Şimdi Ara

2023'ün son hutbesinde Diyanet'in hedefi yılbaşı - Kültürümüzde ve dinimizde yok ! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
1
Favori
2.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • supreius S kullanıcısına yanıt

    bu kadarı da olmaz diyesi geliyor insanın, bununla ilgili bir gazete küpürü vs gösterebilir misiniz hocam gerçekten çok merak ettim.

  • Konu amacindan o kadar saptirilmisti herseyden evvel sunu unutmayin yil basi dediginiz olay kullanilan takvimle ilgilidir. Eskiden hicri takvim kullaniliyordu. Hicri yil basi oluyordu.
    Suan miladi takvim kullaniyoruz. Ve miladi yil basi oluyor.
    Birde su hususiyeti belirtmekte fayda var. Miladi takvimde yil basi takvimide sonradan yapilmis takvimlerdir. Miladi takvim bir papazin uydurmasi ile olusturulmustur( Hz İsa'nin tam olarak ne zaman dogdugu bilinmedigi icin tarih olarak uydurulmus dedim kimse lafimi yanlis yere cekmesin) hicri takvimde de ayni durum gecerlidir. Lakin Peygamberimizn dogrum tarihi daha yeni oldugu icin gerceklik payi daha yuksek.
    Ayrica konuda İslama hakaret eden arkadaslara bu ulkenin Laik demokratik bir ulke oldugunu hatirlatirim. Sen benim dinime peygamberime hakaret edersen bende senin mini etegine inandigin degerlere, ictigin ickiye, yasam tarzina saygi duymam. Herkes herkese saygi duyacak. Kim neye inaniyorsa inanabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de ailem de bulunduğum çevredeki binlerce aile de Osmanlı zamanlarından bu yana cumhuriyetin yerlisi olan, vergi veren, askerlik yapan, ülke uğruna şehit veren vatandaşlarız. Oluşturulmak istenen inanca göre yaşam tarzının dayatılması büyük bir huzursuzluk yaratıyor.

  • Bu yıl biz mi yıl başına girdik yoksa yıl başı mı bize girdi kimse emin olamadı muallak yani.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şeriatla yönetilen Suudi Arabistan noel kutladı…


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu şahsın normal şartlarda idam edilmesi lazım. İdam yoksa vatandaşlıktan çıkarılıp sınır dışı edilmesi lazım.


    CIA-MI6 artık hangisinin muhbiri bilinmez ama yaptığı açıklamalar ve işlediği suçlar hapis cezası ile kurtaramayacağı cinsten.

  • Suudi 'lerin haberi var mı bundan ? Sabaha kadar partilediler adamlar.
    Ne kadar gerici yobaz varsa bize kitlediler , kendileri ise son hızla modernleşiyor. Yılbaşı müslüman coğrafyasında birtek Türklere yasak herhal
    Hadi Suudilere de iki kelam edinsenize Arap kırıkları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Violet Evergarden -- 1 Ocak 2024; 14:27:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Büyük bir kısım kutluyor, kutlamaya devam ediyor. Yani büyük kısım bu açıklamaları ciddiye almıyor. Çıkıp ben de pek çok şey söyleyebilirim. O durum.

    Geçiniz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Diyanet, ciddiye alınacak bir kurum değil, iktidarda diğer iki partiden biri olsaydı, yılbaşı hakkındaki fetvası farklı olacaktı.


    Ancak, İslam'da yılbaşı kutlaması gerçekten yok, hatta iki dini bayram dışında herhangi bir yıl dönümü de kutlanamaz, bunlara sonradan ihdas edilmiş kandiller de dahil.

  • Suudi Arabistan bizden daha iyi yılbaşı kutladı. Fikra bu kadar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yılbaşı geçen yıllarda olduğu gibi kutlayan kutladı kendince. Bulunduğum bölgede (ki yoğunluğu muhafazakar-milliyetçi kesim oluşturuyor) gece 12de silah patlatanlardan tutunda en kallavi ve büyük sesli havai fişekleride atan insanlar oldu. Yani kutlayan kutladı, kutlamayanda kutlamadı. Bu anlamda yasakda konmadı, baskıda kurulmadı. Geneli itibariyle muhafazakar kesim yılbaşını şatafatlı kutlamıyor. Yapılan en fazla güzel bir yıl sonu yemeği, pasta-bötek-çörek vb şeylerle gece geçiriliyor. Diyanetin hutbeside inanan yada inanmayanları zaten etkilemiyor.


