Şimdi Ara

Türkiye, milli savaş uçağı KAAN’ın motoru için ABD’den ortak üretim talep etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
1
Favori
1.554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye, milli savaş uçağı KAAN’ın motoru için ABD’den ortak üretim talep etti
    Aktarılanlara göre Türkiye, F-16 savaş uçaklarında kullanılan GE Aerospace motorlarını kendi yerli savaş uçağında kullanmak amacıyla ABD'den ortak üretim izni istedi. F-16’da kullanılan F110 motorlarının yerli motorlar seri üretime girene kadar TUSAŞ’ın geliştirdiği milli savaş uçağı KAAN’da kullanılması planlanıyordu. Ancak motorlarla ilgili üretim veya tedarik gerekliliklerinin çözülmesi gerekiyor. Türkiye’nin talebi de bu pürüzleri netleştirmek üzerine yapılmış diyebiliriz.



    KAAN’ın motoru için ortak üretim talebi



    Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Türkiye, GE Aerospace’in F110 motorlarını Türkiye'de üretmek istiyor. Bilindiği üzere TUSAŞ tarafından geliştirilen 5. Nesil savaş uçağı KAAN’ın Ocak 2024’te uçması planlanıyor ve uçağın geliştirilmesinde İngiliz BAE Systems de görev alıyor.



    Türkiye, milli savaş uçağı KAAN’ın motoru için ABD’den ortak üretim talep etti
    Türkiye, yerli savaş uçağının motoru üzerinde bir süredir çalışıyor ancak bu motorların ürün haline gelmesi için önümüzde oldukça uzun bir süre var. Yetkililer yerli motor 2028’de hazır olacak dese de konunun havacılık sektörü olduğunu ve gecikme olasılığının yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor.



    Ayrıca Bkz.Yerli insansız savaş uçağı TUSAŞ ANKA 3 ilk uçuşunda görüntülendi



    Bu bağlamda Türkiye, KAAN’da kullanılacak motorları dışardan tedarik etmek zorunda ve bu motorlar halihazırdaki prototipte de kullanılan GE’nin F110 motorları. Bu motorlar aynı zamanda F-16’larda da kullanılıyor. KAAN bu motordan iki adet kullanıyor.



    İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması



    Türkiye, geçtiğimiz günlerde Lockheed Martin tarafından 40 yeni F-16 Block 70 uçağı ve 79 kitin satışına bağlı bir koşulla İsveç'in NATO'ya katılımını onayladı. Türkiye ayrıca eskiyen F-4 jetlerini emekliye ayırmakta gecikiyor ve bu açığı yeni F-16’lar ile kapatmak istiyor. Bununla birlikte Türkiye aynı zamanda F-16’lardan olumsuz sonuç çıkma ihtimaline karşın Avrupa’dan Eurofighter jetleri de satın almak istiyor.



    Türkiye, milli savaş uçağı KAAN’ın motoru için ABD’den ortak üretim talep etti
    Türkiye'nin uçak motorlarının ortak üretimi için İngiliz Rolls-Royce ile görüşmeler yürüttüğünü belirten yetkililer, görüşmelerin ileri bir aşamada olduğunu ancak tarafların henüz bir konsorsiyum oluşturulması konusunda anlaşmaya varamadıklarını söyledi.



    Rolls-Royce'un halihazırda Türkiye'de Türk sanayi holdingi Kale Grubu ile bir ortak girişimi bulunuyor ve anlaşma sağlandığı takdirde gelecekteki motor burada üretilecek.



    Öte yandan Türkiye'nin F110 GE motorlarının ortak üretimi talebi, Haziran ayında Türkiye'nin TUSAŞ Motor Sanayii veya kısaca TEI ile GE Aerospace arasında varılan bir anlaşmayı takip ediyor. Anlaşma kapsamında TEI’nin F-16 ve F-15 savaş uçaklarını işleten çeşitli ülkeler için F110 bakım hizmetlerini yürütme lisansı genişletildi. TEI aynı zamanda F110 motorları için en büyük parça üreticilerinden birisi konumunda.




    Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-12-28/turkey-seeks-f-16-engines-from-us-to-use-in-domestic-warplane







  • Birazdan, hani yerli ve milliydi, hani dışa bağımlı olmayacaktık falan diye yorumlar gelir. Arkadaşlar, ben Antalya'dan ABD'deki bir gökdelene, 3 katlı cam imal edilip gönderildiğini, gittiğini gördüm. Sanayisiyle meşhur bir yer değil ama dünyada en iyi ve lüks yat üreten 2. yer Antalya'dır. Amerikalılar, bunu niye biz üretmiyoruz diyor mudur? Örnekler çoğaltılabilir. Teknoloji neredeyse gidip alınacak başka çare yok. Bu iş, milliyetçilikle çözülecek bir şey değil.

    Yapılması gerekiyorsa yapacaklar. Lockheed Martin çok temiz bir geçmişe sahip değil ama neyse...
  • Birazdan, hani yerli ve milliydi, hani dışa bağımlı olmayacaktık falan diye yorumlar gelir. Arkadaşlar, ben Antalya'dan ABD'deki bir gökdelene, 3 katlı cam imal edilip gönderildiğini, gittiğini gördüm. Sanayisiyle meşhur bir yer değil ama dünyada en iyi ve lüks yat üreten 2. yer Antalya'dır. Amerikalılar, bunu niye biz üretmiyoruz diyor mudur? Örnekler çoğaltılabilir. Teknoloji neredeyse gidip alınacak başka çare yok. Bu iş, milliyetçilikle çözülecek bir şey değil.

    Yapılması gerekiyorsa yapacaklar. Lockheed Martin çok temiz bir geçmişe sahip değil ama neyse...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huan8 -- 28 Aralık 2023; 14:09:25 >
  • Abd bu teklifi kabul etmez.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    Amerikalılar o yatları "yerli ve milli" diye PR ve seçim malzemesi yapmadığı için öyle tartışmalar dönmüyor.

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    Tasarımı ve sanayi hakları bizim olsun. Çok da parçaların yerli olup olmasına takılmıyorum. Ama gece gündüz yerli-milli propagandası yapılıp sonra uçağın en önemli parçalarından biri için Amerika'nın kapsını çalınınca insanlar haliyle kızıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemomando -- 28 Aralık 2023; 15:19:25 >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Bu tür mevzuların bu kadar tartışılmasının sebebi gereksiz yere yerli ve milli edebiyatının yapılmasından kaynaklanıyor. Togg içinde aynı muhabbet geçerli.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • su model motor alıp reverse engineering yapmıyoruz yani hayal kırıklığına uğradım. proje içinde 50 yıllık f16 ismi geçerken nasıl 5. nesil oluyor? o zaman neden f35'e 20 sene uğraştı ki amerikalılar?


    su57 prototip bile olsa alıp takla attıracak deneyim bilgi mühendisimiz var. tei pd170 dedikleri iha motorunu ukrayna verdi biz bu hale getirdik ihraç ediyoruz şimdi ama dediğim gibi yapsak kaan yıllar sürerdi 2028'e yetişmezdi. üretim izni alıp ambargo yemeden üretmek güzel de f35'ten daha iyi bir şey yapsak daha güzel olurdu hem de 20 senede değil 5 10 senede ve 400 milyar dolar harcamadan. bunun yanında rus motor versiyonuna da khan diyelim 100 bin feet hedef.Türkiye, milli savaş uçağı KAAN’ın motoru için ABD’den ortak üretim talep etti 

  • boş bir teklif

  • abd kabul etmezse ne olacak? motor uçaksiz mi kalacak

  • Jake Lockley kullanıcısına yanıt
    Yerli motor üretilen kadar diyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Amerika Türkiyeyi işgal peşinde sana güç katacak hiçbir şeye onay vermez. Amerikan destekli pydnin kuracağı devlette gelecekte ciddi savaşa gireceğiz. Hava savunmamız ve saldırı gücümüz olursa onları yok etmek kolay olur. O yüzden amerikadan hiçbir şey beklemeyin.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Her fırsatta amerikaya sallayıp sonra onlardan motor istemek.

