Şimdi Ara

2001 krizi nasıldı (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
412
Cevap
6
Favori
21.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
78 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Elk.de

    Evde biriken 1 kuruşlarla gidiyorduk bakkala

    Bakkal amca parayı saymazdı,terazi ile tartıp,paranın miktarını belirlerdi

    Dua ile

    Alıntıları Göster
    Yaş baya kucuk Yada,durumun daha da ciddi.

    1 kuruş falan yoktu. 100.000 ve 250.000 liralar bir de metal 1.000.000 TL ler vardı. Ekmek 1.000.000 sa 10 adet ufak 100.000 lirayı cebine koyup giderdin.10 kuruşuydu şimdinin.

    Saka yapıyorsun diye düşünürdüm normalde, ama senin yazilarindaki zeka durumundan dolayı ciddiye alıp cevap verdim. Bu gozler nelere şahit oldu sonuçta.

    Neyse Sana haram ve kul hakkı ile.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0FD1540C7

    15.000

    Harika...

    CEHAPE yönetseydi daha fazla bile olurdu.

  • O günleri bu günlere bin kere tercih ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyoruk E kullanıcısına yanıt

    mantıklı hocam

  • quote:

    Orijinalden alıntı: etoiledorient

    Cok kisa özetleyecegim. O vakit 18 yasindaydim. Su anda TCMB baski altinda ve dolayisiyla basimizdaki yüzünden dramatik faiz artislari yapamiyor diye kimse sanmasin bugün 2001 den cok daha iyi konumdayiz ! Asla ama asla böyle olduguna inanmiyorum ve her iki dönemi de gayet net mukayese edebilecek yastayim. Bugünkü yasadigimiz kriz 2001 den cok daha derin etkiler birakacak. Insallah ben yanilirim ve memnuniyetle bu dediklerim yanlis ciksin isterim.

    Memurların,Emeklilerin Maaşları günü gününe ödendiği, Ekmeğin Gidanın Karaborsaya düşmediği sûrece şu an ki ekonomik durgunluk 2001 Krizine yaklaşmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benzer işler/ Eski darbeler nasildi.


    Konu kilit

    uye ban

    gg unf unsub


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt
    Şuan hakki 23-27 arası 30 bile çok fazla benim düşüncem

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Karşılaştırma yapmak yanlış olur.
    Çünkü, başlangıçları ve vatandaşın para harcama dinamikleri çok farklı.
    En basit örneği faturalardır. Eskiden, elektrik su ve telefon faturası vardı. Şimdi ise doğalgaz+internet+digiturk+cep tel eklendi.
    Karşılaştırma zor. Alım gücüne bakmak lazım. Peynir, ekmek, süt filan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pitx1

    Çok net hatırlyıorum, lise 2'ye gidiyordum. Babam usta başı, amcam ayakkabı imalatçısı, dayım ise makine imalatçısıydı. Kriz oldu, dolar bir gecede 600.000'den 1.300.000 tl'ye fırladı.

    Ülkede üretim olduğu için kriz alım gücünü yerle bir etmedi. Daha çok bankalar kısmında sorun çıkmıştı. Hortumcular vs vardı.


    Mesela o dönem Ataköy-Bakırköy gibi yerlerde 6-7 milyara bir daire alınabiliyordu. Bağcılarda ise 1.500.000 tl idi. Parası olan yakınlarımız daire almıştı. Yani dolara vuracak olursak Ataköy-Bakırköy gibi bir yerde 5-6 bin dolara daire alınabiliyordu. Şimdi bu bölgelerde 5-6 bin dolara daire alacak olan var mı? Tabi bunda hem depremlerin hemde krizin etkisi söz konusu. Kısacası krize rağmen fiyatlar bu seviyedeydi. Ama kriz öncesinde aynı evler 20-30 bin dolar falanda değildi!


    Bankacıklıktaki paralar bir şekilde hortumlamalarla gitmişti. Bir çok esnaf işini gene dönderiyordu fakat bazıları ise alacaklarını tahsil edemedeği için batıyordu. Mesela o dönem amcama 20 bin dolar takan olmuştu!


    Dayım çok iş yapamıyordu ama borçluda değildi. En azından kirasını ve vergisini ödeyebiliyordu. Üretim bir şekilde olduğundan dışa bağımlılık daha azdı ve pc parçaları hariç (daha doğrusu doğrudan ithal edilen ürünler) fiyatlar çok fırlamadı.


    Hatta o dönem çok net hatırlarım internet cafelerde saati 500.000 bin tl idi. Babam bana günlük 1-2 milyon arası harçlık verirdi. Haftalık olarakta 150-200 milyon alırdı. Tek başına 4 kişilik bir aileye çok rahat bakıyordu.


    2001'in son dönemlerinden itibaren işler yoğunlaşmaya başladı. Çünkü o dönem ülkeye sıcak para girişi oluyordu. Herkes üretim derdindeydi. Örneğin Ayakkabı-giyim üretimi baya arttı. Dayım iş yetiştiremiyordu. Ayrıca eleman sıkıntısı çekiyordu. Çünkü herkesin işi vardı ve çalışacak eleman bulunamıyordu. İçiler bugün ki gibi değildi. İyi ücret alıyorlardı. Daha doğrusu paranın krize rağmen bir kıymeti vardı. O dönem dayımlar eleman ihtiyacı olduğundan beni sık sık işe çağırırlardı. Okul olduğundan hafta sonları çalışmaya giderdim.


