Şimdi Ara

Kaçak cep telefonu sayısı rekor kırdı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
216
Cevap
6
Favori
9.356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kaçak cep telefonu sayısı rekor kırdı!
    Yüzde 100’ü aşan vergi, 30 bini geçen pasaport kayıt ücreti ve sıfır taksite rağmen, cep telefonunda hem ithalat rakamları, hem de kayıt dışı kullanım rekor düzeye ulaştı. 11,5 milyon resmi satışın dışında 7 milyon adede yaklaşan bir de kayıt dışı ekonomi oluştu. Sektör yetkilileri daha önceki uygulamaların çok da işe yaramadığına dikkat çekerek, “Vatandaşın telefona ulaşmasını ne kadar engellerseniz kayıt dışı da o kadar büyür. Bir de tersini deneyin” önerisinde bulundu.



    Son yıllarda ithalatı düşürmek, yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefon ve kayıtsız telefon sayısını azaltmak amacıyla getirilen önlemler bekleneni veremedi. İthalat, adet olarak son 3 yılın en yüksek seviyesine yükselirken değer olarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Benzer şekilde yolcu beraberinde getirilen ve IMEI kaydı yapılan mobil cihaz sayısı 1 milyona yaklaşırken IMEI kaydı yapılmadan vergisiz kullanılan cihaz sayısı ise 1,5 milyonu geçti. Klonlanmış telefon sayısı ise 3,5-4 milyon ile yine rekor seviyeye çıktı.



    "Düşük vergi kayıt dışını düşürür"



    Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, kısıtlayıcı önlemlerin tüketicileri kayıt dışına ittiği gibi ülkenin de vergi kaybına yol açtığını vurgulayarak, “Rakamlar gösteriyor ki bugüne kadar uygulanan reçete işe yaramadı. İthalat artmaya, kayıt dışı ise büyümeye devam etti. Tüketicinin telefona ulaşmasını zorlaştırmak yerine gerek taksit gerek de düşük vergi ile kolaylaştırmak hem kayıt dışını düşürecek hem de vergi kaybını azaltacaktır. Bir de bu yolun denenmesinde fayda var” dedi.



    Salgın sonrası artan hızlanan teknolojik gelişmeler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mobilitenin artmasına yol açtı. Eylül 2023 itibarıyla mobil abone sayısı 92.8 milyona ulaşırken rakamlar cep telefonu satışlarına da yansıdı. Yıllık 12 milyona yakın resmi satışın gerçekleştiği pazar, milyarlarca dolarlık büyüklüğe ulaştı. İthal ürünlerin hakim olduğu sektörde alınan sert önlemlere rağmen ithalat son yıllarda değerde olduğu gibi adette de yükselmeye devam etti.



    Türkiye'ye gelen akıllı telefonlardan hali hazırda önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, sonra yüzde 12 TRT Bandrol ücreti kesiliyor. Ardından tüm bu rakamlara yüzde 50’ye varan oranda ÖTV ve yüzde 20 de KDV ekleniyor. Yani toplam vergi oranı yüzde 100’ü geçiyor. Artan kur ise fiyatlara yansıyor. Bu da son yıllarda birçok markanın giriş segmenti ürünlerde Türkiye’de üretime başlamasına yol açtı.



    İthalatta tüm zamanların rekoru kırıldı



    Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2021’de 4,3 milyona kadar düşen ithal telefon adedi, geçen yılın tamamında 5,1 milyonu geçti. Cep telefonu ithalatına ödenen fatura ise 2 milyar 374 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek değerini gördü. Üstelik ithal edilen telefonların segmenti de yükseldi. Telefon başına ithalat değeri 2019’da 152 dolar iken söz konusu rakam takip eden yıllarda sırasıyla 195 dolar, 367 dolar, 296 dolar ve 463 dolara yükseldi. 2023 sonu itibarı ile bu rakamlara sadece vergilerin eklenmesi ile telefon başına değer en az 30 bin TL’yi buluyor.



