Şimdi Ara

Petrolün Sonu ve Elektrikli Otomobil Senaryoları (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
185
Cevap
22
Favori
11.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
132 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PROFESOR_X

    Kardeşim sen hakkaten komiksin meydanı boş bulmuş atıp tutuyosun.Benzinli motorun verimi %20 dir diyosun gerisini okumadım

    1. 1894 yılında 4 zamanlı benzinli motorun verimi %20-25 arasındaydı.Nasıl utanmadan o verim %20 dir diyosun? Direkt enjeksiyon,turboşarjerli benzinli motorlar çıktı?

    2. Elektrikli aracın verimini direk %85 almışsın sen hayırdır? Elektrik motorunun verimi %85, bataryaların verimi %70-85 arasındadır. Elektrikli aracın verimini öğrenmek istiyosan çarp bunları &59-%72 arasındadır.O motorun da 2 tonluk aracı çektiğini unutmamak lazım

    3. Bişey ortaya koyuyosan tarafsız olcaksın fanatik değil.Ufak ufak hesaplardan tırtıklayıp şark kurnazlığı yapmıcaksın komik oluyosun.Elektrikli araçta Teslanın değerlerinden bahsediyosan içten yanmalı motorlarda da Mersedesin geliştirdiği içten yanmalı motorun verimini al %50

    Konuyu baştan sona okumadığın belli olduğu gibi termal verim konusunda pek bilgili olmadığın da belli. Okusaydın sonradan verimi turbo motorlar için %30, atmosferikler için %20, dizeller için %35 aldığımı görecektin.

    Ayrıca Benzinli motorun “ortalama” veriminin %20 civarında olduğunu ben söylemiyorum. Washington Üniversitesi söylüyor: (3)
    Burası söylüyor: (4)
    Burası da söylüyor: (6)
    Ve bu üniversite ders notunda da söylüyor: (9)

    Termal verim başka şey, toplam motor verimi başka şey. "ortalama verim" dediğimizde rpm ve motor yükü (resme bak) ile artıp-azalan verimden söz ediyoruz ve evet çoğu atmosferik benzinlinin ortalama verimi %20 civarıdır ve sabit değildir. Senin sağda-solda gördüğün daha yüksek rakamlar ya maksimum değerlerdir, ya da pompalama ve sürtünme kayıpları düşülmemiş rakamlardır. Aksini iddia ediyorsan kanıtla.

    Türkiye’de ortalama taşıt yaşı 12,9. Yani ortalama yaş 13. Bu demektir ki, trafikte 1 yaşında araç da var, 25 yaşında araç da var. Dolayısıyla %20 rakamı ortalamayı yansıtmaktadır. İkincisi bir benzinli motor için sağda solda geçen %27-30 gibi rakamlar tepe verim değerleridir. Günlük şi kullanımda bu değerlerin yarısından biraz fazlası ancak ulaşılabilir değerlerdir. Elektrikli motorlarda ise verim içten yanmalılardaki kadar rpm’e bağlı değildir. Bir elektrikli motor rpm bandının %80 ve daha fazlasında pik değerler civarında verim sunar. Zaten bu işlerden azıcık anlıyor olsan, şi içinde 10 litre yakan bir aracın şehir dışında 6 litre yakarkenki verimiyle aynı verimi olamayacağını bilirdin.

    Termodinamikte ideal gaz kanunu (Carnot çevrimi) bize bir ısı makinesinin maksimum ısı verimini aşağıdaki formülle verir:

    N = 1 - (v1/v2)^y-1

    Burada y spesifik ısı oranıdır ve benzinli motorlar için 1,28 civarındadır. V1 ve V2 ise alt ve üst ölü noktalar arasındaki volümetrik orandır. Bu formülle hesap yaptığında bir benzinli motordan alacağın teorik termal verim tavanı: 1-(1/8)^1,28-1 = 0,44 çıkar. Bu rakamdan ısı ve sürtünme kayıpları ile gaz dinamiklerinden gelen kayıpları çıkardığında elinde 0,25 gibi bir değer kalır. Bu “ortalama” atmosferik bir motordan elde edebileceğin en iyi termal verim rakamıdır. Aynı formülle dizeli hesaplarsan 0,36 civarında bir şey bulursun (1).


    Otto çevrim verimini şöyle de hesaplayabiliriz: n = 1- (Tc/Th) x100. Tipik bir benzinli motor sıkıştırma stokunda gazı 816 (1094K)derecede yakar. Motora giren havayı 21 derece (294K) kabul etsek: 294/1094 x 100 = %27 çıkar. Bu verim tavanını aşmanın yolu yanma sıcaklığını artırmaktır. Ona da döküm malzemenin genleşme ve sıvılaşma tavanı bir limit koyar. Bu tavan günümüzdeki benzinli motorların nerdeyse tamamı için geçerlidir ve %37 civarındadır ve teorik bir tavandır. Günümüzde sadece bir kaç benzinli motor bu tavana ulaşabilmiş durumdadır ve neredeyse üretimde bile değillerdir.

