Şimdi Ara

AMD Ryzen Mobil 7000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışma (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
350
Cevap
31
Favori
22.981
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    İki kısıt söz konusu hocam. İlki cpu ikincisi ana kart. Cpu için üretici firmanın bilgisi genellikle doğru çıkıyor. Anakart için de aynı şey geçerli. Üreticinin verdiği bilgilere güvenmek gerekiyor. Ama sorun bazen bu bilgiler doğru olmayabiliyor.

    Olay sadece ram için de geçerli değil. Hdd desteği gibi konularda da yanlış bilgi verildiği vaki. Örneğin en son thinkbook g2 amd 4700u işlemcili laptop için lenovo psrefte (ki en ayrıntılı bilgi ve doğru bilgiyi lenovo veriyor genelde) 1tb hdd desteği var diyordu. 1tb ssd aldık taktik çalışmadı. 512 taktık çalıştı. 1tb lik ssd elimizde kalakaldı.

    Cep telefonlarında bile benzer şeyler yaşadım. Bir telefonun microsd desteği max 128 olarak verilmişti. 256 taktım sorunsuz çalıştı mesela.

    Yani biraz kısmet gibi... @bloodin hocamın dediğini de yaşadım. Paranız varsa riske girip deneyebilirsiniz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Türkiye'ye ne zaman gelir tahmininiz var mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • StratejikSiglik kullanıcısına yanıt
    Maalesef hocam. Ama klavyedeki ok tuşlarını da düzeltip thinkpad gibi yapmışlar. Büyümüş tuşlar. Yani uygun fiyata gelse ve 7035 li en azından 6800, 6600 muadili bir işlemcisi olsa ben bile beklerdim. Sonuçta klavye önemli bol metin yazacağım. Video işleme vs ikinci planda. Gece yatarken komut verince sabaha kadar intel 4005u bile yapıyor. 7-10 saat sürüyor tabi. 5800, 5600 serisi işlemci, pci 3 ve 3200 ram aslında özel ihtiyacı olmayan herkese yeter.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @Bloodin ve @sallami hocam cevaplarınız için çok teşekkürler. Ram sipariş ettim, deneyip göreceğim. Hatta bir de wifi kartı sipariş ettim. İstediğim gibi notebook bulamayınca eldeki dinazorun (Dell N4050 i5 2410m) sınırlarını görmek istedim. Arkadaşım termal macun uygulaması yaptı ve cihazın sıcaklık yönetimi baya iyileşti. 8GB ddr3l ramin tanesi 300 lira 2 tane aldım, wifi kartı da 300 lira onu da sipariş ettim. Cihazda zaten 120GB ssd var açılıp kapanması yeterince hızlı. Harici ekran kartına dair sürücü sorunu olmasa windows 10u da sıkıntısız çalıştırır ama windows 10 ilk çıktığı zamanlarda deneyip randıman alamamıştım. Ekran kartı sürücüsünün uyumsuzluğundan dolayı açılış ekranında fazlaca bekliyordu bilgisayar.


    Müsait bir vakitte konu üzerinden yeniden sizleri rahatsız edeyim. Şimdilik hala beni idare ediyor olsa da yeni laptop için radarları açmaya ve araştırmalara başlasam iyi olur. Ben de @sallami hocam gibi bol bol yazı yazacağım, bakalim elimizde ne alternatifler olacak.





