Şimdi Ara

Milli savaş uçağı KAAN'da kullanılan TÜBİTAK teknolojileri neler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen milli savaş uçağı KAAN, ilk uçuşunu geçen hafta yaptı. Beşinci nesil teknolojisiyle dikkat çeken KAAN’da TÜBİTAK’ın pek çok sistemi kullanılıyor. TÜBİTAK’ın KAAN için geliştirdiği projeleri bir araya getirdik.





    KAAN’ın ilk uçuşunda TÜBİTAK tarafından geliştirilen merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katmanı yazılımlarının da aralarında olduğu teknolojiler kullanıldı.



    [bkzdh=https://www.youtube.com/watch?v=ZhgCXY1E5vs]



    Uçağın beyni TÜBİTAK'tan



    KAAN'ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi. Aviyonik bilgisayar sistemi, emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleriyle deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip bulunuyor. Motor sistemleri yönetimi, uçuş sistemi yönetimi gibi kritik hava aracı yönetim fonksiyonlarıyla, görev (haberleşme, seyrüsefer, AESA radar, elektronik harp, elektro-optik hedefleme ve silah) sistemlerinin veri işleme ve yönetim fonksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştiriyor. Görev bilgisayarları, pilotun iş yükünü azaltacak ana ve kaska monteli göstergelerin görüntülerini de üretiyor.



    Çok çekirdekli milli gerçek zamanlı işletim sistemi, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirildi. Sistem, KAAN'ın yüksek hesaplama ihtiyaçlarını karşılamak için çok çekirdekli hale getirildi ve KAAN'ın ilk uçuşunda ana yönetim bilgisayarları üzerinde kullanıldı.




    TÜBİTAK BİLGEM, KAAN'ın ilk uçuşunda kullanılan, "uçuş kontrol ve hava aracı yönetim bilgisayarları"nı, "merkezi yönetim bilgisayarları"nı, "görev yönetim bilgisayarları"nı, "aviyonik ara yüz birimleri"ni, "deterministik ağ"ı, "yüksek hızlı ağ"ı, "çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi"ni, "ara katman yazılımları"nı geliştirdi.



    TÜBİTAK BİLGEM, KAAN'ın üzerinde bulunan tüm elektronik sistemlerin birbirleriyle uyumluluğunu ölçen ve analiz eden EMC test sistemini ve KAAN'ın geometrisini belirleyen ve 5. nesil hayalet uçak için radar kesit alanının düşüklüğünü sağlayan "anten test sistemi"ni (NFRTF) de üretti.



    TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), KAAN için geliştireceği yeni sistemler arasında muharip uçak pilotlarının yüksek fiziksel dayanım gerektiren koşullarda temel yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla "yaşam destek sistemleri"ni, muharip uçağın değişken durumları göz önüne alınarak yakıt tanklarında patlama ve yakıt kaynamasını önlemek için "patlama önleme sistemleri” yer alıyor.



    Radarda görünmezlik için TÜBİTAK'ın RASEM'den destek alınacak



    KAAN’a radarda görünmezlik özelliğinin kazandırılması için kanopinin tasarım sürecinde RASEM (radar soğurucu çok katmanlı ince film yüzey kaplamasının elektromanyetik olarak modellenmesi ve optimizasyonu) yazılımı kullanılacak. KAAN'a ait hava kanalına radarda düşük görünürlük özelliği kazandırılması için, hava kanalı içine yerleştirilecek set tasarımlarını, test ve ölçümlerini, KAAN'ın radarda düşük görünürlük özelliğini sağlamak üzere, uçağa ait radomun frekans seçici özellikte elektromanyetik tasarımı ve optimizasyonu için RASEM-RADOM yazılımı hayata geçirilecek.



    TÜBİTAK'ın yerli füzeleri entegre edilecek



    KAAN’ın mühimmatında da TÜBİTAK’ın yerli ürünleri kullanılacak. TÜBİTAK SAGE tarafından üretilen TÜBİTAK SAGE, SOM A, SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN gibi Türkiye'nin yerli ve milli füze ve silah sistemleri KAAN’a entegre edilecek.