    İkincisi; adı geçen termal verim rakamları pik rakamlardır. Yani motor rpm bandının ve motor yükünün sadece bir noktasında tepe değerine ulaşan termal verimi yansıtırlar. RPM bandının kalanında bu değerin altındadırlar. Bir içten yanmalı motorun termal verim eğrisi genellikle ve kabaca tork eğrisini izler. Otomobillerin günlük kullanım profilleri göz önüne alındığında (%90 şi %10şa) sıradan bir otomobil tepe termal verim değerine nadiren ulaşır. Bu nedenle zaten katalog termal verim oranlarını doğrudan hesaplamada kullanmak yanlıştır.

    Üçüncüsü, yaptığım hesaba benzinli ve dizel otomobillerin transmisyon kayıpları dahil edilmemiştir. %10 civarında bir tranmsiyon kaybı göz önüne alındığında içten yanmalı otomobillerin verimleri daha da düşer ama ben içten yanmalı otomobiller lehine bunu hesaba katmadım. Elektrikli otomobillerin transmisyon kayıpları sıfıra yakındır çünkü çoğu EV’de motor doğrudan tekere bağlıdır, bir transmisyon kaybı söz konusu değildir.

    Dördüncüsü, elektrik motorlarının termal verimi %85’ten çok daha yüksektir. Günümüzde 3 tip elektrikli motor otomotiv alanında uygulama buluyor:
    1.Fırçalı DC motor
    2.Fırçasız DC motor
    3.AC endüksiyon motoru

    Bunların verimleri de şöyle:
    1.%80, DV kontrolör ile %94, Net verim (bataryadan tekere): %75
    2.%93, inverter ile %97, net verim: >%90
    3. %91, inverter ile %97, net verim %88 (5)

    Tesla Model S’te kullanılan endüksiyon motorun pik verimi %93’tür. Reno Z.E.’de kullanılan fırçasız DC motor verimi %95’tir. Hyundai Ioniq’da kullanılan motorun verimi %97’ye kadar çıkmaktadır.
    Bu linkte (4) otomobillerde kullanılacak olan 50 -500 hp arasındaki motorların verimlerinin %93 ile %97 arasında olduğu açıkça görülmektedir. Günümüzde ana akım elektrikli arabalarda %85 verimli bir motor kullanılmamaktadır. %85 verim bir elektrikli motorda ancak 3Hp’ye kadar olan güçler için kabul edilebilecek bir verimdir. 50 HP ve üzeri bir araba için bu kadar düşük bir verim söz konusu değildir.

    Peki neden net verim yerine sadece termal verimi aldım?
    Çünkü içten yanmalı motorların da transmisyon kayıplarını hesaba katmadım da ondan!

    Ayrıca batarya verimi de mevcut li-on akülerde ideal şartlarda %99’dur, ama ideal olmayan şartlarda %90 civarına düşmektedir (7)-(8). Ancak eski kaynaklarda %80 gibi rakamlar geçmektedir. Sonuç itibarıyla batarya verimi kabaca içten yanmalı otomobilin tarasnmisyon kayıplarına eşittir. Batarya verimini hesaba katarsam, transmisyon kayıplarını da hesaba katarım, sonuç yine değişmez.

    ÖZET:
    Benzinli atmosferik aracın ortalama termal verimi %20’dir. %27 civarında pik görür, şi kullanımda ve dur-kalk trafiğinde %20’nin altına düşer. Ortalama %20 atmosferik için yidir.
    Turbo benzinli aracın termal verimi ortalama %30’dur, pik değeri %35’i bulabilir ama şi kullanımda %30’un altına iner.
    Dizel motorun ortalama termal verimi %35’tir, %40’ı bulan piklere sahiptir ama şi kullanımda %35’in altına düşer.

    İçten yanmalı arabanın transmisyon kaybı %8-15 arasındadır. Elektrikli arabanın batarya verimi (şarj/deşarj oranı) %90 civarındadır. Bunlar birbirini götürdüğü için dikkate almaya gerek yoktur.

    Elektrikli arabanın motor verimi %93-%97 arasında değişmektedir. Ortalama %95 abartılı bir rakam değildir. Kaldı ki %90 hatta %85 alsan ne olacak, sonuç mu değişecek! Aradaki fark %10-15 ile açıklanacak bir fark değil ki!

    Umudum yok ama belki şurayı okursun:http://www.pluginindia.com/blogs/calculating-well-to-wheel-efficiency-of-electric-vehicles

    Hindistan elektriğin en kirli elde edildiği ülkelerden biri. Orada bile elektrikli araba %50 çevreyi daha az kirletiyor!

