Şimdi Ara

Büyük İran Ayaklanması (Ana Konu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
230
Cevap
5
Favori
11.713
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
40 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar birkaç gündür sosyal medya üzerinde gördüğümüz gibi İran'da büyük bir halk ayaklanması başlamak üzere. Ufak çapta başlayan yürüyüş ve protestolar artık bir ayaklanmaya dönüştü. Olayların kaydını tutmak ve ilgili gelişmeleri paylaşmak için böyle bir başlık açma gereği duydum. Gün gün gelişmeleri takip edip konuyu güncelleyeceğim.


    Nasıl Başladı?


    -Olay Anı Video(Link)-


    İran’da ahlak polisi tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ölümü ülkede ayaklanmalara sebep oldu.


    OLAY 13 EYLÜL’DE YAŞANDI

    Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.


    Tepkiler üzerine Tahran polisinden yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Emini’yi bir saatlik “brifing” için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği belirtilmişti.


    İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde de Emini’nin polis merkezine getirildikten ve bir görevliyle konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor.


    Sosyal medyadaki aktivistler ise polisin, genç kadının “aniden” bilincini kaybettiği yönündeki açıklamasını reddederek, Emini’nin polis merkezine getirilmeden önce darbedildiğini iddia ediyor.



    --------------------------


    20.09.2022


    - İran'da Halk ayaklanması başladı, Dini liderler Hamaney ve Humeyni'nin resimleri devlet binalarından indiriliyor. (Video)


    - İran'ın Başkenti Tahran'da göstericiler Dini lider Hamaney'in evine doğru yürüyüşe geçerken bir polis göstericiler tarafından linç edildi (Video)


    - İran'ın Şiraz kentinde rejim milisleri göstericilere ağır silahlarla ateş açıyor (Video)


    21.09.2022


    - İran yönetimi interneti kapattı. Ülkenin büyük bir kısmı internet erişiminden mahrum halde.


    - Polis ve diğer kolluk kuvvetlerine şiddet ve ateş açmak gibi pek çok konuda insiyatif tanındı. Çok sayıda sivil ve çocuk vatandaş yaralandı. (Video)


    - Akşam saatlerinde eylem yapan topluluklar kamu ve devlet binalarına zarar vermeye başladı. (Video)


    22.09.2022


    - Meşed bölgesinde isyancı vatandaşlar bir polis karakolunu ele geçirdi. (Video)


    - Doğu Azerbaycan halkları da protestolara destek vermeye başladı.


    - Polis şiddeti artıyor, Dehdaşt Şehrinde İran Polisi protestoculara doğrudan ateş açmaya başlandı.


    - Protestolar ülkenin tüm büyük şehirlerine yayılmış vaziyette.


    - İran basını protestoların küçük çapta olduğuna ve kolayca bastırdıklarına dair dış basına haber servis ediyor.


    - Bazı bölgelerde, devlet namına çalışan kimliksiz ve maskeli kişiler doğrudan insanları öldürmeye başladı. (Video - Hassas İçerik!!!)


    - KRİTİK GELİŞME: Tahran'a bağlı Sadeghieh kenti tamamen halkın eline geçti. (Video)


    23.09.2022


    - Çatışmalar bugün de şiddetini arttırarak devam etti.


    - İran hükümetine ait televizyon kanalları Anonymus tarafından hacklenerek dakikalarca muhalif içerik yayını yapıldı. (Video)


    - Erbil ve Tebriz'de Cuma çıkışı organize protestolar yapıldı. Güvenlik güçleri ile çatışmalar yaşandı.


    - İran devrim muhafızları protestocuların evlerini tespit ederek baskınlarla kişileri öldürmeye başladı. Bu operasyon kapsamında Mehsa Mogai isimli genç kız öldürüldü.


    - Protestocuların ele geçirdiği bölgelerde barikatlar inşaa edilmeye başladı. (Video)


    24.09.2022


    - KRİTİK GELİŞME: 4 günlük mücadele sonrasında Tahran'ın tüm sokakları işgal edildi. (Video)


    -Elon Musk, İran'da kısıtlanan internet için starlink uydularının aktif edildiğini ve İran halkının bedava internete girebilceğini açıkladı.Starlink üzerinden internete bağlananlar gösterileri ve yaşanan olayları hızlıca sosyal medyaya aktarmaya başladı.


    -İran'ın Türkiye sınırındaki Oshnavieh (Uşnu) şehrinde devlet kontrolünün kaybedildiği ve göstericilerin şehre tamamen hakim olduğu bilgileri geliyor.Uşnu şehrinin çoğunluğu Azerbaycan Türkü ile Kürt kesimden oluşuyor.


