Şimdi Ara

AMD Ryzen Mobil 7000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışma (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
350
Cevap
31
Favori
22.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Dahili ekran kartı bellek olarak sistem belleğini kullanır. Normalde harici ekran kartında bulunan işlem gücü çok yüksektir (cpu yu katlar) ve işlemek için yüksek miktarda veri talebinde bulunur. Bu ihtiyaç sağlanmaz ise ekran kartindaki işlemciler veri bekler. Bunun önüne geçmek amaçlı çok hızlı vramler ve bu ramler ile grafik işlemcisi arasında da çok yüksek hızlı ve bant genişliği sağlayan veri yolları kullanılır.

    Şimdi grafik işlemci cpu içine alınınca iki sıkıntı çıktı ortaya biri veri yolu hızı ve bant genişliği diğeri verinin sağlanacağı ramlerin hızı.

    Yakın zamana kadar en yüksek ramler 3200 idi. 64 bit veri yolu vardı. En fazla çift kanal oluyordu.

    Şimdi bu sorunları yavaş yavaş çözüyorlar. 4 kanal kullanan makineler görmeye başladık. 6400 neredeyse standart oldu.

    Böylece cpu içindeki grafik islemcisinin gerçek gücünü göstermesi mümkün hale geldi. Bir incelemede örneğin 3200 ram kullanılmasının grafik performansını %30 azalttığını okudum (aynı cpu) mesela. O zaman intel ile amd grafik performansı neredeyse eşitleniyor. Ben de diyorum ki grafik performansı için amd alıyorum (çünkü tek Çekirdekte intel hala amd yi dövüyor) ona da 3200 ram koyup performans kırpmışlar, avantajı kalmamış. Intel alır hiç olmazsa tek Çekirdek performansından kar ederim. Vs vs...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 6 Kasım 2023; 21:11:57 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. Zaten gönlüm x1 den yana idi. Sadece hafif diye x13 düşünüyordum. Tr den ve uygun olunca yoga 7 biraz sarstı ama dediğiniz gibi garanti çalışmak daha iyi. Bugün x1 sipariş verdik. I7-1365u işlemcili bize 4 yıl yeter inşallah. Vergiler dahil 1543 dolara geldi. (117 dolar vergi çıktı ki %10 bile değil....)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 6 Kasım 2023; 23:8:27 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Fiyat 30k bence değerlendirilir, maximum kart ile de 1000tl indirim var, 29 a geliyor bence alınır.



    AMD Ryzen Mobil 7000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışma
    AMD Ryzen Mobil 7000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışmaamazon
    Lenovo Yoga 7 14ARP8 Dizüstü Bilgisayar, 14" OLED, AMD Ryzen 7 7735U, 16GB RAM, 512GB SSD, AMD Radeon 680M Ekran Kartı, 14 inç OLED Ekran, Windows 11, 82YM0032TX
    https://www.amazon.com.tr/dp/B0CCNTVJJY?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Ben şuanki dahili ekran kartım olan Intel HD Grapics 3000'in özelliklerine baktığımda paylaşılan sistem belleğini 5359MB, ayrılmış video belleğini 1280MB, toplam kullanılabilir grafik belleğini ise 6639MB olarak görüyorum. Ram'i 8'den 16'ya çıkarınca bu değerler de arttı ama dahili ekran kartım 6GB gibi çalışmıyordur herhalde. Ya da bu durumda bile 1GB olan AMD Radeon HD 6470M harici ekran kartımdan daha güçlü duruma gelmemiştir sanırım?


    DDR5 ramlerin çift slotta 4 kanal gibi çalışması bu başlıkta konuşulmuştu sanırım. Fakat ben cihazları incelerken sanırım hiç yükseltilebilir çift slotlu DDR5 makine görmedim sanırım. Genelde biri lehimli ya da gömülü oluyordu. Siz yükseltme imkanı olan çift slotlu DDR5 makineye denk geldiniz mi?


    Bu arada yeni bilgisayarınız hayırlı olsun, oğlunuz güzel günlerde kullansın.