    Kaynak:
    https://www.aa.com.tr/tr/savunma-sanayisi/turkiyenin-milli-muharip-ucagi-kaan-tubitakin-yerli-teknolojileriyle-benzersiz-olacak/3147717







  • Anekdot bilgi, bu tarz - 5.nesil - uçaklar bilgisayar desteği olmadan maksimum performansla uçamıyorlarmış hatta hiç uçamıyorlarmış. Yani bilgisayar sistemi bu tarz süper kompleks bir uçağın verimliliğini, hedef vurma kabiliyetini vs artıran yüksek teknolojik bir aksesuarın ötesinde varoluşunun integral bir parçası, sine qua non'u. KAAN'da da bu böyle, 5.nesil olacak şekilde dizayn edilip imal edilmiş F-35 veya F-22 gibi uçaklarda da bu böyle.


    Ancak, KAAN'ın 5.nesle tamamlanabilmesi için haberde sayılanların yanında esas özel motorlara ihtiyacı var. Şu an KAAN'da F-16'larda kullanılan GE F110 turbofan motorlar takılı. Bu motorlarla uçak aslında 4.5 nesil seviyede yani 4.nesil ile 5.nesil hibriti gibi. TEI - TRMotor 5.nesil bir motorun tasarımı üzerinde çalışıyor. Bu motor tamamlandığında ve platforma entegre edildiğinde diğer bileşenlerle beraber uçak 5.nesillerin başat alamet-i farikası gizlilik niteliğine (stealth) ulaşmış olacak. Bir yandan KAAN elit 5.neslin yanında belki daha hesaplı 4.5 nesilde bir varyanta da sahip olabilir. Özellikle bu haber akıllara bunu getiriyor. Kaynaklara göre Türkiye üzerinde zaten uzmanlaşmış olduğu GE F110 motorunun lisansını alıp - belli ki hem F-16'lar için hem de KAAN için - üretmeyi istiyor:


    Türkiye'nin ABD'den, MMU Kaan'ın F110 motorunu üretme talebi! - Son Dakika Ekran Haber


    Türkiye gibi ilk defa tam teşekküllü bir çağdaş ulusal jet savaş uçağını kendi başına oluşturma seviyesine gelmiş bir ülke açısından bu tarz işlerin aşama aşama yapılmasında - bilhassa 5.nesil inşa etmeye yeltendiyse - hiç sakınca bulunmaz. Bilakis ihtiyatın ve kademeli biçimde gitmenin fazladan deneyim olması ve önceden sorunların tespit edilip tedbir alınmasına önayak olması daha muhtemelen. Böyle bir uçağı birleştirmek, çeşitli yerli ve yabancı parçalarını imal veya tedarik edip uçak formuna sokmak dahi esasında büyük bir marifet olarak karşımıza çıkıyor, ondan dolayı KAAN dünya kamuoyunda belirli bir ses getirdi. Bu uçak planlandığı ve umut edeceğimiz gibi son haline ulaştığında 5.nesil bir uçağı tasarlamayı bile düşünmemiş, o topa girmeye bile yeltenmemiş sayısız ülkenin nezdinde bir kez daha çarpıcı bir etki yapacaktır. Caydırıcı bir etki yapacaktır.


    Yapabileceğine inanıyorsan ve yapabileceksen bir işe girişirsin. KAAN'ın arkasında işte bu pozitif inanç yatıyor. Türkiye aynen şunun dedi: Ben bu uçağı şimdi %60 civarında yaparım ve işlevsel bir fiziksel şablon ortaya koyarım; geriye kalan işi de 10-20 yıla sebatla çalışarak tamamlarım. Bu dünyanın hiçbir yerinde öyle bir siyasi aktörün ısrarıyla veya kaprisiyle olacak bir iş değil. Aslında bir ülkenin mevcut kadrolarının paylaştığı, kendilerine ve yapabileceklerini olan özgüveni gösteren toptan bir inançtır. Hiçbir ülke birisi bizde 5.nesil olsun dedi diye 5.nesil üretmeye soyunmaz yani. Efendim yapamayız, altından kalkamayız, elimizdekiler yeterli değil, bize parça vermezler vs derler. Umarım, anlatabilmişimdir.


