Şimdi Ara

Yüksek faizi savunanlar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
1
Favori
5.132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Vanished Man V kullanıcısına yanıt

    Özel bankalar mevduat toplamasın MB'den alır TL'yi sorun değil... insanlar döviz hesabı açarkende TL yatırır bankaya bu problem olmaz


    Bunların derdi doları yükseltmekte değil öyle olsa 20 sene kademeli yükseltilirdi burda üretim yok olmazdı... Bunlar doları 7 altına tutmak için bütün doları bitirdiler bugün sadece 150-200 milyon dolar ateşleyebilmişler oysa 3-5 milyar doları olsa kullanacak dolar 10 lirada olurdu en fazla

  • Aynen öyle işte, ihracattan bahsediyoruz ama ihracat için üretim gerekli, üretimin yoksa neyi satacaksın? Kaldı ki yabancı şirketlerin çoğunluğu fabrika yatırımını Uzakdoğu'da yapmış zaten, neden gelip sana yapsın? Gelmeyi düşünen Volkswagen gibi firmaları da sen kaçırdın demokrasi işlemiyor diye.

    Üretim için hammadde yok, aramal yok, kalifiye eleman yok. Gelen firmalar da sadece montaj hattı kuruyor, Xiaomi gibi. Xiaomi sıfırdan üretim yapmak istese ne çalışacak eleman var ne de üretim için hammadde var.

    Sadece maden ve mandalina domates satarak mi zengin olacak bu ülke?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sanki ülke japonya almanya gibi cari fazla veriyor, buna rağmen yüksek faiz veriliyor gibi algı kasıyorsunuz.


    Öncelikle üretim yapmadan katma değerli ürün üretmeden ne dolar düşer, ne euro, ne faiz. Sen bahsettiğim piyasa araçlarından hiç birini başarılı şekilde yerine getirmeden sadece faizi düşürüsen, sonuç yükselen kur ve enflasyon olur.


    Sonrasında konu sahibi gibileri gelip algı kasar. Yukarıda bahsedilen ülkeler zaten bu taktiği deneyip başarılı olamayan ülkeler. Yani yapılmaması gereken ne varsa yapmış adamlar tıpkı şu an ki yönetim gibi.

  • soulstriper kullanıcısına yanıt

    Bunların hepsi olur sorun değil. Hammadde ,aramal ,kalifiye eleman (olmayanı ithal ederiz) sorun fabrika veya işletmenin çalışan için 8-10 bin harcayıp çalışanın cebine 2-3 bin girmesidir .Fabrika ve işletme 6bin harcayıp çalışanın cebine 4 bin girdiğinde sorun çözülür. fabrikaların kullandığı doğalgaz ve elektriğe zam geldi yakında mesela geçen sene işletmelerin kullandığı akaryakıt ve araçlarda vergi indirimine sınır geldi zaten. Bunun gibi 10larca madde maliyeti artıran unsurlar var


    Ee vergiler azalacak o zaman denirse de cevap şu verilebilir: 2000 ve 2008 emeklilik düzenlemesinde çalışanlar ve gençlerin hakkı çalındı yaşlılara verildi şimdi de tersi yapılabilir eski emeklilere kademeli vergi getirilebilir. 2. olarakda kamu çalışanların yarısı özel sektöre transfer edilebilir 3.sü zaten YİD bitirilir yolsuzluk yapanların 3-5 yerden maaş alanların , beleş özürlü maaşı alanların paraları geri alınır




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 4 Aralık 2021; 0:34:41 >




  • Merkez bankası istediğin kadar tl verebilir mi? Aslında veremez. Adamlar kafasına göre tl basıyor.


    Akıllarınca politika değiştirdik diyorlar. 1960 yılından 1980'e kadar denenen bir sisteme geçmiş gibiler. O da batacak. Bu devirde dışa kapalı ekonomi mi olur 70'ler türkiyesi gibi. İthal malları alamayan ülke mi olur 2021 yılında? Akp'nin kadroları nasıl yaşlı ve eski zamanda kalma tiplerse bu devirle alakaları yok.

