Şimdi Ara

referandum (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
0
Favori
1.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • @Deep: Huhukomsu'nun da dediği gibi günümüz politikacıları kendi partisindeki demokrasiye bile itibar etmiyorken ne demokrasisinden bahsediyoruz? Bırakın halka güvenmeyi kendi partililerine bile güvenmiyorlar!

    Halka güvenmek başka şey halk dalkavukluğu başka şeydir. Umarım ilerleyen süreçler yanıldığımı gösterir ama ne yazık ki pek yanıldığımı sanmıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 22 Ekim 2007; 15:53:04 >
  • Halk olarak kendime yetki vermekten korkmadım. Saf değilim neye oy verdiğimi biliyorum. Bundan sonra cumhurbaşkanını parti başkanlarının emrivaki ile seçtirdiği milletvekilleri değil direkt halk seçecek. ÇOK MUTLUYUM !
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Huhukomsu

    quote:

    Orjinalden alıntı: Deep Impact
    Her eğitim düzeyinde EVET çiler HAYIR cılara ezici üstünlük sağlamışlar.


    Valla o SS'da *başka bir şey daha görmeniz lazımdı.
    Sanırım dikkat etmemişsiniz mi? (Yoksa görmezden mi gelmişsiniz demeliydim.)
    Alınan eğitimle ters orantılı olarak destek azalmış.
    Bariz şekilde en büyük desteği ilkokul mezunu vatandaşlarımız vermiş.
    Hakkı helali hoş olsun.Eğitim düzeyi arttıkça destek azalmış.
    Bunda utanılacak bir şey yok.

    *(Kaynak konu dışından.)


    azalmış da ne olmuş ? yüzde 60'a yüzde 40 olmuş ... yani üniversite mezunlarının ezici bir çoğunluğu da EVETe damgasını vurmuş
    quote:


    quote:

    Orjinalden alıntı: Deep Impact
    yok ama birilerinin derdi halkın seçmesine itiraz ise buyursun milletin vekillerini de seçtirtmesinler. cumhuriyeti de ortadan kaldırsınlar. sadece kendi istedikleri başa geçsin.

    ne dersiniz ? halka güvenmeyenler cumhuriyetin altını oyanlar olmasın yoksa ? cumhuriyet halkın kendi kendini yönetme rejimi değil miydi de bu kadar halkın seçmesine itiraz var ?


    @Deep Impact
    Millet vekillerini kim seçiyor Allah aşkına!!!
    Hayır geçen seçimde senin oy pusulanda milletvekillerinin adıda mı yazıyordu dediklerinden bir şey anlayamadım.
    Yok ben başbakanımı seçeyim o benim yerime karar versin diyorsun diyecek bir şey yok.

    Siyasetçilerin bu halka , bu vatandaşa, bu topraklara bu kadar güveni varsa çıksın göstersin.
    Kimin kendi halkına güvenmediği ortada.
    Kimler dokunulmaz(lık) görüyoruz.



    Milletinvekillerini önceden 2 kat yazarlar sonra millet aralarından istediklerini üst sıralara taşırdı. Sanırım bu uygulamaya AKP son vermedi değil mi ? O zaman o uygulamaya son verenlere sormak lazım değil mi ?

    quote:


    mfiz

    @Deep: Huhukomsu'nun da dediği gibi günümüz politikacıları kendi partisindeki demokrasiye bile itibar etmiyorken ne demokrasisinden bahsediyoruz? Bırakın halka güvenmeyi kendi partililerine bile güvenmiyorlar!


    sanırım bunu yukarıda da dediğim gibi AKP yapmadı. Ondan öncekiler yaptı. İyi kötü bir demokrasimiz var. En azından birileri ödüllendirilip birileri de sandığa gömülebiliyor...

    Ayrıca sanırım bazı arkadaşlar demokrasinin sandığından istedikleri netice çıkmayınca milletin eğitimine, demokrasiye laf giydiriyorlar.


    eee

    biz de istediğimiz neticeler çıkınca demokrasiyi fazla fazla övebiliyoruz ...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: .TaneR.

