Şimdi Ara

6 aylık ev kira sözleşmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
6.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ev sahibi kiracı kavgalarını okuyoruz . Aslında bu hem ekonominin kötü olması hemde kanunların mülkiyet hakkını hiçe sayarcasına kiracıdan yana olmasından kaynaklanıyor.



    Mevcut kanunda 1 yıllık sözleşme imzalarsanız borçlar kanunun kısıtlamalarına ve kiracı haklarına takılıyorsunuz. Kira sözleşmesi 1yıl + 9 yıl oluyor. Kiracı 10 yıl oturabiliyor. Ve kiracıyı çıkartmak zor oluyor , kiracıda bunu bildiği için ver beni mahkemeye diye sizin malınıza çöküyor.


    Ya evde kapsamlı tadilat yapacağım diye çıkartabiilirsiniz ,, yada ben oturacağım diye çıkartabilirsiniz.





    Oysaki 6 aylık kira sözleşmesi yaparsanız , bu özel sözleşme oluyor. Kira şartlarını siz belirliyorsunuz. Kira sözleşmesine ,, taraflardan herhangi biri itiraz etmediği sürece 6aylık sözleşmesi , 1er dönem (6ay) yenilenir diye madde koyun.


    Ayrıca kirayı TL olarak değil ,, asgari ücrete endeksli olarak düzenleyin. Ben evimi piyasa değerine göre net asgari ücretin %40 ı olarak belirledim. Sözleşmeyi bu şekilde yaptım. Asgari ücrete zam gelince kirada otomatik artacak.


    şuan kiracı 5500x 0.4 : 2200 Tl kira ödeyecek. Sözleşme ise 6 aylık.






    .....



    6 aylık kiralama dönemi , evsahibi 6 aylık kiracı , 6 ay kira , 6 aylık kira sözleşmesi , borçlar kanunu 6 ay kira , asgari ücrete endeksli kira sözleşmesi




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 3 Kasım 2022; 11:51:10 >







  • nasıl ne gideri var ? evi alıyor 20 yıl kredi cekiyor. sana mı almış evi

    boyası badanası, tamiratı ? kiracı mutfak dolaplarını indirse, masrafı 1 yıllık kiraya denk gelicek nerdeyse


    herkes para kazanmaya alıyor, kimse sana malını ucuza vermek zorunda değil. asgari ücret olmuş 2500 den 5500. ama yok kiram hala kalsın 1500. tamam oldu canım.


    bizim millet kiraya gelince komunist oluyor hemen. hemen ev sahibinin malına ortak olma; yok cıkaramazsın yok edemezsin. keşke bu mala ortak olmayı üretirken de yapsanız da böyle patron yerken siz bakmasanız

    Bir avukat olarak şunu diyeyim verdiği bilgi tamamen yanlış. Borçlar kanununda konut ve çatılı işyeri kiralarında alt sınır yoktur. 1 yıl sınırı fiili uygulamadır kanunda karşılığı yoktur.

    Kanunun 339. maddesi konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin hükümlerin niteliği gereği geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların altı ay veya daha kısa sürelerde kiralanmasında uygulanmaz der. Ama dikkat edin her taşınmaz değil niteliği gereği geçici kullanılan taşınmaz olacak. Sürekli kullanılmasi mutat olan ev için dükkan için uygulanması mümkün değil.

    Normal evin geçici kullanıma özgülenmiş taşınmaz olması için ancak o ev için günlük kiralama lisansı alırsın. Günlük kiralık olarak 180 günlük sözleşme yaparsın olur.
    Bunun haricinde normal ev sürekli kullanıma özgülenmiş taşınmaz olarak kabul edileceği için 1 aylık sözleşme yapsan bile normal ev kirası hükümlerine tabi olur. 15 gün önceden ihbar göndermezsen 1 yıl uzar.

    Kısaca burada kıt hukuk bilgileri ile atıp tutanlara güvenip iş yapmayın. Avukata danışın.
  • İyi fikir. Ayrıca emekli -memur zammına endeksli olsa çok küsurat oluyor asgariye de 6 ayda 1 zam gelmeye başladı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başka konuda da bahsi geçince belirttim. Tamamen yanıltıcı bir ifade. Yol göstermek isterken insanların işini daha da karıştırabilirsiniz.


