Şimdi Ara

Osmangazi Köprüsü geçiş rakamları (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
0
Favori
4.090
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ex_silver


    quote:

    Orijinalden alıntı: MMistanbul


    quote:

    Orijinalden alıntı: ex_silver

    Böyle bir konu açmadan ya da buna üstün körü yorum yapmadan önce araştırmak lazım olayı dimi

    http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/fatih-cekirge_174/kopru-tartismasi-ve-gercekler_40135447?utm_source=t.co&utm_medium=post&utm_campaign=kopru-tartismasi-ve-gercekler_40135447&utm_term=post

    Araştırmak zor geliyorsa araştıranları bir okuyun.

    Bizim millet kadar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışan bir topluluk yok. Bizim asıl sorunumuz aslında eğitim eksikliği

    Alıntı:taner

    8 den 3,5 çıkarıp 5 elde ettiğiniz matematik bilginize dayanarak,biz şu anda otoyolun ve köprünün kısaltacağı 140 km.lik yolu 5 saatte alıyoruz. Ama sizin yoldan gidersek 450 km.yi 3,5 saatte alacağız. Çok inandırıcı bir yazı olmuş.!

    zaman ve yol arasında orantı kurarken hız ı es geçen insanlarla matematik nasıl konuşalım :)

    8-3,5 = 5 demiş adam ve gazetede köşe vermişler buna.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Indigo

    Köprüne, havaalanına bilmem ne tüp geçidine itiraz etmedim ama sen özel şirketlere kendini ve vatandaşını soydurarak böyle projeler yaparsan tabi itiraz ederim.
    Bir de 3,5 saatte izmirden istanbula nasıl gidilecek merak ediyorum. O yapacakları otobanı kesen hiçbir yer olmayacak mı?

    otobanın belli noktalarına hükümet kara delikler yerleştirecek. malum bu kara deliklerin bi yerinden giren evrenin öbür tarafından bile çıkabiliyor.
  • Başbakan Binali Yıldırım, İzmit Körfezi’nin iki yakasını bir araya getiren Osman Gazi Köprüsü’nün dünyadaki muadilleri arasında ‘en pahalısı’ olduğunu kabul etti. Başbakan’ın köprüde kilometre başına asgarî 33 TL alınmasına getirdiği izahat aynen şöyle: “En pahalı hizmet, olmayan hizmet.”

    Haklı tenkitlere, “Buldunuz da bunuyor musunuz?” deyişi ile cevap veriyorlar.

    Başbakan devam ediyor. “Devlet bunu yapsaydı yarım asır da yapımı ile uğraşırdı.” Kendi içinde tutarsızlıklarla dolu bir beyanat. Hani devlet AKP devrinde hızlanmıştı. “Dünya bize gıpta ile bakıyor. Hatta kıskançlıktan, hasedinden ortadan ikiye bölünen devletler var.” diyenler köprü bile inşa edemeyeceğimizi söylüyor. Şaşırtıcı!

    Boğaziçi Köprüsü için başlangıç tarihi 20 Şubat 1970, açılış tarihi 1 Haziran 1973. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün temeli 4 Ocak 1986’da atıldı. 3 Temmuz 1988’de açıldı. O günün şartlarında 2,5—3 senede İstanbul Boğazı’na iki köprü yapabilen devlet isterse bugün de aynısını niye yapmasın?

    İki köprünün tarifesi Osman Gazi Köprüsü ile mukayese edildiğinde evvelki hükûmetlerin daha insaflı olduğu ortaya çıkıyor. Rakamlar gayet net: Her iki köprüden otomobiller 4 lira 75 kuruşa geçiyor. Aynı otomobil, Osman Gazi Köprüsü’nden geçerken 89 TL ödeyecek. Dönüş yolunda 89 TL daha ücret alınacak. Ücretlendirme çift yönlü. Maliyetleri düşürecek teknoloji gelişti. İnşaat süreleri kısalmadı mı?