    Halk olarak kendime yetki vermekten korkmadım. Saf değilim neye oy verdiğimi biliyorum. Bundan sonra cumhurbaşkanını parti başkanlarının emrivaki ile seçtirdiği milletvekilleri değil direkt halk seçecek. ÇOK MUTLUYUM !


    Hayır, milletvekillerinin imzalarıyla aday gösterilen cumhurbaşkanlarını seçeceğiz bundan sonra. Milletvekillerini de parti başkanları belirliyor. Nerede demokrasi? Göreceğiz bakalım ne sorunlar yaşayacağız. Ben hiç mutlu değilim...
  • @Deep: AKP'de milletvekili adayları parti üyelerinin ya da temsilcilerinin oylarıyla mı yoksa bizzat genel merkez tarafından mı belirlenmiştir? Bu anlamda AKP'nin diğer partilerden ciddi bir farkı var mı? Ben yok diye biliyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mfiz


    quote:

    Orjinalden alıntı: .TaneR.

    Halk olarak kendime yetki vermekten korkmadım. Saf değilim neye oy verdiğimi biliyorum. Bundan sonra cumhurbaşkanını parti başkanlarının emrivaki ile seçtirdiği milletvekilleri değil direkt halk seçecek. ÇOK MUTLUYUM !


    Hayır, milletvekillerinin imzalarıyla aday gösterilen cumhurbaşkanlarını seçeceğiz bundan sonra. Milletvekillerini de parti başkanları belirliyor. Nerede demokrasi? Göreceğiz bakalım ne sorunlar yaşayacağız. Ben hiç mutlu değilim...


    şimdiki cumhurbaşkanını meclis seçtiği için çok mutlu olmalısın ...

    quote:


    @Deep: AKP'de milletvekili adayları parti üyelerinin ya da temsilcilerinin oylarıyla mı yoksa bizzat genel merkez tarafından mı belirlenmiştir? Bu anlamda AKP'nin diğer partilerden ciddi bir farkı var mı? Ben yok diye biliyorum.


    bence de pek farkı yok sanırım.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mfiz

    @Deep: AKP'de milletvekili adayları parti üyelerinin ya da temsilcilerinin oylarıyla mı yoksa bizzat genel merkez tarafından mı belirlenmiştir? Bu anlamda AKP'nin diğer partilerden ciddi bir farkı var mı? Ben yok diye biliyorum.


    Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca, ikinci meclisten itibaren bu gelenek hiç değişmedi. Mevcut iktidarın da diğerlerinden bu açıdan bir farkı yok.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: [cins]

    Şu referandum konusunda en üzüldüğüm nokta mılletın neden evet ya da hayır dedığını bılmemesı. Milletimiz oy atarken idealizmin pesinden kosma sevdasinda degil pek. Gruplar arasi psikolojik bi carpisma oluyo oylamalarda. Ben de cumhurnaskaninin halk tarafindan secilmesinden yanayim fakat halkin muhakeme gucune de pek guvenmiyorum acikcasi.

    Bakin "EVET" ve "HAYIR" diyenlere soruyorlar:

    - Neden "Evet" dediniz?
    - Bilmiyorum (%36'si neden evet dediginin mantiksal aciklamasini yapamiyor.)

    ve

    - Neden "Hayir" dediniz?
    - Bilmiyorum (%66'si hayir deme sebebi olarak herhangi bir aciklama yapamiyor.)


    Bu ne bicim istir kardesim! Ozellikle "Hayir" diyenleri anlamak daha zor, %66 kendine bile adam akilli aciklayamamis sebebini. Sanki sirf birseylere inat olsun diye oy kullanmis.

    Onceden daha sabirli ve umut dolu yaklasirdim halkimiza ama referandumun ardindan yapilan bu anketin sonuclari cok moralimi bozdu. Boyle neyi neden yaptigini bilmeyen insanlarla birarada yasamak istemiyorum dogrusu. Ha kendim cok mu idealim, mantikliyim! Degilim belki ama sadece cikarlarim dogrultusunda hareket edip bencilce davranan bir insan da olmadigimi dusunuyorum. "Evet" ya da "Hayir" diyenlerin icinde neden boyle dusundugunu aciklayamayan ya da aciklamaya utanan insanlar gunluk hayatta cok karsimiza cikan bencil insanlar. Nefret etmeyeyim diyorum ama yas ilerledikce artik umut kalmadigini anliyorum ve cildiracak gibi oluyorum.