  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun, güle güle kullanın, umarım ikisi de (üçü de :) ) sorunsuzca çalışır ve uzun süre işinizi görür

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Bende packard bell netbook vardı. Celeron işlemcili olanlardan. Kasası kirilmasaydi. Halen kullandığım i3 4005u dan daha iyi performansı vardı. Sürekli sanal makine vs kullanan biriyim. Tek sıkıntım tüm portların usb 2.0 olması vs hdd için sata 6 olmamasıydı. Buna rağmen çift slot 12 gb ram ve ssd tüm sorunlarımı çözmüştü. Netbbook idi ama tam boyutlu harika bir klavyesi vardı. Tabi o zamanlar delphi 5.1 kullanıyordum. Şimdi 11 var artık kaldırmaz. Bu iki makine deneyiminden çıkarımım, Benim kullanım şeklime göre uzun ömürlü iyi bir cihazda port sıkıntısı olmayacak ve güncel olacak, ya 32 ram olacak ya da iki ram slotu, ekran büyük olmasa da çözünürlük yüksek olacak mümkünse 3:2 ve en az 1600 düşey piksel, klavye tam boyutlu olacak pgdn, pgup, home, end gibi tuşlar gereksiz yerlere dağılmış olmayacak. Alışırsın diyorlar ama hayır alışılmıyor maalesef.

    Umarım siz de upgrade işleminden en az benim gibi memnun kalırsınız.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • @Bloodin ve @sallami hocam çok teşekkür ederim. Evet ramler geldi, bilgisayara yerleştirdim ve çalıştı. İnternette 1 site (o da online ram satan bir yabancı site) ve bir forum yazısı hariç her yerde maksimum ram 8gb deniyordu. Ram hızı da 1333mhz olarak verilmişti. 2 tane 8GB Ddr3L ram 1600mhz ve 1.35v güç ile çalışmakta. Bakalım wifi kartı sıkıntısızca çalışacak mı? Hp, Lenovo, IBM gibi markaların eski laptoplarında bios üzerinden parça değişimi engelleniyormuş sanırım eskiden, wifi kartı için araştırma yaparken gördüm. Bu markalarda ya da başka markalarda bu tarz uygulamalar hala devam ediyor mu bir bilginiz var mı? Bu arada notebooktan çıkardığım 2 adet 4GB Ddr3 1333mhz rami de adaptör alıp masaüstü bilgisayara aktarayım diyorum. Evde atıl durumda olan AMD athlon ii x2 250 işlemcili, msi gf615m-p33 v2 anakartlı, 2GB ramli, 60GB ssdli bir kasa var. Kasa Samsung 940BW monitöre bağlı. Uzun süredir boş boş duruyordu. Laptopuma dair temel problemim klavye aydınlatması olmadığından geceleri yazı yazarken gözümün yorulmasıydı. Şu kasaya bir bakayım, olmadı bunu toparlar sonra ışıklı bir gaming klavye takar geceleri onla yazarım demiştim ki anakartın üzerindeki chipsetin 2006 yılına ait olduğunu görünce masraf etmeye gerek yok dedim. Atsan atılmaz, satsan satılmaz. Aynı şey laptoptan çıkan ramler için de geçerli. 300 liraya aliexpressten 2 tane sodimm to dimm adaptör alıp notebooktan çıkan ramleri masaüstüne ekleyebilirim. Windows 7 kurarak ufak tefek nette gezinmeye, nostalji yapmak için eski oyunlar oynamaya yarar belki. Benim aklıma daha iyi bir fikir gelmedi, sizin bir öneriniz var mı?


