Şimdi Ara

Kaçak cep telefonu sayısı rekor kırdı! (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
216
Cevap
6
Favori
9.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şu imei kayıt ücretini neden iPhone a göre ayarlıyor ki belki ben orta sınıf bir samsung getireceğim neden 30 bin lira veriyorum. Bari telefona göre kayıt ücreti getirsinler yeter be!!!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt

    Yurtiçinde yaşayan herhangi bir vatandaş, harç ödememek için 5 yıl bekler mi ? Yani mantıklı mı ? Mantıklı değil. Beklemez. Mecburen yurtiçinden edinecek...


    Yani yurtdışından yolcu beraberinde giren telefonlar oranı %4 bile değilken, harç miktarı sıfırlansa bile, 5 yıllık süre çok uzun bir zaman dilimi olacağı için, beklemeyecek ve ihtiyacı olan telefonu yurtiçinden edinecektir. Yani özetle; saldırmaz, bana göre...


    Yurtiçinde kaç kişide kaç tane telefon var, net sayıyı bilmiyorum. Ancak GSM şirketlerinden edinilen 92 milyon hat( abone ) sayısı var.


    Her bir vatandaşın muafiyetten yararlanarak yolcu beraberinde sokacağı telefonlar, aynı tarihte başlamayacağı belli. Ancak belirttiğim gibi, 5 yıl uzun bir süredir. İnsanlar 5 yıllık süre dolduğunda, işini gücünü bırakıp, yurtdışına çıkış - giriş mi yapacak ?


    Hem bir önceki mesajımı yine dikkatli okumadığınız anlaşılıyor. Harç uygulaması ile ÖTV 'nin kaldırılması aynı andan yürürlüğe girmesinden bahsetmiştim. Yani uygulama belirttiğim şekilde olursa, yurtdışı - yurtiçi edinim fiyatı açısından dişe dokunur bir fark olmayacak.


    Devlet deyince, konu nasıl bir duygusal mecraya çekiliyormuş ? İzahat gerekli...


    Devlet dediğimiz organizasyon; kanunlara dayalı olarak idame ettirilen bir sistemdir. Devletin gelir ve giderleri yönetilmektedir. Vatandaşlarca her yıl cep telefonlarına 4 - 5 milyar dolar tutarındaki harcama, kambiyo rejimi kuralları gereği, merkez bankası rezervlerini aynı tutarda eksiltmektedir. Yani burada dikkatlerden kaçan; harcamanın bedelinin vatandaşlar tarafından ödenmesi önemli değildir. Önemli olan, vatandaşın ödediği bedelin, karşı tarafa ödenirken, döviz cinsinden ödeniyor olması sebebiyle, MB rezervlerini eksiltmesidir. İşte devlet yüksek oranlı vergi ve harç miktarları belirleyerek, döviz rezervlerinin eksilmesini sınırlandırmaktadır. Bu denli yüksek vergi ve harç miktarlarına rağmen, vatandaşlar cep telefonlarına döviz bazında harcamalarını artırmışlar.


    Cep telefonuna bir iletişim aygıtı olarak bakarsak, yüksek vergi ve harçlardan sonra vatandaşların cep telefonu edinimlerini azaltması beklenir.


    Cep telefonlarına bir iletişim aygıtı olmanın ötesinde, mütemmim-cüz olarak bakarsak, artmasının gerekçesi olarak görülebilir. Ki, arttığına göre, vatandaşların cep telefonlarını mütemmim-cüzü olarak görmeye başladığı sonucuna ulaşıyorum.


    Yukarıda üye arkadaşlardan biri yazmıştı. Cep telefonlarını amacı dışında kullanma örneklerinden birini ifade etmek gerekirse, mesela; Pubg performansı üzerinden değerlendirmeye başlayanların sayısı bir hayli artmışsa, telefon ülkede belli bir vatandaş gurubu için mütemmim-cüz olmuş demektir. Nereden anlıyoruz ? Döviz kaç yıldır üst üste katlıyor. Ama cep telefonu edinimi de döviz bazında artıyor. Demek ki, dövizin artışından etkilenilmediği gibi, döviz bazında harcamalarımızı da artırabiliyoruz.


    Bir başka örnek daha; geçenlerde konu başlığının birinde, "harç miktarının 1000 dolar olması bir şey ifade etmez. 1500 dolar'a telefon alırım. 1000 dolar harç öderim. İçeride 3000 dolar'a satılıyor. Hala 500 dolar kar'dayım" mantığında olan insanlarımız var. Yani istediği model telefonu edinme kararlığında olanların mantığı bu şekilde işliyor.


