Şimdi Ara

Kripto paralar haram mı?: Kritik fetva

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
327
Cevap
0
Favori
15.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
49 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kripto paralar haram mı?: Kritik fetva



    Kripto paraların geniş kitlelere yayılması ile birlikte özellikle İslam dünyasında haram-helal tartışmaları başladı. Bu konuda İslam alimleri ikiye bölünmüş durumda. Farklı araştırmalara göre Bitcoin haram diyen de var helal diyen de. Bu konuda Endonezya kritik bir karar aldı. 



    Bitcoin haram mı?



    Endonezya Ulema Hayır Meclisi bu hafta kritik bir fetvaya imza attı. Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen alimler kripto paraların çok volatil yani oynak olduğu için İslami kurallar altında uygun olamayacağına hükmetti. Bunun sonucunda da haram fetvası verildi. 



    Ayrıca Bkz.Bitcoin madenciliğinin yarısı 50 şirketin elinde



    Endonezya en büyük İslam ülkesi olması hasebiyle alınan bu karar önemli. Ülkede kripto paralara olan ilgi neredeyse 10 kat artmış durumda. Haliyle insanları kayba sürükleyen bir yapı olması haram fetvasına yol açmış gibi görünüyor. 



    Batı ülkelerinde kanuni düzenlemelerle kripto para ticareti kontrol altına alınmaya çalışılıyor. İslami ülkelerde bir de fetva düzenlemeleri devreye girmeye başladı. Hatta bunu kumar olarak niteleyen de var. Bununla birlikte bazı ülkelerde şeriat yasalarına uygun DeFi projeleri geliştirerek onay almaya çalışan girişimciler de bulunuyor. Yine kaldıraç tarzındaki uygulamalara girmeden standart alım satım veya ödeme sistemlerini helal gören meclisler var. 

     




    Kaynak:https://cointelegraph.com/news/major-indonesian-islamic-organization-declares-crypto-haram-or-forbidden







  • Müslümanları bağlayan bir fetva, gayrimüslimlerin bunu çok kafaya takmaması lazım. Hatta isteyen parasını faize yatırır, kaldıraç sistemi üzerinden parasına para bile katabilir ama çıkıpta Müslümanları ilgilendiren fetvalar hakkında konuşması doğru olmaz. Dikkatinizi çekerim “ Bu fetva Müslümanım diyenleri ilgilendirir. Diğer grupları bağlamaz“
    Bazı Ulemalarda, Borsa sistemi gibi deyip ne helal ne de haramdır diyor. Borsa caizse bu da caizdir diyenlerde var. Bu yüzden Gayrimüslümler işlerine bakabilir.

    Ne yalancı bi insansın ya. Hiçbir batı ülkesinde 40 yaşında adam 9 yaşındaki kızla cinsel ilişkiye giremez, bu istisnasız her ülkede tecavüz olarak sınıflandırılır. Yaşı birbirine yakın olan çocuklar için yasalar vardır sadece. Ağzınızdan ahlakı dini düşürmezsiniz ama işinize gelince yalanda da en önde yürürsünüz, azıcık utanın.

    Maalesef sizin gibi internet bilginleri çok.


    Gelelim 9 yaş mevzusuna.


    O dönemde kız çocukları adet görmeye başladıktan sonra yaş veriliyordu. Kız çocuklarını diri diri gömen bir cahil toplumdan bahsediyoruz. Yani Hz. Aişe 9 yaşında evlendim derken adet görmeye başladığı 10 yaş (sıcak memleketlerde bu yaşlarda oluyor genelde) + 9 demek yani 19 yaşında demek oluyor.


    Buhari, Müslim vs bunları hadis kitaplarında zikrederken ileri de böyle bir iftiranın olabileceğini düşünmemişler veya düşünememişler. O nedenle o gün çok bilinen bir bilgi olan adetten sonra yaş verme durumunu kitaplarında bahsetmemişler.


    "Salıncaktan kesin artık dedi" olarak bir hadis işitmedim ama eğer varsa da "19 yaşına gelmiş artık salıncak yaşında değil" demektir, tabii bunu anlamak için akıl gerekiyor. Art niyetle dinsizliğine delil olarak bakınca hiçbirşey anlamamak normal.


    Diğer bir hesaba gelirsek. Hz.Aişe 672 yılında 67 yaşında vefat emiştir. Yani 605 yılında doğmuştur. Peygamber ASM ile hicretin 2.senesi olan 624'de evlenmiştir. Yani 19 yaşında iken. Bu tarihlerle ilgili detaylı çalışmalar var.


    Ülkemizde Cumhuriyet dönemiyle beraber İslam eğitimi ortadan kaldırılınca böyle cahilce iftiralar da ortada dolanmaya başladı.


    Bunun yanında konuyu bilmeyen, bozuk İlahiyat fakültelerimizden çıkmış yarım hocalarda sizin ekmeğinize bal sürdü.



    Gelelim Peygamber ASM'ın güzel ahlakına. Dost ve düşman kabul etmiş. Bugün halen tarihteki en etkili insanlar sıralamasında her zaman ilk sıra verilen bir ZAT'tan ASM bahsediyoruz.