    Uçağın propaganda yönüne takılan ve hakkını teslim edemeyen kişiler işte bunu - uçağın arkasında duran o uzak görüşlü pozitif inancı, o paha biçilemez umudu, vatani/patriotik duyguyla ülkem için faydalı bir katma değer değer yaratayım müşterek duygusunu - anlayamıyorlar. KAAN gibi aletlerin teknolojileri sanıyor musunuz ki hep kokpitinde veya gövdesinde vs saklı kalacak? :) Türkiye'deki diğer sektörlere de bu eninde sonunda yansıyacak, en basitinden böyle bir platformu geliştirmeye çalışırken dahi sayısız ekip, savunma sanayii ve yardımcı sanayii unsuru vs - deneyim ve bilgi kazanacak. Bunları finanse eden kamu ve özel kuruluşlarının finanse etme becerileri de test edilecek. Zaten varolan altyapılar, Know-to-How'lar daha da gelişecek.


    Araştırın bakalım, Almanya ve Japonya nasıl dünyada iktisadi ve teknolojik dev oldular? Şu an adını sanı herkesçe duyulmuş Alman ve Japon firmalar tarihte askeriye orijinli veya yönelimli hep. :) Daha dün savaş uçakları veya toplar üreten firmalar bugün sonradan ortaya çıkmış veya daha sonra öne çıkmış çeşitli sivil sektörlerde dünya liderleri. Onlarda yetişmiş kadrolardan çıkan elemanların kurdukları firmalar dünya devi vs. Böyle uzayıp gidiyor.


    Onun için böyle "kaportası değiştirilmiş F-16" gibi komik ifadelerle hafife almamak gerekir. Cehalet her şeye çok zarar veriyor. Lütfen yapmayın. Çamur atmadan önce araştırın. Çeşitli konulardaki siyasi görüşleriniz veya hisleriniz sizleri yönlendiriyor olabilir ama neyin ne olduğunu anlayın, ayırt edin. Düşüncelerinizi gözlemleyin, sınayın ve geliştirin. Körü körüne koşullandığınız düşünce ve hislerin husumet dolu sığ köleleri olmayın.

    TÜBİTAK'ın kendine hayrı yok..

    TÜBİTAK kim ya; sistem mi üretmek mi?

    TÜBİTAK montaj yapıyordur...

    Yurtdışından tüm sistemler

    TÜBİTAK ı da seçimlere alet etmişler

    Y. Özdil demişti koltuğunu bile üretemiyormuşuzz

    Hem bizim ekonomimiz kötü uçak neyimize

    Uçak mı soğan mı millet aççç aççç

    ...

    ...

    Diye devam edecek Malum kitle hala gelmemiş Karalamaya koşunnn koşunnn

    Eleştirilecek her şey eleştirilebilir, kötülenecek her şey kötülenebilir; bilhassa da rantçılık, bireysel fırsatçılık veya kendine gereğinden fazla pay çıkarma ama KAAN girişimi kesinlikle karalanmamalı. Sonuna kadar desteklenmeli, eleştirilecekse de iyiliği için eleştirilmeli. Zira arkasında pozitif bir inanç/özgüven ve önünde ülkeye yerli bir savaş uçağına sahip olmanın bile ötesinde fayda vadedebilecek bir patika var. Mesajımın ana fikri o. Yoksa körkütük bir bakış açısını önermiyorum ve zaten asla tasvip etmem. Bizim halkımız da ne yazık ki aşırı duygusallığı veya görece zayıf tahsil düzeyiyle körkütüklüğe çok yatkın. Ortasını veya makulü görmüyorsun. Herkes bir ekstrem uçta duruyor. Devamlı nefret kusuyorlar. Birbirlerine, KAAN uçağına, başka fikirlere vs vs vs.


    Hani esasında - hayatın zorlukları bir yana - neden Türk halkı kendi içinde bu kadar birbirinden nefret eden, tek bir cümle veya kelime ile tetiklenebilen agresif ve hırçın insanlardan oluşuyor, anlaması kolay değil. Bence iktidardan muhalefetine siyasilerin kasti kutuplaştırma - divide et impera - stratejilerinin ötesinde - kültürün veya sosyolojinin içinde saklı duran - bir sorun var. Futbol takımları taraftarları arasındaki nefreti düşünün mesela. Anlaşılabilir mi? Mümkün değil. Kabileci rekabetçi örüntülerle elbette bunu anlamlandırabiliyorsun ama neden normal olması gereken bir spor kapsamında böyleler? Tam olarak tatmin edici bir sonuca varamıyorsun. Aileleri mi insanları dövüyor, habire zorbalık mı uyguluyor, ne yapıyor da insanlar böyleler? Nesiller arası böyle sirayet eden bir lanet mi var? Böyle bir takım tam olarak cevaplaması veya çözümlenmesi kolay olmayan durumlar var.

