Şimdi Ara

2001 krizi nasıldı (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
412
Cevap
6
Favori
21.401
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
78 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Akp iktidarı aldığında dolar euro kaç TL idi oradan pay niçin hakiki kriz hangisi diye


    2001 kriz olsada millet bugün ki gibi 40-50 TL gibi rakamlara peynir yemiyordu , Türkiye'de şuanda temel gıda tüketmek lüks olacak nerede ise


    Ben gençtim gerçek asgari ücret maaş alıyordum buna rağmen EKWB custom sıvı soğutmalı Mo-Ra3 radyatörü olan 5820k işlemcili PC topladım zamanında Euro o zamanlar 2.80 TL civarı idi yani alım gücü kötü değildi


    Hani Ecevit için diyorlar ya memur maaşı ödeyemediler diye , AKP gibi karşılıksız para basıp ne TL değersizleştirdiler nede bu kadar enflasyona sebep oldular , bir insan damadına Türkiye'nin hazinesini hediye eder mi? Millet seçti millet çeksin


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ikisine de yaşım tutuyor, şimdikinden çok daha iyidi. asgari ücret sadece ismi vardı alan çok azdı. 2001de döviz iki katına çıkmıştı ama şimdi her iki senede bir iki katına çıkıyor.

  • Bu forumun %90'ı 2000 doğumlu nasıl 2001 krizini hatırlasınlar ki? :DDDD


    En büyük sorun batık bankalardı ve bu batık bankalar devlete yük oldu. Tabi 99 depremi, en büyük ihracat ülkemiz olan Rusya'da yaşanan derin kriz derken ülke taklaya geldi. Bavul ticareti kavramı vardı. O dönem bu ticaret ile ciddi cari gelir sağlanıyordu. Ama işte Rusya'nın ekonomisi sarsılınca, dolaylı yoldan bizde etkilendik bavul ticareti bitti. Tabi ülkeyi yine bakkal dükkanı gibi yöneten siyasilerin etkisi büyük.


    Vatandaş bu kriz döneminde rutinine devam etti bakmayın. Sadece döviz borcu olanlar ve batık bankalarda parası olanlar etkilendi. Mesela benim ailem o dönem ev almıştı 12 taksit ile. Çoğunuz bilmez eskiden kredi sistemi yok senet sistemi vardı. Senet yapar, her ödemede bir senedi alırdın. Ailem evi o dönem mark üzerinden aldı. Son 2 taksit kala işte mark iki katına çıktı. Ailem ödemede zorluk çekmedi ama etkileri tabi hissedildi.


    Batık banka kavramını ise şu yasa sağlamıştı sanırım. Bundan pek emin değilim. Nereden buldun yasası gelmişti. Banka hesaplarında anormal miktarda bir değişim yaşanınca devlet diyordu gel sen hele bu parayı nereden buldun diyordu. Paranın yasal yollar ile kazandığını ispat edemezsen vay haline. Devlet aklını alırdı. Kazancını şeffaf şekilde devlete göstermen gerekirdi.


    Şimdi var mı öyle bir şey? Para akıyor bankalara. Kim sorguluyor bunları?





  • Çok iyi biliyorum o zamanları, kısaca kriz başta bankacılık sektörünü etkiledi, hane halkı da dolar ve işten çıkarma nedeniyle etkinlendi tabi ama etkilenme oranı bu dönemle kıyaslanamaz bile. Hayat pahalılığı ve alım gücü oranı hiç bu kadar kötü olmadı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0FD1540C7

    sana şöyle tarif edebilirim o krizi. esnaf aç kalmıştı. artık o kadar bunaltı vardı ki yazar kasa fırlatıldı bu ülkenin başına. şimdikiler kriz falan değil. o zamanlar çok kötüydü millet açlıktan kırılıyordu. şimdi ayfon 5 alamadı diye ergenler ağlıyor. ergin insanlar eskiyi yaşadıkları için zaten reisi göndermelerine izin vermiyor. bir telefonu almamak için ağlamak başka, aç kaldığı için ağlamak başka. millet bunun ayrımını yapabiliyor ve tabiki onların evlatlarıda bu ayrımı yapıyor elhamdülillah.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0FD1540C7

    dış güçlerin o netfliks dizilerinden pompaladığı umutsuzluk sizin yazdığınız şeyler. kimse aç kalmaz merak etmeyin. çalışmak isteyen adama iş çok. tembellik pompalanıyor umutsuzluk aşılanıyor ee sonra ben ceo olamıcam ondan sonra ne iş yapmalıyım diyorlar. alnının teriyle çalışırsan para da kazanırsın huzur da.



    Alıntıları Göster

    İnsanlar bence artık trollüğü kaldıracak seviyeyi geçti. Ciddi bir buhran var.

