Şimdi Ara

Muafiyetli arac aliminda raporun basvuru cinsi belirsizligi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.522
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, kahretsin ki hiçbir kurumdan net cevap alamıyorum, sizden yardım istiyorum.

    Babam diyaliz hastası, dolayısıyla %90 engel raporunu albiliyor. 60 yaş altında ve zihinsel engeli yok. 19 haziran cuma günü randevu aldık tetkikleri yapmaları için. Araç almak istiyoruz ve suana kadar uyguladığımız adımlar aşağıdaki gibi:

    1. İstanbul vergi dairesinden, engelli vergi indirimi kısmından bir form alıp doldurduk, iş yerine kaşelettik ve formu geri götürdük. Osmaniye hastahanesinden 19 hazirana randevu aldık. Vergi dairesindeki yetkili hangi hastaneden randevu aldığımızı sordu, doldurdugumuz kaşelettiğimiz formun karşılığında bize aşağıdaki belgeyi verip, hastahaneye verin randevu günü dediler. Gelir vergisi indirimi için rapor çıktıktan sonra 4-5 ay ankaradan onay gelmesi gerekiyor, ancak araç alımını hasthanenin verdiği rapor ile yapabilirsiniz, o da 1 ayda çıkıyor dediler.

    Muafiyetli arac aliminda raporun basvuru cinsi belirsizligi
    Muafiyetli arac aliminda raporun basvuru cinsi belirsizligi

    2. Bugün randevu günü gelmeden hastahaneye gittim, teyit etmek için. Hastahanenin dediği şu: Bu size vergi dairesinden verilen evrak, gelir vergisi indirimi için uğraşmamanızı sağlıyor, evrakları biz vergi dairesine sevk ediyoruz onlar hallediyor, ancak bununla sağlık raporu aldığınızda ötv siz araç alamazsınız. Yapmanız gereken vergi dairesini arayıp bu evrakı iptal ettirip, bizim vereceğimiz frmu doldurmanız ve araç alımı için 200 tl vermeniz gerekiyor (Formda ne istediğiniz yazıyor, araç alımı vergi indirimi de var vs. vs.). Ben de dedim ki ben şuan bu vergi dairesinden verilen belge ile beraber muayenelerimi olduğumda heyet raporu yani engel yüzde oranına e devletten ulaşabilecek miyim? Evet dediler.

    3. Doğuş otoyu aradım. Durumu anlattım. Mali müşavirine sordu. E devletten alınan engelli % oranı yeterli, kare barkodu olduğunda doğrulatıp verebiliyoruz aracı. Şubat 2019' dan beri böyle dedi. Ama hastahane ısrarla 200 tl verip ötv muafiyetli araç alımı için heyet raporuna burdan form doldurarak başvurmanız gerekiyor, vergi dairesinden getirdiğiniz belgeyi iptal edin diyor.

    Bizim yapmamız gereken nedir? Hastahane, E devletten % engel oranı ile çıktı alabileceğimizi, ama bu çıktının sadece vergi indirimi için olacağını(çünkü 1. fotodaki yazıdan dolayı) dolayısıyla ötv muafiyetli araç alamayacağımı söylüyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar
    Yeni sistemde 200 lira dilekçe için para alıyorlar ,daha ince yoktu bu. Ben de babam için 1 temmuz için randevu aldım ve tam olarak ne yapılacak ne yapmalıyım bilmiyorum. Yani ilk gidildiginde sadece dilekçe mi yazılacak ve sonra haber mi bekleyeceğiz, babamın gelmesine gerek var mı hiç bilmiyorum. Kendisi engelli geri götür oldukça zor.
    Eğer sizin bir bilginiz var ise benimle paylaşabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaslar yeni sistemde rapor alip arac almis birisi, e devletten rapora bakabilir mi, yukaridaki satirlardan birinde basvuru nedeni kismi var. Orada ne yaziyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mevzuatta bir değişiklik olmadı ise bildiğim durumu size bildiğim kadarıyla aktarayım;

    1- Sizin maliyeye yapmış olduğunuz başvuru sadece maaştan kesilen vergideki indirim amacıyla yapılan bir başvuru, bu başvuru size ne erken emeklilik hakkı tanır (bunun için SGK anlaşmalı hastaneden tekrar rapor gerekir) ne de ÖTV indirimi sağlar.

    2- ÖTV indirimi için doğrudan hastaneye başvurup, söyledikleri ücreti ödeyerek bireysel rapor almalısınız, burada oran %90 ve üzerinde olursa bu rapor ile ÖTV indiriminden faydalanırsınız. %90 altında kalırsa oran ne olursa olsun, ÖTV indirimi için aracın hareket ettirici aksamında babanızın engeline uygun tertibat aranılır, araçta tertibat gerekmiyorsa ÖTV indirimi alınmaz.

    Siz yine de en doğru bilgi için Maliye'nin 189 numaralı hattını arayabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.