  • Her kuruma korkunç yük düşüyor ama hepsi görevlerini takır takır yapıyorlar, helal olsun !

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • TÜBİTAK'ın kendine hayrı yok..

    TÜBİTAK kim ya; sistem mi üretmek mi?

    TÜBİTAK montaj yapıyordur...

    Yurtdışından tüm sistemler

    TÜBİTAK ı da seçimlere alet etmişler

    Y. Özdil demişti koltuğunu bile üretemiyormuşuzz

    Hem bizim ekonomimiz kötü uçak neyimize

    Uçak mı soğan mı millet aççç aççç

    ...

    ...

    Diye devam edecek Malum kitle hala gelmemiş Karalamaya koşunnn koşunnn


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hep merak ettiğim bir soru var, bilen varsa cevaplayabilir mi:
    5. nesil jetler nasıl oluyor da burunlarında radar dalgası sönümleyici (yada yansıtıcı) kaplama olduğu halde bu kaplamanın hemen arkasındaki radar çalışmaya devam edebiliyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluemersini -- 26 Şubat 2024; 23:03:45 >
  • bluemersini B kullanıcısına yanıt
    olay sadece kaplama ile alakalı değil. radar dalgasını radara doğru değil de farklı bir yöne yansıtması. yani hiç kaplama kullanılmasa bile yine de radar görünürlüğü az bu uçakların. belki de radarın bulunduğu kısımda kaplama yoktur.
    belki de kaplamayı çok az geçmeyi başaran dalgaları odaklayarak güçlendiriyorlardır.
    belki de radarın üzerine düşen dalgalar da absorbe oluyordur.
    yada tıpkı hava alıklarında olduğu gibi içeri giriyor ama çıkmayı başaramıyordur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 26 Şubat 2024; 23:51:40 >
  • Anekdot bilgi, bu tarz - 5.nesil - uçaklar bilgisayar desteği olmadan maksimum performansla uçamıyorlarmış hatta hiç uçamıyorlarmış. Yani bilgisayar sistemi bu tarz süper kompleks bir uçağın verimliliğini, hedef vurma kabiliyetini vs artıran yüksek teknolojik bir aksesuarın ötesinde varoluşunun integral bir parçası, sine qua non'u. KAAN'da da bu böyle, 5.nesil olacak şekilde dizayn edilip imal edilmiş F-35 veya F-22 gibi uçaklarda da bu böyle.


    Ancak, KAAN'ın 5.nesle tamamlanabilmesi için haberde sayılanların yanında esas özel motorlara ihtiyacı var. Şu an KAAN'da F-16'larda kullanılan GE F110 turbofan motorlar takılı. Bu motorlarla uçak aslında 4.5 nesil seviyede yani 4.nesil ile 5.nesil hibriti gibi. TEI - TRMotor 5.nesil bir motorun tasarımı üzerinde çalışıyor. Bu motor tamamlandığında ve platforma entegre edildiğinde diğer bileşenlerle beraber uçak 5.nesillerin başat alamet-i farikası gizlilik niteliğine (stealth) ulaşmış olacak. Bir yandan KAAN elit 5.neslin yanında belki daha hesaplı 4.5 nesilde bir varyanta da sahip olabilir. Özellikle bu haber akıllara bunu getiriyor. Kaynaklara göre Türkiye üzerinde zaten uzmanlaşmış olduğu GE F110 motorunun lisansını alıp - belli ki hem F-16'lar için hem de KAAN için - üretmeyi istiyor:


    Türkiye'nin ABD'den, MMU Kaan'ın F110 motorunu üretme talebi! - Son Dakika Ekran Haber


    Türkiye gibi ilk defa tam teşekküllü bir çağdaş ulusal jet savaş uçağını kendi başına oluşturma seviyesine gelmiş bir ülke açısından bu tarz işlerin aşama aşama yapılmasında - bilhassa 5.nesil inşa etmeye yeltendiyse - hiç sakınca bulunmaz. Bilakis ihtiyatın ve kademeli biçimde gitmenin fazladan deneyim olması ve önceden sorunların tespit edilip tedbir alınmasına önayak olması daha muhtemelen. Böyle bir uçağı birleştirmek, çeşitli yerli ve yabancı parçalarını imal veya tedarik edip uçak formuna sokmak dahi esasında büyük bir marifet olarak karşımıza çıkıyor, ondan dolayı KAAN dünya kamuoyunda belirli bir ses getirdi. Bu uçak planlandığı ve umut edeceğimiz gibi son haline ulaştığında 5.nesil bir uçağı tasarlamayı bile düşünmemiş, o topa girmeye bile yeltenmemiş sayısız ülkenin nezdinde bir kez daha çarpıcı bir etki yapacaktır. Caydırıcı bir etki yapacaktır.