    Kanunda bir yıldan kısa süreli sözleşmeler için kira sözleşmesinin feshedilmesi açısından bir ayrıcalık tanınmamaktadır. Bir yıldan uzun süreli veya 5 yıl veya daha fazla süreli olmasına göre bazı sonuçlar bağlanmışsa da tahliye talebini iletmek açısından hiçbirinin bir önemi yoktur. Yani uzama süresi her halde 1 yıldır. Uzama yılı bütünü 10 yıldır. Bu sebeple 1 + 10 yıllık uzama süresi sonunda nedensiz tahliye talep edilebilir.


    Kanun kira sözleşmesinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme yetkisini yalnızca kiracıya tanımış sözleşme bitimine dayanarak kiraya verenin sözleşmeyi sona erdiremeyeceğini ayrıca düzenlemiştir.


    Bu durumda siz 6 aylık sözleşme de yapsanız kiracı bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça sözleşme aynı şartlarda bir yıl uzamış sayılır. 5 yıllık sözleşme yaparsan da aynı şekilde. Sözleşmeye taraflar itiraz etmediği takdirde vs gibi bir şey koymanız kanunun bu emredici hükümlerine aykırılık sebebi ile geçersizdir.


    Öte yandan kira artış oranını ister asgari ücrete göre ister direk oran olarak vs. belirleyin kanun buna üst sınır getirdiğine göre bu sınırı aşan kısım geçersizdir. Önce 12 aylık ortalama TÜFE dendi, şimdi ise "geçici olarak" olarak % 25 belirlendi. Kısacası şu an 2.200 veriyorsa kiracın, sene sonunda asgari ücret 10.000 TL olursa 10k x % 0.40 alamazsın. Sebebi kanunun bunu % 25 ile sınırlamasıdır. 2.200,00 TL x % 25 = 2.750,00 TL alırsın. Aşan kısım geçersizdir.


    O yüzden kanunda geçici olmayan düzenleme, 12 aylık ortalama TÜFE olduğuna göre ona göre artış oranı düzenleyin. Yarın asgari ücret % 10 artar ama TÜFE % 20 artar zararlı çıkarsınız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 19 Ağustos 2022; 10:28:16 >




  • geçen sene asgari ücret. 400 dolara denk geliyorsa, adam 200 dolar kira veriyordu. şuan asgari ücret 300 dolara denk geliyor. ev sahipleri yine 200 dolar istiyor. 300 dolarla geçinmeye çalışan adam 200 dolar kira verirse geçinmesi imkansız olur.


    mesele sözleşme vs. değil. 1 sene önce bu konular kimin umrundaydı? yüksek enflasyondan dolayı iki tarafta etkileniyor. ev sahipleri enflasyon karşısında ezilmek istemiyor. kim hayat şartlarını düşürmek ister?


    enflasyon düşmeden bu kavgalar bitmez. sebep sözleşme değil, asgari ücretlinin alım gücünün düşmesi.


    ev sahibi vicdanlıysa enflasyon düşene kadar aldığı kiranın alım gücüne bakmaz. umursamazsa, kiracıyı zor durumda bırakma pahasına çıkartmaya uğraşır.

  • bunun vicdan ile ne alakası var ? herkes para kazanmaya calısıyor. manava gidip vicdanlıysan geçen seneki fiyatlardan mı ver diyorsun adama ? işine gelmezse almıyorsun.

  • Rajeesh kullanıcısına yanıt

    manav toptancı fiyatından dolayı, toptancı üreticiden dolayı, üretici benzin fiyatından dolayı, benzin gözünü toprak bürümüş rusun biri yüzünden artıyor.


    ev sahibinin ne gideri var? eve girerken foto çekiyorlar. bi zararda depozito yanıyor. çıkarkende temizleyip, boyayıp çıkıyorsun. eve zarar verdiysen parasını ödüyorsun.


    domatesle ev kirası aynı değil.


    enflasyon düşene kadar sabretmek vicdandır. yoksa gecen sene enflasyon bu kadar yüksek değildi. kimsede zorla kiracı çıkartmıyordu.

  • Bu yıl evimin emlak vergisi geçen seneye göre 2.5 kat arttı.


    Geçen sene 5000 lira olan kombi bu sene 12.000 tl. Bozulsa para ev sahibine girecek.



    Ev kirasının kesinlikle tefeymiş tüfeymiş değil , direk asgari ücrete endeskli olmalı. Memurun maaşı %80 arttı bu sene




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 19 Ağustos 2022; 22:40:1 >
  • NE YAZARSAN YAZ, YEMEZ.

    Yukarda arkadaş açıklamış. Mahkemeye gidince hiçbir kontrat türü evsahibini korumaz.

    Hakimler direk kiracıya hangi şart uygunsa o kararı veriyor.

