Şimdi Ara

indirimi cok bekleriz daha OGER’in gizli planı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
2.213
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • cnnturk ekonomisti Yigit Bulutun yazisidir.

    Büyük birinin kendisinden bekleneni yapmaması durumunda 'yağ fare doğurdu' denilir. Türk Telekom'un İngiliz Genel Müdürü bu atasözümüzün pabucunu dama atmakla kalmadı, Türk halkına bir İngiliz oyunu daha oynadı. Türk Telekom bedava yakın bir bedele Oger'e verilmişti. Oger, taahhüt ettiği yatırımları bile yapmamadı. Bu konuda yapılması gereken yasal yaptırımlarda OGER'e uygulanmadı. Şimdi ise Telekominikasyon Kurumu'ndan aldığı onayla özelleştirme için devlete ödeyeceği taksitleri de Türk Halkına ödettirecek. Referans'tan Yiğit Bulut'un yazısını dikkatinize sunuyoruz.





    "Son haftaların haberlerini gözden geçirirken Türk Telekom’un yaptığı indirim gözüme çarptı. Bir vatandaş olarak çok mutlu oldum, halkın menfaatine birileri fiyatları düşürüyor. İşin şakası bir yana bize indirim diye sunulan bu yapı içinde amaç acaba gerçekten halkın menfaati mi? Durum gerçekten kamuoyuna aktarıldığı gibi gerçek bir indirim mi yoksa altında gizli bir plan mı gizli?

    Birlikte analiz edelim.

    İlk etapta durumu yani indirim diye aktarılan eylemi tarif edelim: “Türk Telekom 1 Mart 2007 tarihinden geçerli olmak üzere yeni telefon görüşmeleri fiyat tarifesini açıkladı. Söz konusu tarife çerçevesinde Türk Telekom toplam ses trafiğinin yüzde 80'ine denk gelen şehir içi görüşmeler kısmına zam, yüzde 20'sine denk gelen şehirlerarası, milletlerarası, GSM kısmına indirim yaptı.”

    Lütfen gözden kaçırmayın, “toplam trafiğin yüzde 80’ine denk gelen kısmına zam” yapılıyor, yüzde 20’lik bölümden de indirim yapılıyor.

    Sonuç 1: Yapılan, indirim gibi görünen aslında fiyat artırımı olan bir eylem.

    Kârını ikiye katlayacak

    Devam edelim. Telekom içinden haber kaynağını açıklamayacağıma söz verdiğim için bana bilgi aktaran yeni ayrılmış bir çalışana ve sektörde duayen kabul edilen bazı dostlarıma göre yapılan aslında çok açık. Telekom bu eylem ile yıllık cirosunu (mevcut ses trafiği değerleri dikkate alındığında ve pazardaki büyüme dikkate alınmadan) yaklaşık 800 milyon dolar civarında artırmayı hedefliyor. Bir başka ifade ile yıllık kârı yaklaşık 1 milyar dolar olan Türk Telekom, bu işlem ve atacağı başka adımlar ile (yeni acayip uygulamalar gündemde) birlikte kârını, şu anda elde ettiğine yakın artırarak, yani neredeyse ikiye katlayarak, 2 milyar dolara yakın bir noktaya çekmek istiyor. Bu nasıl bir özelleştirmeyse!

    Sonuç 2: Bu nasıl indirim ise “indirim” yapanın kârı artacak.

    Olay bu kadar da basit değil. Elde edilen kârın yüzde 55’i yani yaklaşık 1 milyar dolar yakın bir kaynak kâr payı olarak yüzde 55’in sahibi olan Oger’e aktarılacak. Yani “Oger’in alacağı parada neredeyse katlanacak”.

    Değerli dostlar, işin en çarpıcı kısmını sonuna bıraktım.

    Peki Oger bu uygulamalara neden gerek duyuyor?