  • Tface T kullanıcısına yanıt
    Benim @bloodin hocama kasa kalitesini sorduğum makine bu idi. Nette bakarsanız (lenovonun 2023 yoga tanıtım videosu altındaki yorumlar cok aydınlatıcı) son iki nesil yoga 7 serisinin menteşe sorunu olduğu, bozuldugu/kırıldığı zaman ekranı da kırdığına dair bilgiler var. Bunların yoğunluğu nedir bilmiyorum ama hoş değil. Lenovo da tanıtımda yeni menteşe tasarımı demiş. Ama iki nesil sorunlu olunca sorun yaşayan kullanıcılar pek ikna olmamış.

    Ayrıca hepsiburada da idi sanırım cihazı alan biri menteşe nin iyi olmadığını, ekranın kasa üzerinde eğimli durduğunu vs yazmıştı.

    Yani genel kullanıcıya hitap eden bir cihaz ve hatalı cihaz oranı tahminim beklenenden yüksektir. O yüzden vazgeçtim ben. Yoksa ülkemiz için iyi fiyat.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Max bellek miktarı artıyor hocam. O bellek sürekli grafik işlemciye ait değil. İhtiyaç halinde artıyor. Bellek miktarı önemli ama veriyorum hızı daha etkilidir tahminim. Zaten hd3000 çok güçlü değil sanmıyorum ki hemen işini bitirip veri beklesin. Ama performans biraz artmıştır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Çift slotu da yükseltilebilir DDR5 ramli makinelere örneğiniz var mı peki? Yoksa DDR5 ve sonrasında gömülü ramlere alışmak mı zorundayız?

  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Hp nin bazı modellerinde çift slot var (probooklarinda ve envylerde gördüm sanırım) ama ddr5 mi emin değilim bir de ddr5 ram hızları 4800 gibi değerler olabilir. Bir de framework laptopta var. Baska model görürsem paylaşırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 7 Kasım 2023; 15:5:3 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Peki hocam 6800u lu Lenovo Thinkbook 13s g4 için ne dersin ? Bu cihaz da güzel anca çok sorunla karşılaşan olmuş, donma kitlenme gibi fiyatı da uygun şu sıralar...

  • Tface T kullanıcısına yanıt
    Sorun yaşayanların şikayetlerinden haberim yok hocam. Ama bir ara radarımda idi sonra 13 inç küçük olur, Benim çok porta ihtiyacım var vs derken bıraktım. Tabi o zamanlar biraz pahalı girmişti piyasaya. Şu an bence uygun duruyor. Eğer ihtiyacınız olan kritik bir eksiği yoksa düşünülebilir. Hdd 1tb den büyük takılamıyor bilginiz olsun.

    Tüm kasa metal diye biliyorum. Biz ilk çıktığı zaman thinkbook 15 g2 almıştık. Bir sorun yaşamadık ama ana konuya gelen bilgilere göre bir kaç arkadaş sorun yaşadı. Bazıları servise verdi ve sorunlar çözüldü. Bu iyi. Ama kasa sorunu yaşayanlar oldu iki üç kişi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tface T kullanıcısına yanıt

    Hocam aynısının 5800U olanı arkadaşta var çok memnun. Büyük ihtimalle yaşanan sorunlar Windows 11'in eski sürümlerinden kaynaklı çünkü W11 bundan 6 ay öncesine kadar özellikle AMD cihazlarda çok sorunlu idi. Intel cihazlarda bile donmalar, kilitlenmeler yaşıyordu, kendim de yaşıyordum ve bu yüzden 10'a geri dönmüştüm. Fakat son 2 aydır 2 farklı bilgisayarımda Windows 11'i sorunsuz kullanıyorum. Bu sorunları düzelttiler.

  • Merhabalar

    yeni nesil mobil işlemciler konusunda bilgim yok. Eşime hafif bir notebook almak istiyorum. Office bilgisayarı olarak kullanılacak ama hafiften de güçlü birşey olsun istiyorum. bütçem 17binTl. Kendim iş yerinde elitebook 645 14 inç kullanıyorum( r5 5625u). Bu cihazdan memnunum ama fiyatları uçuk. Öneri verebilirseniz sevinirim.