    200 milyon dolar ateşleyecek paraları bile olması şaşırtıcı. Bankaya yatırılan 100 doların 23'ünü zorunlu karşılık olarak kendi rezervine alan mb çoktan batmış.

  • Ekonomiyi canlandırmanın en sağlam yolu ülkede üretim yapacak olan yabancı yatırımcıyı çekmektir. Bunun için de ülkedeki hukuk düzeninin yabancı yatırımcılara güven vermesi gereklidir. Talimatlarla ve siyasi kararlarla işleyen bir hukuk düzeni; yatırımcılara güven vermediği gibi, yabancı yatırımcının ülkeden kaçmasına neden olur. Böyle çarpık bir düzene karşı anayasal güvencenin bulunması, yatırımcılar için öncelikli bir şarttır. Öbür türlü; bunlara azami özen gösterilmeden, sırf krediye ve emlak rantına dayalı bir ekonomi düzeni ile gerçek bir büyüme sağlanamaz.


    Bu arada, Evkur tarzı yerlerden ancak hesabını ve parasının değerini bilmeyenler alışveriş yapar. Onların yaptığı şey deyim yerindeyse keriz silkelemektir.

  • Listedeki ulkelerin Turkiyeye kadar olan kismi ya savas icindeler yada ambargo altinda. Biz ise her ikisi olmadan listeye girme basarisi gosteren tek ulkeyiz. Neden acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 4 Aralık 2021; 1:10:3 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hiç kimse yüksek faizi savunmuyor
    Yapabiliyorsan sıfır yap
    E yapamıyorsun. Demek ki bunun dengesi var
    Bu denge fiyatlamayı doğru yapman lazım. Budur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • amadeus99 A kullanıcısına yanıt

    aynen katılıyorum, kıçtın uydurma sistem ile bu kadar yani zamanında bu halka çok söylendi bu anlatıldı ama nafile istifa bile edilemiyor ya görevden affımı istiyor giden

  • enflasyon kadar net faiz vermek gerekir.


    kredi çekmeyecek insan için faizini 20-30 olmasının bir önemi yok .

    benim içinde yok.

    borçlanmıyorum çünkü.


    param varsa alırım yoksa otururum.

  • Demokrasi varsa ülke ekonomisi düzelir mi?

    Arabistan katar bae çok mu demokrat! Yada abd Fransa gibi ülkeler çok mu insancıl demokrasi ekonomiyi düzeltmez. Yabancı sermaye antidemokrasiyi sever. Çünkü bu tip ülkelerde hep hızlı sıcak para kazanılır.

    Faiz iyi mi?

    Şimdi 1990 lı yılları bilenler konuşmalı. Biz enflasyonla büyüdük. Yıllık enflasyonun %100 olduğu ve bunun 10 yıllarca normal bir alışkanlık olduğu bir türkiyede yaşadık. Enflasyonda faiz de ekonomik kötü gidişin bir göstergesi değildir. 90 lı yıllarda 10 bine alınan su ertesi yıl 20 bin olurdu. Ama ev almak araba almak tatile gitmek gibi üst segment yaşam şartları daha iyiydi. O zamanlar pazar arabaları tıka basa 3 araba alışveriş yapılırdı.

    Neyden daha iyiydi, 2010 lu yılların düşük enflasyon zamanı 6 sıfır atıldığından ben en düşük enflasyon zamanlarında halkın alım gücünü hiç bu kadar kötü görmemiştim. Yani AKP nin övündüğü herkesin iyi dediği ekonomi zamanlarında aslında hiçte öyle değildi.

    Acaba bu AKP zamanında ekonomi çok iyi iddia edilen 2010 lu yıllarda hanginiz ev aldı? Aranızda kaçınız kaç kere tatile gidebildi...

    Bu çok basit bir oyun biz bunları daha önce çok yaşadık. Şuan ki z kuşağı bu oyunu bilmiyor.

