Şimdi Ara

REHBER: Yeni Basim Plaklar (56. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.266
Cevap
45
Favori
100.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5455565758
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Trneli38 T kullanıcısına yanıt
    Her igne sesi arzu edildigi analog kayit duzeyinde sunamiyor.eger gercekten kaliteli plak dinlemek isterseniz mc igne ve frekans cevabi genis olan bir igne olmali.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ha bu format konusunda sadece dxd ile sinirlamak anlamsiz.bazi studyolar dsd de kullanabilir bazilari aiff ya da wav da yni hangi medyaya baski oncelikli dusunuluyorsa aslinda ona oncelik veriyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • emrahsnr kullanıcısına yanıt
    Spars kodu dda bur plakta zaten kayit dijital yapilmis kayip en basta basliyor tabi ki oyle.ama su an aaa bulmaniz imkansiz.mastering analog olabilir ortam analog olabilir kayit digitalse gercekten farki cozmek zor.ama su an zaten mastering isi hep digital analog bulmak imkansiz .kayitta zaten cok ekstrem durumlar haric digital.medya analog ya da digital ne farkeder denebilir.ama tabi ki mastering herseyi belirleyen unsur.plak tum aaa bulabilirsiniz eski kayitlarda.ama yeni dda plaklar var ki o eski kayitlardan daha iyi ses verebiliyor.hersey studyonun basarisinda.o yuzden hep yabanci studyo istenir plak alinirken.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gunhan G kullanıcısına yanıt
    Bilgiler için çok teşekkürler hocam.

    Bir de hocam jargonda bir karşılığı var mı bilmiyorum ama master kayıttan kayıda da çok değişiyor sanırım. Teknik bir fark mı var bilmiyorum ama bazı müzikler yüksek çözünürlüklü halde dinlerklen bile yeternce güzel ve temiz gelmiyorken bazı müzikler düşük çözünürlükte dahi keyfili ve görece gürültülü ama temiz (nasıl bir ifade bu) bir ses veriyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gunhan

    Spars kodu dda bur plakta zaten kayit dijital yapilmis kayip en basta basliyor tabi ki oyle.ama su an aaa bulmaniz imkansiz.mastering analog olabilir ortam analog olabilir kayit digitalse gercekten farki cozmek zor.ama su an zaten mastering isi hep digital analog bulmak imkansiz .kayitta zaten cok ekstrem durumlar haric digital.medya analog ya da digital ne farkeder denebilir.ama tabi ki mastering herseyi belirleyen unsur.plak tum aaa bulabilirsiniz eski kayitlarda.ama yeni dda plaklar var ki o eski kayitlardan daha iyi ses verebiliyor.hersey studyonun basarisinda.o yuzden hep yabanci studyo istenir plak alinirken.
    Ferit Odman - Dameronia With Strings plağı AAA. Ve plak dinlediğimi bu albümde anladım. Orkestra sahnesinin içindeymiş gibi çalıyor benim mütevazı sistemimde bile.

    Diğer tarafta DDA olan Ayşegül Aldinç-Benden Söylemesi/Sorma plağı. Çöp diyeceğim, emeğe saygısızlık olmasın diye demek istemiyorum ama boşa giden bir para oldu bu plağı almak.




  • Merhaba bugünde üç plak yazayım. Birincisi alıp ne zamandır açamadığım bir plak,

    MFÖ - No problem : Plağı bir süre önce almıştım. Ama bir türlü açmamıştım dün açıp dinledim. Plak Rainbow45 baskısı, içinden şarkı sözlerinin olduğu bir poster-insert çıkıyor. Zarfı selefonlu güzel zarf. Gelelim baskı kalitesine, Rainbow45 bence yine güzel iş çıkartmış. Ben de sınıfı geçti, baskısı muazzam değil ama kötü de değil. Alınabilir. Puanım 7/10