    Kaçak cep telefonu sayısı rekor kırdı!
    Sektörde kayba yol açan bir diğer sorun ise yolcu beraberinde getirilen telefonlar. Yetkili merciler bu alanda da önlemleri artırdı ve son 3 yılda kayıt ücretini 6 bin TL’lerden 2023’te 20 bin TL’ye ve bu yıl da 31 bin 692 TL’ye çıkardı. Ancak bu vergilere rağmen oluşan fiyat farkı bu kanalda da büyümeyi durduramadı. BTK verilerine göre, 2022 yılında 22,6 milyon cep telefonu kayıt altına alındı. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilerek kayıt altına alınan cihaz sayısı 2022'de yıllık yüzde 666 artışla 844 bin 877'ye ulaştı. 2023’ün 11 aylık döneminde ise söz konusu rakam 815 bin 289’a çıktı. Yılın tamamında bu rakamın 2022’yi de geride bırakarak 900 bine yaklaşması bekleniyor.



    Ayrıca Bkz.Türkiye'de internet abone sayısı 94 milyona yükseldi: Hangi firmanın kaç abonesi var?



    Klonlanmış telefon sayısı 4 milyona ulaştı



    Sektörde en büyük tehlike ise klonlama. Kullanılmayan telefonların IMEI numarasının kopyalanmasına dayanan bu alan kayıt dışı olduğu için kesin rakam bilinmiyor ancak sektör yetkilileri 3,5-4 milyona ulaşan bir rakamdan bahsediyor. 2021’de bu kapsamda 2 milyon adetlerden bahsedildiği düşünüldüğünde bu alanda da yüzde 100’e yakın bir artış olduğu görülüyor. Geçen yıl getirilen düzenleme ile kullanılmayan telefonların IMEI havuzundan silinme süresi düşürüldü ancak karar, çeşitli hazırlık süreçleri nedeni ile henüz uygulamaya geçmedi.



     




    Kaynak:https://www.ekonomim.com/ekonomi/cepte-kacak-rekoru-haberi-729608







  • Laffer diye bir adam konuyu araştırmış:

    Laffer eğrisi, vergi oranları ile hazinenin vergi geliri arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafiktir. Eğriye göre, vergi oranı belirli bir seviyeyi aştığında, vergi gelirleri azalmaya başlar.

    Özetle: Laffer eğrisi, yüksek vergi oranlarının her zaman daha fazla vergi geliri getirmediğini gösterir.

    Neydi hesap? yurtdışından gelen cihazlara fahiş vergi koyacaklardı herkes iç pazara yönlendireceklerdi veya vergi gelirini artıracaklardı öyle mi? Tanıdığım en az 2 adam var yurtdışından getirdi sadece wifi ile kullanıyor. (iphone)

    Android zaten komple imei konlama, eski telefonlara da sinyal süresini isterlerse 24 saate düşürsünler, bizim Türkler allahın hergünü simi takıp çıkarıp sinyal aldırtır. Önce kendi insanını tanıyacan bir uygulama koymadan önce.
    Bununda çözümü basit hocam. Cihaz kimlik numaraları ve cihaz bilgileri kolayca değişiyor root ile. Samsung s22 modelini operatöre s24 olarak gösterebiliyorsunuz. Android için yapacakları hiçbir şey yok çözümü kısa sürede bulabiliyorsunuz. BTK ne yaparsa yapsın bunun çözümünü kısa sürede buluyoruz. Engelleyemezler ne yaparlarsa yapsınlar.
    Cep telefonundan insanlık dışı vergi alan başka ülke yok. Vergiyi sadece %20 KDV'ye düşürün, kimse kaçak peşinde koşmasın. Toplam %100 vergi nedir? İnsanfsızlık, sömürü, modern kölelik, ne derseniz uyar buna. Ama ses çıkarmayan halkın suçudur bu başka bir şey değil. Hiçbir ülkenin ÖTV gibi bir garabete ihtiyacı yok. ÖTV denilen zillet sadece "devlet büyüklerini" zevki sefa içinde yaşatma sömürüsünün adıdır.
    O hergeleler milyonlarca insanın kimlik bilgilerini çalıp internette pazarladi. Şimdi vatandaşın tüm bilgileri darknet üzerinden 50 liraya satılıyor.