    Halkın kemer sıkması istenir, ancak bu ya direkt istenir (Bülent ecevit mesut Yılmaz gibi), yada yavaşça farkettirmeden yapılır (örnek Özal Demirel gibi).

    AKP faiz indirerek TL yi değersizleştirince yavaş yavaş bir kemer sıkma sağlıyor. 1 yıl en azından bunu devam ettirebilirse seçime kadar sonuçta döngüyü sağlamış olacak.

    Tıpkı Özal ve demirelin yaptığı gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yuksek faiz terimi ancak enflasyona kiyasla soylenebilir. Enflasyonun %1 oldugu ulkede %1.2 faiz, yuksek faizdir; Enflasyonun %80 oldugu ulkede %78 faiz, dusuk faizdir. Dolayisiyla listelediginiz ulkelerin enflasyon rakamlarini vermeden bu ulkeler yuksek faiz politikasi uygulayan ulkeler demek mumkun degil.


    Buna ek olarak, ulkelerin enflasyonu de facto ekonomik durumun neticesinde MEYDANA GELIR, faiz de bu de facto duruma gore BELIRLENIR. Elbette belirlenen faizin ekonomik duruma etkilerine bagli olarak yeni bir enflasyon meydana gelir, buna gore de yeni faiz belirlenir, bu boyle doner gider. Faizi dusurerek enflasyon dusurulmez; faiz, enflasyonun reel ekonomik durum sonucu dusmesine paralel dusurulur.


    Kapitalist duzende bir ulkenin enflasyondan dusuk politika faizi belirlemesi, ulkenin para biriminin degerini dusurur. Bu teorik olarak da pratik olarak da mutlak bir gercektir. Para biriminin degeri dusen ulkedeki insanlarin emeklerinin karsiligi, dunyanin geri kalanina gore azalir.


    Bir ulkede politika faizinin enflasyondan dusuk olmasi, o ulke vatandaslarinin insan olarak degerini dusurur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hulkibey -- 4 Aralık 2021; 3:40:14 >




  • Faiz enflasyonun bedelidir. Faizi arttırmazsan enflasyonun önünü alamazsın. Faiz sana zaman kazandırır, o zamanı değerlendirmezsen o da bi boka yaramaz anca günü kurtarır. Türkiye'nin bu ülkeler içinde anılması da utanç vericidir. Sorumlusu 1. deredecen AKP hükümetidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çöl bedevisi zekanla burda iyi konu açmışsın

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İnsanların yaşam enerjisi kalmadı sen hala hayal dünyasındasin, bu kadar motivasyonsuz, belirsiz, mutsuz umutsuz paranın değerinin olmadığı ortamda sence ülkenin iyiye gitme ihtimali var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V2 -- 4 Aralık 2021; 8:42:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekonomik yönetimin çöpse,dış borç+ enflasyon zirvedeyse bunun sonucu olarak faizi yüksek tutmak zorunda kalırsın.

    Senin ve senin gibi aynı zihniyete sahip kişilere anlıyacağınız dilden anlatıyım
    Enflasyon,cari açık neden faiz sonuçtur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 4 Aralık 2021; 9:36:26 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • şu faiz düşmeli diyenler, çok kısa bi cevap istiyorum, faizin düşmesiyle makro ekonomik dinamiklerde ne tür değişiklikler olur? yazabilir misiniz. bunu biraz açıp tartışalım.

  • Ekonomiden anlamayan adam faizi savunur. Aynı zamanda ekonomiden anlamayan adam da faize söver. Faiz dediğiniz şey gerektiğinde kullanılabilecek bir ekonomi unsurudur. İki tarafı keskin bir bıçaktır.
    Daha faizin ne olduğunu anlayamayanlar gelmişler lagaluga yapıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Orjinal yobaz cübbeli ahmet "NAS suresini yarım uygulayamazsın uygulucaksan faizi sıfırlıcaksın" dedi.
    Artık yobazlarda bu algı operasyonunu görmeye başladı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.