek kullandığınız ayları taahhütsüz fiyattan ücretlendiriyor, yapılan indirimleri ve varsa bağlantı ücreti ve cihaz bedelini ekliyor veya Taahhütü tamamladığınızı varsayarak, taahhüt bittiği güne kadar ödemeniz gereken normal taahhütlü fatura tutarını hesaplıyor.
    Yapılan bu iki hesaplamadan hangisi daha az çıkıyorsa onu tüketiciye cayma bedeli olarak yansıtıyor.
    ÖRNEK-1:
    24 aylık taahhütün 8. ayında ayrılmak istediniz diyelim. Yani 16 ay kalmışken.
    Bağlantı ücreti: 150 ₺
    Kurulum ücreti: 250 ₺
    Taahhütlü ücret:90 ₺
    Taahhütsüz ücret: 200 ₺ olsun.
    Yapılan indirim 110 ₺ olur
    Bunu iki yöntemle de hesaplayalım.
    1- 110x8=880-->880+150+250=1280 ₺
    2- 16x90= 1440 ₺
    İlk yönteme göre taahhütü hiç yapmamış varsayarak hesaplamada çıkan tutar daha düşük olduğundan bu tutar baz alınrak cayma bedeli yansıtılır.(1280 ₺)
    ÖRNEK-2
    24 aylık taahhütün 15. ayında ayrılmak istediğinizi varsayalım. Yani 9 ay kalmışken.
    Bunu da iki yöntemle hesaplayalım.
    1- 110x15= 1650-->1650+150+250=2050 ₺
    2- 9x90=810 ₺
    İkinci yönteme göre taahhütü tamamladığımız varsayarak hesaplamada çıkan tutar daha düşük olduğundan bu tutar baz alınrak cayma bedeli yansıtılır (810 ₺)
    NOT: Eğer ilk aboneliğiniz değilse, taahhüt yenileme yapmışsınız kurulum ve bağlantı ücreti daha önceki taahhüte ait olduğu için bu hesaplamada dikkate alınmaz.
    ÖRNEK-3:
    Bu örnekte taahhütün son ayında gün bazında abonelik iptal edildiğinde çıkan tutarı hesaplayalım.
    Taahhüt bitmesine 10 gün kala iptal ettiniz diyelim.
    Burada kıst ücret( gün bazında) uygulanır.
    Aylık fatura tutarı 90 ₺ olduğundan 20 gün kullanıma 60 ₺ kullanım faturası çıkar.
    Kalan 10 günlük tutar da cayma bedeli olarak yansır ve 30 ₺ ücret uygulanır.
    60+30=90₺
    Yani son ay, ayın hangi gününde iptal ederseniz edin;
    Size yansıyacak toplam fatura tutarı kullandığınız günler ve cayma bedelinin toplamı olarak bir aylık normal fatura tutarı olarak yansır.
    Örneğin 10 gün kala değil de 20 gün kala iptal etseydiniz de 30 ₺ kullanım ücreti ve 60 ₺ cayma bedeli olarak yine 90₺ yansıyacaktı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • Detayı bilgi için teşekkürler. Benim merak ettiğim konu ise, benim adıma kayıtlı olan hattımı başkası kullanıyor ve 1 hafta önce 12 aylık taahhüt onayı veriyor. Hat sahibi onayı olmadan hat kullanıcısı taahhüt verebilir mi? Hat sahivi olarak cayarsam ne olur?


    Not: Aynı hat kullanıcı daha önce 1 veya 2 defa 12 aylık taahhüt onayı verdi ve kullandı.


    Bu konuda bilginiz varsa paylaşır mısınız?

  • MadMesut kullanıcısına yanıt
    Hat sahibi dışında birinin sesli onayla verdiği taahhüt hukuken geçersizdir

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • MadMesut kullanıcısına yanıt

    Hatttın sahibi dışında da onay alınır. Şekilde olduğu gibi sistemdeki numara aranız taahüt istenir onaylanır. İllaki yasal sahibinin olması gerekmez. En azından mobil müşteri hizmetlerinde gerekmiyordu… sanada sorarlar arkadaşım niye numaranı güncellemiyorsun diye.


    mail, telefon numarası irtibat bilgisi bu bilgilerin güncel tutulmasından müşteri sorumludur. Türktelekom içişleri bakanlığı değil ki takibini yapsın.

    zamanında bana gelen bir çağrıda “internetimi aşmışım neden söylemiyosunuz faturam yüksek geldi” diyor müşteri bakıyorum sistemden “size şu tarihte internetinizin %75 ini kullandığınızı diğer şu tarihte de bittiğine dair sms atmışız ama bitmesine rağmen siz şukadar internet kullanmışınız” diyorum “banane kardeşim sms i takip etmek zorundamıyım ben mesaj okumuyorum” diyor. Bekledi bekledi sövdü saydı gitti. Sözün özü ben üstüne düşeni yapıp seni aradım mı aradım. Taahhüt istedim mi istedim. Bu yüzden kusura bakmada sistemdeki numaranı bi zahmet sen düzeltiver.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu konuda müşteri hizmetleri hat sahibi onayı olmadan kullanıcının onayı ile de taahhütün geçerli olduğunu engellemek için şubeden güvenlik ile ilgili ek tedbirler almam gerektiğini söyledi.

  • Merhaba, benim 27 aylık bir taahütüm vardı. Bu haziranda 27 ay bitmiş oluyor fakat yeni kanuna göre 24 aydan fazla taahüt olamazmış. Yani martta biter böyle bir durumda. Ne yapmalıyım sizce?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bende bir şey sormak istiyorum şimdi mobil hattımı tahattüm bitmeye 3 ay kala başka bir operatöre geçirdim .. artık faturam o operatör üstünden gelcek .. peki diğer bıraktığım operatördeki ödemem gereken cayma bedeli nasıl ödeniyor ..

    Yani gene o eski operatör dende telefon faturası şeklindemi geliyor kısaca iki fatura birdenmi ödiycez geçtiğim ilk ay... yoksa biz gidip herhangi bir şubeye kendimiz bildirimde bulunup operatörü bıraktık diye orda peşin mi ödüyoruz o cayma bedelini ..

    Bir arkadaşda sen geçdikten sonra yeni operatör de gelen ilk faturanın içinde cayma bedelide olur zaten dedi ….

    Kafam çok karıştı ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkmoon34 -- 29 Kasım 2023; 18:54:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • darkmoon34 kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Eski operatörünüz size son bir fatura daha gönderecek. Bu faturada hem o ayki kullandığınız gün kadar tutar hem de cayma bedeli yer alacak. Son faturanızı mutlaka takip edin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.