    Hatta yanlış hatırlamıyorsam, kiracı ev tahliye taahhütnamesi imzalasa bile kiracıyı haklı bulup tefe oranında artırıp evden çıkartmıyor diye biliyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • nasıl ne gideri var ? evi alıyor 20 yıl kredi cekiyor. sana mı almış evi

    boyası badanası, tamiratı ? kiracı mutfak dolaplarını indirse, masrafı 1 yıllık kiraya denk gelicek nerdeyse


    herkes para kazanmaya alıyor, kimse sana malını ucuza vermek zorunda değil. asgari ücret olmuş 2500 den 5500. ama yok kiram hala kalsın 1500. tamam oldu canım.


    bizim millet kiraya gelince komunist oluyor hemen. hemen ev sahibinin malına ortak olma; yok cıkaramazsın yok edemezsin. keşke bu mala ortak olmayı üretirken de yapsanız da böyle patron yerken siz bakmasanız




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 20 Ağustos 2022; 1:0:52 >
  • Evden bu kadar muzdaripseniz satın gitsin kurtulun bu dertten.
    Size zorla ev sahibi olun diyen yok. Neden çekiyorsunuz bu sıkıntıyı.
    Bu kadar kiracı düşmanlığı neden?
    Bu devirde eviniz var daha ne istiyorsunuz? geliyorsunuz bir sürü mağdurluk edebiyatı.
    Eviniz durduğu yerde bir senede yüzde üçyüz arttı. Daha ne istiyorsunuz?
    Kiraya vermek istemiyorsanız vermeyin, nedir bu tatava.


    Not. Evim var ve kirada oturuyorum.
    Kiracımın 3.000 TL vermesi gerekir ama ben Eylülden itibaren 1.000 Lira yaptım 700 TL olan kirayı. Kendim iki katı kira ödüyorum. Ekimde en az yüzde 35 zam yapmayı düşünüyorum. Sabit gelirli bir vatandaşım.
    Evet evim son bir senede değeri üç kat arttı. DAHA NE İSTEYEYİM. Allahtan belamı mı isteyeyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ratsx -- 20 Ağustos 2022; 12:10:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tahliye taahhütnamesiyle evlerimden 2 tane adam sepetledim en güzeli odur




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 20 Ağustos 2022; 12:56:29 >
  • kiracı düşmanlığı değil fırsatçı kiracılara tepki var 5000 lira kira rayici olan evde 1000 liraya oturup %25 zam yaparım mahkeme orada dersen ev sahibide zıvanadan çıkar. evin kirası piyasa satış fiyatının ortalama 240 ta biridir. evin değeri artınca kirada doğal olarak artar. bu durumda kiracı iyi niyetli olarak kira ne kadar olacak diye sorar karşılıklı dialogla orta yolda buluşululur. devlet kira sınırı koyuyorsa (kira vergisi ödeyene ) enflasyon farkını kendisi ödemeyi taahhüt etsin o zaman. (kur garantisi verdiği gibi.) yada piyasanın kurallarına karışmasın.

  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    Bu sabah eve döndüğümde 1 yıldır yüzünü görmediğim binanın mal ortaklarından biri "Gel bi hele konuşacaklarım var" deyip davet edince durumu çakmıştım zaten.

    Beni daha önce hiç yüzünü görmediğim 65-70 yaşlarında ismini hatırlamadığım bir erkek ile tanıştırdı "Ahanda malın diğer ortağı bu" dedi.

    Ardından bu şahıs bana "Ne olacak senin kira zammı?" diye sorunca "Hökümet yasa çıkardı %25 zam yaparım" dedim.

    "Öyle ama bu zamanda %25 zam hangi ev sahibi kabul ediyor ki..."

    "Biz de İstanbul' un muhtelif semtlerinde kiraya veriyoruz ve %25 zamdan fazlasını yapamadık..."

    "Boşver şimdi İstanbul' u, benim kiracı olan kız kardeşim bile %100 zam yapmak zorunda kaldı.."

    "Hökümetin kestiği parmak acımaz, dediğim gibi %25..."

    "O halde çık evimden !"


    Deyince sinirlendim "Gereğini yaparsınız o halde" deyip mekanı terkettim, bu şahıs ardımdan bana "Sen de gereğini yap, çık" deyip seslendi.

    Ardından CİMER' e şikayet ettim.


    2020 yılı ekimde ayında sözleşme ve eşyalar için senet imzalayarak taşınmıştım bu yere ve kirayı daima elden sektirmeden veriyorum.


