Şimdi Ara

Türkiye, milli savaş uçağı KAAN’ın motoru için ABD’den ortak üretim talep etti (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
1
Favori
1.554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herşeyi yaptın da bir motor kalmıştı. Madem öyle onu da sen yap. Yemiyor değil mi? İşin asıl çetrefilli kısmı motor. Öyle yedi düvelden toplama togg yapmaya benzemiyor savaş uçağı yapmak. Madem teknoloji gurusu bu arkadaş motorunu da kendisi yapıversin bir zahmet :D

  • Keşke SU-57 motoru tercih edilseydi... Sanırım bu talep edilen Block 70'lerde kullanılan GE-129 kodlu motor. La en azından GE-132 model motoru talep etseydiniz, Max itki gücünde F-22 ve J20 ile kapışırdı, şu haliyle emin değilim. Yine de EuroFighter motorundan daha iyi GE-129...

  • God bless America.

  • gun kullanıcısına yanıt

    Hürjet'in motoru F404 idi sanırsam (F-18'de kullanılan motor), F110 ile alakası yok onun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Müttefikleri olsakta yeni kritik teknolojileri bize satmazlar, satsalar bile burada üretilebilen şeyleri satıp yerli sanayiyi bitirmek için satarlar, 1940-50lerde yaptıkları gibi. Yada parasını alıp 10 yıl sonra anlaşmayı iptal ederler, f35ler gibi(bkz. İngiltere ve gönderilmeyen savaş gemileri)

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Savunma sanayisiyle bu örnekleri kıyaslamanın çok da doğru olduğunu düşünmüyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    ay yildizi ingilizlerin tasarladigi filistin bayragina koyanlara ustelik bayraktaki kirmizi osmanliya baskaldirisi temsil ettigini bildikleri halde bi yaptirim dusunmuyor musunuz. Kanunen de yasak ama burada kanunlar gecmiyor galiba.

  • Surface Area S kullanıcısına yanıt

    ge 132 olursa işin içine BAE giriyor, bir de onlarla mı uğraşacağız? izin verirlerse TEI o motoru ge 132 seviyesine getirebilir.

  • Fade to Black kullanıcısına yanıt

    Haklısın BAE'deki Block 60'larda bu motor kullanılıyor. Ancak TUSAŞ'ın resmi sitesindeki bilgilere göre itki gücü GE-129'un stok hali olarak bırakılmış. Sanmıyorum TUSAŞ'ın motorda güncelleme yapacağını, aslında BAE de pek sıkıntı çıkarmazdı GE-132 modelinin kullanılmasına ama...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Surface Area S kullanıcısına yanıt

    Art yakıcı farkı var. Kuru itki aynı olabilir ama art yakıcıyla 32binlere çıkıyor. aynı teknoloji bizde de oldu, yani istenilse yapılabilir.

  • jubeii kullanıcısına yanıt
    Haklısın bizimkiler sanırsam yeni F-16 alırken bunu bizde üretelim demişti sanırsam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Jake Lockley kullanıcısına yanıt
    Sen ne anlatıyorsun bilader ya? Zerre bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak bu olsa gerek.
    1. F-35 sadece ve sadece Lockheed Martin tarafından geliştirildi. Aralarında kendi uçaklarını üretebilen ülkeler olmasına rağmen, diğer ülkeler sadece finansal yönden destek sağladılar. Amerika üretemedi yanına 7 ülke mi aldı? F22'ler 1997 de uçmaya başladı 🤣🤣🤣

    2. Ucuz gazete haberleri çok okumuşsun. Teslim edemiyorlar nedir? F35 üretimini siparişlere yetiştiremiyorlar. Projeye ortak olmayan bir sürü ülke bile sipariş vermiş ve alabilmek için bir nevi yalvarıyorlar.

    3. Her gün dünya çapında yüzbinlerce km uçan bir uçak için yazılım yüzünden pilotlar uçmaya korkuyor saçmalığına yorum bile yapmayacağım.

    4. Projenin uzamasının sebebi, habire müşteri ülkelerin yeni özellikler istemesinden dolayı. O beğenmediğin F35'ler elini kolunu sallayıp rus hava savunması üzerinde Suriye'de gidip istedikleri yerleri ve hatta İranlı komutanları bile vuruyor.

    5. Su57 alıp motorunu reverse engineering yapabiliyorsak madem elimizde dünya kadar F16 var. Onlardan F110 GE motor isteyeceğimize yapalım ya reverse engineering. Kaldı ki SU57'nin motor o kadar ısı izi bırakıyor ki stealth konusunda ciddi sorun yaşıyor ve bir çok çevre 5. nesil bile kabul etmiyor. En iyi ihtimalle 4+ deniyor. Zaten Rusya sadece prototip üretti, seri üretime geçemiyor çünkü bitiremiyor projeyi. Eski ortağı Hindistan da bu yüzden projeden ayrıldı.

    6. Vay arkadaş, ihalarda kullanılan içten yanmalı motorları jet motor teknolojisi ile karşılaştırdın ya, helal olsun. Jet motorda sadece yakıtın yanma mekanizması bile aklını başından alır.

