Şimdi Ara

Kaçak Akım Rölesi İkide Bir Atıyor !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
4.332
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evde yeni kiracıyız henüz 1 ay olmadı. Eski oturan kiracı zamanında da sürekli atıyormuş kaçak akım rölesi ve buzdolaplarını bozmuş.


    Mutfakta buzdolabının takılı olduğu elektrik prizinden sebep atıyordu ilk başta buzdolabı arkasındaki su haznesini temizledim içini iyice kuruladım su haznesinde delik v.s. de yok aynı prize uzaktan taktığımda kaçak akım rölesi atmıyor; ama buzdolabını yaklaştırıp taktığımda pat diye atıyor. Aynı prize fön makinesi takıp son ayarda çalıştırdığımda sigorta v.s. atmıyor. Buzdolabını çalıştıramama sorunu mutfaktaki bir diğer prize takarak çözdük ondan sebep atmıyor kaçak akım rölesi artık. Buzdolabı yeni 2-3 yıllık. Prizin içerisine baktım kablolar takılı sıkıştırdım da iyice.


    Şu an haftada 3-4 defa atıyor neden olduğu belli değil.

    ---Yüksek gerilimde aşırı elektrik kullanımında ( buzdolabı + çamaşır makinesi+ şohben 3 numarada + klima son ayarda + TV çalışmasında ) kaçak akım rölesi atmıyor.

    ---Mesela bugün gecenin bir yarısında sadece sadece buzdolabı düşük veya orta ayarda çalışırken mağlum kış mevsimi ansızın tak diye atmış kaçak akım rölesi, sabah yine atmış. Balkondaki prizlere baktım kuru içleri yağmurdan ıslanmamış.


    Daire içi elektrik panosu:


    Kaçak Akım Rölesi İkide Bir Atıyor !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hylcn -- 19 Aralık 2021; 10:52:40 >







  • Dolabı yaklaştırınca attığından emin olacak kadar yaklaştırıp sigortayı attırarak denediniz mi?? yakaştırırken kablo şekil değiştirip de atmış olabilir mi? En basitinden kablo sorunlu olabilir ki aslında söylemeye gerek duymayız bunları, zaten bakmalısınız. Ezilmiş olabilir. Toprak ister nötre isterse de faza değsin, Kar-kaçak akım rölesini attırır.


    Buzdolabında iç rezistans-fan ve ya başka ekipman bulunabiliyor. Belirli zamanlarda devreye giren ekipmanlar. Zamansız atma bunların devreye girmesinden kaynaklanabilir. Eski bir dolapsa iptal edilebilir bu ekipmanlar, tamir edilene kadar.


    Priz toprağını iptal ederek de sorun çözülür ama dolabın elektrik çarpması ihtimali çıkar ortaya. kar yani kaçak akım rölesini iptal etmek daha iyi. Tamir edilene kadar düşünülebilir.

  • @karafetva Buzdolabı yeni 3 yılını doldurmadı kablosu temiz ezilme büzülme v.s. yok. Buzdolabı arkasındaki priz içerisinde bağlantıda bir sorun gözükmüyor kablolarında birbirleri ile açık temas yok, vidalar ayrıca sıkıldı gevşeme olabilir diye. İşin garibi fön makinesi aynı prizde son ayarda çalışıyor sorun yok; ama lakin buzdolabı takınca proplem oluyor, özellikle buzdolabını yerine yittiğimde yaklaştırıp taktığımda şak diye atıyor. Uzaktan taktığımda atmıyor genelde (Çok deney yapmadım tabi buzdolabından olmayalım diye de).


    O prizi kullanmıyorum artık şu an ki asıl sorun şu:


    Mutfaktaki diğer prize taktım buzdolabı fişini şimdilik direk atma durumu yok; ama gece sadece buzdolabı çalışırken kaçak akım rölesi atabiliyor veya gündüz. Bu gece ve sabah olmak üzere iki kere atmış.

  • Hylcn kullanıcısına yanıt

    Bahsettiğim gibi dolabın iç yapısında, zaman zaman çalışan elemanlar olur, arızalanma ihtimali vardır.


    Fön makinasının KAR attırması pek mümkün değil. Plastik yapılıdır ve de toprak bağlantısı yoktur. KAR atması için ya siz çarpılacaksınız ya da toprak hattına kaçak olmalı. Tabi kombine bazı sigorta sistemlerinde başka özellik de olabilir ama genel konuşuyorum.


    Prizlerde "sıfırlanma" denen, toprak hattı olmadığında nötrü toprak gibi bağlayarak çalıştırılan bir düzen olur. Bu tip bir hal dolap bağlandığında KAR attırabilir. prizin bağlantıları incelenmeli. Sağlam görünebilir ama konu iyi bağlanması değil, nereye bağlandığıdır. Toprak hattı fiş uçlarından birisine bağlı mı?


    DOlap çalışırken mi KAR atıyordu yoksa çalışmasa da mı??? priz toprağını iptal etseniz halen KAr atmaya devam ediyor mu inceleyebilirsiniz.

    1. Prizde yine kaçak akım rölesi attı gündüz 2 defa uzatma kablosu ile mutfaktaki 3. prize taktım şimdilik ses seda yok atmıyor; ama yakında tekrar atma ihtimali yüksek bu durumda önce buzdolabı servisini mi çağırayım yoksa elektrikçi mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hylcn -- 19 Aralık 2021; 16:12:55 >
  • ***Arçelik buzdolabı servisi görevlileri geldiler. Buzdolabı takıldığı anda içerisinde yer alan (zaman zaman çalışan aksanlar da dahil) tamamı çalışır buzdolabında sorun olup olmadığını kontrol edermiş. Buzdolabında proplem var ise prize taktığım anda kaçak akım rölesinin atması gerekiyormuş.


