Şimdi Ara

PWN Kartı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba 120X120 Elimde 4 Telli 6000 d/d dönen bir fan var. Bu fanın mavi kablosuna - verdiğim zaman tek hızda yavaşlıyor fakat ben bunu potansiyometre ile kontrol ederek hızlandırıp yavaşlatmak istiyorum basit bir kart yada önereceğiniz bir pot varmı ? . Arduino ile yaptığım zaman istediğim gibi yavaşlatıyor hızlandırıyorum fakat daha uygun bir yöntem seçmem gerekiyor.




  • Merhaba, en basit yöntem fan giriş voltajını regüle ederek kontrol etmektir. Yani 12V kaynağı 0-12V arası değiştirip istenilen fan hızı sağlanır. Pot ile kontrol pahalıya gelir çünkü wattlı pot kullanmak gerekir. Hem wattlı da olsa zorlamaya hiç gerek yok.

    Size linkini verdiğim ürünü tavsiye ederim. Yada aynı üründen başka sitede daha ucuzunu bulursanız oradan alın. Yok ben devresini kendim yapmak istiyorum diyorsanız sizin için LM2596-Adj devresini çizdim. Yaparsınız ama bence hazırı daha düşük maliyetli olur.

    Link;

    PWN Kartı


    PWN Kartı
    PWN Kartıhttps://www.direnc.net/
    LM2596 Ayarlanabilir Voltaj Düşürücü Güç Modülü (4-35V Giriş - 1-30V Çıkış) Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®
    https://www.direnc.net/lm2596-power-suplay-modul-1




  • Wattlı pot için örnek bir link;

    PWN Kartı
    PWN Kartıhttps://www.motorobit.com/
    WX112 10K 5W Tek Turlu Potansiyometre Potansiyometre Motorobit - Motorobit.com
    https://www.motorobit.com/wx112-10k-5w-tek-turlu-potansiyometre
  • Linki verilen regülatörlü mini devrenin ayar kısmı çok turlu potansiyometre iledir, pratik kullanıma uygun değildir, ayarlanıp bırakılmak içindir. Tek tur pot ile değiştirilebilir ya da var olan çok turluya seri bağlanabilir belki ama devresini kurmak da fena sayılmaz. Çok turluya seri atılırsa, çok turluda sınır değer belirlenip kalibrasyon yapılır tek turluda devamlı kullanılır.


    Potun sınır değerleri kulanılamayacaktır, belirli bir değerden sonra çalışma sağlanamayacaktır. Devre kurulursa pota seri direnç atılması gerekir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 9 Şubat 2024; 22:48:20 >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt

    Hocam Fanın üstünde kendi sürücüsü var (sanırım LN298N Tarzı bir kart) malesef pwm ile kontrol etmem gerekiyor dediğiniz gibi pahalıya mal oluyorsa en iyisi arduino kullanmak çünkü baya araştırdım kart bulamadım. Kullandığım fanın linkini de aşağıda verdim. Piyasada bitmain fanı diye geçiyor





    https://www.hepsiburada.com/everflow-6000-rpm-asic-madenci-sogutma-fani-12-cm-pwm-fan-antminer-s9-t9-p-HBV00000X6U1X?magaza=B%C4%B0BEROGLUB%C4%B0L%C4%B0%C5%9E%C4%B0M&&wt_gl=cpc.6802-IT.pmax.camp20506957413adgr000000&gad_source=4&gclid=CjwKCAiA2pyuBhBKEiwApLaIO2WSiqQk0Im1D8ff-8YUjlckK8uxGd7ZaoIq0rnbIRCUprVbs-sDDxoC2aoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ucan_kus -- 10 Şubat 2024; 11:33:50 >




  • ucan_kus kullanıcısına yanıt

    Pwm hız ayar kartı, pwm kartı diye aratırsan çıkar bişiler. Ayrıca yapılmak istenirse de; 555li bir devreye bakar, üç beş elemandan ibaret.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Hocam o şekil araştırma yaptığım zaman Motor hızlandırma yavaşlatma kartı olarak çıkıyor.. Bizim fanın üstünde sürücü kartı var. Arduino ya Potansiyometre bağlıyorum Fanın mavi kablosunu da arduino ya bağlayıp hız ayarı yapabiliyorum fakat maliyet açısından yüksek oluyor. Ama anladığım kadarıyla en iyisi arduino olacak gibi

  • ucan_kus kullanıcısına yanıt

    PWM kontrolü yapan karta "motor hızlandırma yavaşlatma" dense ne değişir ki ? Lazım olan pwm sinyallerini ürettikten sonra ? Zaten pwm motor kontrolünde kullanıldığından yanlış tabir değil.