    Diyanetin fetva ve hutbe altyapısı Sünni-Hanefi koluna yönelik mesajlar. Yani ülkedeki çoğu tarikat bile Diyanetin fetvalarının çoğunu kabul etmiyor. İran şia'lığı ise Diyaneti kökten red ediyor. Türkiye'de ise çok farklı inanışa sahip kesimler var.


    Suudi Arabistan ve BAE gibi Selefi krallıklar ise ülkeyi yöneten hanedanların ülkelerinde devamlılıklarını sağlamak ve siyasi ağırlık oluşturmak amacıyla çoğu İslami kaideyi dezenforme etti. Bu İslam'ada zarar verdi, vermeyide sürdürüyor. Türkiye 1924 yılında bizzat Atatürk tarafından kurulan Diyanet başkanlığı ise S.Arabistan yada BAE gibi selefi, siyasi temellerde dezenforme edilen Sünni-Hanefi gelenekleri temelinde kurulmadı. Türkiye'deki İslam anlayışı zaten Orta doğudaki ülkelerinden çok farklı. Normalde yılbaşı kutlaması İslam'da olmayan bir adet. Bunu söylemektede bir sakınca yok ancak kutlayan kutlar, kutlamayanda kutlamaz. Orta doğudaki ülkelerin yılbaşı kutluyor yapıyor olması genel kaidenin geçersiz olduğu anlamınada gelmez. Zaten yılbaşı kutlaması konusunun temelide, tarihide farklı ve çok tartışmalı. Bugünün zamanında yılbaşı kutlaması sadece bir alışkanlık, hepsi bu.





  • Kültür değişir diyanetin bundan bile haberi yok.

  • Suudi Arabistan isterse fuhuş festivali düzenlesin isterse bira festivali yapsın bu kimseyi ilgilendirmez. Araplarla islam dininin alakası yoktur. Nereden uyduruyorsunuz abi bunları.


    İslam evrenseldir.


    Buradan sonrası genel yorum hemen ben senin bilmem ne demenden önce uyarayım.


    Diyanet doğruyu söylemiş. 2000 doğumlular çıkıp bu konuda yorum yapma hakkına sahip değil. Yılbaşı sokaklar ve televizyonlar bok akıtıyordu. En embesil toplumda bile görülmeyecek şeyler oluyordu. İçecekseniz kutlayacaksanız kutlayın tutan yok. "Müslümanlar" için demişler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bulabildiğim iki haber linki var. ilgili haber sitelerinin arşivinden, konu ile ilgili ana haber bültenlerinde haber de var. onları da bulmaya çalışacağım. şimdilik iki haberin linkini paylaşayım



    www.hurriyet.com.tr
    Diyanet: Yılbaşı kutlamasının sakıncası yok
    https://www.hurriyet.com.tr/gundem/diyanet-yilbasi-kutlamasinin-sakincasi-yok-39055913






  • bu diyanet para toplamaktan başka ne işe yarıyor bilen var mı?

  • konu m.ö ye kadar sapıtmış


    adam müslümanlara diyor siz solcular niye üstünüze alınıyorsunuz ki?


    sizin temsilciniz kimse çıksın ortaya HEP BERABER KUTLAYALIM desin

  • Bir müslüman olarak Türkiye'deki diyanet işlerinin kararlarını tanımıyorum, verdiği hiçbir fetvaya da itibar etmiyorum.

    Kâfirlerin cenaze namazını kıldırmasından tut namaz vakitlerine kadar, yukarıdaki İslam dışı yılbaşı kutlama onayından Allah isminin tanrı olabileceğine kadar hepsi yanlış, hepsi İslam dinine aykırı fetvalar.


    Zaten hangi amaçla kurulduğunu da bilenlere biliyor tam da amacına hizmet ediyor.

  • İlk defa İslamda yıl başı kutlamanın olduğunu savunan birini gördüm.

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.