    Romanya'ya gidip, el degmemis bi rahibeyi musluman yapip evlenip goc edesim geliyor buralardan. Hem sonra ikimizden yeni bir irk yaratip dunyayi ve evreni ele gecirmek de mumkun olabilir. Biraz buyuk dusunmek lazim. Evreni ele gecirdigimde soz veriyorum; herkese benden cay...


    [cins], bahsettiğin tarzda bir şuursuzluğa ne zaman rastlasam, 17 Ağustos depreminden sonra televizyonlarda izlediğim bir olay aklıma gelir.

    Depremin acılarının çok taze olduğu günlerde, üst düzey bürokratlar ve bir vali depremzedelerin arasında dolaşırken bir genç kız yaklaşıp dert yakınıyor. Fakat dertlerinin hiçbirisine çare bulunamamış olacak ki bir süre sonra kendisini tutamayarak valiye patlıyor.
    "Sayın valim, hiçbir yardım alamadık, böyle valilik yapamazsınız, böyle valilik olmaz" tarzında epey bir laf sayıyor. Tabi vali de bu arada boş durmuyor ve kız bir yandan ağlayarak dert yanarken, teskin edeceği yerde kameraların önünde sanki ibreti alem olsun diye aynen şu lafları saydırıyor:
    "Ne diyorsun sen provokatör, Allah bilir sen buralı bile değilsindir, dışarıdan gelmişsindir, seni ajan provokatör seni, anarşist" dedikten sonra etrafındaki heyete dönerek " bak milletin aklını bulandıranlar bu gominist ajanlar, alın bakayım bunu" şeklinde birşeyler söylüyor. Etrafındaki birkaç kişiden "haklısınız sayın valim" sesleri yükseliyor. Kızcağız polis tarafından derdest ediliyor tabi.
    Ertesi günü bu olayın üstüne gidiliyor ve kızın gerçekten de deprem bölgesinde evi yıkılma noktasında olan bir aileden olduğu anlaşılıyor. Durumu kurtarmak adına özür falan dileniyor ama insan gururu birkez kırıldıktan sonra tamir etmesi zor tabi.

    Bu olaydan şunu anlıyorum:
    Evet bu halk nazarında devlet büyüktür, babadır, koruyucudur, saygıda kusur edilmemelidir. Ama bu devleti idare edenler, oldukça uzun bir süredir halkın devletine olan saygısını o kadar istismar etmişlerdir ki ve halkı o kadar ezmişlerdir ki insanlar artık düşünmeye, sorgulamaya, itiraz etmeye, muhalefete korkar hale gelmiştir. Bu aşamada siyasilerin her ne kadar dönem dönem bu ceberrut devlet anlayışını değiştirmeye yönelik cılız çabaları olsa da her gelen darbe sonrası insanlar yeniden sus pus olmaya zorlanmıştır. Böyle bir ortamda insanların özgürce politik düşüncelere sahip olması neredeyse imkansız. Yaşanan süreçlere bakıldığında, günümüzde insanların bu aşamaya nasıl geldikleri görülebilir.
    Bu durum otomatikman, tek elden idareyi yani liderlerin ya da küçük bir azınlığın kendileri yerine düşünüp karar almasını da beraberinde getirmekte.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylesof -- 22 Ekim 2007; 17:57:19 >




  • ŞAnlıurfada oxford olmadığına seviniyorum artık, zira üniversite mezunu olmayan cumhurbaşkanı seçilemiyor İbrahim Tatlısesi eledik en azından.
  • Evet doğrudur.Kendisi zamanın Bolu Valisi olur.
    Neyse yazmayayım o günleri.Konu o değil..
  •  referandum

    quote:

    Orjinalinden alıntı: Deep Impact

    Ayrıca verdiğin resimi de çok beğendim doğrusu ...

    Her eğitim düzeyinde EVET çiler HAYIR cılara ezici üstünlük sağlamışlar.


    herhalde resme bundan daha iyimser bile yorum yapılamaz. yok galiba daha ötesi, limit bu yoruma gidiyor.



    ilkokul seviyesinin %74 olmasını da ilkokul mantığına bağlayabiliriz.