  • Borakhan B kullanıcısına yanıt
    2021 için %5 büyüme ön görülüyor. Biraz garip değilmi?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Drumyr

    O yıllarda yeni mağaramıza taşınmıştık.Babam daha rahat ve kolay avlansın bizler de daha geniş yerde kalalım diye sık ağaçların arasında ki yeni mağaramıza taşınmıştık.Babam mağara kapısından çıktığı gibi ilk avını yani tavşan sincap kirpi gibi kolah hayvanları daha çabuk avlardı.Bizler de ailecek daha korunaklı barınağa kavuşmuştuk.Çok mutluyduk.Su kaynağımız hemen yanımızdaydı.Hayvan derisinden yapılma kıyafetlerimizi derede yıkar ağaçlara asardık.Mağaramızın kapısı direk güneşe bakıyordu.Ay ışığı da yine aynı şekilde geceleri mağaramızı aydınlatıyordu.Çok güzel günlerdi ama o gün geldi çattı.Ülke büyük bir krizin etkisine girmişti.Tüm arkadaşlarımız artık avlanmada zorlanmış dere yataklarımız kurumuştu.Ortalığa kaos hakimdi.Herkes kendi mağarasına çekilmiş dışarıya çıkmıyordu.Liderimiz ve ekibi bu krizi iyi yönetemedi ve onun yerine Reis geçti.
    Yollar yaptı apartmanlar yaptı arabalar ve elektrik geldi.Annem artık çamaşırları makinede yıkıyor.Babam avlanmıyor.Bizler daha güvenli yaşamaya başladık.Okula gidiyorduk.Okuma yazma öğrendik.İlk kez bilgisayar ve telefonda tanıştık.Televizyonu ilk gördüğümüzde içinde biri var sanmıştık.Herkes mutluydu.İş alanları fabrikalar açıldı.Gökyüzünde giden araçlar uçaklar geldi.Artık üşümüyorduk.Artık aç yatmıyorduk.
    Bu imkanları bize sağlayan Reisimizden Allah razı olsun.O geldi ve ilk çağdan kurtulduk.Şimdi o yazdığım ve çizdiğim duvar yazılarına resimlerine bakarak halime şükrediyorum.Neydik ne olduk.

    Mağarasına dönen sadece senin peder olmadı ki.

    Binlerce işsiz de tıpkı baban gibi şehirden köyüne geri döndü. İstanbul boşaldı, yine eski dolandırıcıların eline kaldı. Kadınlar kocalarından boşanıp zenginlere metreslik yaptı.

    O günler yaşanmasa idi bu günler olmazdı. Diye bir söz var. Geçmişte olan herhangi bir olaya koy bu sözü, cuk oturur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 2001, kriz başladı ve bitti. Kriz denilen orman yangını kuşatıldı ve herşey yine stabil oldu, taşlar değerler yerine oturdu. akplilerin bugün kötülemeye çalıştığı Ecevit hükümeti krizi kuşattı ve devam etmesine izin vermedi, Dolar 1.1 Lira oldu ama öyle kaldı. İnsanlar 3 gün bağırdı sonra işimize gücümüze baktık. Yaşım var bizzat yaşadım.


    Bugün ise kriz yıllardır bitmiyor, hep daha kötüye gidiyor, Dolar 2 liralardan 8 liralara çıktı, 15 liralara çıkacak deniyor. ama ses çıkaran sağcı muhafazakar yok, bu kutsal dava için seslerini çıkarmıyorlar.. artık şimdi anlıyorum onların herşeyinin ideolojik olduğunu..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: GoSSgO

    Yaş baya kucuk Yada,durumun daha da ciddi.

    1 kuruş falan yoktu. 100.000 ve 250.000 liralar bir de metal 1.000.000 TL ler vardı. Ekmek 1.000.000 sa 10 adet ufak 100.000 lirayı cebine koyup giderdin.10 kuruşuydu şimdinin.

    Saka yapıyorsun diye düşünürdüm normalde, ama senin yazilarindaki zeka durumundan dolayı ciddiye alıp cevap verdim. Bu gozler nelere şahit oldu sonuçta.

    Neyse Sana haram ve kul hakkı ile.

    Alıntıları Göster
    Yaşım 26.

    Kardeş anlattığın gibiyse,o yıllarda ekonomimiz gerçekten çok kötüymüş,ülke batmış

    Bakkala gittin,1.147.64 tl tutarında alışveriş yaptın,bunu nasıl ödeyeceksin?

    Hadi anlat bakeeem

    Dua ile

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 2001de resmi dairelerin asansörleri belli katlara çıkabiliyordu. O derece kemer sıkma politikası uygulandı. Şimdi kriz var deniyor ama üretim, hastaneler, askeri teçhizatlar, projeler... Kıyaslamam bile.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2001 de yaşım 17 1999 gölcük depreminin üzerinden 1 sene geçmiş ağır hasar gören binaları terk edip durumu olanlar müstakil ev peşinde koşuyordu, bizde o gruba katılmıştık arsa alıp müstakil bir ev yapmak o kadar zordu ki...Demirin fiyatı tam 1 günde 4 katına çıkıyordu yanlış duymadınız 4 katına market alışverişleri ürün çeşitliliği açısından çok fazla olmadığı için o yıllarda pek bir şey demiyeceğim ama ulaşılabilir fiyatlardı.