    Borcu zamla ödeyecek

    Hatırlarsanız Oger satıştan hemen sonra “peşin ödeyeceğiz”

    açıklaması yaptı. Olmadı. Bir süre sonra “3 ay içinde yurtdışından kredi alarak ödeyeceğiz” açıklaması geldi, yine olmadı. Son olarak geçtiğimiz ay içinde “yabancı bankaların oluşturduğu konsorsiyumdan kredi alıp, halka arz yapacağız” dediler, geldiğimiz noktada ortada yine bir şey yok.

    Sonuç 3: Durum çok açık. Oger Telekom’un Türk Telekom’un satın alma bedelini ödeyecek parası yok. Danıştay’ın verdiği kararlar doğrultusunda “sadece işletmeci olduğu, sahibi olmadığı” Türk Telekom ile ilgili bir arz yapması da hukuken mümkün değil. Böyle bir yapı içinde Oger’in tek çıkışı var ve onu yapıyor. Yaratacağı ilave kâr ile kendine düşecek payı arttırmak ve Türk devletine olan borcunu ödemek.

    Sonuç 4: Değerli dostlar, Türk Telekom’un işletme tecrübesi ve mali durumu yeterli olmayan Oger Telekom’a satılması ve yaptığı sayısız “peşin öderiz, kredi alırız” açıklamalarına rağmen ortada hala bir şey olmaması özelleştirme tarihimizdeki en büyük skandaldır. Bu nasıl bir özelleştirme; parası olmayan bir şirket Türk Telekom gibi borçsuz, altyapısı ve abone sayısı gibi kriterleri mükemmel bir şirketi devralıyor ve halkın yararlandığı hizmetlere zam yaparak devlete olan borcunu ödüyor.

    Notlar;

    1- Türk Telekom “yaptığı indirim görünen zam” ile gelirlerini 2007 yılında kullanıcıların cebinden ekstra çıkacak yaklaşık 800 milyon dolar kadar arttıracaktır.

    2- Tüketicilerin faturaları yüzde 20-26 artabilecektir ve 2007 yılında tüketicilerin cebinden vergiler dahil 800 milyon dolara yakın bir ek (Vergiler hariç 500 milyon dolardan fazla) Telekom’a transfer edilecektir.

    3- Rekabetin ve serbestleşmenin olmazsa olmaz unsuru olan Uzak Mesafe Telefon hizmetleri işletmecileri “yaşadıkları fiyat sıkıştırması sonucu” yok olacaktır. Türk Telekom’un “tekel” konumu daha da güçlenecektir.

    4- Amacı halkın refahını artırmak olan özelleştirme süreci halkın üstüne yük olarak binecek yeni maliyetlere yol açacağı için, bu işlem baştan itibaren “hukuksuz” olma durumuna gelecektir.

    5- Ayrıca böyle bir zammın yüzde 4’lük enflasyon hedefine nasıl yansıyacağı da ayrı bir konu olarak ele alınabilir.

    Son söz: Oger ve Türk Telekom’da çalışan çok sevdiğim dostlarım var fakat dostluk ayrı, ülke menfaati ayrı. Şunu da belirtmem gerekli; “kimseye haksızlık etmek, kamuoyunu Telekom’u satın aldılar” diye aleyhlerine çevirmek gibi bir niyetim de yok. Yukarıdaki bilgiler içeriden ve dışarıdan bana aktarılanlardan derlendi ve matematik sağalması da yapıldı, ayrıca konu hakkında “kuruşuna” kadar uzmanlar ve Telekom çalışanları tarafından bana aktarılmış başka dosyalar da var. Oger yukarıdaki hesaba itiraz ediyorsa; buyursun TV programlarımda konunun uzmanlarını da davet ederek tartışalım. Kim haklı kararı kamuoyu versin"







  • valla telekomun özelleşme sürecinde ''özelleşecek, kalite artacak,fiyatlar ucuzlayacak''diyen zevzekler kına yakabilir.
    telekom elin adamına bedava verilmiştir.