    Eğer pwm sinyalinde darbenin bulunduğu pozisyon kontrol edilmek isteniyorsa, iş değişir. Yine devresi kurulabilir ama düzenlemek gerek.


    Gereken sinyal nedir ?

  • ucan_kus kullanıcısına yanıt

    Merhaba linkini verdiğiniz fan max. 2,7 amper çekiyormuş. Bu durumda lm2596 devresi yetersiz kalır, yada çok ısınır. PWM tekniğini brushless tipi fanlarda tavsiye etmem. Yani sizin anlayacağınız dilde; fan girişine parazitsiz, saf dc akım girmek gerekir. 5V girdiğinizde tahmini 2000 devir 12V da ise 6000 devir max. hıza çıkar.

    Her neyse ben size daha güçlü bir ürünü tavsiye edeyim. Sizin arduino planından da çok daha ucuza gelir. Link;

    PWN Kartı
    PWN Kartıwww.robotronik.com.tr
    XL4016 8A DC-DC Step Down Voltaj Regülatörü Potanslı
    https://www.robotronik.com.tr/xl4016-8a-dc-dc-step-down-voltaj-regulatoru-potansli-a0312




  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Gereken sinyal PWN PWN Kartı Elimizde 4 Telli Fan Mevcut kartın üzerindeki mavi kablo ile pwm sinyali gönderip yavaşlatabiliyoruz fakat bunu arduino ile yapıyoruz oda masraflı oluyor potansiyo metre ayrı koyuyoruz arduino ayrı koyuyoruz o yüzden maliyet uçuyor.. Aşağıdaki resim gibi bağlıyorum.. Birde potansiyo metre bağlarsam hiç bir problem olmuyor.





    PWN Kartı




  • malisert32 kullanıcısına yanıt

    Hocam bu kart sanırım benim fanda çalışmaz çünkü fanın üstünde zaten sürücü kartı var hatta fanı ters çevirmek istedi + - ters bağladım yine çalışmadı bu arada kartı buldum PWN Kartı PWN Kartı 





    PWN Kartı
    PWN Kartıaliexpress.com
    50.48TRY 34% OFF|DC 12V ayarlanabilir 0% 100% PWM Fan hız kontrolörü topuz anahtarı 4 tel fan hız vali gürültü azaltma kapatılabilir| | - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/i/3256804365046178.html?gatewayAdapt=tur2glo4itemAdapt

    Gümrük Hariç 50,48 :)





  • ucan_kus kullanıcısına yanıt

    Valla dostum sen bilirsin, tercih senin. Çalışır çünkü bütün pc fanları içinde zaten sürücüsü var, çalışmasa onlar çalışmaz çünkü bunların alayı step motor. Elinde 5v bir adaptör varsa artıyı artıya eksiyi eksiye bağla, 2300-2400 devirlerde döndüğü görülecektir.

  • PWM sürücüler fırçalı dc motorlar için yada direk ohmik yükler için kullanılır. Sizin fan step tekniğinde sürücüsü içinde, dışardan DC akımı verdiğinizde direk çalışır. diğer 2 kablo kaç devir yaptığını görmek için geri bildirim kablolarıdır. Haa ben kaç devir yaptığını da anlık olarak dijital görmek istiyorum derseniz o 2 kabloyu o zaman kullanacaksınız. Vel hasıl; sizin pwm tekniğinde sürücü aramanız aynen; 3 faz ac motoru süren motor sürücü girişine tekrar bir sürücü eklemek gibi olur. İsterseniz 555 teknimkli çok basit full kontrol pwm tekniği devresi de paylaşırım ama gerek yok.

  • ucan_kus kullanıcısına yanıt

    Bahsettiğim arama etiketleriyle ulaşacağınız ürünler bunlar zaten ? Farklı isim koymuş olabilirler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.