  • Herseyin fiyati 2 kat artmisti

    Bunda 5 kat

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • retro61 R kullanıcısına yanıt

    2002 de ekmek karaborsa mi oldu?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • en beğenilen yorumlara bakarak forumun o krizi nasıl anlayamamış olduğunu anlarsınız.

  • Ekonomik bitmislik bi kenara , meslekleride bitirdiler. Her sehre universite acmayin dedik dinlemediler. Toplumda bilincsiz oldugu icin destekledi. Sonuc ne. Muhendissin, mimarsin 3 bine is buluyosun zar zor. Sokakta herhangi bir is yapsanda 2 alacaksin zaten. Ve bu meslek bitme olayi cabucak cozulecek bisey degil bu insanlarin eline diploma verdin sen adam 70 yasindada olsa muhendis olacak ama toplumun okadar muhendise ihtiyaci yok. Ve halen daha katlanarak daha fazla kontenjan acilmakta. Her meslegi bitirdiler helal olsun tebrik ediyorum. Doktorlukta bitecek yakinda. Atanamicak kimse. Sonra insan elemek icin kpss gelecek , ondan gecicen yine bi elemeye daha sokacaklar kpss 2 gelecek hepsini gecersen atanacan falan. Ele babam ele.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • An itibari ile ailesi 8.000 TL altında yaşayanlar fakir. Ben demiyorum Türk-iş diyor.


    2001 krizinde sebze meyveyi karne ile dağıttılar mı?


    2001 krizinde asgari ücret alan yüzdesi kaçtı? Şimdi kaç?


    2001 krizinde işsizlik oranı kaçtı? Şimdi kaç?


    Bunlara bakın gerisini anlarsınız.

  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt
    Adamlar öyle bir konuşuyor ki ' sanki akp öncesi Türkiye diye bir ülke yoktu.Ve asıl olay Serbest ithalat modeline geçince ' ülke ithal ürünler ile dolunca' herkes bir anda zengin olduk zannetti. Akp öncesi serbest ithalat bu kadar yaygın değildi ' o yüzden her ürüne ulaşmak zordu. Ama en azından kullanilan ürünlerin ' en azından gıda ürünlerinin 'bir çoğu yerliydi. Araştırın ' gelişmekte olan ülkeleri dolar üzerinden borclandırıp gelişmesine en büyük engel teşkil eden bir model var ve bunu malum ülke uyguluyor. Siz ismini vermişsiniz zaten tekrar belirtmeye gerek yok. Ülkemizde de bu politika uygulandı ve hala da uygulanıyor. İthal ürün' ithal edeceksen bile sınırlı sayıda etmen gerek aksi halde ekonomik krizden kacamazsın. Üretim yerine' tüketim yaparak nereye kadar gideceksin? Buğdayı dahi ithal ürün sınıfına dahil ettiler. Hadi bilgisayar telefon araba uretmiyorsun okey ' tarımda neden dışa bağımlı hale geldik ? Bizden küçük ülkeler bile tarımda bagımsızken neden biz değiliz ? İnsanlar bir gün herşeyi farkedecek ama ' hiç temenni etmeyerek söylüyorum'umarım o gün geç olmaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: retro61

    Dün gibi hatırlıyorum, Dolar 650.000 liradan, 1 Milyon 50 bin liraya çıktı bir iki gün sonra da 1 Milyon 250 bin lira olmuştu. İntihar edenler, batanlar. 0.60 kuruş dan 1,25 tl yani. Karaoğlan hiç işi gücü yokmuş gibi İmam Hatipleri Kiz Erkek karışık yapmıştı, lanet etmiştim. Türkiye yi resmen hortumladılar.

    Vallaha mı? Peki o kadar kötüyse nasıl oldu da 2 senede krizden çıkıldı?

    Atma ziya o yılları bizde yaşadık.

    Yok dolar 60 kuruşmuş 1,25 olmuşmuş. Döviz çıpası denediler o yıllarda nedir diye sorsam cevap gelmez senden. Merkez bankasında dolar rezervi bitince serbest dalgalanmaya bıraktılarda iki katına çıkıp dengelendi.

    Ha bir de nedense 3lü koalisyonda bir tek ecevit vardı değil mi? Koalisyon ortağı mhp ve anap hiç ses etmeden oturdular bir köşede %20 civarı oyuyla ecevit yönetiyordu her yeri.

    2001 krizini köpürtmenizin sebebi sonrasında akpnin iktidar olması başka birşey değil. Krizden çıkaran reçeteyi de akp hazırlamadı. Önceden hazırlanan programı aynen devam ettirdi.





  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.