    - ne diyoruz çocuklar ?
    - eaaaveeeeeet



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 22 Ekim 2007; 19:41:20 >
  • Şimdi, anasınıfına gidenlerin %80'i "evet" demiş olsa bunu nasıl yorumlamalıyız @Lacrima tam anlayamadım. Olumlu mu olumsuz mu? Mesajında demek istediğini kavrayamadım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: [cins]

    Şimdi, anasınıfına gidenlerin %80'i "evet" demiş olsa bunu nasıl yorumlamalıyız @Lacrima tam anlayamadım. Olumlu mu olumsuz mu? Mesajında demek istediğini kavrayamadım.

    Arkadaşım.
    Eğitim düzeyi düştükçe evet oranı azalıyor demek istiyorlar ve bundan yine işlerine geldiği gibi bir anlam türetmeye çalışıyorlar. Yine aynı edebiyat yani. Genel seçimden önce de böyleydi, Sonuç işlerine gelmeyince halk zaten anlamıyor bu işlerden, göbeğini kaşıyor, o bidon kafalı dediler ve sonucu analiz bile edemediler. Şimdi yine işlerine gelmeyen bir sonuç. Yine diyorlarki bizim halkımız saf, eğitimsiz. Biz yukarıdan bakarız, her şeyi biliriz, biz süperiz.

    Olay bu.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: feylesof
    quote:

    Orjinalden alıntı: mfiz
    @Deep: AKP'de milletvekili adayları parti üyelerinin ya da temsilcilerinin oylarıyla mı yoksa bizzat genel merkez tarafından mı belirlenmiştir? Bu anlamda AKP'nin diğer partilerden ciddi bir farkı var mı? Ben yok diye biliyorum.

    Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca, ikinci meclisten itibaren bu gelenek hiç değişmedi. Mevcut iktidarın da diğerlerinden bu açıdan bir farkı yok.

    Anti demokratik açılımlar konusunda diğer partilerimizinde hakkını yemeyelim şimdi. :)
    Kısacası al birini vur ötekine. Hep dediğim gibi birbirlerinden pekte farkları yok. Söylemler farklı ama icraatlar aynı.

    Biliyorsunuzdur belki,böyüklerimiz milletin vekillerini halkın seçmesi durumunda bazı sakıncalar çıkabileceğinden bahsederler hep. Yani sivil insiyatifin öyle kolay kolay halka verilmesinden yana değillerdir. Düşünsenize parti başkanından daha fazla destek alan gerçek bir milletin vekili. Düşüncesi bile kötü!

    Adayların listelere kaçıncı sıradan girip girmeyeceği küçük diktatörlerimizin elinde olduğu yetmiyormuş gibi seçildikten sonrada seslerini çıkartamıyorlar. Çıkaranlarıda görüyoruz işte.

    quote:

    Orjinalden alıntı: Lacrima
    herhalde resme bundan daha iyimser bile yorum yapılamaz. yok galiba daha ötesi, limit bu yoruma gidiyor.
    ilkokul seviyesinin %74 olmasını da ilkokul mantığına bağlayabiliriz.
    - ne diyoruz çocuklar ?
    - eaaaveeeeeet





  • 22 temmuzdan sonra bir de böyle bir sonuç elbetteki kolay hazmedilebilir bir sonuç değil. Aynı sonucun tersi acaba olsa idi milletin eğitim seviyesi kimin aklına gelebilirdi ki ?
  • ülkenin eğitimli kısmı azınlık, eğitimsiz kısmı çoğunluk.

    oy sandığında eğitimli ile eğitimsizin oyu eşit.
    Ama siyaseti etkileme konusunda eğitimliler daha önde.
    Dolasıyla CB nin halk oylamasıyla seçilmesi aslında eğitimlilerden eğitimsizlere doğru bir güç transferi.
    Böyle olunca da (gayet anlaşılır bir biçimde) üniversite mezunları ilkokul mezunlarına bu hakkı verirken daha çok tereddüt ediyor.

    bu kadar basit.
  • Ne acı entellektüel aydınlarımızın ,fikirlerini; cahil dedikleri halka empoze edememeleri!Kendi fikirleri halk tarafından kabul görünce işler yolunda olur!!!??? böyle bir hakaret,söz konusu dahi olmaz.Ama sağduyu yanlış veya doğru herzaman galip gelir.Bu arada kimin ne kadar eğitimli olduğunu bir anlayabilsek!Bilginin sonsuzluğunda!belli konularda bilgi sahibi olanların kendilerini alim görüp, ahkam kesmeleri ne acı!!!!İlim ,irfan sahibi alçakgönüllü olmalıdır diye düşünüyorum.Aksine haksız bir mağrurluk içinde kendi dünyalarında yaşamaya devam ediyorlar...