    7. Farzedelim ki reverse engineering yapıp motoru ürettik. Üretimde kullanılacak malzemeyi ne yapacaksın? Bir jet motorunda sıcaklığın 1700 derece üzerine çıktığını, buna bağlı olarak en ufak bir genleşme olması durumunda bile bütün vidalar, kontak yerleri vs herşeyin parçalanacağını, teknolojinin motorun dizaynından ve mekanizmasından ziyade yüksek sıcaklıklara dayanabilecek metalurji bilgisinde olduğunu bilen kimse böyle bişey demez. Ha hayalet olabilmek için bu sıcaklığı saklayabilecek teknolojiye hele hiç girmeyeceğim.

    Bence biraz araştır öğren, jet nedir ne değildir ondan sonra fikir ver.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CrimsonBlade -- 29 Aralık 2023; 03:06:27 >




  • 35 bin librelik jet motoru üretecek ar-ge yatırımının milyarlarca dolar ve iyi ihtimalle 20 yıl kadar sürecek olduğunu kimse söyleyemeyince böyle oluyor işte. 6 bin librelik hürjet motoruna bile 5 sene verdiklerinde anlamanız lazımdı aslında.
    Böyle bir artistliğe kalkışırken bu teknolojileri çoktan devirmiş olmak gerekirdi. Kaldı ki bırakın böyle güçlü bir motoru verimli üretecek teknolojiyi, stealth uçaklar icin elzem olan termal gizliliği sağlayacak balistik seramik bilgisine bile sahip değiliz. Rolls royce'a tam hak talebinde bulundukları için süreç uzadı ve böyle olduğu için ingiliz firma sıfırdan tasarım teklif etti. kendi başımıza geliştireceğimiz süresinin yarısına yakın da süre verdiği için ara çözüm arıyorlar. Kendi know how'larından aktaracaklar ama çok pahalı olacağına emin olabilirsiniz. Birleşik devletler f110'ların üretim haklarını verir merak etmeyin. Artık stratejik olarak görmeseler bile biraz süründürecekler mevzu bu sadece.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • suç bizimkilerde abartıyorlar seçim zamanları.motor üretebiliriz o kolay ama o motoru kullanmak denemek v.s zaman emek ister maddiyat sıkıntı yok ama zaman çok.hemen gerçekleşecek bir şey değil ama siyasetçiler abartıyor alt tabaka gaz veriyor başkanımızda inanıyor bunlara.abd verse de bizi türlü engeller çıkarır.nato dan çıkmamız gerek ama bunun için ekonomi olarak biraz güçlenmemiz gerek çünkü ambargo lara v.s karşılaşacağımız kesin ama eninden sonunda ambargoda olsa kendimiz başaracağız.rusya dan almamız gerek şu an için ama abd ve ab ülkeleri buna müsade etmezler.

  • Jake Lockley kullanıcısına yanıt

    Yazdıklarını daha sonra oturup okuyorsundur inşallah. Çay burnumdan fışkırdı yeminle. Allah'da seni güldürsün.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi bütün radikal fikirlerinizi bir kenara bırakın. Şu an nato'dan çıkamayız ve çıkmamalıyız, ruslar bizim dostumuz değil, reverse engineeringle jet motoru yapmak için yakın bir teknolojik gelişmişlik seviyesinde olmak gerekir ve taramalı bazuka diye bir şey yoktur
    Ayrıca ruslar'dan motor alamayız. Politik sebepler bir yana, istediğimiz motor onlarda da yok. Zira sukhoi su-57'ler de sovyetlerden kalma modifiye edilmiş al-31f motorlarını kullanıyorlar. Bu motor zaten uzun ömürlü olsun diye yapılmış bir motor değil. Bir de modifiye edilince ömrü 600-700 saatlere düşmüştür diye tahmin ediyorum. Zaten seri üretime geçememesinin sebebi de bu olsa gerek.
    Ayrıca ruslar eskiden komünist olduğu için üretim doktrinleri ona göredir ve bize 180 derece terstir. Nitelikten çok nicelik önemlidir. Üretim kalitesini düşük ama hızlı tutarlar ki hem istihdam yaratılsın, hem de 1 tane iyi üretene kadar 10 tane eh işte üretilsin. Beğenmediğiniz f110 motorları yanılmıyorsam arıza vermezse 4 bin saat ömrü vardır ve bu dolduğunda gerekli bakımları yapılır 4 bin saat daha kullanılır. al-31'in modifiyesiz hali 1500 saat ömre sahiptir ve bu süre dolunca çöpe atılır, yerine yenisi takılır. Arıza verince de durunm aynıdır.
    Yani rus motorları bize gelmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Boss beleş yorum domuz burada sonuç bakalım ne olacak onaylanacak mi yoksa onaylanmayacak mı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Öte yandan Türkiye'nin F110 GE motorlarının ortak üretimi talebi, Haziran ayında Türkiye'nin TUSAŞ Motor Sanayii veya kısaca TEI ile GE Aerospace arasında varılan bir anlaşmayı takip ediyor. Anlaşma kapsamında TEI’nin F-16 ve F-15 savaş uçaklarını işleten çeşitli ülkeler için F110 bakım hizmetlerini yürütme lisansı genişletildi. TEI aynı zamanda F110 motorları için en büyük parça üreticilerinden birisi konumunda.