  • azece kullanıcısına yanıt
    Yukarıda bahsi geçen cihaz 19500 oldukça hafif ve performanslı 6 taksit peşin fiyatına düşünün isterseniz...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Hp elitebook 845 g9 modeli çift ram slotlu ve ddr5-4800 ram kullanıyor hocam.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkür ederim, g10 modeli de çift slotluymuş ve DDR5-5600 ram kullanıyormuş. Fiyatlar baya yukarıda tabi. Ama acelem yok, DDR4 ile arasında kayda değer bir fark varsa gerekirse zamanın geçip ucuzlamasını beklerim. Elimde yeniden canlandırdığım bir laptop mevcut zaten. Ben incelemelerim sonucu DDR5'te ramlerin gömülü olmasının zorunlu bir durum olduğunu sanıyordum. Neyse ki hala firmalar bizi yükseltilmesi mümkün olmayan modellere zorlamıyor. En azından bahsettiğiniz hp modeli bu yönde. Ayrıca hafifliği ve type-c üzerinden şarj olması hatta Ryzen 7 7840U işlemcisi ile fiyatı dışında tam aradığım cihaz diyebilirim. Bulabileceğim bahaneler sadece Dell gibi yerinde servis hizmetinin olmaması, daha önce konuştuğumuz klavye tuşları meselesi ve fiyatı. Ama mükemmel laptop zaten yok değil mi? İlginiz için çok teşekkür ederim, önerebileceğiniz daha iyi bir model yoktur sanırım, bu modeli radara alayım.





  • azece kullanıcısına yanıt
    https://www.akakce.com/laptop-notebook/en-ucuz-lenovo-thinkbook-14-g4-21dk0059tx-ryzen-5-5625u-16-gb-512-gb-ssd-radeon-graphics-14-full-hd-notebook-fiyati,317402222.html

    Merhaba, Böyle bir şey hem uygun fiyatlı olur, hem de işinizi fazlasıyla görür

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Dikkatimi çeken olursa paylaşırım hocam.

    Ben şimdilik framework laptopa gaz kesiyorum. Eğer bir laptopa 1200 dolar vereceksem o zaman o, hp, lenovo, dell vs olmaz framework olur. Her şeyi portable/upgradable.

    Ileride sadece anakart (cpu-gpu) upgrade edip devam edebiliyorsunuz mesela. Her parça kutudan çıkan tek bir tornavida ile sokulup değiştirilebiliyor. Bunun için servise vs de gitmiyorsunuz.

    Tek sorunu fiyatı 1500 dolara falan geliyor. Ama dediğim gibi 1200 dolara kadar çiktiysaniz o zaman framework cazip oluyor. Tabi özel bir ihtiyaciniz yoksa. Mesela benim son günlerde olduğu gibi kalemli bir model ihtiyacınız varsa o zaman framework seçenek olmaktan çıkıyor. Yoksa 1500 dolara thinkpada bile bakmam. 7840 işlemcili 13 inç 3:2 ekranlı framework alırım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Bir ara kafamda kurguladığım laptopu yazayım da eksiklerini, unuttuğum yerleri siz revize edin hocam. Anladığım kadarı ile benzer laptoplar arıyoruz ve ikimizin de acelesi yok fakat siz konu hakkında benden daha fazla bilgi sahibisiniz.


    Framework laptopları sizin konudaki yazışmlarınızdan öğrendim. Hatta buna benzer bir cep telefonu girişimi de olmuş bir zamanlar fakat proje askıda kalmış. Gerçekten çok mantıklı bir sistem. Keşke (sözde) çevreci uygulamalar buna yönelik olsa. Frameworkte anakart bile değiştirilebiliyormuş, harika. Belki tek sıkıntı Türkiyede olduğumuz için servislik bir durum olduğunda ne yapacağımızdır. Dediğiniz gibi 1500 dolar civarına böyle harika bir seçenek varken aynı paraya niye başka mal alınsın. Dolayısıyla 750 dolar civarına fiyat/performans odaklı bir ürün araştırılabilir sanırım.

  • @sallami hocam merhabalar, eşim yüksek lisans öğrencisi olduğu için laptop bakıyoruz i5 4.nesil bir laptop var ssd taksam da yavaşlıyor. Oyüzden Office ve Chrome kullanılacak ama 10 sekme falan da açılsa kasmayacak bir laptop lazım. Hangi işlemci daha iyi karar veremedim ddr5 almak daha mantıklı sanırım chrome kullanılacağı için uygun bir şeyler atabilir misiniz? hafif olması gerekiyor bir de tabii şarj


