Şimdi Ara

İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
1
Favori
4.040
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İngilizce yı çoğunlukla oyun oynayarak öğrendim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Müslüman olmadığım için bu fetva beni ırgalamaz. Ancak olayın birkaç boyutu var. Hanefi mezhebine göre şöyle olur böyle olur diyerek ayrımcılığın dibine vurmuşlar. Bu ülkede binbir türlü mezhep var. egemen mezhep Hanefilik diyerek kendi dini inançlarını dayatamazsın. Kaldı ki bazı mezhepler örneğin köpeğin eşeğin lanetli yaratıklar olduğunu söylerken bazı mezhepler buna şiddetle karşı çıkar. Zaten İslamiyetin asıl problemi bireylerin mezhepleri gitgide bir din gibi algılamaya ve benimsemeye başlamasından kaynaklanıyor.


    Bir diğer boyutu ise ülkece bir yığın haksızlık, adaletsizlik ve saire ile uğraşırken bu kerameti kendinden menkul din alimlerinin uğraştığı şeylerde bu din egemenlerinin toplumdan ne kadar kopuk olduğunu gösterir.


    Bence bunların asıl endişesi ise kendi cemaatlerine eleman devşirememelerinin sebebi olarak bu oyunları görmeleridir. Kendilerini reforme edip çağın şartlarına uygun yapılanmak yerine yine çağın şartlarını şeytanlaştırıp korku pompalayarak taraftar toplamaya çalışıyorlar. Korkuları dinlerin birey bazında etkisinin git gide azalmasından kaynaklı etki ve rant güçlerinin ellerinden gitmesi korkusudur.


    İnsanlar gelecek kaygısı yaşarken bunların uğraştığı şeylere bak.


    Bunların hiçbir yaraya işediğini görmedim hiç.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alierennet -- 11 Ekim 2021; 12:12:29 >




  • Bu adamlar Orta Çağ’dan konuşuyor. Bunları diyen adamların medeni, uygar falan olma şansı yok. Bunları dinleyenin de aklından şüphe ederim.

    Bunlar bulanık zihinliler, geri kafalılar, bu adamlar dünyadan bihaberler. Kendi dinlerini dahi bilmiyorlar çünkü haberleri yok ki İslam dahil dünya üzerinde var olmuş bütün dinler dünyayı izah etmeye gayret eder. Dünyayı anlamadan Arapça öğrenip din tüccarlığı yapıyorlar. Bunlar İslam alimi değil, bunlar Din Kültürü hocası bile olamaz.

    Birazcık inançlıysanız değil bu adamları dinlemek böyle abuk subuk laflar edenlere her gün lanet etmeniz lazım. Sizin dininizi sizin verginizle size tekrar satıyor bu tüccarlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gene herzamanki gibi bir ton saçmalamışlar işte ne olucak.Bu devirde insanlar hala bu laflara itibar ediyormu? Etmiyor tabiki.Oyun Oynamak mekruhmuş bdbsbshhs yazık valla şu kafalar daha cehennemken insanlar yapacağı tek defol git kardeşim ben sizin cehenneminizde yaşamak istemiyorum kendi cennetimde yaşayacam demesi tek çözüm yolu.Bu adamın beynini değiştiremessin kişi kendi değişmeli.Yazık valla iyice zavallı oldular.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykut291 -- 11 Ekim 2021; 12:26:58 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Cerade kullanıcısına yanıt

    Müslümanlar nasıl siyonizm, ateizm, deizm, agnostisizm vs hakkında konuşuyorsa, benzeri olarak düşünebilirsin. Fikir özgürlüğü kapsamında kanunlar çerçevesinde iki tarafın da düşüncelerini açıklaması normaldir. Yani müslüman bir kişinin deizm hakkındaki fikirlerini söylemesi de, deist birinin fetva hakkındaki fikrini söylemesi de normaldir.