    Yapabileceğine inanıyorsan ve yapabileceksen bir işe girişirsin. KAAN'ın arkasında işte bu pozitif inanç yatıyor. Türkiye aynen şunun dedi: Ben bu uçağı şimdi %60 civarında yaparım ve işlevsel bir fiziksel şablon ortaya koyarım; geriye kalan işi de 10-20 yıla sebatla çalışarak tamamlarım. Bu dünyanın hiçbir yerinde öyle bir siyasi aktörün ısrarıyla veya kaprisiyle olacak bir iş değil. Aslında bir ülkenin mevcut kadrolarının paylaştığı, kendilerine ve yapabileceklerini olan özgüveni gösteren toptan bir inançtır. Hiçbir ülke birisi bizde 5.nesil olsun dedi diye 5.nesil üretmeye soyunmaz yani. Efendim yapamayız, altından kalkamayız, elimizdekiler yeterli değil, bize parça vermezler vs derler. Umarım, anlatabilmişimdir.


    Uçağın propaganda yönüne takılan ve hakkını teslim edemeyen kişiler işte bunu - uçağın arkasında duran o uzak görüşlü pozitif inancı, o paha biçilemez umudu, vatani/patriotik duyguyla ülkem için faydalı bir katma değer değer yaratayım müşterek duygusunu - anlayamıyorlar. KAAN gibi aletlerin teknolojileri sanıyor musunuz ki hep kokpitinde veya gövdesinde vs saklı kalacak? :) Türkiye'deki diğer sektörlere de bu eninde sonunda yansıyacak, en basitinden böyle bir platformu geliştirmeye çalışırken dahi sayısız ekip, savunma sanayii ve yardımcı sanayii unsuru vs - deneyim ve bilgi kazanacak. Bunları finanse eden kamu ve özel kuruluşlarının finanse etme becerileri de test edilecek. Zaten varolan altyapılar, Know-to-How'lar daha da gelişecek.


    Araştırın bakalım, Almanya ve Japonya nasıl dünyada iktisadi ve teknolojik dev oldular? Şu an adını sanı herkesçe duyulmuş Alman ve Japon firmalar tarihte askeriye orijinli veya yönelimli hep. :) Daha dün savaş uçakları veya toplar üreten firmalar bugün sonradan ortaya çıkmış veya daha sonra öne çıkmış çeşitli sivil sektörlerde dünya liderleri. Onlarda yetişmiş kadrolardan çıkan elemanların kurdukları firmalar dünya devi vs. Böyle uzayıp gidiyor.


    Onun için böyle "kaportası değiştirilmiş F-16" gibi komik ifadelerle hafife almamak gerekir. Cehalet her şeye çok zarar veriyor. Lütfen yapmayın. Çamur atmadan önce araştırın. Çeşitli konulardaki siyasi görüşleriniz veya hisleriniz sizleri yönlendiriyor olabilir ama neyin ne olduğunu anlayın, ayırt edin. Düşüncelerinizi gözlemleyin, sınayın ve geliştirin. Körü körüne koşullandığınız düşünce ve hislerin husumet dolu sığ köleleri olmayın.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Hafife alınır çünkü adını en çok ananlar siyasete cebini doldurmak için girenler. Normal şartlarda normal bir hükümet olsaydı halkın tam desteğini alır yoluna öyle devam ederdi. Basit bir arabayı bile siyasi seçim amacıyla sünnet çocuğu gibi gezdirmeleri komedisinden sonra benim öyle süper inancım yok.

    İyi olur mu olur, lazım mı neredeyse herşeyden çok lazım yumurta kapıya dayandı. Bunlar safi düz düşüncelerim. Ama yapanların, o işi yapan ve yapacak türk mühendislerine karşı hal ve hareketleri beni umutsuzluğa sürüklüyor.