  • bigbooss kullanıcısına yanıt

    ooo tamam o zaman hiç mesele yok ben yanlış anlamışım. bizim hazır bir ürünü alıp geliştirmek gibi bir yeteneğimiz var bunu herkes yapamaz. sıfırdan ürün yapmak illet bir şey işte amerika yapamadı yanına 7 ülke alıp 20 senede 400 milyar ki eski veri bu şimdi daha çoktur dolar harcayıp. hala yazılım sorunları yüzünden uçamıyor pilotlar korkup atlıyor uçak görüşürüz abi diye kendi kendine uçmaya devam ediyor nereye düştü diye arıyorlar. teslim de edemiyorlar çünkü alıcılar diyor ki yazılımını güncelle de ver haklılar. keşke bizde de o kadar bütçe olsa bırak 20 sene yanımızda 7 ülkeyi 2 senede uçururduk ama tabi sıfırdan değil çalışan ürün geliştirerek. nato değil bu rus diyorlarsa eurofighter motoru versinler o da olur onu da geliştiririz.

  • Komedi. İsveç ise kara mizah. Boş yere terörist destekçilerinin önünü açtık. Neredeyse yunanistan ile eşdeğer hata.

    Monşerlerden buraya….

  • 10-15 sene önce hava araçları hayaldi şimdi sıradanlaştı inşallah 10-15 sene sonra motor konusu da sıradanlaşır.

  • alex59 kullanıcısına yanıt

    biz istedik siz vermediniz demek için sebep aramak lazım nato ülkesiyiz sonuç olarak niyet kötü olunca herşeyden pay çıkarmak gerekiyor dimi ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilk jet motoru dünyada 1910 lu yılları gösteriyor üzerinden 100 yıldan fazla zaman geçmiş. Kolay değil 2-3 yılda jet motoru yapmak. Aynısını yapsan lisans sorunu var. Benzersiz bir motor yapacaksın, kim bilir kaç bin saat test uçusu olacakta güvenip kullanacaksın. Yabancılar kimbilir kaç kere uçak düşüre düşüre bu seviyeye geldi. O zamanki basın veya medya bu kadar kolay tespit edemiyordu. Şimdiki cahiller vileda! sapı diye bile karalayabiliyor.

  • Amerika diğil motor, günahını bile vermez. Dalga mı geçiyorsunuz amerika teknoloji verirmi? En kolay yolu Ruslar, Ruslar hem ortak motor üretimine razı olur hemde teknoloji transferi yapar. Şu durumda, yalandan efelendiğimiz amerikanın elini ayağını öpmenin bir alemi yok. Bari bunu Altay tankı gibi rezil rüsvay etmeyin. Anlaşın ruslarla olsun bitsin. Nasıl olsa sonra motoru bir şekilde yaparız, zaten bu uçağın tek sorunu motor diğil, daha çoook parçasını dışarıdan temin etmek zorundayız. Bu durumda en uygunu ruslar.

  • Sabrın sonu selamettir.

  • Arkadaşlar bu motorlar Kaan’ın geçici motorları.

    Bu motorlarla gizlilik, hareket kabiliyeti olmuyor ve 5. Nesil olamıyor.

    Bu motorlar normalde F-16’da kullanılan motor. Bunu biz normalde üretiyoruz lisans altında zaten. Bu motorlardan hürjet’ede lazım. Bayağı ciddi sipariş verdik kabulde ettiler sanırsam ama bizimkiler üretimi buraya kaydırmaya çalışıyorlar büyük ihtimal izinde çıkar.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.