    Bu arada sunakta dua eden kişi bir hayır işlemiş arkadaşım. Ya varsa değil mi ama? Yani o inandığı yaradana kurban adayıp fakir doyurursa, dua ettiği yaradan yok ise kaybedeceği bir şey olmaz ama ya varsa di mi ama

    yaa yaa


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel böyle devam. Z kuşağını iyice uzaklaştıracak harika bir açıklama. Muhalefet adına harika iş yapıyorlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Işte beklediğim fetva.
    Bilgisayarı yakıyorum, oyun hesaplarını siliyorum.
    Bahçeye çıkıp sek sek oynayacam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hakaret etmeden herkes din hakkında konuşabilir bunda sıkıntı yok.13-14 yıldır internetle haşır neşirim.Ben daha hiçbir Müslümanın sabah akşam ateistler ve diğer inançlarla "sistematik" olarak uğraştığını görmedim.Fakat tam tersini özellikle ekşi ve dh de gördüm.İlgi çekici bir olay.Bunun sebebini tüm Müslümanlar biliyor zaten de neyse o başka konu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 11 Ekim 2021; 12:47:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arkadaşlar için Afganistan'da tamda istedikleri gibi bir yaşam tarzı var.

    En son okuduğumda berberlerin sakal kesimini yasaklamışlardı.

    Burada durup boşu boşuna günah sahibi olup öbür dünyalarını riske atıyorlar. Gidin rahatlayın.

  • Cerade kullanıcısına yanıt

    Aslında fetvayı dinleyen yok. Haber oluyor, insanların kulağına gidiyor; sadece bu kadar. İnanılmayan dinin emriyle ilgisi şu. Bu dini 7/24 yaşayıp bu yaşantısını insanların gözüne sokup duran -ama çoğunlukla yaşıyormuş gibi yapan- inandığı dinle yaptıkları çeliştiği gibi bu zararlı çelişkiden doğan yozlaşmış yaşam tarzını başkalarına dayatıp bu yozlaşmanın bedelini başkalarına ödetmeye çalışan insanlarla ilgileniyoruz. Bkz: "Çalıyor ama alnı secdeye değiyor." Yoksa dinle, emirle ilgimiz yok.


    Bu arada inançlı arkadaşlar da inançsızlık ve farklı inançlar hakkında daha çok konuşuyor. Belki bunlar için de bir çift laf etmek istersiniz.


    Oynadığın Dragon Age oyununda bunun bir oyun olduğunu, piksellerden, kodlardan ibaret olduğunu, gerçeği temsil etmediğini bilecek kadar zekaya sahipsen zaten ortada sorun yok demektir. Kültürel emparyalizmden bahsederken sadece Batı'yı örnek vermen de tuhaf. Arap kültürünün işgalini nereye koyacağız?





  • Başlıkla içerik tam örtüşmüyor 1.si bu. 2.si genelden ziyade özel durum açkılaması yapılmaya çalışılmış gibi ama açıklamalar net değil. Neyse bu bir tarafa şahsi düşüncem olayın özü oyun, bilgisayar, internet, tv şu bu değil. Bunların hepsi araç sayılır ve nasıl kullandıldığı önemlidir, yani kullanım şekline göre iyi veya kötü sonuçlara yol açar. İslami açıdan bakarsan inanca aykırı öğelerin bulunması, özendirilmesi vb doğal olarak caiz olmayacaktır, bu gayet normal. İslami ve genel açıdan bakarsan; daha faydalı geçirebileceğin zamanı, parayı ve sağlığını boşa harcaman doğal olarak caiz ya da iyi olmayacaktır. İnsanlar alışkanlık(her zevkte olduğu gibi) icabı hemen karşı çıkıyorlar ama objektif olarak ve uzun dönemli bakıldığında büyük oranda bunlar kötü ya da faydasız olarak kullanılıyor. Bu da bir gerçek bana göre.......................... Aslında çağımızın sorunu bu. Çok fazla zevk aracı, hızlı tatmin araçları var, bir nevi hepsi uyuşturucu gibi, çoğu geçmiş zamanda yok, net tanımı yok, bir anda hayatımıza girmiş. İnsanlar buna o kadar alışmış ve bağımlı hale gelmiş ki artık inanç sisteminden de kopuyorlar, gerçek hayattan da kopuyorlar, beyin iyice laçkalaşıyor, sınırlarını kaybediyor, kurallara tahammül edemez hale geliyor. Bu da bir kaosa doğru götürüyor dünyayı.





  • Badeleme caiz değil mi ama.Yada alkol sigaradan gelen paraları hüpletme.


    Haksız yere ihale kovalama.


    Dernek kurup içerde saltanat yaratama.Milletin parasını ezme.