    Özetle; iletişim aygıtı olarak bakarsak, bu ürünün fiyatı, her vatandaşın ortalama fiyatlarla kolayca edinebileceği seviyededir. Mütemmim-cüz olarak bakarsak, bu işin sonu yok. Zira sık sık telefon yenileyenlerin mütemmim-cüz olarak gördükleri aşikar.


    Eskiden oyun için bilgisayar satın alınırdı. Oyun hastaları bilgisayarlara dünya kadar par harcardı. Parası olan bilgisayarı alırdı. Olmayan arkadaşına gider orada oynardı. Şimdilerde herkesin elinde bir bilgisayar var.


    Üslup ve eda konusuna gelince; "bu kadar kolay akıllı olmayın" demek, küçümseyici tavır takınmak değildir. Bir konunun önünü arkasını iyi düşün ve ondan sonra fikir üretin demektir. Emir kipi olarak yazdığım hangi cümlem vardı ? Onu belirtirsen, okur düzeltiriz... Fakat siz önce bence algılarınızı düzeltirseniz iyi olur. Değilse, çiğ et - pişmiş et üzerinden gereksiz tartışmalar yaşanır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 16 Şubat 2024; 23:3:51 >




  • iki adet çift sim kartlı yd iphone 14 pro max cihaz alıp 27k/1 adet kaydettirmeden iki telefonu da senelerce kullanırım yine 80k ya tr den tek bir cihaz almaktan daha ucuza gelir.

  • ahmed13 A kullanıcısına yanıt

    Aslında mantıklı ha. Salla numarayı falan, instagram'dan istediğini ara konuş ister görüntülü ister sesli. Oraya doğru gidiyor iş.

  • ctrl-alt-delete kullanıcısına yanıt

    He heyt akıllıya bak ne güzel çözdü olayı. 1 ay yaparsa turistler gurbetçi abiler ablalar yani döviz getiren altın yumurtlayan kazlarımız 5-6 aylık turizm sezonunda zırt pırt telefon mu değiştirecek? Yoksa telefonsuz mu kalsınlar? Ya da 2-3 ay için ülkende %100 den fazla vergiyle satılan telefonları alıp ülkeden çıkınca çöpe mi atsınlar? Yani o 120 günlük süre senin benim kaşımız gözümüz için konmuş bir süre değil. Kendini bu kadar önemseme. 100k mı yapacaksın? 20k 30k yaptın da ne oldu? Millet almaktan vaz mı geçti? 20k 30k olduğundan beri kaydedenlerin sayısı 2 elin parmağını geçmez. 20k ya 15 Pro Max kaydedenler belki vardır ama 30 k ya kimse kaydetmemiştir çünkü aynı hesaba gelir. 30 k ya kaydedeceklerine o parayla en basitinden apple hissesi alsalar ellerindeki telefon 8 ay sonra kayıt dışı olduğunda bir üst modelini alır 2 telefona sahip olurlar. 4 ayda bir ya da 8 ayda bir döndüre döndüre kullanırlar. 1 ay olsunmuş 100k olsunmuş  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    Çevrende bir telefonu 5 yıl kullanan kaç kişi var? Dışarı çıkıp sorsan 100 kişiden 5 yıl+ telefon çıkar? 5 yıllık iPhone XR bile kullanan bir kişi şu an rahatlıkla her ihtiyacını giderebiliyor mudur sence? Kaldı ki iPhone’dan bahsediyoruz. 5 yıl önce bu vakitler S10e veya Mİ9 SE almış biri bu zamana kadar katlanabilmiş midir telefona? Katlanmışsa bile şimdi rahat rahat kullanıp bankacılık vs her işini görebiliyor mudur?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Farfaraway21 kullanıcısına yanıt

    Baya bi uçta fikir beyan etmişsin.


    10( 2014 ) yıl önce satın aldığım note4 telefonum Türkiye'ye imei kayıtlı...Türkiye'ye geldiğim zaman, bankacılık işlemlerini, youtube'dan video izleme, whatsapp, facebook, instagram, internet'te gezinme vs gibi işlerimi hala rahatlıkla görebiliyorum.


    Yani 5 yıllık telefonla iş görülemez demeye getirerek baya bi abartmışsın.


