Şimdi Ara

Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.094
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldı
    Halihazırda kristal silikon güneş pilleri, yüzde 20-22 civarındaki modül verimlilikleriyle küresel fotovoltaik pazarına ve dolayısıyla güneş panellerinde hakim konumda. Ancak bu enerji dönüşüm oranı farklı malzeme ve araştırmalar ile artırılmaya çalışılıyor. Bu doğrultudaki yeni rekor KAUST ekipleri tarafından geliştirilen yeni 'tandem' güneş pili ile kırıldı.



    Güneş panellerinde yeni verimlilik rekoru kırıldı



    Tandem' güneş pilleri, silikon ve perovskit alt hücreleri birleştirerek geliştirildi, bu da onları oldukça verimli ve yaygın olarak kullanılan kristal güneş pillerinden potansiyel olarak üstün kılıyor. Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) bünyesinde bulunan KAUST Solar Center'ın KAUST Fotovoltaik Laboratuvarı'ndaki (KPV-Lab) araştırmacılar, önceki yüzde 32,5 verimlilik rekorunu kıran yeni bir perovskit/silikon tandem güneş pili üretti. Üretilen yeni güneş pilinin verimlilik dönüşüm oranı ise yüzde 33,2 olarak açıklandı.



    Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldı
    Malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü ve KAUST Solar Center'ın müdür yardımcısı Dr. Stefaan De Wolf liderliğindeki ekibin önde gelen isimleri arasında optik spektroskopi ve hücre kusurlarının analizi ve görselleştirilmesi konusunda uzman Dr. Esma Uğur, ultra verimli tandem güneş pillerinin ölçeklenebilirliği ve kararlılığı konusunda uzman Dr. Erkan Aydın yer alıyor.






    Yapılan açıklamaya göre geliştirilen güneş pili, ESTI tarafından gerekli onayı alarak NREL’in verimlilik tablosunun zirvesine yerleşti. Üretilen yeni güneş pili, silikon ve perovskit hücrelerini birleştiriyor. Perovskit, mavi ışığı en iyi şekilde emerken silikon ise kırmızı ışığı emiyor. Bu malzemelerin kombinasyonu, güneş ışığının yakalanmasını ve elektriğe dönüştürülmesini geleneksel çözümlere göre daha verimli bir şekilde gerçekleştiriyor.



    Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldı
    Geliştirilen ürünün önümüzdeki yıllarda güneş enerjisi teknolojisi pazarına hakim olması bekleniyor. Bültene göre, tandem perovskite/silikon teknolojilerinin önümüzdeki on yılda (2032'ye kadar) küresel ölçekte fotovoltaik pazar payı içerisindeki hacminin 10 milyar Dolar seviyesine ulaşacağını tahmin ediyor. Ekip şu anda 240 santimetrekareyi aşan alanlara sahip endüstriyel ölçekte perovskit/silikon tandem hücreler üretmek çalışmalarına devam ediyor.



    Ayrıca Bkz.Kritik öneme sahip Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temeli atıldı: İşte detaylar



    Öte yandan güneş enerjisinin verimliliğinin artırılması acil bir ihtiyaç olarak görülüyor. Küresel ısınmanın artmasıyla birlikte, temiz enerji çözümlerinin uygulanması ve fosil yakıt endüstrilerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının sınırlandırılması iklim krizi için kritik öneme sahip. Yenilenebilir enerjide en büyük potansiyele sahip güneş enerjisinin ve güneş panellerinin an itibariyle ve gelecekte temiz enerji için ana kaynaklardan biri olması için tüm ülkeler büyük bir yarışın içerisinde.




    Kaynak:https://www.kaust.edu.sa/news/kaust-team-sets-world-record-for-tandem-solar-cell-efficiency
    Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/tandem-solar-cell-record-power-conversion







  • Gönülden tebrik ediyorum ekibi. Yüzde 25 verimlilik oranına bile kaç yılda çıkıldı. Yüzde 8 verimlilik artışı çok çok iyi bir başarı. Umarım tez zamanda endüstriyel olarak üretilir aşamaya gelir İnşallah

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ah beyin göçü :(

  • Tabloya kimse dikkatle bakmamış sanırım, tabloda daha üstte, hatta en üstte %47,6'lık verim oranı ile FhG-ISE(4-J, 665x) diye bir kuruluş(The Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems) var. Yani dünya rekoru sanki daha önce kırılmış gibi...
    Hatta meraklısına kaynak...https://renewablesnow.com/news/fraunhofer-ise-tandem-solar-cell-hits-476-efficiency-under-665-suns-786641/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 25 Nisan 2023; 22:45:35 >
  • İnşallah en kısa zamanda ticari ürün haline gelir ve TOGG un tavanında ek enerji için kendine yer bulur.

  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    O haberin yanlış anlaşılmaya müsait şekilde yazılmasından kaynaklanıyor. Orijinal kaynakta perovskit/silisyum tandem paneller için rekor kırdığı belirtiliyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • isakoc kullanıcısına yanıt

    47.6% ile verimlilik rekoru varken ben buna iyi iş demem.






    Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldı
    Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldıpv magazine ınternational
    Fraunhofer ISE achieves 47.6% efficiency with III-V four-junction CPV cell
    https://www.pv-magazine.com/2022/05/30/fraunhofer-ise-achieves-47-6-efficient-for-iii-v-four-junction-cpv-cell/




  • bu arada calısma King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) a ait...Suudi arabistan cidde...

  • Duvardaki prize elektrik güneş panellerinden gelmiyor. Gelse bile anlamı yok cunku gücü düşük istedigi kadar verimliliği arttırılsın, bir sınırı var. Elektrik, rüzgar, güneş, termik santrallerde üretiliyormuş gibi gösteriliyor gerçekte elektrik cok başka fakat cok basit bir şekilde üretiliyor: Atmosferik elektrik. Duvardaki prize elektrik, sehir dışı ve son yıllarda içinde de sıklıkla gördüğümüz pilonlara asılı kablolar üzerinden atmosferik elektrik çekilerek geliyor. Kimileri atmosferik elektriği ilk kez duyduğu için varlığını inkar ediyor ancak atmosferik elektrik her an her heryerde her daim var, dünyanın en büyük ve tükenmeyen elektrik kaynağıdır. Dünya çapında sürekli 3 milyar kW zaten başka şekilde üretilemez. Elektrikte büyük oyun var. Bu oyunda kazıklayan-kazıklanan var. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile kazıklanan sayısı da kazık oranı da artacak. Bu haberler ile dikkatler arka plandaki bu gerçeklerden uzaklaştırılmak isteniyor, duvardaki prize elektrik güneş ışınlarından geliyor sanılması sağlanıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tamam her yerde kullanılsın

  • Güzel. Rüzgar Enerjisi ile aynı potansiyele gelmiş neredeyse.

  • İl teber İ kullanıcısına yanıt
    Kağıt üstünde herşey mümkün 1 yıl sonra rüzgardan daha verimli panel haberleri de gelecektir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    togga sira gelene kadar kac sirket kapar bunu. Arastirmacilar bile türkiyede degil

  • Ahh ahhh ülkemizde daha düne kadar güneş panellerinin kullanımında devlet vatandaşı üzüyordu çok gerideyiz çok... Tebrik ediyorum bilim insanlarımızı başarılarının devamı gelir inşallah

  • Rachsuchtig kullanıcısına yanıt

    Proje başında alman ve farklı milletlerden eğitim görenler var. muhtemelen ki %90 proje desteği almanya sağlıyor. Almanların zaten farklı maddeler ile bu alanda rekorları var. en son altın ile kompozit bir madde ile verimlilik %40 lara gelmişti ama üretim maliyeti pek efektif değil. Lakin bu kristal silikon ise ucuz maliyette. o yüzden bu kısımda odaklanıyorlar muhtemelen.


    Yani projeyi büyükl olasılıkla Almanya alacak ve yine üretimden dünya'ya satacak.


    Dikkatimi çene bu KAUS aslında Kral Abdullah üniversitesiymiş. sudi arabistanda kurulmuş. tonla yabancı araştırması görevli var. Arabistan bile para ile dışarıdan adam getirtiyor. Üstelik bildiğin ayrı şehir yapmışlar. bu ufak şehirde normal araplar giremiyor. o yüzden şeriat kuralları işlemiyor.



    Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldı


    Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldı


    Türk araştırmacılardan tarihi başarı: Güneş pili verimliliğinde dünya rekoru kırıldı



    resimde olan bayan da bir alman akademisyen. başı açık olarak o mini şehirde gezebiliyor. Adamlar la bize din satan adamlar bile bilim için taviz veriyorlar. bizimkiler hala kıçımıza su kaçsa oruç bozulur mu sorusuna muhtemelen 700 yıldır cevap arıyorl, saçımın teli göründü günahkar mıyımdır vs konulara takıyorlar. sen hortumla anüsüne su doldurursan zaten sapkınlıktan orucun kalmaz. saçının bir teli kazara göründüyse yine günah olmaz. bu işte adete değil amele bakılıyor. bizdekiler bunu 700 yıldır anlamadılar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 26 Nisan 2023; 23:56:53 >




  • rekoru başkası kırmışsa bunlar ne o zaman?

  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    Hocam burada bahsedilen tip galium ve indium içeren yüksek verimliliğe sahip, farklı ve pahalı bir tip. Muhtemel ISS de, uydularda kullanılan yada kullanılacak olan tiptir.

    Perovskit/si tandem monolitik piller düşük maliyet ile geniş alanlarda(misal ev çatılarına) uygulanabilirlik skalasında tablodaki diğer tiplere nazaran birim maliyet açısından önde. O sebeple aslında önemli bir gelişme ama tabi birim maliyet hesaplarının yanında üretim maliyeti, pilin kararlılığı ve teknik detaylar da önemli. Sanırım henüz detaylı bilgi yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Hah bende tam seni bekliyordum konun içinde elektrik geçtiği için. Biran konuya gelmeyeceksin diye korktum.

  • Güzel bir haber...

  • AO A kullanıcısına yanıt
    Elektrik, enerjinin sadece bir türü. Benzin, doğalgaz da bir enerji. Jet uçağını uçuran itiş gücü de bir enerji. Dünya çapında tüm bu enerjiler, bu kadar kesintisiz, sorunsuz nerden, nasıl geliyor. Doğru cevaplardan önce doğru soruları sormalısınız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.