    Model tartışması da beyhude. Devlet ihale etse de özel sektöre işletme hakkı ile devretse de projelerin maliyeti afakî olmamalı. Kamunun menfaati esastır. Diğer memleketlerdeki muadilleri, hatta Türkiye’de hizmet veren köprü ve otoyollar mikyas olmalı. “Olmayan hizmet en pahalı hizmettir.” bahanesi ileri demokrasilerde fazlası ile buyurgan kaçıyor. Bunun yerine ciddi fizibilite, şeffaf ihale ve sıkı denetim safahatına ihtiyacımız var.

    AKP’nin derdi köprüyü, yolu, hastaneyi vatandaş için ucuza mal etmek olsaydı Kamu İhale Kurumu (KİK) ile Sayıştay’ı devre dışı bırakmazdı. Hele hele Kamu İhale Kanunu’ndan istisna tutulan ihaleler kaide haline gelmezdi.

    ‘Devletin cebinden bir kuruş çıkmadığına’ dâir basma kalıp cümlelere de itirazım var.

    Yurtdışından kimse rağbet göstermeyince Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank temin etti köprü için lazım gelen krediyi. Bu para kimin? Üç kamu bankasının kuruluş kanunları ile alakası olmayan bir projeye kredi vermesi suç değil mi? Diğer tarafta esnaf, KOBİ ve çiftçiler kredi beklesin. Onlara gelince para yok, müteahhitlere gelince kredi yağdırılıyor.

    Köprü a’dan z’ye kamu kaynakları ile yapılıyor. Kredi devletten. Ücret en pahalısından. Geçmesek de faturayı ödeyeceğiz. Zira firmalara ‘günde 40 bin araba (tek yön için) garantisi’ verildi. Geçmeyen araba kadar tutarı Hazine sene sonunda müteahhitlerin hesabına yatıracak. Garanti Gebze–İzmir Otoyolu’nun bütün etaplarında 115 bin araba/gün.

    Bayram gibi spesifik bir dönemde, bedava geçen araba sayısı ile kamuoyu yanıltılıyor. Seyahatin zirvede olduğu bir dönemde bile ortalama 80 bin araba tek yönde geçti. İki yön için sair vakitlerde köprüde toplam 80 bin araba hedefinin tutması mümkün değil.

    Madem krediyi devlet verdi, firmalar da işletme riskini üstlenmeliydi. Olmaz. Yandaşı İhya Düzeni’nde kaymaklı ekmek kadayıfından aşağısı tatmin etmez.

    Yap–İşlet–Devret (YİD) modeli oldu Yandaşı İhya Düzeni.




  • Beter olalım inşallah.
    Hamdolsun diye diye olan bize oluyor.
  • Bu proje Türk halkına atılmış en büyük kazıklardan biri ve benim gözümde resmen ihanettir.

    Tamamı krediyle, özkaynak kullanımı çok çok az. Garanti edilen tutar ise tam bir komedi, böyle bir şey nasıl olabilir. Garanti diye bir şey var mı ticarette, hele ki böyle yüksek bir meblağda.

    Ayrıca ben projeye az da olsa vakıfım, toplam km.ye bakıyorum, yasal hız limitine bakıyorum. Nasıl 3,5 saat olacak bilmiyorum. Zaten başta 4,5 saat deniyordu sonradan ne olduysa 3,5 oldu. Eğer oylara katkısı olursa yakında 2,5 da olur bence.
  • Bence ucuzlatsinlar devlet 3 sene sonra devralsin yoksa paso cepten gidecek oara...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 41gokhan41 kullanıcısına yanıt
    çok ayıp savaş uçakları ve helikopterler nerede tanklar yavaş olmasa onlarda eklenebilir.
  • Milletin parasıyla saraylar yapıp uçaklar alıp bakanların altına son model araçlar çekiyorlar...

    Marmaray gibi Hızlı tren gibi tamamlanamayan atıl yatırımlar kenarda duruyor... 3 saatte arabayla ankaradan geliyorum ama hızlı tren nedense gelemiyor... Gazlı çeşmeden trene biniyorum ama anca ayrılık çeşmeye gelebiliyor gerisi yok... Hemde senelerdir...

    F1 pisti yaptılar hatırlarsanız çöp oldu gitti

    Olimpiyat stadı yaptıklar şaşalı açılışlar falan çöp gibi duruyor orada...

    Yazık günah değilmi israf değilmi...