    Bu arada @sallami hocam dediklerinizin bir kısmını anlamadığımdan googlelamak zorunda kaldım :) yazılımla uğraşıyorsunuz sanırım? Bir dönem ben de Asus eee pc adında intel atom işlemcili bir netbook kullanmıştım. Bence tabletten daha verimli bir cihaz, neden piyasadan silindi gitti netbooklar anlamış değilim. Celeron işlemcinin i3'ten daha iyi performans vermesine şaşırdım doğrusu. Diğer söylediklerinize de katılıyorum. Fakat belki birkaç eklemem olabilir. İlki cihazın harici bir ekran kartının olmaması diyebilirim. Elimdeki n4050yi güncel işletim sistemi olan windows 11e bu yüzden güncelleyemiyorum. Rami yükselttikten sonra bağdaştırıcı özelliklerine baktım bir anlamı var mı bilmiyorum ama oradaki sayılar da yükselmiş. Büyük ihtimal 16GB ramden paylaşımlı olarak güç alan intel hd 3000, ati hd 6470m'den daha güçlü hale gelmiştir zaten. Klavye konusundaki eklemem aydınlatmalı tuşlar olması, hatta bu artık olmazsa olmaz diyebilirim benim için, n4050'ye dair en büyük şikayetim bu zaten. Dediğiniz gibi çoğu laptopta ilginç klavye tasarımları ile karşılaşıyoruz. Baktığım çoğu laptopta yukarı aşağı ok tuşlarının yarım boy olduğunu görüyorum, enter tuşu küçük oluyor vb. üreticiler ne yapmaya çalışıyor anlamış değilim. Son olarak da belki şımarıklık diyeceksiniz ama cihazın usb type c üzerinden şarj olmasını küçük bir şarj adaptörü olmasını istiyorum. Madem 10 yıl sonra laptop değiştireceğim biraz hafifleme talep edebilirim sanırım.


    Neyse araştırmaya devam, upgrade ve termal macun yenileme işi araştırma için daha fazla süre kazandırdı bana artık seçim yapmak için daha uzun vaktim var. Mesela bugün şöyle bir ürünle karşılaştım:

    https://www.hepsiburada.com/lenovo-thinkbook-14-g4-aba-amd-ryzen-5-5625u-16-gb-512-gb-ssd-14-free-dos-fhd-tasinabilir-bilgisayar-21dk0059tx-p-HBCV00003L19YM

    Çoğu karta peşin fiyatına 6 taksit de oluyor. Acil laptop almam gerekse düşünebilirdim sanırım. Ekran zayıf, işlemci eski nesil, klavye garip, ramlerden biri lehimli 8GB, işletim sistemi falan yok ama yine de iş görür sanırım. Neyse çok uzun yazdım, yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim.





  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Hayırlı uğurlu olsun güzel günlerde kullanın

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yahu keşke bir yerlerden Ryzen'li Thinkpadler için tahmini süre alabilsek... İnsan heyecanlanıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Eski mesajınıza tekrardan geri dönüyorum ama şimdi de burada anlattığınız duruma takıldım. Aliexpressten mpe-3165ac wifi kartı aldım. Kart intel klonu olduğundan intel sürücüsü ile sıkıntısız bir şekilde kurulumu gerçekleştirdim. 5Ghzde 433mbps ye kadar çalışırım diyor. Zaten evdeki internet 50mbps, o yüzden yeni kart gayet yeterli. Konseptim çok fazla para harcamadan bilgisayarın limitlerini görmek olduğu için eksik kalan son 2 alışverişim SSD ve kaliteli bir termal macun olacak. Arkadaşım ucuz macun kullandığını, iyi macunla daha iyi performans alacağımı söyledi bu yüzden SSD'yi takarken zaten kasa açılacağı için fiyat/performansı iyi bir termal macun alırsam, termal macunu da yenilerim. 2.5" SSD için ise Kasım indirimlerinde iyi bir fırsat yakalar mıyım diye merak ediyorum. Aliexpress'teki fiyatlara baktığımda birkaç model hariç fiyatların Türkiyeden çok da farklı olmadığını gördüm. Aliexpressteki çok ucuz olan birkaç modele de güvenemedim, bu yüzden SSD'yi yurt içinden alacağım sanırım. Bu noktada sizce kapasite tercihimi nasıl kullanmalıyım? 512GB, 1TB maksimum ne destekler bilmiyorum. İnternette Dell n4050 i5, hm67 chipset gibi aramalar yaparak pek bir bilgiye ulaşamadım. Ayrıca termal macun önerilerinize de açığım.