    Hafta sonları kuzenle beraber tahsilata giderdik. Ortalama 2-2.5 milyar toplardık. Dayımla beraber çalışan sayımız beşti. Herkes güzel haftalık alırdı, hergün kebaplar vs yerdik. Hatta kurban bayramında bütün üreticiler tüm gücüyle çalışıyordu. Düşünün işler o dereceydi. Ve bu iş süreci ortalama 1-1.5 sene sürdü. Araba-ev fiyatları çok değişmedi.


    Şuan ise durum çok başka. Son 3-4 senede her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor. Her sene yiyecekte bir ürünün fiyatı 2 katına çıkmakta. Çünkü hem üretim kısıtlı hemde ithal. Araba vs gibi şeyleri de hesaba katmıyorum. 2016 da sıfır aldığımız Corolla ve Polo'nun fiyatları şuan ortada!


    Evet gecelik kriz çıkmıyor, çünkü bazı şeyler öteleniyor veya halı altına süpürülüyor. Şimdilik taşıma suyu var. Son zamanlarda ki durumu hesaba katarsak 2001 krizi gibi günlük birşey çıkarsa maddi anlamda kimse kalmaz. Altını, dövizi paraso vs olan kazanır. Çünkü elindekine (altın-para herneyse) rağbet artacak. Ama 5-6 bin dolara bırakın evi araba bile alamayacaksınız!

    Olsun olsun mumin şükür etmeli aza kanaat etmeli.


    Nede olsa yöneticler sefa çekmiyor ya... Şey vardı birde. Hepimiz aynı gemideyiz.


    Hahahahhah


    Türkiyede artık kriz yok. Kriz 2018de başladı. 2020de buhran a dönüştü. 2021de kırılma olacak


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 2001 krizi siyasi bi krizdi kürsel resesyon krizi tetikledi ama bu küresel resesyon sonrası dünyadaki büyük merkez bankalarının para politikası avantaj sağladı. Ucuz ve sıcak para imfninde yardımıyla türkiyeyi krizden hızlı çıkardı ve 2002-2008 arası güzel bir büyüme yaşandı.

    Şuanki krizin uzun sürme sebebi hastanın tedaviyi reddetmesi yüzündendir. rahibi ver dediler. Şaka zannedildi. S400 alma dediler blöf zannedildi. Güven kaybedildi. En önemlisi imfye zamanında kesilen boş racon yüzünden bedavaya dağıtılan paradanda olundu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2001'de (niyetleri belli olsa bile) dolar 20 kuruş yükseldi diye yazar kasa fırlatılırdı. Şimdi aynı kesim reislerini destekliyor. Dolar 8 TL'ye dayandı. Hatta o günlerde dolarla maaş alıyorlardı, şimdi damada göre, döviz ile almadıkları için hep 50 TL'lik ihtiyaç karşılıyorlar.


    2001 krizi 20 kuruşluk bir krizdi ve çoook büyüktü sözde. Şimdi 7 TL'lik bir kriz var ama Elemanya bizi gıskaniyiii. Köprülerimiz var. Sonra buzdolabımız bilem var. Daha ne ossun.


    Durmak yok yola devam. Tam gaz uçuruma... Ne de olsa mümin şükretmeli.

  • Şimdi ki zamanla şöyle kıyaslayabilirsin.


    Dolar/TL'nin 2 yılda geldiği noktaya o zaman yani 2001 'de krizinin ana gündemi "kara çarşamba" ile 1 günde geldi.


    Ama burada ki trollere bakarsan 2001 krizi hiç bir şeymiş.. Ekonomi profesörleri ya Allahın trolleri....  

  • investing kullanıcısına yanıt

    Vay anasını be. Bizimkilerin ne bankada parası vardı nede döviz borcu nasıl battılar acaba. Evinde oyun konsolu olan bir fakirdin demek. Ya dünyadan haberin yok yada boş atıp dolu tutmaya çalışan kamilin tekisin. Ama ikincisi daha olası gibi.

  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    o gece dışarı çıkıp sonrada bunu twitterda falan paylaşanların neredeyse çoğu sonradan FETÖ'den içeri alındı. senin bu yaptığın da aynı zihniyet.

  • 2001 krizinde rahmetli Ecevit'e yazar kasa fırlatan elemanı şimdide görmek isteriz tabi bi tarafları yerse.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şu an kırizde miyiz ki

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ecevetin krizidir o yüzden çok süperdir tamamamı kafalara bir şey anlatamazsın boşuna yazmıyım.. 

    insanların geliri bitti insanlar kepenk kapattı battı yada bankada paraları bir gecede püffff oldu....

    hayatı iphone ve laptop oyun sananlara anlatamak zor tabi..

    şu anki yaşadığımız döviz bazlı pahalılık durgunluk sadece alım gücünün düşmesi, 2001 de full kepenk kapıyon yada yatırımların işin batıyor sadece 1 gecede farkı o..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Ekim 2020; 19:57:13 >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.