    İngiltere ile ortak işlere girişecektik, yahu şu katarı da sokalım araya dediler ingiltereyi kaçırdılar. Milli muharebe tankı meselesi yine önümüzde duruyor, bunlar hazır aşı bozacak yetenekteler, gaza gelmemekte fayda var.

  • Mylevi M kullanıcısına yanıt

    Eleştirilecek her şey eleştirilebilir, kötülenecek her şey kötülenebilir; bilhassa da rantçılık, bireysel fırsatçılık veya kendine gereğinden fazla pay çıkarma ama KAAN girişimi kesinlikle karalanmamalı. Sonuna kadar desteklenmeli, eleştirilecekse de iyiliği için eleştirilmeli. Zira arkasında pozitif bir inanç/özgüven ve önünde ülkeye yerli bir savaş uçağına sahip olmanın bile ötesinde fayda vadedebilecek bir patika var. Mesajımın ana fikri o. Yoksa körkütük bir bakış açısını önermiyorum ve zaten asla tasvip etmem. Bizim halkımız da ne yazık ki aşırı duygusallığı veya görece zayıf tahsil düzeyiyle körkütüklüğe çok yatkın. Ortasını veya makulü görmüyorsun. Herkes bir ekstrem uçta duruyor. Devamlı nefret kusuyorlar. Birbirlerine, KAAN uçağına, başka fikirlere vs vs vs.


    Hani esasında - hayatın zorlukları bir yana - neden Türk halkı kendi içinde bu kadar birbirinden nefret eden, tek bir cümle veya kelime ile tetiklenebilen agresif ve hırçın insanlardan oluşuyor, anlaması kolay değil. Bence iktidardan muhalefetine siyasilerin kasti kutuplaştırma - divide et impera - stratejilerinin ötesinde - kültürün veya sosyolojinin içinde saklı duran - bir sorun var. Futbol takımları taraftarları arasındaki nefreti düşünün mesela. Anlaşılabilir mi? Mümkün değil. Kabileci rekabetçi örüntülerle elbette bunu anlamlandırabiliyorsun ama neden normal olması gereken bir spor kapsamında böyleler? Tam olarak tatmin edici bir sonuca varamıyorsun. Aileleri mi insanları dövüyor, habire zorbalık mı uyguluyor, ne yapıyor da insanlar böyleler? Nesiller arası böyle sirayet eden bir lanet mi var? Böyle bir takım tam olarak cevaplaması veya çözümlenmesi kolay olmayan durumlar var.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Hanımefendi paylaşımlarınız için teşekkürler. Toplumda doluyu boş eden taraf milliyetçiliğin karşısında yer alan taraftır. Feto, PKK, dhkpc gibi örgüt ve istihbarat yapılanmaları sosyal medya algı yönetimi konusunda uzmandırlar. En basit örneği fetocu olduğu ayan beyan ortada olan sözde gazeteci YouTuberlar yüzbinlerce takipçiye sahip. Uluslararası alanda güç sahibi olmamızda birilerinin otoritesine risk teşkil ediyor ve bu örgütler kolayca finanse edilebiliyor. Bazı insanlar maalesef fazla saf sanıyorlar ki bilim teknoloji alanı her isteyenin her istediğini yapabildiği bir mecra. ASELSAN, Tübitak mühendis cinayetlerinden habersizler. Şüpheli uçak kazalarında kaybettiğimiz prof ve ekibinden habersizler. Hadi bunlar komplo olsun o halde Çine uygulanan açık ambargoları ne ile izah edeceksin? Yerleşik düzen yok edemiyorsa sınırlıyor. Artık bu bilgi çağında kimsenin bu konuları bilmeme lüksü yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • bluemersini B kullanıcısına yanıt
    Bu kaplama bildiğim kadarı ile sadece dışarıdan gelen radar dalgalarını sönümlüyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yancı_teammm_konuyu_pompalıyor.avi

  • Görünen o ki hasan ağa yükseklere atanacak:DAsdfg

  • Bendeki mabadın kova gibi açılması en böyük teknolojidir bu alette. Walla. Kuran çarpsın ki öle. Bezle dışarı çıkıom geleni tutamadığım için.

  • jubeii kullanıcısına yanıt

    muhalefet olaya aynı gözle bakılıyor ülkede ne olursa olsun mabaddan öte gidemiyor.. 

  • 4. nesil bile olsa kendi uçağımızı üretmek çok ama çok süper bir şey. Kaldı ki şu an ki hali ile bile 4'den daha iyi olacak diyoruz.


