Şimdi Ara

Kanada ambargo uyguladı, yerlisi geliştirildi: Türkiye'nin ilk yerli helikopter yakalama sistemi KUŞKAPANI!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kanada ambargo uyguladı, yerlisi geliştirildi: Türkiye'nin ilk yerli helikopter yakalama sistemi KUŞKAPANI!
    STM ve Altınay tarafından geliştirilen yerli ve milli KUŞKAPANI'nın kabul testleri tamamlandı. KUŞKAPANI (Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi)'nın geliştirilme öyküsü ve sistemin özellikleri hakkında bilgiler haberimizde.



    Ambargonun ardından iki yıl içinde yerlisi geliştirildi



    Türk Deniz Kuvvetleri gemilerinde kullanılmak üzere Kanada’dan ithal edilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi’ne Kanada ambargo uyguladı. Ambargonun ardından 2021 yılında söz konusu teknolojinin yerli versiyonunun geliştirilmesi için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), STM ve Altınay arasında proje anlaşması imzalanmıştı.



    TCG İstanbul'a entegre edildi



    Teknik çalışmalar ve tasarım faaliyetleri sonunda Mart 2022'de üretim faaliyetlerine başlanan yerli sistem, Eylül 2022’de ilk kez çalıştırıldı ve Aralık 2022’de de fabrika kabul testleri gerçekleştirildi. Nisan 2023’te teslimatı gerçekleştirilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi'nin, STM’nin ana yüklenicisi olduğu, ilk milli fırkateyn TCG İSTANBUL (F-515) üzerinde kurulumu ve entegrasyonu STM-ALTINAY Savunma ve İstanbul Tersanesi Komutanlığı koordinasyonuyla başarı ile gerçekleştirildi. Sistemin liman kabul testleri de SSB ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcilerinin eşliğinde başarı ile tamamlandı.



    Kanada ambargo uyguladı, yerlisi geliştirildi: Türkiye'nin ilk yerli helikopter yakalama sistemi KUŞKAPANI!



    KUŞKAPANI ile iniş yapıldı



    Projede bugün gelinen noktada milli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi KUŞKAPANI'nın deniz kabul testleri gerçekleştirildi. Sistemde helikopterlerin gemilere güvenli şekilde inmesini, sabitlenmesini ve hangara çekilmesini sağlayacak donanımlar bulunuyor. Test amacıyla SH-70 Sea Hawk helikopterinin güvenli şekilde Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL'a inişini sağladı. İniş operasyonu sonrasında helikopter emniyete alındı ve hangarlama operasyonu gerçekleştirildi. Testler kapsamında SH-70 Sea Hawk helikopter birden çok kez iniş gerçekleştirdi ve KUŞKAPANI tarafından yakalandı. KUŞKAPANI sistemi kullanılarak yapılan ilk helikopter iniş operasyonlarını Deniz Hava Komutanlığının tek kadın pilotu Deniz Yüzbaşı Hatice Yeşiltaş gerçekleştirdi.






    Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi ne işe yarar?



    Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, helikopterlerin gemiye güvenle inmesini, sabitlenmesini emniyete alınmasını, hangara çekilmesini, hangardan platforma alınmasını ve helikopterin emniyetli bir şekilde kalkışını sağlayacak donanımlara sahip bulunuyor. Kameralar ve helikoptere monte edilmiş lazer sistemi gibi alt bileşenlerden yararlanılan sistemde, görüntü işleme ile helikopterin konumu anlık olarak hesaplanıyor. Hesaplanan bu veriler çabuk yakalama aracını doğru konumda tutarken, aynı zamanda helikopterin doğru bir açıda tutulmasını sağlayan pilot konum ışıklarına komut ederek helikopter platformunda belirli bir alana iniş yapmasını sağlıyor. Helikopter gemi güvertesine iner inmez çabuk yakalama aracı pençesi ani bir hareketle helikopteri yakalıyarak emniyete alıyor. Bu sayede helikopter gemi güvertesine çabuk yakalama arabası vasıtasıyla iştiraklenerek emniyete alınmış oluyor. Tüm bu işlemler sırasında iniş alanında herhangi bir personel bulunmasına da gerek kalmıyor. Tek personel kontrol noktasından güvenli bir şekilde süreci yürütebiliyor.



