Şimdi Ara

Kripto paralar haram mı?: Kritik fetva (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
327
Cevap
0
Favori
15.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
49 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kriptoya gelene kadar..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • MrCaner kullanıcısına yanıt

    sonuçta büyük günah olduğünu belirtmiş. Ayrıca yazılan fetvada kötü ve haram olduğunu uzun uzun açıklamıştı.


    izin verilen bir durum yok ki.


    bu arakadaş ise "baldıza hücüm" şeklinde anlamış. Çünkü kendisine bu şekilde anlatmışlar ve bu arkadaş da sorgusuz araştırmadan hemen inandı.

  • Ülkemizde inandığı dini zerre bilmeyen ve inandığı kitapta ve hadislerde ne yazdığından habersiz tatlı su müslimleri yine doluşmuş konuya.Ülkemizde her yönden cahil yobaz sayısı boşuna bu kadar yüksek değil.

  • Ulama topluluğu mu O ney

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Müslümanlar için haramdır. Müslüman olmayanlar için sorun yok. Veya haram helal fark etmez diyenler için de sorun yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ssj kullanıcısına yanıt

    Şu yanlış bildiklerinizi bir de yaymaya çalışıyorsunuz.


    Bir müslüman deizm, ateizm, agnostisizm animizm panteizm şintoizm veya herneyse hakkında konuşma hakkına sahiptir. Tamamen benzer şekilde, hukuk çerçevesinde fikir özgürlüğü kapsamında isteyen herkes gerek fetvalar, gerekse inançlar hakkında fikrini belirtebilir.


    Fikirlerden korkmayın. Zaten ne dersek diyelim fark etmiyor ki, bildiğinizi okuyorsunuz her halükarda,


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TechVET kullanıcısına yanıt

    Maalesef sizin gibi internet bilginleri çok.


    Gelelim 9 yaş mevzusuna.


    O dönemde kız çocukları adet görmeye başladıktan sonra yaş veriliyordu. Kız çocuklarını diri diri gömen bir cahil toplumdan bahsediyoruz. Yani Hz. Aişe 9 yaşında evlendim derken adet görmeye başladığı 10 yaş (sıcak memleketlerde bu yaşlarda oluyor genelde) + 9 demek yani 19 yaşında demek oluyor.


    Buhari, Müslim vs bunları hadis kitaplarında zikrederken ileri de böyle bir iftiranın olabileceğini düşünmemişler veya düşünememişler. O nedenle o gün çok bilinen bir bilgi olan adetten sonra yaş verme durumunu kitaplarında bahsetmemişler.


    "Salıncaktan kesin artık dedi" olarak bir hadis işitmedim ama eğer varsa da "19 yaşına gelmiş artık salıncak yaşında değil" demektir, tabii bunu anlamak için akıl gerekiyor. Art niyetle dinsizliğine delil olarak bakınca hiçbirşey anlamamak normal.


    Diğer bir hesaba gelirsek. Hz.Aişe 672 yılında 67 yaşında vefat emiştir. Yani 605 yılında doğmuştur. Peygamber ASM ile hicretin 2.senesi olan 624'de evlenmiştir. Yani 19 yaşında iken. Bu tarihlerle ilgili detaylı çalışmalar var.


    Ülkemizde Cumhuriyet dönemiyle beraber İslam eğitimi ortadan kaldırılınca böyle cahilce iftiralar da ortada dolanmaya başladı.


    Bunun yanında konuyu bilmeyen, bozuk İlahiyat fakültelerimizden çıkmış yarım hocalarda sizin ekmeğinize bal sürdü.



    Gelelim Peygamber ASM'ın güzel ahlakına. Dost ve düşman kabul etmiş. Bugün halen tarihteki en etkili insanlar sıralamasında her zaman ilk sıra verilen bir ZAT'tan ASM bahsediyoruz.


    O gün düşmanları kendisine istediğin kadar servet, kadın, makam vs teklif ettikleri halde bunların hiçbirini davası uğruna kabul etmeyen bir Zat'a (ASM) yok çocuk yaşta kız aldı, yok kadın düşkünüydü vs gibi iftiralar atmak en basitinden ahmaklıktır.