    İşte gerçek güç budur. TEI'ye eski bir uçak motorunun ortak üretim iznini bile Amerikalılar daha önce vermemişler ki şimdi isteniyor olmalı. Demek öncesinde TEI sadece motor parçaları imal edip belirli bir seviyeye kadar bakım hizmeti sağlayabiliyordu demek. Çok akıllıca. ABD askeri teknolojilerde ülkeleri teknolojik açıdan kendisinden aşağı konumlandırıp bağımlılık ilişkisini sürdürme konusunda uzman. Üstüne Kongre'nin muhalefetiyle modernize edilmiş F-16 uçakları da vermeye yanaşmayınca Türkiye İsveç üyelik sürecini kartlaştırıp Avrupalı alternatifine meyletti ama Avrupalı alternatif hem daha maliyetli hem de Avrupalılar yaklaşımları itibarıyla Amerikalılardan çok da farklı değiller. Muhtemelen Türkiye'nin hava gücünün belkemiği gene yarım asır daha F-16 ve güncellenmiş ama eski tabanlı Amerikan teknolojileri tabanlı olacak. MMU numunelik kalacak. Elit bir muhafız veya özel operasyon icra filosu olacak. ABD Soğuk Savaş'ın başından beri devam eden Türkiye üzerindeki askeri hegemonyasını bir yarım asır daha sürdürecek (hava kuvvetleri askeriyede kilit ve belirleyici bir bileşen; hava gücü ve havacılık teknolojileri üstün olan domine eder).

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Noldu motor yapamadıkmı?Bu damı gol deil.Eyyyy Biden diyen zerzavat takımı yine ABD nin kapısını çaldı.Neyse motor yapmamıza CEHAPE izin vermiyor mağduriyeti yapıp seçimlerde koyun millete yedirirsiniz artık.

  • asc2 kullanıcısına yanıt

    Resmi müttefikini görece daha aşağı düzey sistemler ve bağımlılık ilişkisiyle kontrol altında tutmak varken ABD niye NATO'nun Ortadoğu ayağını yıkarak Türkiye'yi işgal etsin? Fazla Cihat Yaycı vb okumak sağlığa zararlı. Bazen askerlerin kafası politikaya veya basit kazanç-maliyet hesabına basmıyor. Karmaşık milletlerarası güç ve bağımlılık dinamiklerini iptidai bir ofansif realizme ve devletler arası savaşlara indirgiyorlar. Zaten müttefikleri olmayıp düşmanları bulunan Vietnam ve Irak misyonlarında doğrudan operasyona yeltenerek zarar gördüler. Aynı hataya şimdi Suriye'de düşmüyorlar. Orada vekil güç (proxy) kullanıyorlar. Türkiye durumu protesto etse bile Türkiye'yi de bağımlılık ilişkisi sayesinde kontrol altında tutuyorlar. Kısaca bir taşla iki kuş vuruyor. İster bir bağlamda Türkleri veya en azından Türkiye topraklarını (İncirlik) kullanır, ister başka bir bağlamda Suriye'deki yapıları. Kendi açılarından yaptıkları mantıklı. Stratejilerini çeşitlendiriyorlar. Gücün fazlaysa böyle bir çeşitlendirme yapacak esnekliği veya keyfiliği sergileyebilirsin. ABD'nin Türkiye'yi işgal etmek için hiçbir mantıklı ve meşru sebebi yok. Ama Ankara'yı oyalamak, Ankara'ya kendi kapısını aşındırtmak, işine gelen yerde Türkiye'yle ortaklık kurmak veya Türkiye'yi kullanmak için çok sebebi var. Türkiye de Japonya, Güney Kore ve benzeri diğer Amerikan müttefikleri gibi ABD'den ivmelenip bağımsızlaşabileceği bir güç koparmaya çalışıyor. Ama ABD'nin hesapları Türkiye'nin hesaplarına dahil olunca ortaya bir paradoks çıkıyor. ABD aslında bu ülkeler hegemonik nüfuzundan çıksın veya kendisine karşı fazla rekabetçi kabiliyet kazansın istemiyor. Bunun sonucu da bu haberdeki gibi karşımıza çıkan tablodur. Türkiye'nin eski bir motor için ortak üretim izni peşinde koşuyor. Bu anlamda her şey "savaştan" veya "işgalden" ibaret değil, üstüne bir de resmi müttefiksen. Lisans sistemi var. Bu sistemi daha zayıf müttefik devletleri kontrol altında tutmak için ne kadar etkili kullandıkları da ortada. Washington bunu sadece Türkiye'ye yapmıyor. Daha pek çok ülkeye yapıyor. En iyi ortağı İngiltere'ye bile F-22 vermeye yanaşmamıştır, unutmayın.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.