    elin adamı türk milletini sömürmeye devam edecek....

    düşünün, satış fiyatını bir senede,artık muaf tutuldukları kurumlar vergisinden çıkardılar.

    artık kar,kar, kar.
  • ADSL de de mutlaka gizli bir zam yapacaklardır. İndirim hayal, Yalnız kablo netteki indirim onları biraz sıkıntıya sokmuş olabilir. Yoksa şimdiye kadar ADSL de de indirim adında bir zam açıklaması gelirdi.
  • keşke telekom özelleştirilmeyeydide bizde rahat etseydik herşey indirim gözüküyo Yiğit bulut gayet güzel açıklamış olayı
  • Ben Şu soruları Telekomu Özelleştirenlere sormak isterim

    ADSL alt yapısı geliştirilsin
    İnternet Dünya ile rekabet etme adına ucuzlasın
    diye özelleştirmediniz mi TT'yi??

    Peki Türk Milleti adına gelinen sonuç:

    Hüsran ve özelleştirme rezaleti...
  • tt net fibersisteme geçmediği sürece ne hız artışı ne indirim artık sistem zaten rezalet insan bari bi indirim yapar bu kadar duyarsızlık olmaz valla
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Gentilemania

    Ben Şu soruları Telekomu Özelleştirenlere sormak isterim

    ADSL alt yapısı geliştirilsin
    İnternet Dünya ile rekabet etme adına ucuzlasın
    diye özelleştirmediniz mi TT'yi??

    Peki Türk Milleti adına gelinen sonuç:

    Hüsran ve özelleştirme rezaleti...


    Eeee; o "özelleştirmeleri" yapanlara, "heryeri satacağız, babalar gibi satacağız" diyenlere oy verenlerin acaba kaçta kaçının şimdi akılları başına gelmiştir; dersiniz????

    2007 Kasım'da sonuçlar 5 yıl öncesinden çok da farklı çıkmayacak gibi gözüküyor da... Demek ki bi kulağımızın arkası kaldıdı, o da yolcu...




  • hay allahim yaa nereye gidiyo bu ülke hakkaten türkün türkten başka dostu yok




  • Türk Telekomu keşke ben alsaymışım. Zaten adamlar beleşe almış, bende onlar gibi alır, sonra bi zam yapar bütün parayı öderdim. Ha Paul Doany, Ha ben, ne fark var? İkimizde zam yapabiliriz. Hiç olmazsa sahibi bi Türk olurdu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi istinaden -- 23 Şubat 2007; 1:19:34 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Vanq

    Türk Telekomu keşke ben alsaymışım. Zaten adamlar beleşe almış, bende onlar gibi alır, sonra bi zam yapar bütün parayı öderdim. Ha Paul Doany, Ha ben, ne fark var? İkimizde zam yapabiliriz. Hiç olmazsa sahibi bi Türk olurdu.


    O sömürge valisi suratlı GM'in patronları zannediyor musunuz ki sadece ihalede sonucu açıklanan paraları ödüyorlar TC'ye? Veya elde edecekleri kar sadece kendi ceplerine mi kalacak? Arada birileri "hani bize; hammmm bize..." demediler mi sizce? Ampulünüz hala yanmıyor mu?
  • "Ak" Ampüller yanıyor merak etme.

    Yazı gerçekse (kaynak göremedim çünkü) sevindim. Çünkü şimdiye kadar basından kimse bu konyu ele almamıştı en azından ben görmemiştim ilk oldu . Devamı gelir inşallah.
  • sanırım bir de sinan aygun ato baskanı,hukumetin ilk fırsatta mekanından ayağını kaydırmak istediği adam dava etmiş telekomu galiba
    ito baskanı gitti yerine geldi bir piyon ,adını sanını duydunuz mu hiç,şimdide sinan aygunu sepetleyip orayada sesi solugu çıkmayan birini getireceklerdir en azından deneyeceklerdir
    quote:

    Orjinalden alıntı: RuthLess_SLayer

    "Ak" Ampüller yanıyor merak etme.

