Şimdi Ara

ÖTV MUAFİYETLİ (Engelli İndirimli) ARAÇLAR İÇİN BURAYA... (403. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
10 Misafir (3 Mobil) - 7 Masaüstü3 Mobil
5 sn
8.113
Cevap
359
Favori
899.524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
59 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 401402403404405
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ÖTV İstisnasından kimler yararlanabilir, detaylı anlatım;


    TEBLİĞ

    Maliye Bakanlığından:

    ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE

    UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ


    II- İSTİSNALAR VE VERGİ İNDİRİMİ


    C- DİĞER İSTİSNALAR


    1. Malul veya Engellilerin Taşıt Alımlarında İstisna

    Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7  nci  maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde düzenlenen, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabında uygulanan istisnaya ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir.


    1.2. Engellilik Derecesi %90 veya Üzerinde Olanların Taşıt Alımlarında İstisna

    Her yıl belirlenen limitler dahilindeki araçların (2024 yılı için 1 milyon 591 bin 255 TL) engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır. Bu istisnadan yararlanmak için, taşıtın özel tertibatlı olması ve malul veya engellinin taşıtı bizzat kullanması şartı aranmaz.


    1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna

    Engelliler tarafından bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır. Bu durumda engellinin sağlık kurulu raporundaki engeliyle paralel kodları içeren "B" sınıfı ehliyeti olması şarttır.


    İstisnadan yararlanmak için taşıtın, özel tertibatlı olması ve malul veya engelli tarafından bizzat kullanılabilecek durumda olması şarttır.


    Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir. İlk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engelliliğiyle uyumlu olması da zorunludur.


    Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.


    Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.


    Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.


    Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.


    20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.


    Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca "B" sınıfı, engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.


    Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.


    Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.


    1.4. İstisna Kapsamında İlk İktisabı Yapılan Taşıtların Hurdaya Çıkarılması Halinde İstisna

    Bu şekilde istisnadan yararlanmak isteyen malul ve engellinin, istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı taşıtın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden  ekspertiz  raporu ile “hurdaya çıkarılmıştır” damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğini ibraz etmesi şartıyla, durumuna göre Tebliğin (II/C/1.2 ve 1.3) bölümünde yapılan açıklamalara göre işlem yapılır ve aranan şartları haiz olması kaydıyla ilk iktisabını yapacağı yeni taşıt için de ÖTV istisnası uygulanır.


    1.5. Ortak Hususlar

    Bu istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan taşıtın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden satışı veya devrinde,  ÖTV’sinin  ödenmiş olması, söz konusu taşıtın ilk iktisabından itibaren beş yıllık süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir taşıt için istisnadan yararlanmayı sağlamaz.


    Bu istisna kapsamında ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7  nci  maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka taşıt için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki taşıtın satılması veya devri aranmaz.


    Malul veya engelli tarafından iktisabı yapılan taşıtın kayıt ve tescil ettirilmeden malul veya engellinin vefat etmesi durumunda, mezkûr istisna uygulamasından yararlanılamaz. Bu durumda, taşıtın mükellefe iade edilmemesi halinde, mirası reddetmeyen varis/varisler tarafından kayıt ve tescilden önce taşıta ait ÖTV beyan edilip ödenir.


    Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda,  ziyaa  uğratılan vergi, vergi  ziyaı  cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.


    Engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.


    İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi  ziyaı  cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.


    Ayrıca, taşıtın ilk iktisabında yaptırılan hareket ettirici aksamın, sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de aynı yönde işlem tesis edilir. Söz konusu durumlara ilişkin tespitlerin, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra yapılması halinde, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV ile ilgili olarak herhangi bir işlem tesis edilmeyeceği açıktır.