    4 ay kadar önce Sulh Hukuk Hakimi sözleşme ve senetleri görünce "Seni 10 yıl çıkartamaz" demişti...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ÖfKeLiKaLaBaLıK kullanıcısına yanıt

    1/240 neye göre belirleniyor?

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt
    Biraz sallamışsınız :) ayrıca 6 aylık sözleşme imzalayacak kiracıda zor bulunur, o yüzden daha düşük fiyata kiraya vermeniz gerekir çünkü müşteri azalmış olacak. 6 aylıkta yapsanız yine 10 seneye tamamlanacaktır. Kanunen söylediklerinizin bir dayanağı yok malesef. Kira sözleşmesinin amacı kiracıların görevlerini yerine getirdiği 10 sene boyunca rahatça oturmalarını sağlamaktır. Kiracı eve girerken yaptığı tüm masrafları 10 sene oturacakmış gibi yaptığı düşünülür. Genel geçer kaide budur, 10 senede bir taşınma, abonelik, emlak ücreti vs gibi masraflar hayatın olağan akışına uygundur, bu ücretlerin her sene verilmesini sağlayacak bir uygulama uygun değildir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Cem_Alim C kullanıcısına yanıt
    Kirayı elden vermeniz hiç iyi değil. Mutlaka banka hesabına yatırın. Whats app ten ya da adresini biliyorsanız adresine iadeli taahhütlü bir şekilde şu tarihten beri şu adreste olan evinizde oturuyorum, şu tarihten beri elden nakit bu kadar kira veriyorum, şu senet sepetleri imzaladım, kirayı bundan sonra bankadan yatırmam için hesap bilginizi paylaşırsanız sevinirim şeklinde. Ve mutlaka kira kontratınızla tüm abonelikler üstünüze olsun. %25 ten fazlayıda asla ve asla kabul etmeyin, başka evleri var ise 10 seneden önce sizi çıkartması imkansız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mekatroniks -- 20 Ağustos 2022; 14:8:4 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ortalama 20 yıllık kira bedelinin evin rayiç değeri olması genel bir piyasa bilgisi. resmi bir dayanağı yok elbette.

  • Mekatroniks kullanıcısına yanıt

    Mernis adresim ilk girdiğimden beri kiradaki bu yer zaten.

    Ayrıca ilk girdiğimde emlakçının talimatı ile 1 aylık peşin kira ile depositoyu banka havalesi ile göndermiştim.

    Bu dairede hiçbir abonelik adıma değil.

    Sadece fiber internet aboneliği benimle aynı soyadlı akrabanın üzerine...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cem_Alim

    Bu sabah eve döndüğümde 1 yıldır yüzünü görmediğim binanın mal ortaklarından biri "Gel bi hele konuşacaklarım var" deyip davet edince durumu çakmıştım zaten.

    Beni daha önce hiç yüzünü görmediğim 65-70 yaşlarında ismini hatırlamadığım bir erkek ile tanıştırdı "Ahanda malın diğer ortağı bu" dedi.

    Ardından bu şahıs bana "Ne olacak senin kira zammı?" diye sorunca "Hökümet yasa çıkardı %25 zam yaparım" dedim.

    "Öyle ama bu zamanda %25 zam hangi ev sahibi kabul ediyor ki..."

    "Biz de İstanbul' un muhtelif semtlerinde kiraya veriyoruz ve %25 zamdan fazlasını yapamadık..."

    "Boşver şimdi İstanbul' u, benim kiracı olan kız kardeşim bile %100 zam yapmak zorunda kaldı.."

    "Hökümetin kestiği parmak acımaz, dediğim gibi %25..."

    "O halde çık evimden !"


    Deyince sinirlendim "Gereğini yaparsınız o halde" deyip mekanı terkettim, bu şahıs ardımdan bana "Sen de gereğini yap, çık" deyip seslendi.

    Ardından CİMER' e şikayet ettim.


    2020 yılı ekimde ayında sözleşme ve eşyalar için senet imzalayarak taşınmıştım bu yere ve kirayı daima elden sektirmeden veriyorum.


    4 ay kadar önce Sulh Hukuk Hakimi sözleşme ve senetleri görünce "Seni 10 yıl çıkartamaz" demişti...

    Hocam %25 biraz afaki bir madde. Geçici hatta. Büyük ihtimal Danıştay'dan döner o madde. Avukat arkadaş böyle demişti.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • aksungur_ kullanıcısına yanıt

    Geçici madde olduğu için Danıştay' a bile uğramaz...

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.