    3.cü köprü 3. havalimanı körfez köprüsü bunların hepsinde devlet güvencesi var... merak etmeyin bunların acısınıda biz çekeceğiz...

    Bunlar geldiğinden beri kazanan kim biliyormusunuz bunların yandaşları inşaat firmaları... Hepsi köşe oldu...

    Bunlar Koç a verdikleri otoyolları bile geri aldılar hatırlasanıza allah muhafaza yandaşlarından biri alsaydı ozaman ben görürdüm iptal oluyormu o ihale...




  • Vay vay vay köprüye bak!

    ye yandaş ye...


    2010 Eylül tarihli sözleşmede, körfez köprü geçiş ücreti olarak belirlenen 35 dolarlık bedel için 2008 yılı baz alınmış. Ücret her yıl ABD’deki tüketici fiyatları endeksindeki artış kadar yükseliyor. Haziran sonu 39 dolara ulaşan rakam yıl sonunda 40 doları bulacak.
    Osmangazi Köprüsü ücretlendi

    Bugün uygulanan 25 dolarlık (88.75 TL) geçiş ücreti ile 40 dolar arasındaki 15 dolarlık farkı devlet firmaya ödeyecek. Günlük geçen araç sayısı 40 binden az olursa da eksik geçen araç başına devlet firmaya 40 dolar verecek.

    OSMAN Gazi Köprüsü’nü de içine alan Gebze-İzmir otoyoluna ait sözleşme hükümlerine göre; sadece geçmeyen araçların değil, geçen araçlara ait ücret farkı da kamusal yükümlülük olarak kabul edilmiş. Sözleşmede garantilerin esas olduğu 35 dolarlık ücret ise 2008 yılına ait.


    Hükümlere göre, geçiş ücreti bazı bu yıl sonunda 40 dolar olacak. Geçiş ücreti işletmeci tarafından indirilirse fark Hazine’yi ilgilendirmeyecek.2010 Eylül tarihli sözleşmeye göre, köprü geçiş ücreti olarak belirlenen 35 dolarlık bedel için 2008 yılı baz alınmış.

    Buna göre eğer daha sonraki yıllarda sözleşmeye değişik bir hüküm getirilmediyse, 2008 yılındaki 35 dolarlık ücretin her yıl ABD’deki tüketici fiyatları endeksindeki artış kadar artırılması gerekiyor. Bu hesaba göre de, Haziran 2016 itibariyle 39.05 dolar ediyor.

    Yıl sonuna da 40 doları bulacak.Köprü açılışında belirlenen ve bugün uygulanan 88.75 TL’lik geçiş ücreti KDV hariç 25 dolara denk geliyor. 39-40 dolarlık geçiş ücreti yüksek bulunarak aşağı çekilen geçiş ücreti nedeniyle hasılatı düşürücü bu durumda da geçen araç başına 14-15 dolarlık fark da Hazine tarafından ödeyecek.


    2008’de yapılan yasal düzenleme ile ‘ücretin, yararlananlar tarafından tamamen veya kısmen ödenmesi mümkün olmayan projelerde’, idare tarafından görevli şirkete tamamen veya kısmen katkı payı ödeme yapılabilmesi sağlandı.

    Böylece, örneğin günde ortalama kabaca 10 bin araç geçişi olsa; devlet bunun için araç başına 15 dolardan yılda 55 milyon dolar geçen araçlar için fark (katkı payı), geçmeyen 30 bin araç için de her biri için 40 dolardan yılda 432 milyon dolar da hasılat garantisi ödeyecek.

    Bu varsayıma dayanan örnekte, toplam yıllık ödeme ise 486 milyon dolar olacak. Konsorsiyum yetkilileri, Osman Gazi Köprüsü dahil açılışı yapılan ilk etabın (Gebze-Orhangazi) maliyetinin 2.7 milyar dolar olacağı ilan etmişlerdi. İzmir’e uzanan diğer etap otoyollarla birlikte toplam 6.3, milyar dolar maliyeti olan projeye 5 milyar dolar finansman, Hazine garantisi altında sağlandı.