  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Hocam sizden sonra lenovo psrefe tekrar baktım 2tb destek var diyor ama 1 tb çalışmadı. Bios görmedi. Ama 4005u işlemcili alette sorunsuz çalışıyor. Burada sorun sanırım kapasiteden ziyade uyumlu ilgili. Bence iadesi olan ve kolay olan bir yerden çok uyum sorunu yaratmayan bur marka alın. Boyuta takılmayın derim. Örneğin ramlerde Kingston daha uyumlu oluyor diye bir efsane var. Ssd için emin değilim ancak bilinmeyen markalardan uzak durun derim. Crucial web sayfasında cihazınızla uyumlu parça listesi veriyor çoğunlukla oraya da bakılabilir. Bizim tanınmayan cx2 idi sanırım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Hmm anladım, çok teşekkür ederim. Uyumlu olduktan sonra 4TB kadar çalışır o zaman. Notebookta şuan Silicon Power'ın 120GB versiyonu var ama sadece marka değil model de önemlidir sanırım. Crucial web sitesine baktım orada da 4TB'a kadar çeşitli modeller gözüküyor. Uygun fiyatlı bilindik bir şey alıp denerim o zaman. Çok teşekkür ederim.

  • Hocam çipset yerine HWmonitor/HWInfo gibi bir şeyle anakart kodunuzu öğrenirsenz neleri desteklediğini daha net görebilirsiniz. Benim anakart çipseti 8x görünüyor ama oradan bir şey çıkmıyor. Ama anakart kodu Intel Lynx Point-LP (Mainstream) ile daha ayrıntılı bilgiye ulaşabiliyorum. Dönemine göre biraz kırpılmış olsa da baya iyiymiş sanki SATA6 desteği falan var mesela. Bu da SSD desteği vs demek...





    bu arada 6 yıl kadar önce birisi sizin laptopa benzeyen bir del inspiron n4050 ye 1 tb samsung 860 evo ssd takmış.



    Qiaojie Zhengyoutube
    It is very easy to let your old laptop run faster by switching the HDD to an SSD, and install more RAM if there is slot available. SSD for this laptop: Samsung 860 evo for most people, around $80 (as on 10/30/19) Link --- https://amzn.to/2oGZ0XO Cheap SSD: ADATA 240GB, around $30 (as on 10/30/19) Link -- https://amzn.to/3352faE RAM: DDR3 1333 SODIMM Link --- https://amzn.to/2oG0D7M Music: Ardi Rida - Shadows [Rewind Remix Release] Let me know your ideas about this!
    https://www.youtube.com/watch?v=mR72XHTm4XI


    umarım işinize yarar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 31 Ekim 2023; 17:0:28 >




  • Cpu-z ile baktım anakarta baktım ama yine pek bir sonuca ulaşamadım. Fakat videonun sahibi yorumlarda herhangi 2.5" sata SSD çalışır demiş. Kullandığı Samsung SSD Türkiyedeki en pahalı modellerden biri. Dediğiniz gibi iade şansım olanlardan bir tanesini alıp denemek en iyisi sanırım. Çok teşekkür ederim.

  • @bloodin hocam yine ben. Kusura bakmayın.

    Yurtdisi i7-1355 li thinkpad x1 yoga, aynı işlemci thinkpad x13 yoga (ikisinin de ekranı ips 1920x1200 mat 400nit %100 rgb) 1200-1400 dolar arası ile yurt içi yoga 7 arh8 7735 oled parlak 1920x1200 400nit arasında kaldım.

    Aslında parlak istemiyorum. Ama 2in1 kalemliler genellikle parlak. Yeni yeni matlar çıkıyor. Yurt dışından alınca klavye sorunumuz olacak ama bir şekilde halledilir. Grafik kısmını saymazsak muadil işlemciler gibi duruyor. Bazılarında biri. Diğerlerinde öteki iyi. Bizim de çok performans ihtiyacımız yok.

    Tablet kullanımı ihtiyacı var o yüzden hafif olsun demiştik x13 yoga idi kararımız ama, termal tasarım o kadar kötü ki, ryzen 4700u modunda çalışıyor. Hatta 6400 ram çakmış lenovo ama 4800 de çalıştırıyor.