    Yazı gerçekse (kaynak göremedim çünkü) sevindim. Çünkü şimdiye kadar basından kimse bu konyu ele almamıştı en azından ben görmemiştim ilk oldu . Devamı gelir inşallah.
  • Bunu özelleştiren kim ampuller partisi...
    Pekiii ben ne yapacağım CemUzan'a oy vereceğim, umarımki iktidar olurlar ve satılmışları ipe götürürler...
    Uyan ey Türk gençliği planlı programlı birlik olup tek partiye oy verelim, genç parti demiyorum ama oyları bölmeyelim...
    androsakson(ingiliz ve amerika) ırkı ülkemizi bölme planlarını devreye sokmuşlardır, yani haberleşme ağımız ellerine geçmiştir...
    Demişti diyeceksiniz israil'e su lazım ve doğu ve güneydoğu çoktan bizden alınmıştır, bekleyin görün...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: RuthLess_SLayer

    "Ak" Ampüller yanıyor merak etme.

    Yazı gerçekse (kaynak göremedim çünkü) sevindim. Çünkü şimdiye kadar basından kimse bu konyu ele almamıştı en azından ben görmemiştim ilk oldu . Devamı gelir inşallah.


    Devamı gel(e)mez. 3-Maymun'u hiç görüp duymadınız mı??? Hem, herşeyin belgesi mi olurmuş? Ama bilin ki bu Telekom işleri (sadece T.Telekom'un peşkeş çekilircesine özelleştirilmesiolayı değil...) çok ama çooook heyecanlı ve bir de o kadar karlı!...
  • işi hemen siyasete vuran arkadaşlar sözüm size
    pire için yorgan yakılmaz

    telekom özelleştirilmesi şu haliyle elbette bir çıkmazdadır sömürgeciliğe dönüşmüştür
    fakat özelleştirmelerden alınacak olan azda olsa paralarla bu ülkenin ekonomisi toparlanmaya çalışıldı ve nitekim beli doğruldu
    devlette adamların içini okuyacak değil ama genede bürokratik çarkların o hantallığına rağmen araya maddeler konuldu
    buna uyar yada uymaz oger telekom ama o yavaş işleyen bürokrasi çarkları onuda araya sıkıştıracak birgün

    bu ülkede elbet serbestleşecek bu telekom sektörü
    o zaman oger sanıyomusunuz ki iş yapacak
    ipler şuanda ellerinde ve elinden alınmadan yapacağını yapsın,
    bilsinki türk halkı sabırlıdır hep sırasını bekler sırası geldiğindede yapacağını yapar
    tarihte hep böyledir bu... TÜRK telekomun başındaki DOANY biz kimleri dökmedikki denize sen rahat ol




  • quote:

    Orjinalden alıntı: CoOLMuSTi

    Bunu özelleştiren kim ampuller partisi...
    Pekiii ben ne yapacağım CemUzan'a oy vereceğim, umarımki iktidar olurlar ve satılmışları ipe götürürler...
    Uyan ey Türk gençliği planlı programlı birlik olup tek partiye oy verelim, genç parti demiyorum ama oyları bölmeyelim...
    androsakson(ingiliz ve amerika) ırkı ülkemizi bölme planlarını devreye sokmuşlardır, yani haberleşme ağımız ellerine geçmiştir...
    Demişti diyeceksiniz israil'e su lazım ve doğu ve güneydoğu çoktan bizden alınmıştır, bekleyin görün...