    Osmangazi ücretli olunca trafik azaldı İZMİT Körfezi’nde yapımı tamamlanarak 30 Haziran’da törenle açılan Osmangazi Köprüsü’nde ücret alınmaya başlanınca geçişler azaldı.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış töreninde bayram tatili süresince ücret olacağını müjdelediği Osmangazi Köprüsü’nde, selfie çektirenlerin de akın etmesiyle trafik kilitlendi.

    Bayram süresince ücretsiz olan köprüden, ücret alınmaya başlanana kadar 965 bin araç geçtiği açıklandı.

    ÜCRET ALINMAYA BAŞLANINCA TENHALAŞTI

    Osmangazi Köprüsü’nden geçişler, 11 Temmuz pazartesi saat 07.00’den itibaren ücretli oldu.

    Gişeleri körfezin Altınova tarafından olan Osmangazi Köprüsü’nden İstanbul yönüne giden araçlar tek seferde hem köprünün, hem de köprüye gelirken kullandıkları otoyolun ücretini ödüyor.

    Bursa yönüne giden araçlar ise köprünün parasını ödedikten sonra devam ettikleri otoyol için çıktıkları turnikelere göre ayrı ücret ödüyor.

    Ücretli geçişin başlamasıyla tenhalaşan Osmangazi Köprüsü’nde bugün saat 12.50 ile 13.50 saatleri arasında İstanbul yönüne 316 araç, Bursa yönüne 297 araç geçiş yaptı.

    Bir saatlik sürede geçen toplam 613 araçların büyük çoğunluğunu otomobiller oluştururken TIR ve kamyon sayısının azlığı dikkati çekti.

    Eskihisar ile Topçular arasında 14 feribot karşılıklı olarak sefer yapmaya devam ederken, feribotlar doldukça kalkış ve feribotlara olan ilginin azalmadığı görüldü.

    Otomobil sürücüleri, köprüden geçişin 88.75 TL olduğunu, feribotla gidiş-geliş ücretinin ise 100 TL olduğunu belirterek, ekonomilerini düşünerek feribotu tercih ettiklerini söyledi.




  • VİNN V kullanıcısına yanıt
    Yabancı bankalar her durumda bu işte karlı. YİD le ya da normal ihale ile yapılması fark etmez. Devlet kullanılan krediye hazine garantisi verdiği anda millet koşa koşa getirip para döker. Negatif faiz veren ülkeler var oradaki bol parayı bize satıp havadan para kazanıyorlar. Hazine garantisi olduktan sonra kredi bulmak kolay. Krediye kefil olduktan sonra bu modele gerek yok. Açarsın inşaat ihalesini, krediyi de kendin alıp köprü işletmesini kendin yaparsın. Fiyatını talebe göre ayarlarsın örneğin. 20 sene bir firmaya gebe kalmazsın. Bu kadar çetrefilli işlere gerek yok kulağını tersten göstermek gibi bir şey bu. Kıytırık inşaat firması kredi bulacak da koskoca devlet kredi mi bulamayacak? İşi çatallandırıp, kuşa bak diyerek daha fazla kişiyi zengin ediyorlar olay bundan ibaret.
  • Arkadaşlar böyle alternatifleride olan yollar dünyanın heryerinde pahallı oluyor. Feribot ve körfezi dolaşma seçeneğimizde var. Alplerde 13km lik bi tünel için 42 euro vermiştim. Oranın şartlarına göre çok değil tabi. Bu köprünün ücreti en fazla 30tl olmalıydı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: freeman6161

    Arkadaşlar böyle alternatifleride olan yollar dünyanın heryerinde pahallı oluyor. Feribot ve körfezi dolaşma seçeneğimizde var. Alplerde 13km lik bi tünel için 42 euro vermiştim. Oranın şartlarına göre çok değil tabi. Bu köprünün ücreti en fazla 30tl olmalıydı

    ama yurtdısındaki emsallerinde hazine garantisi yok. burdaki sorun bu zaten...
  • Pahalı mı pahalı ama Allah var çok güzel köprü.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fortune1905

    quote:

    Orijinalden alıntı: freeman6161

    Arkadaşlar böyle alternatifleride olan yollar dünyanın heryerinde pahallı oluyor. Feribot ve körfezi dolaşma seçeneğimizde var. Alplerde 13km lik bi tünel için 42 euro vermiştim. Oranın şartlarına göre çok değil tabi. Bu köprünün ücreti en fazla 30tl olmalıydı

    ama yurtdısındaki emsallerinde hazine garantisi yok. burdaki sorun bu zaten...

