Merhaba;yaklaşık 7-8 gündür arduino ile ilgileniyorum.Web'den siparişini verdiğim 5-6 adet uno,Mega arduino kartları henüz gelmedi.Bende onlar gelinceye kadar ISIS(Proteus) ile ilerlemeye çalışıyorum. Tabi yazılımı (C dilini) henüz bilmiyorum.WEbdeki hazır projeleri modifiye ediyorum,tabi şimdilik. Açıkçası;arduino ile yapılan benim yapamadığım 2 çalışma beni arduino'ya itdi,mecbur bıraktı.1=Net zamanlı projeler(3 dak. bekle,10dad. çalış gibi)2=3 faz inverter devresi.Bu devreyi 4017 ile yapmaya çalıştım yaptım da.Ama çalışmayı durdurduğunda illa son sürülen bacakartı tetik açık kalıyor ve kısa devre yapıyor.Bunu çözemedim.Tabi ayrıca daha kontrollu step motor sürümünün arduino ile yapılabildiğini görüyorum.
Her neyse arkadaşlar,dediğim gibi henüz 7-8 günlük arduinocuyum,yani henüz çırak bile sayılmam.Bu sebeple çalıştığım,sonuç aldığım proje yazılım kodlarını buradan direk paylaşımını bilmiyorum.Çare olarak bu çalışmalarımın arduino.ino dosyalarını rar dosyası yapıp yükleme yaparak paylaşmayı düşünüyorum.Tabi ilgisi olan arkadaşlar olursa... İşte;Proteus üzerinde çalışmalar yapıp sonuç aldığım proje resimleri kısaca;LCD isim vb. yazma,solar şarj kontrolu,max.50V voltmetre,3 faz inverter sürücü kartı,adım kontrollu step motor sürümü ve kontrolsuz step motor sürümü..
NOT=Evet biliyorum;arduino ile direk step sürülmez her çıkış uçları max. 40ma.'e dayanır.Baktım ISIS üzerinde direk çalışıyor,bende ayrıntıya girmedim.Fet sürücü olarak opto fet driver( HCPL-314J)kullanacağım,elimde bol miktarda var.
malisert32 (Mehmet Ali SERTDEMİR) Elektronik altına konu açtı.
Selamünaleyküm. Mübarek Ramazan ayının tüm insanlığa hayırlara vesile olması dileklerimle.. Hepimizin isteği;zararlı böcek,kuş,haşere,fare,köpek,ayı vb. zarar gördüğümüz hayvanların canına zarar vermeden uzaklaştırmak gayesidir.Bu sebeple bende küçük çalışmalar yaptım,sonuç da aldım. Yine bol bol resim var biiznillah. Resimde göreceğiniz 2 adet 555 ve 1 adet 4017'li devreyi modifiyeli yaptım.(değişiklikler genelde direnç ve ayarlı dirençler) Frekans aralığı,hızı zamanı ayarını birinci 555 ve potu ile,,,,frekans başlama ve bitiş rakamı ayarını ikinci 555 ile yapıyorum.Ör;her saniyede bir yada 20-30 sn.de bir step oluşturup 15Khz-70Khz aralıklarında 10 stepli(10 değişik frekanslı) ayar edildiği gibi daha düşük ve daha yüksek frekans sayısında da ayar ediliyor.Kısaca 100Hz-1000Hz. olabileceği gibi,,50Khz-500hz aralıklarında da sabitlenebiliyor.Ama bildiğiniz gibi 4017'nin 10 adet toplam çıkışı olduğundan 10 adet değişik frekans da geziyor. Herhangi bir canlı üzerinde yada canlıya karşı bir denemem olmadı.Genelde tercih edilen 15-70 Khz arası bir ses duymadığımdan da tesiri varmı yokmu henüz bilmiyorum.Bu devreile 35mm. elektronik seramik buzzer sürdüm. İşte resimler...
malisert32 (Mehmet Ali SERTDEMİR) Elektronik altına konu açtı.
Merhaba arkadaşlar;2-3 ay önce PC bayi ve tamircisi arkadaşıma yapamadığı laptop adaptörlerini biriktirmesini rica etmiştim.Sağolsun,çalıştıramadığı 35 adet adaptörü bir çantaya toplamış,haber etti,,, gittim aldım.
İlk gün 3 tanesini bu gün(2.gün)8 tanesini daha tamir edip full çalışır hale getirdim.Bu kadar çok çeşitli laptop adaptörlerini ilk defa görüyorum.Marka,model,değişik güç,ne ararsan var...Hiç ummadığın adaptör 4 amperde korumaya geçiyor.
Galiba en az 7-8 tanesini daha tamir edeceğim.Şu anda 3 tanesini tam olarak çalıştıramadım.Hele bir tanesi kesik kesik çalışıyor ki,ya kondansatörlerde yada mosfet öncesi akım sınırlayıcı direnç te problem var gibi..Yine de bence 14 tane de 11 tanesini tamir edebilmek başarı oranı yönünden hiç fena değil..
İtiraf edeyim ki,,ekmeğini bu dalda kazanan elektronik ustalarına Allah sabır ve kolaylık versin.5-6 saat de kafa kalmıyor.Benim gibi tamirini yapmaya çalışan arkadaşlara tavsiyem;sağlam,dinlenmiş kafa gerekiyor.Her adaptörün arızası farklı olabiliyor.Genelde şuradan arıza yapar diyemiyorum.Ama en çok;yüksek voltaj katındaki yollar,diyotlar,kondansatör arıza yaptığı gibi,çıkış katındaki kond. şişmesi,yol yanması,diyotların nakavt olması gibi sebepler başta geliyor.
Özellikle,bu dalda lise ve üniversite öğrencisi olan arkadaşlara tavsiyem;düşük kalite multimetre yerine orta kalite multimetre alın ama bir defa alırsınız.Aldığınız multimetreyi boş durutmayın.Bol bol ölçüm yapın.İlerde göreceksiniz ki ustalığınız yada mühendisliğiniz multimetreye hakimliğiniz kadar olacak... Resimleri yüklüyorum...
Merhaba arkadaşlar,bahse konu ledler malûm yeni teknolojik ürün.Tek led sırası ile renk değiştirerek 7 renk veriyor.Hızlı ve yavaş kendinden flaşör özellikli olmak üzere 2 farklı çeşidi bulunmakta. Resimlerde göreceğiniz gibi yavaş flaşör özellikli olandan 100 ad. almıştım.Hızlı flaşörlüden de 100 ad. sipariş verdim yolda.Hızlının daha hoş daha güzel görüneceğini düşünüyorum.Bu yavaş modelleri her renk değişimi 1,5-2 saniyede oluyor. 7 değişik gök kuşağı renkli led yakmak isteyenlere tavsiye ederim.
malisert32 (Mehmet Ali SERTDEMİR) Elektronik altına konu açtı.