    Barış Manço - 2023 : Emre plaktan çıkan bu baskısı içinde döneminde olduğu gibi bir kitapçıkla geliyor. Kitapçık gayet güzel ve kaliteli basılmış. Sırf o kitapçık için bile alınır. Gelelim sesine ben Emre plaktan daha önce ilk çıkan Sözüm meclisten dışarı plağını almıştım ve onun baskı kalitesini çok sevmiştim. Bence 2023'ün ses kalitesi o baskıdan bir iki tık daha alt seviyede. Pharaway ve dönem baskısı elimde yok o yüzden karşılaştırma şansım olmadı ama fiyat açısından düşününce Emre Plak'tan çıkan 2023 arşivde dursa sorun olmaz diye düşünüyorum. Puanım 8/10

    Taner Öngür - Sayko Ana(Turuncu Plak) : Bu plağı ben yeni aldım açıkcası ileride daha çok koleksiyonluk değeri olabilme ihtimalinden dolayı aldım. Plak 250 sayıda numaralı, renkli olarak basılmış. Bir de siyah olanı var onu bulmak daha kolay şu an için. Gelelim ses ve baskı kalitesine. Plak Tantana Records'tan çıkma ve aklınızda bulunsun bu şirketten çıkan plakların geneli baskı kalitesi yönünden iyidir. Taner Öngür tarzını seviyorsanız albümü de seversiniz. Ses kalitesi güzel yer yer size o analog hissiyatını fazlasıyla verir diye düşünüyorum. Puanım 8/10

    Not: Bu arada plağım iğnesini değiştirdim. Ses değişikliği açısından bir de Ortofon OM 5E aldım. Diğer iğnem de duruyor. Son iki seferki yorumları ortofon OM 5E iğne ile yapmaktayım. Belki birilerinin işine yarar. Bu iğne Audio Technica'ya göre daha bas ve bana daha ayrıntılı geldi. Tabii dezavantajı da var, özellikle dönem baskılarında , çıtırtı ve pıtırtı ne varsa daha çok duyuluyor.

    Herkese iyi günler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Majeste1 -- 25 Temmuz 2019; 12:9:20 >




  • Sezen Aksu-Sen Ağlama'nın 2019/Ocak baskınını bulabilip aldım sonunda. Hatta dayanamayıp bir de 2019/Temmuz baskını aldım ama Temmuz'u açmadım :)

    Bu albümün zaten kaset ve cd ses kalitesi de çok iyiydi. Yeni baskı plak da buna paralel. Ancak, dönem baskısını da dinlemiş biri olarak hayal kırıkılığı oldu tabi.

    2. hayal kırıklığım da, yeni baskı LP'de, dönem baskı LP kayıtların kullanılmadığını anlamış olmam. Nerden anladın derseniz....Bu albümün dönem baskı LP'sinde Geri Dön şarkısının düzenlemesi, kaset ve CD'den ufak bir farklılık gösteriyor. Dönem baskıda şarkıdaki ara geçişler tamamen piyano ile ve mükemmel....Dinlemeye doyamıyorsunuz. Ancak yeni baskıda, kaset ve CD'nin aynısı :(

    Plak, aynı zamanda, dönem baskı kaset-CD ve LP'sinde bulunmayan, ilk defa Sezen Aksu Söylüyor Müzikali'nde söylenmiş (1985 olsa gerek) ve bugüne kadar hiçbir Sezen Aksu albümünde yer almayan Neden isimli şarkının yeniden söylenmiş versiyonunu içeriyor. Aynı şarkı, Sen Ağlama'nın 2010larda SN müzik tarafından basılan yeni baskı CDlerinde ve mavi kapaklı Bayar-Ati Müzik yapım baskı LP'de de bulunuyor. Ancak, şarkının kaydı pek iyi gelmedi. Fazla gürültülü. Bir de 80'lerin billur gibi sesinden sonra ve o zamanlar şarkısının sesiyle oynamanın pek de mümkün olmadığı bir döneme ait şarkılardan sonra, 11. şarkının günümüz sounduna sahip düzenlemesi ve sesle oynandığı belli olan bir vokal, pek uyumlu olmamış.