    Yeni gemilere entegre edilecek



    İlk olarak TCG İstanbul’a entegre edilen KUŞKAPANI, envantere girecek yeni gemilerde de yerini alacak. Milli gemilerdeki yerlilik oranını artıracak ve savunma sanayisinin ihracat kalemleri arasına katılacak.



    KUŞKAPANI hakkında açıklamalarda bulunan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, şunları söyledi:



    “Güçlü yerli ekosistemimiz ile ambargoya konu olan kritik bir sistemi daha yerlileştirerek Türk savunmasına kazandırdık. Altınay Savunma ile geliştirdiğimiz Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi sayesinde hem önemli bir kabiliyet kazandık hem de bu alandaki yurt dışı bağımlılığımızı bitirmiş olduk. Çok kısa bir sürede hazır hale getirilen yerli sistemimizi ilk olarak TCG İSTANBUL'a entegre ettik. Bundan sonra da Türk Deniz Kuvvetlerimizin gemilerinde ve yurt dışında yürüttüğümüz su üstü ihracat projelerimizde yerli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi'mizden faydalanabileceğiz."









  • robotik kol ve yazilimdan ibaret hsjsgsjdhaj şaka gibi ya mesele o kola nokta inis yapilabilmesi biz bunu neden yapamiyorduk yavvv neden acabbaaa insan biraz takip eder ya .mandaciliktan kurtulamadikca nasil yapican tb2 nin test uçuşu bile kaçaktı kaçak :) langidi langidi konusayim maket yapmak bu gadan mı zor diyeyim .nede olsa beni mühendis neyim sanarlar :) digerleri gibi burdan teknoloji konusurken hoooopp ekonomiye dikey gecis muhabbetine gecersin alikoymayayim seni .

    Zamanında anıtkabirdeki bayrak direği ve ipini bile amerigadan alıyoruz diyen birinin haberi vardı. Yapacak yok muydu yoksa donuna kadar bağımlı olmak isteyenler mi vardı.
    Alaman malı diye toz kondurmayanlar def olup gittiler şükür. Ama yollarda kendi ürettiğimiz ürünler yerine gavurun ürününü görüp rahatsız olmuyorsan diyecek bir şey yok.
    İstanbulda tüm tramvaylar kore malı. Diğer şehirlerdeki lerde ya alman ya kanada. Yavaştan bozankaya işe girdi de gavurcu kafalar gitmedikçe düzelmeyecek.
  • Devlet dusunun ki dunyadan koptukca daha basarili oldugu konusunda yalan uretme merkezi kursun ve halk dusunun ki buna alkis tutsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapılana kesinlikle lafım yok
    Benim takıldığım kısım
    Bunu bile ithal mi ediyorduk arkadaş, şaka mı bu. Sistem robotik kol ve yazılımdan ibaret



    Bu ürün istendiğinde, ihale komisyonlarında "gidin üretin arkadaş bunu bile satın mı aldırtacaksınız bize" diyen çıkmamış mı bir tane



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 27 Kasım 2023; 21:50:7 >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt

    robotik kol ve yazilimdan ibaret hsjsgsjdhaj şaka gibi ya mesele o kola nokta inis yapilabilmesi biz bunu neden yapamiyorduk yavvv neden acabbaaa insan biraz takip eder ya .mandaciliktan kurtulamadikca nasil yapican tb2 nin test uçuşu bile kaçaktı kaçak :) langidi langidi konusayim maket yapmak bu gadan mı zor diyeyim .nede olsa beni mühendis neyim sanarlar :) digerleri gibi burdan teknoloji konusurken hoooopp ekonomiye dikey gecis muhabbetine gecersin alikoymayayim seni .




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolferto -- 27 Kasım 2023; 22:30:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt

    Bu çok doğru bir yorum olmamış sanki.


    Fiyat / performans incelemesi yapılır, eğer harcanacak enerjiye, yani yenisini üretmeye değmeyecekse hazır olan satın alınır. Bunda yanlış olan ne var ki ? Üretilmemesi, üretilemeyeceği anlamına gelmiyor.