    O yüzden x1 yogaya yöneldik o da 1.4 kg ve 200 dolar daha pahalı.

    Yoga7 hakkında inceleme bulamadım. Termal tasarımı nasıl bilmiyorum. Şu an amazonda 33k bana makul geldi. Sizce alınır mı yoksa x1 yoga ya da x13 yogaya devam mı? (Yoga7 ile ilgili çok menteşe sorunu var. Son iki nesilde bu hata yüzünden ekranı kırılan bile varmış)

    Bu arada hepsi 16 çakılı ram 512 ssd. Yani hemen hemen muadil makineler. Fiyatları da yakın.

    Bir de mat ekranlı dokunmatiklerde karlı/buzlu/bulanık görüntü gibi iddialar ve kalemin ekranda iyi kaymadığı iddiaları var. Hiç rastladınız mı?

    Bu arada anti-refle dokunmatikten bahsetmiyorum. Anti-glare dokunmatik. İkisi de lenovonun psrefinde var enteresan bir şekilde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 4 Kasım 2023; 12:23:58 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • sallami kullanıcısına yanıt

    Sallami hocam mesajı bana yöneltmemişsiniz ama bu makineyi görünce aklıma geldiniz size yazmak istedim. Siz de tam o sırada başka modellere bakıyormuşsunuz. ThinkBook 14 Gen 6. Lenovo Türkiye sayfasında var ama ben satış yapan bir yer göremedim.


    https://www.lenovo.com/tr/tr/laptops/thinkbook/thinkbook-series/Lenovo-ThinkBook-14-Gen-6-14-inch-AMD/p/LEN101B0034


    Bu da psref linki:



    psref.lenovo.com
    PSREF ThinkBook ThinkBook 14 G6 ABP
    https://psref.lenovo.com/Product/ThinkBook/ThinkBook_14_G6_ABP

    Ramler gömülü değil, klavye tuşları biraz daha düzgün. Yurt dışında 650 dolar civarı ama Türkiyede ne olur bilinmez. Sizin düşündüğünüz makineler daha üst seviye gözüküyor ama bu da işinizi görecekse ve daha uyguna alabilecekseniz neden tasarrruf yapılmasın. Bu arada makineye referans değilim, sadece gördüm ve paylaşıyorum :)


    Sağlıcakla kalın.





  • Hasilyus H kullanıcısına yanıt
    Hocam önceden ben kendime makine bakıyordum. Hatta framework almayı falan düşünüyordum. Ama ufaklık Aralık ortası gelecek o yüzden acelem yoktu. O arada tb g6 yı gördüm. Benim işimi görmez ama uygun fiyatlı gelirse diye paylaştım.

    Bu arada ufaklığa 2in1 tablet olabilen kalemli bir şey lazım oldu. Ondan boşa çıkacak thinkbooku da ben alayım birkaç yıl idare ederim dedim.

    Yani şu an olabildiğince hafif, sağlam, ekran parlaklığı olabildiğince yüksek, yansıması az, kalemli bir şeyler bakıyoruz. Performans beklentimiz yok oyun ihtiyacı vs de yok. Ama 4 yıl artık yavaşladı demek de istemiyoruz. Doktora bitince yenileriz kısmet olursa. 1500 dolar + tax gözden çıkardık. Sınav kağıtlarını ekrandan okuyor ve geri bildirimi de ekrandan yapacak. Böylece zaman kazanmak gibi bir düşüncesi var ki kendi bilimsel çalışmalarına bir kaç saat fazla zaman ayırabilir.

    Şimdilik adaylar thinkpad x1 yoga ve thinkpad x13 yoga. Onlarda da ryzen işlemcili model yok maalesef.

    Thinkbook 14s yoga ya da baktım. Ama 3200 ramler ve fhd ekran çekmedi. 100 dolar verince thinkpad alınıyor zaten. Üstelik 1.5 kg idi sanırım.