    Devlet dediğiniz kurumda çalışanlar 3000 dolar maaşla özelde iş bulamayan uzmanlardan oluşuyor. Android sistem açık kaynaklı bir dünya. Telefonu btk nasıl görmek istiyorsa o şekle sokarlar. Seri numarası modeli vs. hepsi tek bir düzenlemeye bakar
    Adam doğru demiş. Tüm bu aşırı vergi yükleri vatandaşı kaçak ya da yurtdışı telefonu pasaport kaydı yaparak kullanmaya itti. Zaten ekonomi, dolar ortada.
    Başka çözüm bulunması zaruri artık. Devlet gelir elde etmek istiyorsa vergiyi düşürecek. Vatandaş makul fiyata vergisini ödeyerek cihaz alacak.
  • NE YAPAYIM. BENDE KAÇAK KULLANIYORUM

  • Yaparsınız 1 ay 100k TL kayıt parası. Bıçak gibi kesilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adam doğru demiş. Tüm bu aşırı vergi yükleri vatandaşı kaçak ya da yurtdışı telefonu pasaport kaydı yaparak kullanmaya itti. Zaten ekonomi, dolar ortada.
    Başka çözüm bulunması zaruri artık. Devlet gelir elde etmek istiyorsa vergiyi düşürecek. Vatandaş makul fiyata vergisini ödeyerek cihaz alacak.

  • Kayıt ücreti inse cari açık artacak kötü, kayıt ücreti artsa kayıt dışı vergi kaybı yine kötü.
    Yerli olarak üretilen modeller cazibeli olmadığı sürece düzelecek gibi değil. Bari yüzümüzü güldüren kötünin iyisi olsunda bu ülkemize mahsus imei işlerini bıraksak. Birde milletimiz don değiştirir gibi telefon değiştirmesin artık. Cep telefonlarında möthiş bir gelişme yok. Kırımadığı patlamadığı sürece kullan kardeşim şunu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi faniseyler -- 14 Şubat 2024; 13:48:00 >
  • hangi ülkede dolaylı vergiler böyle astronomik rakamlara çıkıyor ki? neyse mehmet şimşek vergiyi tabana yaymaya devam etsin biz ne biliriz ki :p

  • yüksek teknoloji ürünler üretmeden ihracatı arttırmadan bu işler düzelmez.

  • faniseyler kullanıcısına yanıt
    Hep bu shiftdeletenin webteknonun suçu. Adamlar gayet yeterli güçteki telefonlara çok kötüymüş muamelesi yapıyorlar. Yeni gelenleri de öve öve bitiremiyorlar. Telefon alacak birisi de tabi gömdükleri telefonu almak istemiyor. Realmenin xiaominin esas gücü aha bu 2 kanal. Öbür türlü samsung neyse de xiaomi realme bu kadar sata bilirmiydi? Asla. Ürünü satmak için hep yeniyi övüp eskiyi gömüyorlar. Halbuki snapdragon 600 700 serisi hala gayet iyiler. Bide telefonu pubg testine sokmaları yokmu. 😅 Aman yarabbi akıcı mod yokmuş ayarlarda bu telefon kötüü.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kosmos77 -- 14 Şubat 2024; 14:6:3 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Türkiye’deki telefonlara öküz gibi vergi koyup pasaport kaydını 32 bin lira yaparsanız olacağı budur tabii ki.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • BTK gerçekleri tek tek tespit etmiştir . Haberdeki son cümle özetledi ...


    Henüz uygulamaya geçilmedi ...


    Geçilmesini şahsen seçim sonrasında bekliyorum . Bu fikrim geçen yıl ilk duyurulduğunda da beyan etmiştim forumda ...



    1 YIL süresi dolan cihazın kendi orjinal imei si olmayan yani klonlanmış cihaz kapanacaktır yani yeni gıcır gıcır telefonlar kapanacaktır çünkü imeisi eski cihaz ve o eski cihaz ister parçalanmış olsun veya tamamen kapalı olsun BTK sizden orjinal cihazı isteyecektir ve haliyle yeni kullanılan cihaz artık kullanılmaz olacaktır hem de satılamaz da ...


    Buna hazır olun. Bu işlere bulaşmayın geçen yıldan beri ifade ediyorum ...

  • Acaba neden böyle insanlar kaçağa yönleniyor.

  • Kayıt ücreti ödeyeceğime 1 cihaz daha alırım kafası var herkesde.

  • Vergiyi düşürsünler. Orta yol bulmak istemeyip %100'ün üstünde vergi almaya devam ediyorlar. Cihazları kendileri cazip hale getiriyorlar vergileri cukkalıyorlar. Bunların amacı cari açığı azaltmak değil para cukkalayıp yoluna bakmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerbuyucu -- 14 Şubat 2024; 19:30:14 >
  • Yıllardır vergiler yüzünde araba almamıştım 6 yıldır da telefon almıyorum ve 4 yıldır da hat yok cihazda sebebi telsiz iletişim vergisi .