    - Tahran'ın işgaline karşı yerel kuvvetler şiddeti arttırarak protestoculara karşılık veriyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tomydeely -- 24 Eylül 2022; 1:39:29 >







  • Bizim halkımız laiklik ve demokrasi için mücadele etmedi.Şuan sahip olduğumuz her şey hazır olarak bizlere sunuldu.Doğal olarak laikliğin ve demokrasinin kıymetini bilmiyoruz.Ayrıca insanımız bu konular hakkında oldukça bilgisiz.Şeriat düzeni gelirse istediği gibi yaşamaya devam edebileceğini,istediği gibi giyinebileceğini vs sanan çok sayıda insan var.Özellikle kadınlar arasında bunun böyle olacağını sanan çok sayıda kadın var.Şeriat gelirse şimdi ki gibi özgür olabileceklerini ciddi ciddi düşünen büyük bir kesim var.

    Bazı arkadaşlar olayı dış mihraklara bağlamış. Arkadaşlar, dünyanın neresinde olursa olsun boktan yönetimlerle hayatı zindan edilen toplumlar ayaklananilir, organize olabilir, sesini duyurmak isteyebilir, isyan edebilir. Bunun için illa dışardan birilerinin fitil ateşlemesine gerek yok. İnsan sabrının bir sınırı vardır, bir gün patlar.
  • Büyük İran Ayaklanması (Ana Konu)
    Büyük İran Ayaklanması (Ana Konu)by f.twitter
    “görüntü iran'dan. resmen içimin yağları eridi be. milyon kere bravo size 👏”
    https://twitter.com/peymanizm/status/1572316318904492032
  • Ataturk'u ornek alan birinin pesinden giderlerse halk molla rejimini devirir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Büyük İran Ayaklanması (Ana Konu)
    Büyük İran Ayaklanması (Ana Konu)Politic Türktwitter
    “İran'da Halk ayaklanması başladı, Dini liderler Hamaney ve Humeyni'nin resimleri devlet binalarından indiriliyor”
    https://twitter.com/politicturk/status/1572305324043898882
  • önceki protestolara göre bu seferki bir hayli büyük ve olaylar çığrından çıkmak üzere.Bazı bölgelerde iran polisi kontrolü sağlamak için sivillere ateş açmaya başladı.Çoğu yerde İran şia'sının 43 yıllık baskısının toplumda sosyolojik bir patlamaya sebebiyet verdi.Ülkede internet sağlayıcıları çoğu yerde kesildi ancak gelen bilgilere göre Elon Musk'ın starlink uydularından internete giren ve paylaşım yapanlar var.


    Elbette İran ayaklanmalarında Mossad'ın aktifliğinide kesinlikle göz ardı etmemek lazım.İran şia'sına karşı İran içindeki grupları Mossad son 2 yıldır ciddi anlamda organize etti.Yani iran içinde yaşayan ancak mevcut rejimi istemeyen iranlılar Mossad ile dirsek teması içindede hareket ediyor.Çoğu bölgede Humeyni,Kasım Süleymani ve Hamaney'in resimleri indiriliyor,yakılıyor.


    Hamaney rejimi ise olayları artık daha sert şekilde bastırmaya başlayacağının sinyallerinide bu gece sivillere açılan serbest ateş ile verdi.Muhtemelen Hamaney bir fetva çıkararak devlete karşı çıkanların hepsinin idamının vacip olduğunu ilan edecek.İran 1979 devrimi ile birlikte Humeyni'nin şia hilali politikalarında ülke içinde çok kanlı protesto bastırmaları yaptı,sayısı hala belli olmayan yüzbinler şia akidesi için idam edildi.şimdide aynısının olması kaçınılmaz gibi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 21 Eylül 2022; 0:2:1 >




  • Büyük İran Ayaklanması (Ana Konu)Kimia Nila💚🤍❤️🇺🇦twitter
    “After 43 years of repression, execution and arrests, the people in #Iran have had enough! #RaisiMassMurderer #IranProtests #مهسا_امینی #MahsaAmini https://t.co/uq4ai9GDVB”
    https://twitter.com/i/status/1572313272694747136

    Tahran'da bir polisin sivillere karşı gösterileri bastırmak için direnmesi ardından 50 kişinin polisi cadde ortasında linç etmesi İran halkının şuanki psikolojisinide ortaya koyuyor.

  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

    Hocam ben yine de protestoların max 1 hafta içinde biteceğini düşünüyorum

  • Arap Baharı olayları gibi olacağa benziyor...Olaylar büyürse Molla rejimi, Esad'ın yaptığı gibi katliama girişir mi girişir!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Iran bu okaylari durdurmak icin ya kisa surede cok sert sekilde bastiracaktir ki bu yolu secerse olaylari erteler sadece.