    40 yaşına kadar kendisinden 15 yaş büyük tek bir ihtiyar kadına kanaat etmiş - istese sınırsız kadın alabilir toplum o durumda - bir Zat'a ASM kadın düşkünü vs gibi iftiraları atamazsınız.


    Diğer Kur'an da şu yasak bu yasak gerisi helal vs konusuna girmiyorum. Hadisleri inkar eden, Kur'an da apaçık Peygamber ASM'a uyun diye emreden ayetleri görmezden gelip İslam dininden Peygamber ASM'ı çıkarmaya çalışan saçma sapan fikirler. Arkasında da her zaman olduğu gibi müslüman gözüken ama aslen yahudi hristiyan vs olan sahte din adamlarının fikirleri.


    Not : Ahmaklara cevap sukut ile olduğundan ahmakça cevaplar yazanlara cevap vermiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nevfel -- 2 Kasım 2021; 17:1:8 >




  • D-a-r-w-i-n kullanıcısına yanıt

    Hocam neden hala varlar sorusunun cevabı çok basit: İnsan yok olmayı kendine yediremiyor ve varlığına bir anlam arıyor. Herkes acı gerçekleri kabul edebilecek kudrette ve olgunlukta değil. İnsan kendini kadırmaya çok meyilli bir varlık. Çünkü kendini kandıramasa kafayı sıyıracak.

  • Şimdiki yönetim harama bakmaz.

    Coinden kazan vergisini alır.

    Cukka cepte

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunlarla tartışmak boş hocam. Zaman değerli, zamanınızı kendiniz için güzel şeyler yapmaya harcayın. Varsın kendi mitolojik hayal dünyalarında takılsınlar. Gerçekleri herkes kaldıramaz.

  • Th3M4NIMAL kullanıcısına yanıt
    Yani demek istiyorsun ki Endonezya’da faiz sıfır anladığım kadarı ile bu bir, Kur’an mealini 13-14 kez bitirdim nizami olarak, liseden beri 5 vakit namaz kılan biri olarak dini bilgim hiç fena değil bu iki, işimiz fetvalara kalmışsa o övündüğünüz Osmanlı imparatorluğunda kardeş katli konusunda fetva çıkarılmıştır üstelik o övünmekten yorulmadığınız Fatih Sultan Mehmet zamanında, Kur’an’ı açıp okursan gelecek/gaybı sadece Allah’ın bileceğini ve müslüman birini(tüm bebekler müslümandır) haksız yere öldüren birinin ebedi olarak Cehenneme gideceğini görürdünüz, üstelik o zaman da Şeyhülislam tarafından verilen fetvalar bunlar, siz bunlara tabii olurdunuz, ben olmazdım şimdiki gibi, bu da üç... Sonuç olarak Kur’an’da(Nahl suresi 25/15? ayet olması lazım) der ki -tefsirinde- müslüman insan basiretli olmalı, sadece iyi niyet kur-tar-Maz!

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Avukat olsan mesela, her konuda az çok bir bilgin oluyor ama tek bir alanda uzmanlaşman lazım.

    Doktor olsan mesela ortopedi gelsin göz amerliyatı yapsın falan adamı topa tutarlar.


    din ne güzel bir rant yahu. İstersen hayatında evinden çıkmamış bir adam ol, elalemin gece gündüz çalışıp uzaya gönderdiği rokete bile keyfine göre haram damgası basabiliyorsun. Ve sanki bir peygamber olmuşcasına bir allahın kulu da sorgulamıyor.


    Birisi de gelmiş avrupada kızlık yaşı falan diyor. En beterini hak ediyorsunuz...

  • Bu 1500 yıl geriden gelenlerin açıklamaları çokta tınn

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Madem ki Kuran her devre hitap ediyor, haramsa Kuran'dan delil getirmeli. Bu arada kriptoları savunan biri de değilim. Ama dünyayı hacılar hocalar yönetemez.