    ÖTV İSTİSNALI OLARAK ALINAN TAŞITIN MTV İSTİSNASI İÇİN YAPILACAKLAR


    ÖTV istisnasından faydalanılarak satın alınan taşıt için, vergi dairesi tarafından MTV tahakkuk ettiriliyor. Bu MTV yi kaldırtmak için, Dijital vergi dairesine e-devlet şifrenizle girerek, Genel amaçlı dilekçe kısmından aşağıdaki örneğe uygun bir dilekçe doldurup, ekine de "EK-1 Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu" nu ve araç ruhsat fotokopisini ekleyerek gönderirseniz, en kısa sürede tahakkuk eden MTV kalkar.


    Dilekçe örneği;


    ....... VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

      

               KONU : MTV borcumun kaldırılması hk.

      

               Ekli belgelerde yer alan Tescil Belgesine sahip aracın sahibiyim. 197 Sayılı  MTV Kanununun 4. Maddesi C Bendinde belirtilen mevzuat uyarınca aracımın MTV istisnası bulunmaktadır.

     

               Motorlu aracımın mevzuatta yer alan MTV İstisnası hakkından yararlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.


    Süresiz raporlara istinaden alınan araçlarda bir daha MTV tahakkuk etmez, süreli raporlarda ise rapor her yenilendiğinde maliyeye bilgi vermeniz gerekir, rapor yenilenmezse, rapor bitiminde MTV tahakkuk eder.




    ÖTV İSTİSNASI İLE ALINAN TAŞIT SAHİBİNİN 5 YIL DOLMADAN ÖLMESİ DURUMUNDA YAPILACAKLAR


    ÖTV Kanununa göre, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmaz. Dolayısıyla, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi halinde, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmaz. Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması, başka bir mal ve/veya hakkın intikal etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi,  devralan  mirasçı  açısından  (kendi  miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) «veraset yoluyla intikal» olarak değerlendirilmez.


    Muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekede söz konusu taşıtın yanı sıra başkaca mal ve/veya hakkın da bulunması halinde ise diğer mirasçıların, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından ivazsız olarak feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan taşıtın lehine feragat edilen mirasçıya intikali, “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, terekede yer alan diğer mal ve/veya hakların değerinin taşıtın değeri ile mütenasip olması gerekmektedir.


    30.12.2023 tarih ve 32415 (2. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 55 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 2024 yılında uygulanacak istisna hadleri belirlenmiştir.

     

    Buna göre, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 7338 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;

     

    • Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 1.609.552 TL ye kadar olan kısımdan VİV alınmaz.





    Kaynaklar;

    8 Nisan 2015 CUMARTESİ

    Resmî Gazete

    Sayı : 29330


    10 Ağustos 2019 CUMARTESİ

    Resmî Gazete

    Sayı : 30858


    İstisna Kapsamında İktisap Edilen Aracın Engelliden Engelliye Teslimi, Takası, Bedelsiz Devri veya Satışında ÖTV’nin Durumu (muhasebetr.com)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 26 Mart 2024; 11:6:38 >




  • @StByErdeM


    Yukarıdaki mesajımı, konunun ilk mesajına eklemeniz mümkün mü? Sürekli konuda aynı şeyler soruluyor, soruların çoğunun yanıtı yukarıdaki mesajda var.

  • husamsdu kullanıcısına yanıt

    Eski raporumda, "Özel tertibatlı taşıt kullanması uygundur, otomatik, gaz-fren sol tarafta" yazıyordu. 2019 Da değişen mevzuata göre “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şartmış, o nedenle vergi dairesi raporu reddetti. Raporun yenilenmesi için İğneli EMG çekilmesi gerekiyor, kamu hastaneleri bunun için 8 ay, 10 ay, 1 yıl sonraya ancak randevu veriyorlar, mecburen Üniversite hastanesinde yeniledim raporu, muayene ayrı gün, EMG ayrı gün, heyet ayrı gün derken 1 ayda ancak çıktı yeni rapor.