    ***Ayrıca ek olarak buzdolabında bir proplem olduğunda sadece kaçak akım rölesi değil ayrıca ilgili priz ile bağlantılı sigortanın da atması gerekiyormuş. Bende sadece kaçak akım rölesi (KAR) atıyor.


    Buzdolabımda proplem yokmuş; elektrik tesisatında sorun olduğunu söylediler.

  • Hylcn kullanıcısına yanıt

    Hocam pek tabii kontrol etmişseler öyledir diyelim. Zaten istemeyiz buzdolabında sorun olsun, pahalıya mal olur. ANcak;; buzdolabında zaman zaman çalışan dediğim fan vb ekipmandan toprağa geçiş varsa KARı attıran işte bu olur. Yani dıştan bakarak belli olmaz.


    prizde size bağlantıları açıp, toprak hattının, fiş uçlarından birine yani iki uçtan birisine bağlanıp bağlanmadığını sormuştum??? BUna sıfırlama denir. belki toprak hattı ayrı kablo olarak çekilmiştir ama, buatta ya da sigorta panosunda bu tip sıfırlama yapılmıştır. Bunlar hep sorundur. KAR atma sınırında iken, atıp atmayacağı belli olmaz.


    Prizin açılması lazım. Konuya da resim atılabilir. Temas vb incelenmelidir. Tabii yanlış bağlantı da bulunuyor olabilir. Başka kısımlarda da karışıklık varsa sorun bazen oluyordur. Sonrasında buat ve sigorta panosundan gelen kısımlara gidilebilir.

  • @karafetva Buzdolabı çalışmadığı durumda KAR attırmadı hiç; buzdolabı çalışırken attırıyor.


    ***İşin ilginci bugün test edilirken tam emin değilim 1 kere Buzdolabı servisi ekipleri kontrol ederken tekrar atmıştı KAR kaldırmaya izin vermemişti; onunda kafası karıştı heralde ata ata Kaçak Akım Rölesi İkide Bir Atıyor ! .

    *** İkinci ve üçüncü resim 5-10 dk sonra attırıyor.

    Birinci resimdekine ise uzatma kablosu ile taktım şimdilik atmadı; ama onda da şu durum hasıl olmuştu gün içerisinde Buzdolabı servis yetkilileri kontrol ederken takıp çıkardıktan sonra ani takış sonucunda oldu KAR atma sorunu üçlü uzatma prizi adi kablo bundan sebep olabilme ihtimalini düşünüyorum çünkü o adi üçlülerden birisi de bilgisayarımın şarj adaptörünün uçlarını yemiş bulunmakta kontrollü takıyorum (düğmesinden elektriğini kesip takıyorum şase yapıyor :D ).


    Birde bu üçlü uzatma kablosu uzun olunca bir kısmını topladım dairesel şekilde manyetik alandır bilmem nedir derken yangın riski oluşturur mu bilmiyorum da Kaçak Akım Rölesi İkide Bir Atıyor ! 




    Kaçak Akım Rölesi İkide Bir Atıyor !
    Kaçak Akım Rölesi İkide Bir Atıyor !
    Kaçak Akım Rölesi İkide Bir Atıyor !




  • Hylcn kullanıcısına yanıt

    Resimler güzel, sorun görülmüyor... Pek tabii renklere göre konuşuyoruz. Mesela sarı-yeşil toprak kablo rengi ama ya nötre bağlanmışsa??? Başka kısımdaki hatalı bağlantı ile karışıklık oluşturabiilir.


    Prizin bağlı olduğu buat ve daha sonra da buatın hattının geldiği sigorta kutusu hedeftir. Oralar ne alemde??? BU kablo renkler hangi hatlara bağlı?


    Kar ın kaldırılamadığı diye bahsettiğiniz an, KARın atma sebebinin devam etmesidir!! Yanikaçak akım devam ediyorsa KAR kaldırılamamış olabilir. Normal sigortalarda da böyledir.


    Ayrıca herşey düzgün ve KAR bozuk da olabilir???


    -->>servis ezbere dolapta sorun yok demiştir ancak belki arıza vardır??? Eğer herşey düzgün çıkarsa, Buzdolabının bağlı olduğu toprak hattı sökülüp Kar ınatıp atmadığı kontrol edilebilir. Buzdolabının bu esnada elektrik çarpma ihtimali var ama şiddetli olmaz genelde, dikkatli olursunuz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 20 Aralık 2021; 20:48:9 >

  • @karafetva valla bu KAR çok karışık ev sahibi baktıracak sonuçları yazarım.

  • Hylcn kullanıcısına yanıt

    KAR denilen aygıt;

    Toprak hattına elektrik gittiğinde atar.

    Brisi çarpıldığında atar.


    Yani fazdan gelen akım, nötrden dönmezse kAr atar. FAzdan gelip nötrden dönmeyen kısmına kaçak akım deniyor ve bu KAR özelliğindeki sınırın üstüne çıkınca Kar atıyor.


    Karışık bağlantı, prizdeki sıfırlama vb sorun çıkarabilir.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.