  • Bu sanal madencilik olayından pek anlamam ama bildiğim kadarıyla sanal madencilikte birilerinin işlerini yapıp sanal para yani coin kazanıyoruz değil mi?Yani coin kazandığımız program için bilgisayarımız belli bir işlem gücü yani elektrik harcıyor.

    Sonuçta karşılığı az veya çok olarak alışveriş yapıyoruz yani bu bir ticaret aslında değil mi?

    Ancak bu işin haram yada helal olduğu konusunda hala kararsızım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    Bana ne senin namazından ? Sen bir yandan namaz kılıp bir yandan böyle iftiralarla/saçmalıyorsan senin gibilere dinde ne denir biliyor musun ? “Münafık”. 5 vakit namaz kılıp kendi dinini, atasını neden böyle iftiralarla karalarsın ki ?

    Konunun ne alakası var faizle ? Ne alakası var kardeş katli ile ? Dünyada İslami bankacılık ne yazık ki çok az. Dual sistem var çoğu İslam ülkesinde de. Zaten faize hassasiyeti olan uzak duruyor bankacılık sisteminden ama finansal sistemin çarklarının dönmesi ve işletmelerin ihtiyaçları olan finansmanı sağlaması için bu bankalar var. Aksi halde ekonomik büyüme sağlanamaz. Sermaye birikimi sağlanamaz vs. vs. Ülkeler de bu fonları faizle alıyor. Ülkelere de borç veriliyor. Faizle kredi ile borçlanmakta besi görmeyen insanlar da var o ülkelerde.

    Fakat bunların hiç biri faizin haram olduğu gerçeğini ve toplumlar için sınıflar arası farkları artıran bir zulüm aracı olduğu gerçeğini değiştirmez. Dediğim gibi Kişiler kendileri dikkat etmek zorundalar. Mahşer gününe ve hesaba inanıyorsan orada şirketlerin yargılanmayacağını da bilirsin. Bu senaryo bu dünyanın bir sınav olması ile de bire bir örtüşüyor.

    Diğer konuya gelince; ne kanıtın var ? Kardeş katli ile ilgili soruyorum. Ben bu konu üzerine kitaplar okudum ve okuduğum kaynaklar senin bahsettiğin vesikaların sahte, çarpıtılmış olduğunu söylüyordu. Konu ile ilgili Avusturya’da ya da Macaristan’da olduğu söylenen vesikaların orijinal bile olmadığı kopyanın kopyası olduğunu okumuştum.

    Tekrar ediyorum, konumuzun bunlar hiç bir alakası yok. Senin bu söylediklerin benim bu yaşıma gelene kadar İslam ve Osmanlı karşıtı olanların kullandığı ucube argümanlar sadece. Çok duydum.. Yukardan bir başkası da Hz. Aişe’den konuya girmiş o da bir diğeri. Ona da bir arkadaş gayet güzel cevap vermiş. Sizin derdiniz başka. Sizin derdiniz üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Bir defa Fetva kurulunun ne iş yaptığını neye yaradığını bile bilmiyorsunuz. Adında Fetva geçiyor diye kuduruyorsunuz. “Bilimsel olmalıymış fetvanın burada ne işi varmış” bunu söyleyen gerizekalı mesela bilmiyor Fetva kurulunun fıkıhta uğraşması zaten bilimsel bir mesele. Kulaktan dolma bir İslam olmasın diye Fetva kurulu var. Sizin bunları kabullenmeniz hazmetmeniz zor. O sebepten tartışmayı uzatmanın da alemi yok.


    Kripto İslami şartlara göre özellikle 3 nedenden haram; Garar, Spekülasyon ve yasaklı ödemelere müsaade etmesi. Gidip araştırabilir makaleler okuyabilirsin Örneğin Mehmet Asutay hocayı oku. Hatta YouTube’da uzun bir konferansı da var konu hakkında. Endonezya’yı beğenmiyorsun ya belki İngiltere’de bir üniversitede kürsü sahibi bir hocanın söyledikleri modern gelir sana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Th3M4NIMAL -- 30 Ekim 2021; 0:50:23 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.