    i5 1335u mu

    matebook mu

    lenovo mu

    asus vivobook mu

  • berkan254 B kullanıcısına yanıt
    Hocam bende de 4. Nesil i3 4005 var firefox ile 30 sekme açık sıkıntı yok. Edge de tek sekme kadıyor. Officede de sorun yaşamıyorum ama eski office 2016 ya da daha öncesi olmalı. Sanal makinede win 10 da da idare ediyor. Delphi 11 ile biraz kasıyor ama aceleniz yoksa idare ediyorsunuz. Sisteminizde software sorunu olma ihtimali çok yüksek. Ya da bende de vardı her windows update sonrası belli driverlari eski versiyonu geri yükle diyerek değiştiriyorum ve benim laptop üreticisinin sitesinden alıp ilk sistem kurarken yüklediğim driverları aktif hale getiriyorum. Düzeliyor. Çok mavi ekran aldım bunu anlayana kadar. Tavsiye ederim. Bir de ram miktarı hızı ve dual destekli olması çok daha fazla etkiliyor performansı. Özellikle sekme sayısı artınca. Neyse lafı uzattım.

    Bu dönemde ben olsam daha fazla para verip intel almam ve tavsiye etmem. Ama geçen hafta 2in1 kaliteli amd makine yokluğuna i7 1365 bir x1 aldık. Aynı özelliklerde amd olsa onu alırdım.

    12 nesil ile birlikte intel yeni mimariye geçti. Çok uyum sorunu yaşandı. Forumlarda gördüğüm biraz düzelmiş gibi. Sanırım intel ile uyum sorunu yaşanmaması için win11 zorunlu gibi. (Yıllar önce intel işlemciye hyprteading eklendiğinde de eski işletim sistemleri ile uyumluluk bitmişti.)

    Benim arkadaşım vasıtasıyla 20 yıl öncesinden olumsuz laptop deneyimlerim ve kendimin klavyeli laptop deneyimlerim var. O yüzden iyi bir lenovoyu tercih ederim. Lenovonun da her kasası iyi değil haberiniz olsun. Bu sebeple elinden çok laptop geçen @bloodin hocama sorup duruyoruz.

    Lenovonun e serileri son kullanıcı için hem uygun fiyatlı hem nispeten kaliteli.  Hafif dediğinize göre 14 inç ve altı olacak sanırım. Thinkbook 13s vardı 20k idi bir kaç gün önce şimdi black friday kampanyası kapsamında en ucuzu 24k olmuş. Ryzen 6800u işlemcisi vardı. 2.2k ekran vs iyiydi.

    Tabi fiyat bandını belirtmemişsiniz. Matebooklarin modellerinde kalite farkı var demişti @bloodin hocam. Alınası model için bizi yine aydınlatabilir uygun olduğu zaman.

    I5 1335u ile ryzen 5800u performansı (Tek cekirdekteki intelin mutad üstünlüğü dışında) kullanıcı (özel bir ihtiyacı yoksa) açısından muadildir. Hatta intel iyi bir soğutması olmayan bir cihazda daha yavaş bile çalışabilir. Çok daha fazla Çekirdek, and ile başa çıkmak için gereksiz artırılan tdp (efficiency gözardı edilmiş) aşırı ısınan cpu demek. Isınan her işlemci mecburen yavaşlar. Alacağınız cihazda termal throttling ne kadar bıkmadan almayın derim. 13. Nesil i7 makine aldım 1500 dolar para verdim, 11 Nesil i5 li makine daha performanslı diye şikayet edersiniz.

    Örnek resimde 10. Nesil i7-10810u işlemcili hp elitebook ile 13. Nesil i7-1355u işlemcili thinkpad x13 performansının yük altında kısa bir süre sonra aynı performansı verdiğini görebilirsiniz. O zaman neden son modele o kadar para vereyim diyor insan...

    Aynı 13. Nesil i7-1355u işlemciye sahip iki lenovo thinkpad laptopun (biri 14 inç thinkpad x1 diğeri 13.3 inç thinkpad x13. Kullanılan malzemeler neredeyse aynı. Sadece yer sıkıntısı yüzünden sanırım birinde tek diğerinde çift fan vardı. ) performansı arasında neredeyse %100 luk fark olduğunu görebilirsiniz. 800 lerde biri 1400 üzerinde diğeri...

    İşlemci yanında tasarım ve tdp bakmanızı tavsiye ederim.



    AMD Ryzen Mobil 7000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışma

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.