Şimdi Ara

ABD'li gazeteden Türkiye'de kriz yorumu: 'Ekonomi konusunda cahil bir lider...'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
290
Cevap
7
Favori
2.075
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
277 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Amerikan basını, bugün de Türkiye'deki döviz krizi ve krize yol açan nedenleri irdelemeyi sürdürüyor.

    Washington Post'ta yayınlanan Matt O'Brien imzalı değerlendirmede ise Türk lirasındaki ani düşüşle birlikte patlak veren ekonomik krizin şimdiye kadarki belki de en "aptalca" kriz olduğu şeklinde bir ifade yer alıyor.

    Değerlendirmeyi kaleme alan O'Brien, Türkiye'nin kötü politikalarla kendine zarar verdiğini ve bundan yabancı ülkeleri sorumlu tutmaya çalıştığını, yanlışlıklar komedyası gibi seyreden bu olaylarınsa Türk halkı için komik olmaktan çok uzak olduğunu yazıyor. O'Brien şunu yazdı: "Ekonomi konusunda cahil bir lider kendi ekonomisini sakat bırakıp bundan başkalarını sorumlu tutuyor. Sonra da bu suçlamalar, ekonomi cahili bir başka liderin hamleleriyle kısmen doğru çıkıyor.”

    "TÜRK LİRASININ HIZLA DEĞER KAYBETMESİ..."

    Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, değerlendirme şöyle:

    "Her şey, Türkiye'nin, daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı hatalarla başladı. Erdoğan düşük faiz oranının düşük enflasyona neden olduğu gibi tamamen hatalı bir teoriye inanıyor. Kendisine merkez bankası başkanını seçme yetkisi tanıyan ve damadını da maliye bakanı yapan Erdoğan'ın bu teorisi, şimdi sınava tabi tutuluyor ve sınav, iyi gitmiyor. Enflasyonun yüzde 15,9'a tırmanması, bunun göstergesi. Türk lirasının hızla değer kaybetmesi ise ülkenin tüm ekonomisini tahrip etme riski taşıyor. Bunun temelinde üç etken yatıyor. Birincisi, Türkiye'nin dış ülkelerden büyük miktarda borca ihtiyacı olması. İkincisi, Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artışlarının parayı Amerika'da tutmayı daha cazip hale getirmesi. Türkiye, kendi faizlerini arttırıp yatırımcılara daha cazip teklifler götürmediği sürece işi zor. Üçüncü etken ise geçmişte aldığı tüm borçların sonucu olarak Türkiye'nin döviz borçlarının, tüm ekonominin yüzde 30'una eşit hale gelmesi. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde gelişmekte olan ülkelerde karşılaştığımız klasik bir kriz tablosu görüyoruz. Para Türkiye'den çıkıyor çünkü başka yerler artık daha çekici. Bu nedenle kendi para biriminin değeri düşüyor ve dolar borçlarını ödemek giderek zorlaşıyor. Erdoğan ise yaptığı konuşmada tüm sorunların nedeninin Türkiye'ye karşı açılan ekonomi savaşı olduğunu söyledi. Bu elbette ki saçma bir gerekçe. Türkiye kendi etti, kendi buldu, ta ki Trump tweet atmaya başlayana kadar. Trump, liranın çöküşünü Türk ekonomisinin varlığına yönelik bir tehdit olarak değil, ihracatta daha rekabetçi olmak için kasten yaptıkları bir hamle olarak görüyor. Bunun üzerine de alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergileri koyuyor. Oysa bu adım, Trump'ın istediğinin tam tersi etki yarattı çünkü ticaret savaşları, Türkiye'nin ihtiyacı olan doları bulmasını zorlaştırıyor. Bu da liranın değerinin daha çok düşmesine neden oluyor. Bu, aslında bu kadar trajik olmasa komik denebilecek bir durum: Ekonomi konusunda cahil bir lider kendi ekonomisini sakat bırakıp bundan başkalarını sorumlu tutuyor. Sonra da bu suçlamalar, ekonomi cahili bir başka liderin hamleleriyle kısmen doğru çıkıyor.”