    Sizi tınlayan kim yahu.

  • Cerade kullanıcısına yanıt

    O zaman sen diyanetin deizme savaş açtığını ve bunu bangır bangır bağırdığını bile bilmiyorsun demektir. Gece gündüz ateizm aşağı deizm yukarı. Biraz haber taraması yaparsan neler bulursun.


    Forumlarda da edilmeyen laf kalmıyor açıkçası.


    Halkımız böyle sapıklıklara prim vermez filan demişti bir ara.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 11 Ekim 2021; 12:52:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni cemaat bunlar mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Siyasetle fazla ilgilenmiyorum.Benim için siyasetten daha önemli şeyler var.Ayrıca konuşurken Türkiyeden halis muhlis İslam ülkesiymiş gibi bahsediyorsunuz.Ülkenin bir tarafında ezan okunuyor diğer tarafında millet külotla geziyor.Bizim ülkeyi İslamı açıdan incelersek rezalet bir konumda.Müslümanım diyen dinini bilmiyor.Bu konuya yazmamın sebebi birkaç tane dinden bir haber insanı bilgilendirmek.Yoksa kim ne yapıyorsa yapsın banane.Ha bir de birine bir şey dayatılıyorsa o taraf biz oluyoruz.Ezana karışmaya cürret edenleri görmedik sanki.Önüne gelen Müslümanları Afganistana kovuyor.Orada benim ülkem burada benim ülkem.Gücü yeten göndersin.Kültürel emperyalizm görecelidir.Sen batıya benzemekten memnun olursun ben olmam.Senin için batı idoldür benim için Araplar idoldür.Bunun nesini tartışayım.Doğru olduğunu iddia eden çoktur ama doğru bir taneciktir.Kimin doğru kimin yanlış olduğunu elbet göreceğiz.İslam hayatın her alanını kapsar bir saat önce namaz kılıp ardından oyunda ritüel yaparsan komik olur." amaaa oyun ama piksel " diye bir şey yok.Ben eskiden sıkı metal dinleyicisiydim.İslama aykırı içeriğe sahip olmayan grup yok gibi bir şey.Bir saat önce namaz kılıp Allah-u Ekber diyip sonra şeytana methiye düzen şarkı dinlersen gene komik olur.Bıraktım gitti.Eğlenmek haram değil ama meşru sınırlar içinde olduğu takdirde.Bu da insanın nefsine karşı verdiği bir savaş.Yoksa insan nasıl sınanacak ? Yukarda yazmışlar dinden soğuyorlarmış.İşine gelmeyen emir gelince soğuyorsan sen bilirsin.Allah insana günah işleme özgürlüğü de vermiş.Son olarak bizde sadece fetva verilir ama çözüm bulunmaz.Biri de çıkıp ben üreteyim demez.Haramı biliyoruz ama haramdan sakınmak için yollar aramıyoruz.Bu da başka bir eksikliğimiz.


    Edit: Bu arada piksel diye etkisini küçümsediğiniz şeylere farklı bir açıdan bakmak istiyorsanız bu yazıya bakın.Bizim atalar ayna nöron felan bilmezlerdi ama "Üzüm üzüme baka baka kararır" tespitini de yapabilmişlerdi.


    tr.m.wikipedia.org
    Ayna nöron - Vikipedi
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ayna_n%C3%B6ron



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 11 Ekim 2021; 14:1:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • EU4 oynarken Osmanlı ile bütün Avrupa'yı alıp sonrada müslüman yapsam günah olur mu?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bunlar kendi kafalarına göre fetva veriyor.Gerçek müslümanlar bunlara kulak asmıyor zaten.

    Kafana takılıyorsa birşey aç kutsal kitabı oku.Orda cevabı var.Yine emin değilsen ilmi olan araştıran insanlara sor.

    Bunlar gibi yobazlar yüzünden Ateizm vs... gibi safsatalar zirve yaptı bu ülkede...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tayyipizme yeni güncelleme gelmiş 

  • Canlarım benim ya. Yolsuzluklar hakkında konuşamayınca ne yapsınlar, mecburen osuruk orucu bozar mı minvalinde fetva ile yetiniyorlar. Dostlar alışverişte görsün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi therkut -- 11 Ekim 2021; 15:40:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.