    Oralarda yap işlet devret yok demekki
  • quote:

    Orijinalden alıntı: freeman6161

    quote:

    Orijinalden alıntı: fortune1905

    quote:

    Orijinalden alıntı: freeman6161

    Arkadaşlar böyle alternatifleride olan yollar dünyanın heryerinde pahallı oluyor. Feribot ve körfezi dolaşma seçeneğimizde var. Alplerde 13km lik bi tünel için 42 euro vermiştim. Oranın şartlarına göre çok değil tabi. Bu köprünün ücreti en fazla 30tl olmalıydı

    ama yurtdısındaki emsallerinde hazine garantisi yok. burdaki sorun bu zaten...

    Oralarda yap işlet devret yok demekki

    yap işlet devret i kullanan ülkelerde var ama denetleniyor...

    bizde ise bu tip ihalelerde sayıştay ın denetlememesi için yasal engel çıkartıyorlar.




  • Keşke körfezin altından tünel yapılsaydı, görüntü kirliliğide olmamış olurdu. Hepsini boşverdim köprüde neden demiryolu yapılmamış ilerisi için anlamadım. Demir yolu olmadan çöptür.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: freeman6161

    quote:

    Orijinalden alıntı: fortune1905

    quote:

    Orijinalden alıntı: freeman6161

    Arkadaşlar böyle alternatifleride olan yollar dünyanın heryerinde pahallı oluyor. Feribot ve körfezi dolaşma seçeneğimizde var. Alplerde 13km lik bi tünel için 42 euro vermiştim. Oranın şartlarına göre çok değil tabi. Bu köprünün ücreti en fazla 30tl olmalıydı

    ama yurtdısındaki emsallerinde hazine garantisi yok. burdaki sorun bu zaten...

    Oralarda yap işlet devret yok demekki

    Finansmana hazine garantisi verilen YİD var mı acaba? Hem de bu para bolluğunda. Devlet bankalarının çalışanlarına yazık. İnsanlara hedef koyup şu kadar kredi satamazsan sicilinizi bozarız, süreriz diye tehdit ediyorlar. YİD projelerine devlet kefil olacağına devlet bankaları bu kredileri verse en azından çalışanlar rahat eder. Bu projelerin en önemli sorunu finansman. İhaleyi alan firma 3 kuruş öz sermaye koyuyor, asıl büyük finansmanı hazine garantisi sağlıyor. Milyarlarca doları har vurup harman savuruyoruz. Sonumuz hayrolsun inşallah.




  • Belki çok fazla iyi niyetli olacağım ama bu köprü devlet garantisi verilmeden yapılamazdı. Hiçbir firmada yanaşmazdı buna. Gerek geçecek araç sayısı yönünden gerekse de finansman yönünden. Eleştirmeye gelince bende eleştiriyorum. İsteyen mesajlarıma bakabilir.

    Ücrete gelince geçecek araç sayısına göre bir fiyat ayarlaması daha çekebilirler. Sürümden kazanmak gibi. Sonuçta yapan firma için para garanti. Devlet fiyatına müdahale ederek en az maliyetle kendisini korumaya alabilir. Tabii benim düşüncem bu.

    Yapılan köprü, yol ve tünellerin hiçbir zaman boşa yapılmadığı zamanla görülmüştür.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Köprüden geçiş 65 TL olsa ne yapardınız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: freeman6161

    quote:

    Orijinalden alıntı: fortune1905

    quote:

    Orijinalden alıntı: freeman6161

    Arkadaşlar böyle alternatifleride olan yollar dünyanın heryerinde pahallı oluyor. Feribot ve körfezi dolaşma seçeneğimizde var. Alplerde 13km lik bi tünel için 42 euro vermiştim. Oranın şartlarına göre çok değil tabi. Bu köprünün ücreti en fazla 30tl olmalıydı

    ama yurtdısındaki emsallerinde hazine garantisi yok. burdaki sorun bu zaten...

    Oralarda yap işlet devret yok demekki

    O ulkelerdeki milli gelir Turkiye ile ayni seviyedi mi?




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.