    "HAZIRLIKLI OLMALI"

    bloomberg.com ise, Türkiye mali krize sürüklenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inatçı tavrını sürdürdüğünü yazıyor. Site, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye ve Amerika'daki çıkmazı çözüme ulaştırma konusunda hiçbir şekilde geri adım atacağa benzemediğini ve açmazın, piyasaları sarstığını bildiriyor. Yatırımcılara göre Türkiye'nin tam anlamıyla mali bir krizin içine çekildiği bu süreçte kaygılanırken esas sorulması gereken soru, böylesi bir krizin yol açacağı hasarın ne ölçüde yayılacağı. Siteye göre en çok kaygı yaratan alan, faiz ve döviz kuru şoklarına maruz kalan mali sistem. bloomberg.com'un görüş aldığı strateji uzmanı Win Thin, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu, "Bu, para politikalarında yapılan hataların yol açtığı borç ve likidite krizine dönüşen, adeta ders kitaplarından çıkma bir ekonomik krizdir. Öyle görülüyor ki piyasalar bankaların batışı olasılığına ve yabancı para birimleriyle borçlanan şirketlerin temerrüde düşmesine hazırlıklı olmalı” yorumunda bulunuyor.

    bloomberg.com'a göre Türk lirasındaki son düşüşün nedeni Amerika'nın Türkiye'ye yönelik yaptırımlardan kaynaklanıyor gibi görünse de aslında 900 milyar dolarlık ekonominin uçurumun kenarına yaklaştığının işaretleri, bir süredir mevcuttu. Yıllar boyu sürdürülen "ne pahasına olursa olsun büyüme" politikası, şirketlerin milyarlarca dolar borçlanmasına ve enflasyonun raydan çıkmasına yol açtı. Türk ekonomisindeki çalkantının başka piyasalara da yayılacağı korkusu üzerine yatırımcılar çareyi gelişmiş ülkelerin tahvillerine sığınmakta buldu. Yatırımcılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk lirasına istikrar kazandırmak için gereken faiz artışının önünde durmasından kaygılanıyor ve Türkiye'yi dipten çekip çıkaracak tek yolun bundan böyle sermaye kontrolü ve IMF başvurusu gibi radikal önlemler olduğunu söylüyor.

    Öte yandan siteye göre mali çalkantı, ekonominin geri kalanına da yayılma riski gösteriyor.



    Link



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Surpentor -- 12 Ağustos 2018; 10:32:55 >







  • O son sarayı yaptırmayacaktık

    Bunun cahillikle filan alakası yok,resmen adamlar bile isteye ekonomiyi nasıl batırırız diye uğraşıyorlar daha da, nasıl olsa dış mihraklar vs ye suçu atsa dahi hala onu destekleyen kitlesi varken niye iş bilen adamları getirip ekonomiyi düzeltsinler ki.

    Biliyorlar ki onları bu seviyeye getiren zaten batık ekonomiydi,insanların durumu iyleştikçe zaten artık kendi partilerinden kopacaklarını,ellerindeki herşeyin gideceğini bilirken niye ekonomiyi düzeltsinler ki.

    Ülke dibe batana,iyice zengin olana kadar,halk destekleri kesilene kadar bu şekilde rant,beton vs devam edecekler her türlü.
    iktisat yok , bilimde yok

    Aksaray Yüksek Ticaret Okulu

    Ticaret okulu mezunu olduğunu iddia ediyor.. Bence tcarette oldukça başarılı, nerde rant oluşur, rant yaratmak için neler yapılması gerekir, gemiciklerden nasıl filo yapılır, ambargo uygulanan bir ülkeden nasıl para kazanılır vs. gerisini yazmayım
    yorumlarda zavallı insanlar dolu insan bile sayılmazlarda neyse ülkesi batınca mutluluk çığlığı atacak karakter yoksunları. Sonuna kadar bağımsız Türkiye'yi destekleyeceğim. Ha şimdi 3-5 çomar çıkıpta cahilsin falan derse telefonda konuşalım aldığımız eğitimden konuştuğumuz dillere kadar..
    Eskiden bu tarz görevlere getirilirken liyakat sebebi ile prof unvani almiş olmak gerekirdi.

    Zaten ömer faruk batirel de 82 de profesor oldugunu soyluyordu ölmeden once. Kendisi 82-92 arasi dekanlik yapmiştir.

    1. Öncelikle 81 yilinda dekan değildi imzalayamazdi.

    2. 81 yilinda prof degilken prof unvanini dekan olsa bile kullanamazdi.
    O donem konusu edilince apar topar bunu hazirlattilar Aslida değil hep fotokopisini gösterdiler.