    O gün düşmanları kendisine istediğin kadar servet, kadın, makam vs teklif ettikleri halde bunların hiçbirini davası uğruna kabul etmeyen bir Zat'a (ASM) yok çocuk yaşta kız aldı, yok kadın düşkünüydü vs gibi iftiralar atmak en basitinden ahmaklıktır.


    40 yaşına kadar kendisinden 15 yaş büyük tek bir ihtiyar kadına kanaat etmiş - istese sınırsız kadın alabilir toplum o durumda - bir Zat'a ASM kadın düşkünü vs gibi iftiraları atamazsınız.


    Diğer Kur'an da şu yasak bu yasak gerisi helal vs konusuna girmiyorum. Hadisleri inkar eden, Kur'an da apaçık Peygamber ASM'a uyun diye emreden ayetleri görmezden gelip İslam dininden Peygamber ASM'ı çıkarmaya çalışan saçma sapan fikirler. Arkasında da her zaman olduğu gibi müslüman gözüken ama aslen yahudi hristiyan vs olan sahte din adamlarının fikirleri.


    Not : Ahmaklara cevap sukut ile olduğundan ahmakça cevaplar yazanlara cevap vermiyorum.

    Birileri "niye fetva veriyor bunlar kim ki!" diye ağzından köpükler saçmaya başlamış bile. Başkası "bana göre haram değildir çünkü" diye cümle kuruyor. Trajikomik. İslâm sözkonusu oldu mu Müslüman "Bana göre" ile başlayan bir cümle kuramaz; kuracaksa da o kişi âlim olmalıdır, Kur'an'dan sünnetten deliller getirir. İslâm'da helali haramı Allah(cc) belirler, insanlar kendi nefsine göre haram helâl belirleyemez.

    Saçmalamışlar, bu kadar oynak diye yasaklıyorlarsa TL konusunda da bir fetva bekleriz :) + Kur'an'a göre faizin azı ya da çoğu arasında bir ayrım yoktur, tıpkı zinanın ya da alkolün azı/çoğu gibi. Dolayısı ile sözde başımızdakiler müslümanlarsa -ki ülke nüfusunun en az yarısı böyle olduğunu zannediyor- Allah'a karşı gelmektense sıfırlasalar ya faizi, değil sıfırlamak şimdiki hükumet gidip dışarıdan kredi alıyor faiz ile...Evet aktroller göreve, aldığınız maaşın hakkını verin en azından, bir faiz savunması beklerim sizden :)

    Alın size kaynak(kendi bakanınız söylüyor), üstelik geldikleri zaman diliminden 2005'e kadar 26 milyar dış borç alınmışhttps://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/akp-26-milyar-dolar-dis-borc-kullandi-318594

    Şimdiye kadar ödenen faiz ise ohooo: 590 milyar dolar!https://www.milligazete.com.tr/haber/3657560/akp-hukumeti-faize-522-milyar-dolar-odedi
  • Oooo çok kritik

  • Yaaa bir gidin işinize ! Size ne. Siz kimsiniz ki böyle bir şeye karar verebiliyorsunuz. Aklı olan insan bütçesi kadar oynar, ya da oynamaz. Bu kişinin bileceği bir iş. Bu işin uzmanları ancak öneride bulunabilir. Siz maaşallah her konuda bilgili geçinirsiniz ama kafanızın içinde aslında bin tilki dolaşır. Kimseyi kandıramazsınız ! Biz yemeyiz bu din üzerinden oynanan saçma sapan oyunları. Kripto'ya gelene kadar neler neler var ama ağzınızı açamazsını o konularda. Çünkü Allah'tan bile korkmazsınız kuldan korktuğunuz kadar. Din kişi ile Allah arasındadır. Hiç kimseyi zerre ilgilendirmez. Hiç kimse karışamaz.

  • Tamam elinizdeki kripto paraları benim cüzdana gönderebilirsiniz iletişim için PM. Harama bulaşmış artık iflah olmaz satıp parayı alsanız da günah. Gönderin bana kapatın bu defteri

  • Saçmalamışlar, bu kadar oynak diye yasaklıyorlarsa TL konusunda da bir fetva bekleriz :) + Kur'an'a göre faizin azı ya da çoğu arasında bir ayrım yoktur, tıpkı zinanın ya da alkolün azı/çoğu gibi. Dolayısı ile sözde başımızdakiler müslümanlarsa -ki ülke nüfusunun en az yarısı böyle olduğunu zannediyor- Allah'a karşı gelmektense sıfırlasalar ya faizi, değil sıfırlamak şimdiki hükumet gidip dışarıdan kredi alıyor faiz ile...Evet aktroller göreve, aldığınız maaşın hakkını verin en azından, bir faiz savunması beklerim sizden :)

    Alın size kaynak(kendi bakanınız söylüyor), üstelik geldikleri zaman diliminden 2005'e kadar 26 milyar dış borç alınmışhttps://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/akp-26-milyar-dolar-dis-borc-kullandi-318594

    Şimdiye kadar ödenen faiz ise ohooo: 590 milyar dolar!https://www.milligazete.com.tr/haber/3657560/akp-hukumeti-faize-522-milyar-dolar-odedi