    Sonra, araç bulmak, tertibat takılması, TSE onayı, maliyenin bu rapora onay vermesi v.s. derken süreç 50 günü buldu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 26 Mart 2024; 14:50:9 >
  • MTV sildirmek için dilekçe oluşturduk . yaklaşık 40 gündür bir sonuc yok .

    halen üstümüzde mtv borcu görünmekte .

    başkalarının 2-3 saatte siliniyormuş .

    vergi dairesini aradım . baktılar "evet silinmemiş" diye cevap verdiler . Peki neden diye soruncada "bilmiyorum" diye cevap aldım . güler misin ağlar mısın .

    hatta iken bi yere bağladı ordada hat düştü .

    Başına böyle bir şey gelen varmı .




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadomax -- 26 Mart 2024; 17:18:7 >
  • Yigidoyuz kullanıcısına yanıt
    Ülkedeki 9352828353527171725 tane sorunu önce çözsünler sonra. Konu %90 engelliye gelsin. Çapsız seni etin ne budun ne bu konuda hakkında yorum yapıyorsun
  • Yigidoyuz kullanıcısına yanıt

    Sevgili arkadaşım.


    Bak sana bir örnek göstereyim.


    Benim Çoçuğum lösemi tedavisi görüyor + ilik nakli oldu. yaklaşık olarak 1 senedir hastanelere gidip geliyoruz aracımız yok sağdan soldan araç istiyoruz.


    Bağışıklığımız hastalık dolasıyla değil taksiye binmeyi araçta 2 kişi bile olması izin vermiyor.


    1 senedir aracımız olmadığı için evden dısarı sadece hastaneye gitmekte.


    sen herhalde eve mahkum olmanın ne demek olduğunu bilmiyorsun. Ailenin abinin arkadaşlarının evine gitmeyi , bir memleketine bile gidemiyorsun özel aracın yoksa.


    sana daha cok şeyler yazardık ama neyse hayatı sadece kendi çercevenden bakma. Kötü insanlar var diye iyi olanlarında ihtiyacı olana karşı cıkma. herkes önce çürük elma olmamayı kabul ederse sepette çürük elma kalmaz.


    O yüzden engel sadece bedensel değildir.

  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

    Önemli bir konu ekleyelim kol baycak uzuv kayıplarında hareket ettirici gibi ibare yer alması gerekmiyor tanıda açıkca tertibat kullanması gereken ibare yeterli


    Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.


    benim raporum diz altı ampute yani uzuv kaybı bu yüzden bnm raporumda hareket ettirici gibi bir ibare yok ve bayi sorgulattı rapor geçerli dedi araç almadan önce rapor onayı aldılar.

  • Merhaba Citroen C5 shine bold veren bayi var mı
  • Ötv muafiyeti WhatsApp grubu nasıl bulabilirim
  • whatsapp grubu mu var?

  • kızılbıyık kullanıcısına yanıt
    Varmış
  • @kızılbıyık @farmasonal


    Bu konuyu ilk açıldığı günden beri takip etmeye çalışırım, eğer atladığım bir durum olmadıysa burada hiç bir zaman whatsapp grubu kurulmadı ya da paylaşılmadı.

  • telegramda var oradan gruba katılabilirsin.

  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    Aracılar kuruyor hocam WhatsApp, Facebook vs grupları elden 200-300K alanlar. Bilgi paylaşımı değil yani amaç.
  • farmasonal F kullanıcısına yanıt

    telegram grubları var bildiğim baya satış yapılıyor heraraç var ellerinde

  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

    Hocam istisna talep formunu bana gönderir misin? Ben de aynı şekilde halletmeye çalışacağım.

  • [C_a_N_e_R] kullanıcısına yanıt

    Aşağıdaki bağlantının en son kısmında form var, telefondan ancak bu kadar oldu kusura bakmayın.


    https://www.hellac.com/blogdetay/malul-ve-engellilere-ait-tasitlarda-motorlu-tasitlar-vergisi-istisnasi-basvurusu

  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkürler hocam. Kasko ile ilgili olan formu da dolduracak mıyız?

  • 
Sayfa: önceki 401402403404405
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.