    Gundem çabuk değişir bizim ülkede.Daha sonra bu sahte belgeninde zaten lafi geçmez oldu.Simdi asil belgeleri fedo yok etti diyip geciliyor.
    Yakın zamanda Irakta, Libyada, Mısırda abd geldi bu ülkelerin liderlerine saydı sövdü. Halk ta haklısın abd dedi. Sonra Abd geldi ve "barış" getirdi, "demokrasi" getirdi bu ülkelere. Kaç milyon insan öldü? Barış geldi mi? Öyle yada böyle hiç bir şart ve koşulda katil Abd nin tarafında olmayın. İster o partili ol, ister bu partili ol, ister ateist, ister yahudi, ister müslüman ol, eğer ki türk vatandaşıysan halkın iradesine saygılı ol, kabul etmeyebilirsin ama saygılı ol. Trump denen adam çok mu ekonomi biliyor? O ükeye kafana göre vergi koy, bu ülkeye kafana göre vergi koy? Bu ekonomi bilen bir liderin işi mi? Türkiye gelişmiş değil, gelişmekte olan bir ülkedir. Ve şu anda önüne engel konulmaya, büyümesi yavaşlatılmaya çalışmaktadır, olan budur. Bunu görmeyip sırf Tayyipe düşmanım diye, sırf inancı zayıf olan bir müslümanım diye seçilmiş liderine karşı durma, mal olma.
  • Adamlar bizi bizden daha iyi biliyor. Yanarım yanarım buna yanarım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belkide Avrupayı korkutmak için bizi batırmayı göze almıştı abd.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • daha kotusu rte iktisadi ve ticari bilimler fakultesi mezunu oldugunu iddia ediyor. diplomasi olmadigini buradan da anlayabiliriz
  • O son sarayı yaptırmayacaktık

    Bunun cahillikle filan alakası yok,resmen adamlar bile isteye ekonomiyi nasıl batırırız diye uğraşıyorlar daha da, nasıl olsa dış mihraklar vs ye suçu atsa dahi hala onu destekleyen kitlesi varken niye iş bilen adamları getirip ekonomiyi düzeltsinler ki.

    Biliyorlar ki onları bu seviyeye getiren zaten batık ekonomiydi,insanların durumu iyleştikçe zaten artık kendi partilerinden kopacaklarını,ellerindeki herşeyin gideceğini bilirken niye ekonomiyi düzeltsinler ki.

    Ülke dibe batana,iyice zengin olana kadar,halk destekleri kesilene kadar bu şekilde rant,beton vs devam edecekler her türlü.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redoracle -- 12 Ağustos 2018; 20:20:59 >
  • Ekonomi konusunda cahil bir lider kendi ekonomisini sakat bırakıp bundan başkalarını sorumlu tutuyor. Sonra da bu suçlamalar, ekonomi cahili bir başka liderin hamleleriyle kısmen doğru çıkıyor.

    O'Brien



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 12 Ağustos 2018; 19:48:40 >
  • Bu sorunu çözse çözse Hükümetimizin içindeki Bağtırel gibi bilge ve akil insanlar çözer.Geçiniz efenim bloombergmiş vaşingtın postmuş, bunlar dış mihraklar bizi kıskanıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BlackGhost12 kullanıcısına yanıt
    Abd Avrupa yi korkutamaz. Hele Almanya. Tek basina tokatlar Abd yi ekonomik olarak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    daha kotusu rte iktisadi ve ticari bilimler fakultesi mezunu oldugunu iddia ediyor. diplomasi olmadigini buradan da anlayabiliriz

    iktisat yok , bilimde yok

    Aksaray Yüksek Ticaret Okulu

    Ticaret okulu mezunu olduğunu iddia ediyor.. Bence tcarette oldukça başarılı, nerde rant oluşur, rant yaratmak için neler yapılması gerekir, gemiciklerden nasıl filo yapılır, ambargo uygulanan bir ülkeden nasıl para kazanılır vs. gerisini yazmayım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 12 Ağustos 2018; 14:51:14 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • adam dogru söylüyor
  • Adam oradan anlamış bizimkiler daha hala yok papaz yok abd düşman ekonomide yapılanlar bir facia bir anlatamadık hükümet dışında suçlu yok.
  • Amariga bizi kiskaniyi.... Elin gavuru bile düsmanimiz bile bi kriz sarmalindan nasil cikacaz diye akil veriyor, bizim ki birak dolari molari ekonomimiz dimdik ayakta cok iyiyiz bunlar faiz lobisi diyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Halisünasyon -- 13 Ağustos 2018; 12:9:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İçinde yaşamasak, izlemesi eğlenceli bir ülke aslında

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CSB yazmayan adam

    Abd Avrupa yi korkutamaz. Hele Almanya. Tek basina tokatlar Abd yi ekonomik olarak.
    Almanya nin ordusu yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkes bizi konuşuyor demek ki bizden korkuyorlar



    Kafası var şuanda akplilerde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Neymiş? Bazı şeyler dolarla, Allah'la olmuyormuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CSB yazmayan adam C kullanıcısına yanıt
    ABD Almanya'yı hem askeri hem ekonomi anlamda ham yapar haritada göremezsin bile Almanya'yı



    Almanya bizden 100 kat iyi ama o kadar uzun boylu değil

    .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KamyonlaDriftÇekenAdam kullanıcısına yanıt
    Biz Habsburg cocuguyuz tamam mi mineralwasserimizde bogariz abd yi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.