    Yada zamana yayip bastiracak.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • SONUNA KADAR İRANI DESTEKLİYORUM

    iran parcalanirsa trye 20 milyon multeci gelir
    İran parcalanirsa amerikanin sonraki hedefi Türkiye
    İran parcalanirsa israilin pkk devleti projesinin 3. Adimi da tamamlanir
    İran parcalanirsa suriye duser
    İranin parcalanmasi Türkiyenin zararinadir kendi halkına dayattigi kurallar ic isleridir biz karisamayiz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zamanında eski Türkiye kadar modern olan İran'ın ve halkının ilerici devrimini destekliyorum. Tüm kalbimle İran halkına bu uğurda başarılar. Biz de bu molla rejiminden birgün kurtuluruz inşallah.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanları bu kadar çok baskılarsanız bir zaman sonra patlarlar. Zaten ekonomik olarak iyi bir ülkede değiller. Bunların hepsi birleşince normal.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GoSSgO G kullanıcısına yanıt

    Onlar o yoldan dönmeye çalışıyor, biz de salak gibi o yola girmeye çalışıyoruz...Niye? Çünkü bizim halka rahat batıyor!!!


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İran Türkiye olmak isterken,Türkiyenin İran olmak istemesi ironik değil mi?

  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

    paylaşımı yapan sol kafalı kendi ülkesinin Bayrağının resmini koymamışken, bir yahudinin yönettiği devletin bayrağını koyması da çok manidar.



    5 ay önce de kazakstan karıştırılmaya çalışıldı.



    Büyük İran Ayaklanması (Ana Konu)

    kazakstan da olaylar patladamadan bir hafta önce, en sağdaki kazakh yahudisi, en solda kazakh selefi oligark. efendilerinin yanında el pençe divan durmuş...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 21 Eylül 2022; 0:45:46 >
  • polis artık göstericileri "öldürmek için" ateş açmaya başladı.Bir gösterciyi iran polisi bile isteye kafasından vurarak öldürdü.Bu olay ülke genelinde daha fazla infiale yol açtı.


    şimdi halkla yönetim arasında böylesi kanlı çatışmalar başlamışsa halkın ne kadar gözünün karardığı ile doğru orantılı olaylar büyür yada bastırılır.Görünen tabloya göre halk infialde,polis görünce saldıranlar,asker görünce çatışmaya girenler var.Birde halk bu protestoları yıllardır alışkın,geri çekilme,bastırılma durumu olursa mollaların acımasızlaşacağınıda çok iyi biliyorlar.Yani iran'daki durum tabiri caizse "azdan az,çoktan çok gider" durumları var.Halk Hamaney'in evine dahi saldırmaya başladı.Bu duruma mollalarda geri çekilmez.çok kırılmalar yaşanacak,orası bir gerçek.

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    ABD'nin elinin uzanmadığı yermi kaldı dünyada? siz Kazakistan filan diyorsunuzda K.Kore'de de eli yokmu sanıyorsunuz?


    ABD'nin her ülkede bir klik güruhu vardır.Ama fazla güçlü ama az güçlü,fakat vardır.


    Türkiye'deki tüm darbelerin baş mühendisi ABD derin siyaseti,elbette İran'da da eli var ancak o el daha çok Mossad üstünden işletiliyor.

  • hamza5806 kullanıcısına yanıt
    Olay ne zaman Abd'ye gelecek, isyancıların ne zaman Abd ile ilişkisi ortaya çıkacak diye bekliyordum sağ ol Hamza hiç şaşırtmadın, bir protestodan ülke bölünmeye kadar ilişkilendirmişsin Gezi sana göre de iktidarı devirme girişimidir kesin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • EthanCarter III kullanıcısına yanıt
    Gezi ile İran'ın ne alakasi var omg

    Geziye yurt dışından destek olsaydı zaten bu kadar zulmedemezdi basimizdakiler

    Resmen devlet halkin parasıyla halki sokaklarda dövdü gazladı

    İranin olayi çok farklı iran devleti suan dunyada en iyi yonetilen devletlerden biri ama halkin icindeki azinlik unsurlar sürekli abd tarafından fonlanip ayaklandiriliyorlar

    Siz de meseleyi baş örtü falan saniyorsunuz

    İran asla parçalanmamali Güney Azerbaycan icin bile parcalanmamali pjak yani pkknin iran kolu hazirda bekliyor kürdistan vilayetini ele gecirmek için

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.