    Bu bahanelerin arkasına sığınmanızın arkasında yatan asıl sebep, eski telefonlarla oyun oynanamaz. Oyun oynanamayınca, o telefon ne işe yarar, gibi bir kaygıya sahip olmanızdadır. Bence...


    Tekrar öze dönecek olursak; 5 yıl oldukça makul bir süre, bana göre... Telefonun bataryası tükense bile, servisten bataryası değiştirilerek, 5 yıl konforlu bir şekilde kullanılabilir.


    Ha ! 3 yıldan sonra, telefonların sunduğu güncel teknolojik yeniliklerden biraz uzaklaşılmış olur, o kadar... Malum android sürüm yükseltmeleri ve arayüz güncellemeleri ile telefonlara birçok yeni özellik ve işlevler gelmektedir. Yani yalnızca bu güncel özellik ve işlevlerden mahrum kalınır. Onun ötesinde 5 yıllık telefonla geriye kalan bütün işler rahatlıkla görülür.





  • kayıt saçmalığı olduğu sürece bu iş bitmez.

  • madmax50 kullanıcısına yanıt

    apple telefonlar hariç her telefon yola geliyor, apple kullananlar ödesin bir zahmet.

  • crashris kullanıcısına yanıt
    Hala duzgun çamaşır bulaşık makinesi hatta kettle uretemeyen yerli markalardan uzak durmak lazım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devlet sırtımızda kene gibi. Telefon alacam bir tane parası da o isteyecek. Ne hakla? Salak mıyım o kadar parayı sana yedireyim?

    Paraya ihtiyacın varsa o vergisini sildiğin şirketlerden iste. Vergi kaçıran esnaftan, işletmelerden iste. Sen böyle devlet olursan vatandaşında böyle olur. Cari açıkmış bilmem neymiş. Bana ne be? Hala 1980 öncesinden kalma caydırma taktiklerini savunanlar var. Cari açık varsa önce devlet kendinden kıssın. Git tofaşa binsin, yerli malı kullansın. Böyle bir ülkede araba, telefon falan gelişmiş ülkelerin 2 katına satılıyor. Hatta gelişmemiş ülkelerde buradan ucuz.


    Konuda devlet mevlet, yok çok telefon alıyoruz falan filan diyenlere bakmayın. Adam türkiyede yaşamıyor. Hayatında imei kaydı yaptırmamış, 5 liralık telefonu 10 liraya yasal olarak almamış elemanlar atıp tutuyor. Bir tek türkiyede insanlar böyle. Kendini değersiz görüp hiçbirşeyi hakettiğini düşünmeyen bir sürü insan var. Nasıl bir kompleksleri varsa pahalı bir telefonu, iphone'u falan kendilerine yakıştıramıyorlar veya burada maval okuyorlar.





  • Destekliyorum umarım herkes alırda bu şekilde hem devlet yola gelir hem özel sektör zira ben hep yasal satın aldım da ne oldu sanki şimdiki aklım olsa gider kayıt dışı alırdım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • drjacob kullanıcısına yanıt

    Öyle zaten. Çift hattı 10 ay kullan sonra diğerine geç. Ona da 10 ay var. Zaten seneden seneye sıfırlanıyor. Hem ilk telefonu aldın, paran yok, 10 ay vaktin var ikinciyi almaya.


    Devlet istese de kapatamaz bu yöntemi. Turistler için var

    bu sistem. Ben daha bunu kimseler bilmiyorken yıllardır söylüyorum sağda solda.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şıh Hazretleri kullanıcısına yanıt

    Bu kural sence kim için yapılmış? Bizim için olsa öyle kullanabilir misin sanıyorsun? Bu kural turistler için var. 1 sene oturum izni aldın, telefonun kapanınca ne yapacaksın? Ben Türk değilim ne alaka diyeceksin.


    Tek ihtimal var. Gelen turistin pasaportuna telefonunu kayıt ederlerse full açık olur. Bu seferde Yurt dışından gelen turistlere yaptırırlar cüzi para vererek. Çözüm yok yani.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ctrl-alt-delete kullanıcısına yanıt

    Hatla imeinin ne alakası var? Turist hattıyla sınırsız çalışıyorsa o zaman ülkeden çıkmadan hatlarını onlardan satın alalım sınırsız bir şekilde yurtdışı telefon kullanalım?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Farfaraway21 kullanıcısına yanıt

    Yaw uydurmuş kendince bir şey bakma sen ona. Ee diyelim ki turist telefonu kırdı yenisini vergili mi alacak? Yurt dışı olan telefonu alacak tekrar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.