    Thinkbook plus da da benzer şeyler var 1.55 kg. 1500 dolar vs.

    Ryzen islemciyi genelde dokunmatik yoga 6 ve 7 de kullanmış lenovo. Onlarda da 7030 işlemci yani eski 5800u. Normal yogaların tümü de parlak dokunmatik ekran ve genellikle 300 nit. En azından psrefte yazan bu. Güncel i7 li modellere bir performans üstünlüğü yok yine maalesef.

    Mat dokunmatik ve 400 nit ve üzeri olursa daha rahat çalışılır diye düşünüyorum. Tabi dokunmatik ekran hiç görmedim. Mat mı iyidir parlak mı bilemiyorum. Tecrübesi olan varsa yorumlarını beklerim. Tamamen Fransız olduğum bir alan.

    Düzeltme: imla +açıklama



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Kasım 2023; 22:1:42 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • sallami kullanıcısına yanıt

    Hocam uzun uzun yazmışsın ama işin doğrusu hiç Yoga cihaz elimden geçmedi, yakından görüp ellemedim bile. Bu yüzden bu konuda fikir yürütmemin yanlış sonuçlara varabileceği düşüncesi ile bu soruyu izninizle pas geçmek istiyorum. Bildiğim kadarıyla Yoga serisinin en üstünleri Thinkpad X1 olanlar, bu yüzden durumunuz el veriyorsa X1'e yönelmeniz daha doğru bir seçenek olmuş gibi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 6 Kasım 2023; 14:54:51 >
  • sallami kullanıcısına yanıt

    Özel olmayacaksa sizin işinizi neden görmediğini öğrenebilir miyim?


    Açıkcası ben sizin kadar donanım konusunda bilgi sahibi değilim. Amd işlemci istememin bile sebebi duygusal diyebilirim. Eskiden Amd garibanlar için fiyat/performans odaklı işlemciler üretirken İntel sektör lideri olarak ciddi baskı yapıyordu diye hatırlıyorum. Tamamen buna yönelik olarak garibanın dostunun, garibin dostunun yanında olma isteği benimki :) Amd nin dahili ekran kartları da intele göre daha güçlü diye biliyorum belki rasyonel bir sebebim bu olabilir. Ama saat hızı, çekirdek sayısı vb ne işe yarar gerçekten pek bir bilgim yok. Bildiğim iyi bir makine render gibi işlemlerde daha hızlı iş çıkarır ama öyle bir durumum da pek yok, olduğu zaman da acelem yok, zamanla yarışmıyorum zaten. Fakat alacağım her işlemci şuanki çift çekirdekli işlemcim i5-2410m'den daha güçlü olur sanırım.


    Ram konusunda da pek bilgim yok, şuan cihazımda 16GB 1600Mhz ramler var. Aynı ramler 3200 ya da 6400 olsa ne değişir bilmiyorum. Fakat ram'i 8'den 16'ya yükseltince cihazın çoklu işlemlerde daha ferah çalıştığını fark ettim.


    Açıkcası özellikle sizin klavye tuşları ile ilgili yorumunuzdan sonra yeni nesil dizüstü bilgisayarlara bir de o gözle bakınca tüm bilgisayarlar gözümde çöpe dönüştü. Benim 10 yaşından büyük bilgisayarımın fiziksel olarak tek eksiği ışıklı klavyesinin olmaması. Yazılım tarafında da donanımlar eski diye (özellikle harici ekran kartı olan AMD Radeon HD 6470M) güncel işletim sistemlerinde sürücü problemi yaşıyorum. Fakat ışıklı olmasa da en azından adam akıllı bir klavyesi var ne ok tuşları küçültülmüş, ne enter tuşu yarım, ne home end gibi tuşlar başka tuşlarla birleştirilmiş. Adam gibi bir klavye yapmak bu kadar zor olmamalı gerçekten.





  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.