    Böyle saçma sapan kol gibi vergileri hayatta vermem dışarıdan alır geçerim hat ile falan da hiç üğraşmam düz kullanırım

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    İmei klon bu uygulamadan etkilenmez. Bozuk telefon imeileri kullanılıyor. Milyonlarca telefon bozuluyor bunların imei numarası kullanılıyor. Yeni telefon alacaklar eski telefon imei ile devam eder.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 15 Pro Amerika'da 1080 Dolar. 2 tane alıp değiştirip değiştirip kullanırsın. Ama bunu da seçimden sonra kaldıracaklardır diye düşünüyorum.

  • Cep telefonundan insanlık dışı vergi alan başka ülke yok. Vergiyi sadece %20 KDV'ye düşürün, kimse kaçak peşinde koşmasın. Toplam %100 vergi nedir? İnsanfsızlık, sömürü, modern kölelik, ne derseniz uyar buna. Ama ses çıkarmayan halkın suçudur bu başka bir şey değil. Hiçbir ülkenin ÖTV gibi bir garabete ihtiyacı yok. ÖTV denilen zillet sadece "devlet büyüklerini" zevki sefa içinde yaşatma sömürüsünün adıdır.

  • madmax50 kullanıcısına yanıt

    IMEI numarasından gerçek cihaz modeli bellidir hatta rengine üretim yerine hangi ülke için üretilmiştir kapasitesine kadar herşey biliniyor. İnanmayabilirsin işte buyur bakınız :



    IMEI Check - Free IMEI Number Checker | IMEICheck.com


    Hatta cihazdaki seri numarasından da imei ve diğer tüm detaylar da tespit edilebilmektedir.


    BTK bunları biliyor. GSM operatörleri telefonunuzdan gelen bilgiler imei harici model bilgisi zaten GSM operatörleri görüyor ve imei nizle uyumsuz olunca kabak gibi ortada açığa çıkıyorsunuz.


    İnsanlar devlet bilmediğini birşey yapmamasını cezalar filan vermeyeceğini zannediyorlar.



    Geçen yılki BTK kararı zaten bildiklerinin delili ve uygulamaya geçilmemesi de yerel seçimler başka birşey değil ...



    BTK 1 yıl gerçek imei ye ait cihazlardan sinyal alınmadığında kapama olayını hatırlatırım. Bu düzen de elbette kişi çekmesinde bir kenarda hiç açmıyordur 1 yılı geçer sim kartını takarsa cihaz kendi orijinal imei si olduğu için sorun yok yasaklama kalkar ama farklı cihaz üzerinden kullanımda olanlar için BTK diyor ki madem orjinal imei si değişmemiş kanıtla Kaçak cep telefonu sayısı rekor kırdı!  Kaçak cep telefonu sayısı rekor kırdı!  . Bu durumda çoğu kişi devletin olağan kıstırmasına vs seve seve gidilecektir veya hem orjinal imei tamamen kara listeye hem de yeni cihazlarda kullanıldığı için o cihazlar da kara listeye alınacaktır ...


    İnsanlar BTK kararı çıkartılıp uygulandığını sanıyorlar ve diyorlar ki bak birşey olmadı ! Ama bilmiyorlar ki uygulanmadı ...



    Devlet abayı gösteriyor illegal yapanlara elimde bir enstrüman var köşede bekletiyorum . Bir tür düşünme için süre vazgeçilsin diye ama bu işe bulaşanlar bile bile daha ağır bedeller ödeyecekler malesef ..





  • Gecmis olsun daha yeni yd telefon alan biri olarak yakin zamanda kayitsiz kullanim 1-2 ay ile sinirlandirilirsa sasirmayin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Bununda çözümü basit hocam. Cihaz kimlik numaraları ve cihaz bilgileri kolayca değişiyor root ile. Samsung s22 modelini operatöre s24 olarak gösterebiliyorsunuz. Android için yapacakları hiçbir şey yok çözümü kısa sürede bulabiliyorsunuz. BTK ne yaparsa yapsın bunun çözümünü kısa sürede buluyoruz. Engelleyemezler ne yaparlarsa yapsınlar.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.