    Gelelim kapak vs'ye...Daha önceki yeni baskı SA plakları gibi, kaliteli sayılabilecek bir iç zarf kullanılmış. Açılır kapak. İçinden insert falan çıkmıyor ama sağlı sollu şarkı sözleri ile dönem baskı plakta da kullanılan görseller kullanılmış. Kapak, siyah zemine sahip. Şu durum da dikkatimi çekti. Bu plağı kondüsyon olarak en iyisini alabilmek için tam 10 plak arasından seçtim. Plakların dışında jelatin olmasına rağmen hemen hemen tamamı, parlak ışık altında görülecek seviyede çizikler ve izler içeriyordu. Ambalajlama öncesi pek özen gösterilmemiş heralde. Diğer aldığım yeni baskı plaklarda böyle bir sıkıntı ile karşılaşmamıştım. Belki de benim hassasiyetim. Bir başkasının hiç dikkatini çekmeyebilir.

    Umarım dönem baskı Sen Ağlama plağına sahip olmak nasip olur bir gün...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrahsnr -- 28 Temmuz 2019; 11:8:31 >




  • Benim anlamadigim plak hayranlarinin ses kalitesi iddiasi.bir kere compact disc te wow ve flutter yok.distorsiyon yok.frekans response cok genis bir aralik insan duyma araligi ile ayni.ayrica dynamic range 90 db civarina cikiyor.noise denen durum yok.simdi plak ta bunlarin hepsi var.compact disc orneklemesinden bahsediyorsunuz ama insan beyni hi res ile 16 bit bir compact disc i ayirt edemez.cd bariz bir sekilde daha kaliteli ses verirken plagin daha kaliteli oldugunu iddia etmek bence bir sartlanma durumu.cunku net bir sey hifi icin cd daha iyi bir format.analog dijital ayrimi insanin ayirt edebilecegi birsey degil**** ayri bir cöp tabi ki de plak ile cd arasindaki farki anlayamazsiniz.cd de dynamic headroom cok genis.cok daha tatmin edici.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gunhan G kullanıcısına yanıt
    Bir 10 sene kadar geç kaldınız bu tartışma için sanırım. :) Hem konu başlığı da bu değil zaten. Mesajınızı yeni bir başlıkta açarsanız daha sağlıklı bir tartışma yürür.
  • Bende yazdiktan sonra farkettim:)isin garip tarafi ben de plakci oldum ciktim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ALTIN GÜN'ün son albümü GECE hakkında kimse yazmamış sanırım. Müzik: Çok İyi, Baskı/Kapak: Çok İyi, Kayıt: İyi. 9/10 Diyorum.
    Canlı dinleme şansım da oldu, grubu çok sevdim. Albümü de plak formatında gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. İleride kıymeti daha fazla bilinecek bir klasik olmuş.
  • Merhaba.
    Bunu duymak güzel.Altın Gün'ün önceki albümünün kayıtları kötüydü.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi srdrrr -- 2 Ağustos 2019; 23:55:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • y-emre kullanıcısına yanıt
    Ben de aldım ama açmaya kıyamadım henüz
  • Bugün geç farkettiğim ve bir haftadır sürekli dinlediğim bir albümü paylaşmak istiyorum.

    Ari Barokas - Lafıma Gücenme : Bu albüm yeni çıkmadı ama ben bir süre önce alıp açmamıştım. Ari Barokas'ın Duman grubunun eski basçısı olmasından dolayı almıştım. Geçen hafta açtım ve albüm inanılmaz güzelmiş. Nerdeyse her şarkısı çok iyi gerek altyapı gerekse sözler çok güzel. Albümü almadan önce bence bi yerde dinleyip öyle karar verin belki sizin hoşunuza gitmeyebilir. Çünkü muhalif bir yanı da var. Baskı kalitesini çok sevdim, kayıtlar bence başarılı tek kötü yanı bu da içi selefonlu zarfla gelmiyor. Arşivimde olmasından gayet memnun kaldığım albümlerden biri oldu kendileri. Puanım 9/10



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Majeste1 -- 6 Ağustos 2019; 14:40:1 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nuwanda87

    Athena’nın plağını dinleyen oldu mu?
    tekrar sormak istedim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nuwanda87

    tekrar sormak istedim.

