Şimdi Ara

Aluminyuma lehim yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
9.905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Zaman zaman keşke aluminyuma bakır teli lehimleyebilsek demişsinizdir.
    Ben çok dedim ve nihayet aluminyuma lehim yapmayı becerdim.

    Aluminyum malzemeniz büyükse işiniz zor ama küçükse dert etmeyin.

    1. Bu iş için en azından 50W ve 30W iki havyaya ihtiyacınız var.

    2. Aluminyumda lehim yapacağınız bölgeyi eğe ile eğeleyip parlak metal görüntüsünü elde edin.

    3. Bu bölgeye bir kaç damla sıvı yemek yağı damlatın. (Motor yağı da oluyormuş)

    4. Sivri uçlu metal saatçi eğesi ile parlattığınız bölgeyi kazıyın. Metal tozları yağın rengini matlaştırır, ilave yag damlatın ve metal tozlarını uzaklaştırın.

    KESİNLİKLE YAĞ TABAKASININ İNCELMESİNE İZİN VERMEYİN BÜTÜN İŞLEMLER BOYUNCA ALUMİNYUMDA İLGİLENDİĞİMİZ BÖLGE ÜZERİNDE DAİMA YAĞ DAMLASI OLSUN.

    5. 50W Havyayı ilgili bölgeye bastırın yag buharlasıyorsa yag damlatmayı ihmal etmeyin.

    6. 50W havya ile ısıtmaya devam ederken 30W havya ucuna lehim topu alıp 50W havya ucunun dokunduğu alan etrafına bastırarak daireler çizin.

    7. Havyaları kaldırıp yeni lehim topu alıp iki havya ile topu erimiş vaziyette tutmaya ve bir yandan da aluminyumda baskı yaparak daireler çizmeye devam edin.

    8. Ucu lehimli bakır telinizi aluminyum üzerindeki erimiş lehime sokun.

     Aluminyuma lehim yapmak


    Teli var gücümle asılarak aluminyumdan ayıramadım. Falçata ile lehimi dipten kesmeye çalıştım ve lehim attı. Yani bakırda olduğu gibi mükemmel bir lehim olmuyor ancak kesinlikle iş görür.

    (İşin üçkağıdı, aluminyum çok hızlı oksitlenen bir metaldir. Yağ altındaki aluminyum çizilirse oksit tabakası çatlar ve aluminyum hava ile temas edemediği için oksitlenemez. Bu esnada havyayla daireler çizerek oksit tabaka çizilir ve lehim tutması için gerekli şart sağlanmış olur.)







  • ilginç

    ben biraz eğeleyip pasta ile hallediyorum
  • Hocam çok sağol güzel biligi.
  • İkinci lehim denemesi ardından lehimi tekrar maket bıçağı ile kesmek istediğimde lehim aluminyumdan ayrılmadan kesilde ve lehimden ince bir tabaka aluminyumda kaldı. (Resimdeki kırmızı bölgeye bakınız)

     Aluminyuma lehim yapmak


    Azimle lehimlemeye devam ederseniz mükemmel sonuçlar alabilirsiniz.
  • Teşekkürler.
    Bir kenarda dursun.İleride lazım olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 12 Kasım 2006; 23:39:36 >
  • Çok teşekkür ederim bir türlü bende çözememiştim bu işi zaten
  • guzel bır sey hocam bende de bır lamba var herkezın bıldıgı pazardada satılan beyaz 3 bukumlu lamba ekonomık lamba dıyolar bırse sanırsam onunda ıcındekı lehımlı telı kopmus bende lehımleyememıstım gıttı 1 senedır bekledım atmadım kısmet buguneymıs sabreden dervıs lambayı calıstırmıs hesabı oldu
  • İşte azimin sonucu.Hocam daha denemedim ama oksidasyon ile ilgili teorinize katılıyorum.Gördüğüm kadarı ile gayet sağlıklı olmuş.Tabii bakıra oranla lehimleme kalitesi biraz düşük doğal olarak .Çok kişinin işine yarayacağını düşünüyorum..
  • teşekkürler bunu yıllar önce sinden biliyodum. Televizyonların aliminyum şaselerinde lehimler olduğunu görüp nasıl yapıldığını araştırdığımda öğrenmiştim. Aynı bu şekilde imiş
  • Bir zamanlar yukarıdaki tarifimde yağ olarak gres yağı kullanın deniyordu. Ama ne hikmetse hiç bir şekilde başarılı olamamıştım. Klasik lehim pastasını da denediğimde becememiştim. Sıvı yemek yağı (ayçiçek) kullanınca süper oldu. Sıvı yemek yağı önerisini yabancı sitelerden birinde okudum.

    Mesela 220V flamanlı klasik aydınlatma ampullerinin duya giren vidalı kısmı (lambanın dibindeki minik daireden sözetmiyorum) aluminyumdan ve flamandan gelen telin bir ucu buraya çok güzel lehimlidir. Bu lehim çok hoşuma gidiyor.

    Sizin öğrendiğiniz yöntemde ne kullanılıyor?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.