    Saygılarımla,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 23 Ekim 2007; 1:40:08 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: feylesof


    quote:

    Orjinalden alıntı: mfiz

    @Deep: AKP'de milletvekili adayları parti üyelerinin ya da temsilcilerinin oylarıyla mı yoksa bizzat genel merkez tarafından mı belirlenmiştir? Bu anlamda AKP'nin diğer partilerden ciddi bir farkı var mı? Ben yok diye biliyorum.


    Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca, ikinci meclisten itibaren bu gelenek hiç değişmedi. Mevcut iktidarın da diğerlerinden bu açıdan bir farkı yok.



    Katılıyorum. Ancak sanıyorum giderek (ve özellikle 1980'lerle birlikte) parti içi demokrasiye daha da az değer verilir oldu (yanılıyor muyum?). Tabii ki AKP'yi bu konuda diğer partilerden daha çok suçlarsam haksızlık etmiş olurum.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Deep Impact

    şimdiki cumhurbaşkanını meclis seçtiği için çok mutlu olmalısın ...



    İki seçim yönteminin arasında önemli bir fark olduğunu düşünmüyorum. Halk yeni durumda cumhurbaşkanını kendi seçtiğini düşünecek ama halkın adayları belirleme yetkisi yok. Üstelik parlamenter demokrasi açısından da yetki ve güç paylaşımıyla ilgili cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında daha büyük sorunlar çıkabilir. Halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı %50'den çok oy almış olacak ama muhtemelen başbakanın partisi cumhurbaşkanının aldığı oydan daha az oy almış olacak. Bu, yetkileri kısıtlanmak istenen cumhurbaşkanlığı makamının "psikolojik gücünü" arttırmak demek olmuyor mu?

    Yani yeni durum ne başkanlık sistemi ne eski sistem. İkisi arasında kalan ve henüz çıkarabileceği sorunlarının ne olduğu bile çok iyi anlaşılmamış yeni bir sistem.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mfiz


    quote:

    Orjinalden alıntı: Deep Impact

    şimdiki cumhurbaşkanını meclis seçtiği için çok mutlu olmalısın ...



    İki seçim yönteminin arasında önemli bir fark olduğunu düşünmüyorum. Halk yeni durumda cumhurbaşkanını kendi seçtiğini düşünecek ama halkın adayları belirleme yetkisi yok. Üstelik parlamenter demokrasi açısından da yetki ve güç paylaşımıyla ilgili cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında daha büyük sorunlar çıkabilir. Halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı %50'den çok oy almış olacak ama muhtemelen başbakanın partisi cumhurbaşkanının aldığı oydan daha az oy almış olacak. Bu, yetkileri kısıtlanmak istenen cumhurbaşkanlığı makamının "psikolojik gücünü" arttırmak demek olmuyor mu?

    Yani yeni durum ne başkanlık sistemi ne eski sistem. İkisi arasında kalan ve henüz çıkarabileceği sorunlarının ne olduğu bile çok iyi anlaşılmamış yeni bir sistem.


    millet sanırım gösterilen adaylardan birisini beğenir ve ona oy verir. ancak diyelim ki beğenmedi talebini milletvekillerine baskı yaparak gösterir. ben bu fikre katılmıyorum açıkçası.

    elbette aday partiden daha fazla oy alabilir. yani diğer partiler bir partinin adayını kendilerini yakın bulup destekleyebilir. ya da halk destekler. bunun da sorun teşkil edeceğini zannetmiyorum.


    sanırım bu konu tersten giderek acaba halk seçerken meclis yetkileri eline alsa ne olurdu diye sormak da lazım ...




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.