  • Zamanında anıtkabirdeki bayrak direği ve ipini bile amerigadan alıyoruz diyen birinin haberi vardı. Yapacak yok muydu yoksa donuna kadar bağımlı olmak isteyenler mi vardı.
    Alaman malı diye toz kondurmayanlar def olup gittiler şükür. Ama yollarda kendi ürettiğimiz ürünler yerine gavurun ürününü görüp rahatsız olmuyorsan diyecek bir şey yok.
    İstanbulda tüm tramvaylar kore malı. Diğer şehirlerdeki lerde ya alman ya kanada. Yavaştan bozankaya işe girdi de gavurcu kafalar gitmedikçe düzelmeyecek.

  • Savunma sanayimiz ile gurur duyuyoruz, her an yeni bir gelişme duymak sevindirici.. Fakat yakında bunları bile okumak bize lüks gelecek. 130 tl ödediğimiz internet aboneliğine 440 tl ister olmuş telekom.. Diğer operatörler farklı değil, Ekonomiye de el atsalar fena olmaz..

  • wolferto kullanıcısına yanıt

    Neyi nasıl anlatmaya çalıştın çok merak ettim

    Anlat neymiş 1 senede bırak üretimi kullanıma bile başlanabilen cihazı bu kadar "özel" kılan

    Basbaya yapmak istememişler, bunu bile Kanadalı'ya para kazandırmışlar

    Hayır bi de çıkıp "tb2 bile kaçak uçtu, kaçak" diyor

    E bu yine benim dediğimi kanıtlamıyor mu. Birileri yapılmasın, gidelim İsrail heronuna para kazandıralım demiş


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilker07 kullanıcısına yanıt

    Arkadaşlar bu don değil ki ucuz olanı alalım diyesin. Savunma sanayi bu

    Dolar 1,2 TL iken f/p olamayan cihaz dolar 28'i geçtiğinde mi f/p oldu, yapmayın

    Atıyorum tarımda da aynı politikayı izliyoruz. Kenyanın buğdayı f/p, Sırbistan'ın eti f/p diye diye her şeyimiz hazır.

    Yarın bir savaş olsa hatırlayacağız Türk çiftçisini. Ama o güne kadar "sürünsünler" diyoruz resmen.

    Hiç bir yatırım yapmadığın şeyin f/p olup olmadığını nasıl tesbit edeceksin. Aldığımız yer hiç bir yatırım maliyetine katlanmadan mı sahip oldu bu cihaza


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • doruhüso D kullanıcısına yanıt

    sen ülke yönetirsin moruk ozaman ekmek yapmayalim :).la üretmek ithal etmekten pahaliya gelmeyene kadar teknolojiningelistirirsin sonra üretirsin hiç birsey bilmiyorsun vere yaziyorsun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu tür projelerin çoğu devlet destekli olarak yapılıyor. Hibe destekleri veriliyor. Yapılan arge prototip harcamaların %75 ini devlet karşılıyor. Şirketler korkmadan bu işlere bu şekilde giriyor. Başarılı olduğu zamanda büyük kazanç elde ediyorlar. Gayet mantıklı yürüyor sistem :)

  • doruhüso D kullanıcısına yanıt

    Hocam çok basit 2 örnek vereceğim kendimce


    Koskoca Apple, telefonunu Çin'de üretiyordu biliyorsun, bir kısmını Hindistan'a kaydırmayı planlıyorlardı hatta ;


    https://www.donanimhaber.com/ilk-satisa-cikacak-iphone-15-ler-hindistan-uretimi-olacak--168710


    ABD ' nin en büyük şirketlerinden birisi Apple' ın, Hindistan ve Çin' e bağımlı olduğunu düşünebilir miyiz? Kendileri yapamayacak mı yani? Yoksa fiyat / performans çabası içindeler mi?


    Savunma sanayii mi, peki ona da örnek vereyim.


    F-35 projesi malum biliyorsun biz de oradaydık, her ülke farklı görevden ve parçadan - montajdan vs sorumluydu bildiğim kadarıyla. Yine koskoca ABD, tek başına F 35 yapamaz mıydı?


    Ülkelerin çıkar ilişkileri olur, karşılıklı kazan kazan durumunda bu tarz alışverişlerin ben bir problem olduğunu düşünmüyorum.