    Alıntıları Göster
    @nuwanda87 ben aldım. Kalite kötü değil ama plak kalitesi de değil. 90ların sonunun albümü sonuçta. Şefaf turuncu çok hoş duruyor. Alınabilir. İlk baskı bitmiş. 2.baskı yapılacakmış herhalde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nuwanda87 -- 19 Ağustos 2019; 23:22:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu haftasonu Kadıköy Plak günlerinin 4.sü yapılacak. Daha önce katılmadım ortam nasıl bilmiyorum ama plak ile alakalı etkinlik seçecek kadar şansımız olduğunu sanmıyorum Gidebilirsem bir kaç foto paylaşıp fiyatlar hakkında bilgi verebilirim.
  • FERDİ TAYFUR İNSAN SEVİNCE PLAĞININ YENİ BASKISI ÇIKTI
    Ferdi Tayfur’un Elenor Plak’tan çıkmış olan 5., kendi Türkiye diskografisindeki (biri korsan) 7. Uzun çaları “İNSAN SEVİNCE” 5 Eylül 2019’da piyasaya verildi. 1981 tarihli dönem baskısıyla birlikte yedekli olarak ikisi yanyana raflarımdaki yerlerini aldılar. Öncelikle söyleyeyim bu plak pek öyle 1981 İnsan Sevince’nin tıpkı basımı değil. Şöyle ki;

    Kapak formatı, logolar ve fotoğrafları hemen hemen aynı. Açılır kapakta, dönem baskısı fotoğrafların bire bir aynısını kullanmışlar. Ancak bu sefer daha özenli bir çalışma olmuş. Özellikle 2016 baskısı Ferdi 1977’deki kadar abartılı renklere boğulmuş-bir arkadaşın deyişiyle allığı fazla sürülmüş(!) – değil. Orijinal fotoğrafların doğallığına çok yakın. Gözü pek rahatsız etmiyor. Kapak kağıt kalitesi iyi. Sırtı kalınlaştırıp siyah zemin üzerine beyazlı/sarılı renklerle Ferdi Tayfur İnsan Sevince yazılmış. Rafta güzel duruyor. Dönem baskısında sadece kapak içinde yer alan şarkı isimleri yeni baskıda arka kapağa da yazılmış. Şarkıların sıralaması ve yüzü de değişmiş olduğu için bu metinler dönem baskısının tıpkısı değil. Künye değişmiş(doğal olarak) ve dönem baskısındaki Atilla Alpsakarya’nın sunuş yazısı kaldırılarak yeni Elenor künyesi basılımş. Dağıtımda Esenshop ismi var.

    Şarkı isimleri ve yerleri de değişmiş demiştim. Dönem baskısındaki A Yüzü ve B Yüzündeki şarkıların tamamı, bu yeni baskıda yer değiştirmiş. Eskinin A yüzü, yeni baskıda B yüzü olmuş. Bu şekilde yeni baskıda Nisan Yağmuru B yüzünün ilk şarkısı olmuş(orijinalinde A yüzünün ilk şarkısıydı). Dönem baskısında B yüzünün 3. Şarkısı olan İnsan Sevince, yeni baskıda-bence doğru bir tercihle-A yüzünün ilk şarkısı olmuş. Böylece A yüzündeki şarkılar bir aşağıya kaymış. Bunun dışında sıralamada bir değişiklik yok.

    Kayıt kalitesine gelince. Tamamını dönem baskısıyla arka arkaya dinledim ve rahatsızlık verici bir yan bulamadım. Gayet güzel dinleniyor ve kayıtta bir “Analog” hissiyatı var. Keyifle dinleniyor. Hele de Ferdi Tayfur’u seviyorsanız dikkatinizi bile çekmiyor. Üstelik hışırtılar vs temizlendiği için daha da bir keyif alıyorsunuz. Hani 10 üzerinden 8-9 verilebilecek kadar güzel bir kayıt olmuş. En azından ben böyle düşünüyorum. Zaten dönem baskılarının 250-300’den başlayan fiyatlarına bakınca cüzdan hesabı yapanlar için çok çok iyi bir tercih te olabilir. Asıl sürpriz başka;