  • Müslümanları bağlayan bir fetva, gayrimüslimlerin bunu çok kafaya takmaması lazım. Hatta isteyen parasını faize yatırır, kaldıraç sistemi üzerinden parasına para bile katabilir ama çıkıpta Müslümanları ilgilendiren fetvalar hakkında konuşması doğru olmaz. Dikkatinizi çekerim “ Bu fetva Müslümanım diyenleri ilgilendirir. Diğer grupları bağlamaz“
    Bazı Ulemalarda, Borsa sistemi gibi deyip ne helal ne de haramdır diyor. Borsa caizse bu da caizdir diyenlerde var. Bu yüzden Gayrimüslümler işlerine bakabilir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • işte en sevdiğim bölümKripto paralar haram mı?: Kritik fetva ...siz bu işlere girmeyin, böyle kenardan köşeden izleyin teknolojiyi. haramla alakası olmadığı halde de haram diye kendinizi kandırın durunKripto paralar haram mı?: Kritik fetva 


    biri de yazmış müslümanları bağlayan fetva diye



    yok yaaaKripto paralar haram mı?: Kritik fetva 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 29 Ekim 2021; 16:43:49 >
  • Saçma haberleri ve saçma insanları haber etmeniz hoş değil. Dh olarak akılla bilimle hareket ederek konular açınız. Fetvalarla değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Farklı düşünenler olabilir ama bana göre (sanal veya fiziki) bir şeyin ticarette para olarak kullanılabilmesi için tarafları zarara uğratmaması gerekir. Yani hak geçmemesi lazım.
    Mesela bir işe girdim ve bana 1 yıl boyunca her ay 1000 x birim karşılık verilecek. Benim verdiğim emek aşağı yukarı aynıyken karşılık olarak aldığım paranın birim değeri 10 katına çıkarsa iş vereni, 10'da birine düşerse de beni zarara uğratır. Bu şekilde değeri değişen bir parayı kullanmak bana göre doğru değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ulan Musk -- 29 Ekim 2021; 17:05:16 >
  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt
    Türk Lirasından bahsediyosun sanırım

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • KSiber K kullanıcısına yanıt
    Haber niye saçma insanlar niye saçma. Bu dünyanın hakikati bi sizmisiniz hayırdır ?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Google da bir şey aradığında sacma sapan içerik üreten haber siteleri gibi haber olmuş. İlgisiz alakasiz teknolojiden uzak. Lutfen kendinize gelin, ben bunun için bildirim almak istemiyorum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • RichardB kullanıcısına yanıt
    Ne alaka çocuğa tecavüz serbest ne saçmalıyorsun !? Hangi dinde serbest ? Bu nasıl geri kafalılıktır ?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • O zaman ben bi baldızımla ilişkiye girip geliyim hemen

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ne kadar saçma insanlar var kim bilir ağızlarından akıl bilim kelimeleri çıktı diye kendilerini aydın sanıyorlardır. İşin hakikati kafa kesen denyolardan tek farkınız coğrafyanız. Evet coğrafya kaderdir. Şu kabalığa bakar mısınız ya

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kayba sürüklüyorsa haram, sürüklemiyorsa haram olmuyormu o zaman? Her işte olduğu gibi bu piyasada da kaybetme ve kazanma riski elbet var sadece daha fazla, direk banka faizi ile dolar yatırımı haricinde diğer tüm yatırım araçları riskli zaten?

  • MrCaner kullanıcısına yanıt
    yapacağın günahı neden buraya yazıyorsun da? Ayıp değil mi?

  • Normal borsa insano iflasa sürüklemiyor mu? Bakınız Türk borsası. Spk çok mu umursuyor kullanıcılarını. Bir tanr gerizekalı yasak olmasona rağmen kredili alış yapıyor ya da açığa satış yapıyor sonrasında hisse dalgalanıyor, ama spk hiçbir şekilde kullanıcısına destekde bulunmuyor veya spekülasyonun önüne geçmiyor. Günlük +- %10 değişim den başka alınmış adam akıllı elle tutulur önlem yok. Para çekiyorsun 2 gün sonra hesaba geçiyor, böyle bir saçmalık varmı ya :) sonra türk borsadında hacim yok, yatırımcı çekiliyor diyolar. Sen önce saçma sapan kurallarını kaldır ki insanlar borsanın tadına baksın.

    Binance da sunulan her özellik ücretsiz. Binanceda sunulan özellikleri Türk borsasında kullanmak istesek ayşık 200-300 lira vermemiz gerekiyor. E şimdi biz neden Türk borsasını kullanalım...

    Haram helale gelince bana göre kaybetme riski olduğundan haram sayılamaz. Neticede paranıN %100ünü kaybetmiyorsun. Ama bahis oynadığında ya kazanırsın ya da kaybedersin. Bu yüzden bahis haram. Ama borsa şahsıma göre haram değil. Diyanet de haram dese bana saçma gelir.

    Kaldı ki diyanetde dinen mi yorumlar bu durumu yokda hükümet öyle dedi diye mi yorumlar bilemeyiz...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.