    Sırbistan'dan et ya da Kenya'dan buğday alınmasın ve hepsini biz üretmeye ve tüketmeye başladık diyelim, hiç ihtiyacımız kalmasın diğer ülkelere. Bu sefer de etle ve buğdayla mı uğraşıyoruz, millet bir iPhone yapıyor dünya satıyor diye eleştiririz. Yani eleştirinin sonu yok.


    Tabii ki ambargo, savaş durumları vs. için bir planları olmalı devletlerin, hem etimizi hem buğdayımızı üretebilmeliyiz. Örneğin, Rusya'ya yapılan ambargoya rağmen hala gıda sorunları yok bildiğim kadarıyla, fakat aynı zamanda da uluslararası ilişkilere ve dış ticarete de ihtiyacımız var. Her devletin olduğu gibi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker07 -- 29 Kasım 2023; 3:27:3 >




  • ilker07 kullanıcısına yanıt

    Hocam sen ticaretten bahsediyorsun, haklısın

    Ama bence yanlış düşünüyorsunuz

    20 yıldır dolar-petrol kurunun sürdürelemez olduğu ayan beyan ortaya çıktı ama liboş papağanlar ve bizim de maruz kaldığımız batıya kucaktan entegre medyanın yalanları ile saklanıyordu bu süreç

    Para dağılımı sıkıntıya girdiyse homurtular başlar

    Homurtular başlarsa milliyetçilik duyguları toplumlarda artara. Klasik fizik kadar basit bir gerçektir bu, 1000 yıl sonra bile değişmeyecek bir denge

    Bu süreç 2008 yılından beri kabak gibi ortadayken klasik liberal öğretilerle bi yere gidemezsin.

    Devletin emekli elemanlarına şirketler açtırtıp üretime sokacaksın

    Kendini savaş gününe hazırlayacaksın

    Yani Çin ekonomik modelini uygulayacaksın



    Koca! Abd zamanında "Çin halkını sömürelim" stratejisinin sonucu olarak bu gün gtü bklu bir şirketine bile söz geçiremiyor.

    Çin'i sık boğaz ettiği kadar, her şeyini Çin'de üreten şirketlerini sıkboğaz edemiyor.

    O şirketler ve fonlar Çin başkanının Abd ziyaretinde verdiği yemekte el etek öpmek için sıraya giriyor. Yani bu şirketleri sen kaybetmişsin artık senin ülkenin şirketleri değil bunlar.

    Yani liberal ekonominin piri ülke bile devlet kapitalizmine yeterli hızda dönemeyişinin bedelini ödüyor

    F35'ten örnek verelim

    Abd' nin F35'e gerçekten ihtiyacı var mı. Yoksa çok kutupluluğa giden dünyada (2000'den beri yavaş yavaş, 2008'den beri ayan beyan ortada bu) müttefiklerin bir arada tutulmaya ve ilerideki olası çalkantılarda aldıkları nefesin bile takip edilmesine mi ihtiyaç var. Özellikle X47B gibi aynı dönemlerde filizlenmiş bir platform varken


    Daha uzar bu ama neyse


    Helikopter tutan bu kadar basit bir şeyin bile üretilmemesi "sürdürülebilir stratejik ekonomi modeli" denerek açıklanamaz

    Bunun ayan beyan üşengeçlikten yapmıyoruz demekten hiçbir farkı yok ve üşengeç ordu mu olur arkadaş. Sen eğitime aldığın erlerine "disiplin" diyerek sürekli bir döngüye al ama yukarıda üşendim diyip bu disipline kendini dahil etme

    Hepi topu robot kol ve yazılım. Zor olsa 1 senede üretilip montajı yapılmaz. Çok kolaysa bunu bile Kanadalı'ya neden para kazandırdık yıllarca




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 29 Kasım 2023; 9:47:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • DH ve gun efendi gene seçim çalışmalarına start vermiş. Geçen seçim TOGG ve Savunma sanayi, İHA SİHA falan kusma noktasına getirmişti. Sözde Teknoloji, özde AKP propaganda forumu.

  • Kanada bir de sattığı kokmuş mercimeğe ambargo uygulasa.

  • sething S kullanıcısına yanıt
    + bir editör düşünün ki yalakalıkta sınır tanımasın, beğenmediği mesajlarla üyelere ceza verdirsib :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Erwin kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum. Şu yusuf denen editörde tam bir %52'ci tipi var.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.