    Çirkin üslubun yüzünden seni ciddiye almayabilirdim ama iddialarının mesnedi olmadığını göstermem gerek onun için cevap veriyorum. Emeğime “komedi” diyecek kadar saygısız bir tipsin, Hesaplarda yanlış bir yer gördüysen, şurası yanlış der, doğrusunu da “kaynaklarıyla birlikte” gösterirsin, ukalalığa lüzum yok.

    Kaynaklar:
    (1)http://large.stanford.edu/courses/2012/ph240/ramos1/
    (2)http://www.pluginindia.com/blogs/calculating-well-to-wheel-efficiency-of-electric-vehicles
    (3)http://courses.washington.edu/me341/oct22v2.htm
    (4)https://en.wikipedia.org/wiki/Premium_efficiency#Premium_efficiency_electrical_motors
    (5)https://electronics.stackexchange.com/questions/58236/why-does-a-tesla-car-use-an-ac-motor-instead-of-a-dc-one
    (6)https://www.researchgate.net/post/what_is_an_efficiency_of_modern_average_car_IC_engines
    (7)http://batteryuniversity.com/learn/article/bu_808c_coulombic_and_energy_efficiency_with_the_battery
    (8)http://large.stanford.edu/courses/2010/ph240/sun1/
    (9)http://ffden-2.phys.uaf.edu/102spring2002_web_projects/z.yates/zach%27s%20web%20project
    %20folder/eice%20-%20main.htm

    Edit: İmla ve ekleme

    Petrolün Sonu ve Elektrikli Otomobil Senaryoları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 31 Ekim 2017; 17:28:53 >




  • dec_chaos D kullanıcısına yanıt
    Onu bilememem. Herkes gece şarj etmeye kalkarsa şebekenin su koyvermesi çok muhtemel. Bir şey söyleyebilmek için gece kullanım/kapasite oranını bilmek gerek. Elimde öyle bir veri yok maalesef.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HesapsızKitapsız


    Karbonmonoksit atmosferde birikmez. Yaklaşık iki ay içinde karbondioksite dönüşür. Dolayısıyla CO zehirlenmesi filan yok. Kapalı mekanlarda soba, ocak egzoz zehirlenmesi hariç. Bunlar da kişisel sorunlar. Dünyanın ve insanlığın karbonmonoksit zehirlenmesi diye bir sorunu yok.

    var solundugu anda etkili ve sürekli farkında olmadan soluyorsun
  • Konuya katkı olsun diye küçük bir karşılaştırma yapalım.

    2016 Tesla model S P85D: 691 HP / 933 NM / 85 kwh / 407 km EPA - 480 km NEDC
    2017 Mercedes AMG 63S: 510 HP / 700 NM / 8,2 l/100 - 34 mpg (NEDC)

    Karşılaştıralım:

    1 galon benzin 33 kwh enerji içeriyor. Yani 8,72 kwh/litre.

    AMG 63S NEDC standardıyla 8,2 lt/100 km tüketime sahip. P85D ise NEDC standardına göre 85 kwh batarya ile 480 km menzile sahip.

    85 kwh / 480 = 0,178 wh/km Yani Tesla kilometre başına 0,178 wh elektrik harcıyor.
    AMG 63S ise 8,2/100 = 0,082 lt/km = 8,72 x 0,082 = 0,715 wh elektrik harcıyor.

    Tesla P85D 0,18 wh/km
    MB AMG 63S 0,72 wh/km

    0,72/0,18 = 4

    Yani Tesla 100 km’de 2,06 litre benzin karşılığı elektrik harcıyor ve 181 HP daha güçlü (691 HP)

    AMG 63S 100 km’de 8,2 litre benzin harcıyor ve 233 NM daha az kuvvetli (700 NM).

    Otomobillerdeki verim yüzdelerini statik sananlar için bir ev ödevi olsun bu. Bazıları otomobillerde benzinli motor veriminin %45’lere çıktığını iddia ediyor. Oysa o rakam dinamik bir kullanım içindeki en yüksek değer. Tesla’nın motorunun %93 verimle çalıştığını biliyoruz. Pili de %90 verimle çalışıyor. Diğer verimsizlik hesaplarını elektrik ve benzin üretimi için benzer sayarsak, Tesla’nın verimi: 0,93*0,9 = 0,84 =%84
    AMG 63S’in gerçek verimi: 0,84/4 = 0,21 yani %21

    Hala “benzinli mi elektrikli mi?” gibi kısır tartışmalar içinde olanlar, aynı güçteki elektrikli ve benzinli otomobilleri yukarıdaki hesaba göre karşılaştırsınlar, gerçek verim rakamları ortaya çıkacaktır.




  • 2023 ten sonra biz petrol çıkarmaya başlayacağız topraklarımızdan, bizim için sorun değil, bizde bitmez petrol. Hem bizde bor var bor
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.