    Şarkılarda farklılıklar var. Mesela Nisan Yağmuru’nun ara müzikleri dönem baskısına göre iki kat fazla! Yani her bir melodi iki kere tekrar etmiş. Orijinalinde tek bir kere çalıyor. İnsan Sevince parçası farklı bir versiyon. Girişi daha uzunca ve sözlerinde bir kaç kelime fark var. Ara müzikleri en az iki kat daha uzun ve farklı enstrümantasyona sahip. Yani dönem baskısındaki İnsan Sevince değil. Daha uzun daha kapsamlı bir kayıt. Diğer şarkılarında da farklar olabilir incelemek lazım. Zaten plağın yüzeyini incelediğinizde dönem baskısına göre daha çok ses kaydı var. Göbekten en fazla yarım santim uzakta bitiyor. Oysa dönem baskısında göbekle ses kaydı arasında 1,5-2cm kadar boşluk var. Yani yeni baskılar sıkıştırılmış format deniyor ya. Hani daha kısa ses kayıt alanında daha çok şarkı oluyor dijital mantık filan. Burada durum tersi . Yeni baskıda daha çok ses alanı var. Bu da kaydın sıkıştırılmamış olduğunu düşündürüyor. Buradaki şarkı sıralamasını Türküola İnsan Sevince versiyonunda da okumuştum. O versiyonu dinleme şansım olmadı. Belki onun tıpkı basımıdır bilemiyorum. Dinlemiş olan varsa ve yazarsa sevinirim.

    Sonuçta yepyeni ve farklı bir İnsan Sevince’miz oldu. Bu açıdan aslında Elenor Plak’tan çıkan 6. Ferdi Tayfur uzun çaları demek bile mümkün. Gönül isterdi ki, bu kayıtlar bir tıpkı basım olmasın, bir arşiv hizmeti olsun. Plağın içine bir kitapçık bir broşür, bir fotoğraf galerisi vb konsun. Tarihçesi hakkında bilgiler verilsin. Sonuçta Ferdi Tayfur bir dönem Elenor Plak’la özdeşleşmiş ve Türkiye müzik piyasasını çok fazla etkilemiş bir isim. İyi bir arşiv belgeselini hakediyor diye düşünüyorum. Babanın Elenor Plak’la kimbilir ne güzel anıları vardır. Birinci elden öğrenip arşivlerimize katmak isterdik. Maalesef ülkemizde bu tür pek fazla etkinlikler olmuyor.

    Şimdi Elenor Plak’tan sürekli tekrarladığım bir isteğimi yineleyeyim. Sanatçının Elenor Plak’tan çıkmış pek çok 45’lik plağı var ve 33’lüklerde hiç yayınlanmadı. Derbeder gibi, Yağmur Gözyaşım gibi Ferdi Tayfur’u Ferdi Tayfur yapan asıl şarkılar bu 45’lklerde. Bu şarkıları da bir veya iki plakta toplayıp dinleyicilere sunması ve mümkünse arşiv dokümanlarıyla birlikte yapmasını bekleriz. Bunu yaparsa tam bir Elenor/Ferdi Tayfur koleksiyonuna sahip olmuş olacağız. Şimdiden teşekkürler Elenor Plak.
    Lami Tiryaki




  • emrahsnr kullanıcısına yanıt
    EveT Ayşegül Aldinç bende de hayal kırıklığı.
    Bir de Sezen Aksu Git. Halbuki ne severek aldım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nuwanda87

    @nuwanda87 ben aldım. Kalite kötü değil ama plak kalitesi de değil. 90ların sonunun albümü sonuçta. Şefaf turuncu çok hoş duruyor. Alınabilir. İlk baskı bitmiş. 2.baskı yapılacakmış herhalde.

    Alıntıları Göster
    İroni mi yaptınız yoksa kendi sorunuza yanlışlıkla mı cevap verdiniz
  • 
Sayfa: önceki 5455565758
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.