    Genel yazılanlardan anladığım kadarıyla 2 temel eksiği var.

    1. Radar emici kaplama. Bunun için çalışmalar, denemeler sürüyormuş. Bu büyüklükte ki bir uçak için her ne kadar yapısı radar önlemeye yönelik düşünülmüş olsa da radar emme işlevi şart. Umarım bu konuda güzel bir materyal üretebilirler.
    2. Isı izini gizleyebilen motor. Şu an bir şekilde f16 motoru almakla veya olursa bu motoru üretmekle de bu iş yürür. Ama esas gizlilik için 5. nesil bir motor gerekli ki bunu tam olarak becerebilen bir iki ülke varmış sanırım. Bizim motor çalışmalarımız da devam ediyormuş, umarım başarılı olurlar. Fakat motor olayı biraz garip bir olay. Çünkü o an ki teknolojik seviyenin dışında geçmiş yılların deneyimleri de çok önemli. Olmadık koşullarda daha önce ön görülemeyen bir şekilde motorlarda sorunlar çıkabiliyor. Yıllar içerisinde bunlar düzeltile düzeltile tecrübe kazanılıyor. Tank için de araba için de uçak için de hep önümüze çıkan en büyük sorun bu motor olayı oldu.




  • KAUANKA K kullanıcısına yanıt

    Bu tarz şeyler diyenlerin sayısı az değilse demek ki zamanında bir yerlerde büyük yanlışlar yapılmış ve kurumlar siyasete alet edilmiş. Öncelikle bunu kabul etmek lazım.


    Her olaya takım tutar gibi yaklaşmaktan, vergilerimiz ile fonlanan başarıları bile taktir edemiyoruz, körleşiyoruz. Bu mesajınız da yine bunu kanıtlıyor. Ötekileştiriyorsunuz.


    KAAN büyük bir başarıdır ve arkasında çok emek vardır. Bir çok kurumun yıllarca süren ortak çalışması ile olmuştur. Uçabilen bir savaş uçağının kaportasını bile yapabilmek değerli bir mühendislik ve üretim kabiliyeti gerektirir. O yüzden bu tarz şeyleri de cahilce küçümsememek gerekir.

  • Bu savaş uçağı felan değil, bir planör.
    Açın savaş uçağı kalkışlarını felan izleyin.
    Tekerlerini bile saklayacak sistemi yok!!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hazımsız çapulcular soda iyi gelir.https://www.youtube.com/shorts/x9Q8WHYNLIY?si=MID8Q7zWJw-dhUVl

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • campos67 kullanıcısına yanıt

    Ötekileştirmek nasıl oluyor ?

    Hükümetin her yaptıgına direkt olarak SORGULAMADAN bile muhalefet etmek mi?

    Togg da aynı hikayede devam etti hatırlarsanız

    Üretilemez

    Yapılamaz

    Fabrikası yok

    İtalyan arabası

    İtalya'dan gemiyle geliyor

    Üretim bandı yok

    Nerede togg

    En sonunda fiyatı dert oldu birilerine


    Ötekileştirmeyi muhalif argümanlarla yapınca kimse için sorun teşkil etmiyor.

    RTE fanı ölüp gidecek Akp ne olur o da belli değil.. Burada rte karşıtlığıyla muhalefet etmekle muhalif olmak birbirine karısıyor


    Bu hükümet bu kaanın seri üretimini görür mü o bile belli değil.. Ama malum bir kitlenin özelikle yalanla beslenerek sürekli karalamak için yarış haline girmesini izah edemeyiz.


    Özellikle hatırlarsınız belkide " BİZİM GÖREVİMİZ MUHALEFET KARDEŞİM DÜNYANIN EN DOĞRU İŞİNİDE YAPSA HÜKÜMET BİZ KARŞI ÇIKARIZ " diyebilen bir muhalefetle bu işler yürüyemez


    Milli bir konuda bile anlaşamayan iki taraf için ne denilebilir bilmiyorum tek anlaşabilecekleri bu konuda bile birbirine sallamak doğru değil heralde. Muhalefetin bu konuda destek olması şart bence herşeye muhalefet edebilirsin etmelisin ama bu konularda bari sus; hükümetler geçici , muhalefetin desteği olmalı takoz siyaseti bu gibi konularda buraya yakısmıyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.