    Son derece haklısınız da, bu ülkede şu veya bu şekilde (tabii ki başta dini motifler kullanılarak veya birtakım belediyelerin fakir fukaraya olan "göstermelik muhteşem hizmetlerinden" faydalanılarak...) bazı insanlarımız iyi niyetli ("saf" demeye dilim varamıyor...) bir diğer bölümü de gerçekten koyu "yobaz (bu kelimeyi "tutucu" ve "at gözlükleri takmış" anlamında kullandım) zihniyetli" olduklarından bugün iktidarda olanlar 2007 Kasım'ında yeterli oy alacaklardır. Cem Uzan (GP)'ye gidecek her oy aslında CHP, MHP ve hatta DYP ve ANAP'tan "kaçacak" oydur ve de bu durum bugünkü iktidarı daha da çok sevindirecek bir durumdur. Zira böyle giderse, 2008 ve sonrasında bugünkü olmayan muhalefeti dahi mumla arayacağımız günler yaşanacaktır!...

    Neyse; burada artık kesinlikle susuyorum. Burası ne de olsa bir "Teknoloji Forum"u. Siyaset yapılacaksa, başka platformlarda konuşmamız lazım. Zira buradaki Forum üyelerinden bu dediklerimize katılmayacakların sayısı olsa olsa %10'dur ama sokaktaki millertin/vatandaşın %10'nundan çoook fazlası maalesef bizim gibi düşün(e)memekte!...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: CoOLMuSTi

    Bunu özelleştiren kim ampuller partisi...
    Pekiii ben ne yapacağım CemUzan'a oy vereceğim, umarımki iktidar olurlar ve satılmışları ipe götürürler...
    Uyan ey Türk gençliği planlı programlı birlik olup tek partiye oy verelim, genç parti demiyorum ama oyları bölmeyelim...
    androsakson(ingiliz ve amerika) ırkı ülkemizi bölme planlarını devreye sokmuşlardır, yani haberleşme ağımız ellerine geçmiştir...
    Demişti diyeceksiniz israil'e su lazım ve doğu ve güneydoğu çoktan bizden alınmıştır, bekleyin görün...


    Cem Uzan'a oy neden verelimki mazot 1 ytl olsun diyemi

    Bu ülkede bu kadar genç nüfus var ama bize çalışan yok sadece interneti düzelteceğim diyerek alıp götürecek parti çok olur
    Cem Uzan artık maçların altından 100 mbps internet 1 ytl olacak diye çıkarsa şaşmamak lazım




  • Bu şekilde Türk Telekom'u ben de satın alabilirdim. Yap faturalara zammı, aboneleri söğüşle ve söğüşlediğin parayla da taksitleri öde. Cebinden 1 lira çıkmasın ve 10 sene içinde senede 1 ilyar 800 milyon net kar elde eden bir şirketin %55'ine sahip ol. Ne ala memleket.

    Söylemiştim, tekrar söylüyorum. Başbakan; AKP kurulunda diyor ki:

    Biz hükümeti devraldığımızda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB) rezervimiz ne kadardı? 23 milyar ytl. Şimdi ne kadar? 64 milyar ytl.

    Ve milletvekilleri tarafından yoğun alkışa tutulur.


    ŞİMDİ SORUYORUM!

    2000 ytl nakit paranız var. Kar zarar hesabı yapmamacasına evinizdeki tüm eşyalarınızı, arabanızı, evinizi, çoraplarınızı ve b.klu donunuzu satın; elinizdeki para ne kadar oldu? 200.000 ytl. Eee, peki şimdi n'apacaksınız? Bu bir başarı mıdır?

    Millet hala ayaklanmıyor, kuzu kuzu kabulleniyor ve haaaalaa AKP'ye, GP'ye şuna buna oy vermek için mantıklı sebepler bulup çatışıyorsa BU YÖNETİM HERKESE MÜSTEHAK!




  • çok iyi bir tespit dostum. dediğin gibi akp ülkenin hazır değerlerini satıp bunu bir başarıymış gibi göstermektedir. tcmb deki rezervlerin nasıl arttığını hepimiz biliyoruz dolar bu kadr düşer ve devamlı sıcak para girişi olursa tabiyki de artacak. bu bir marifet değil bir sonuçtur.



    quote:

    Orjinalden alıntı: salpyilmaz

    Bu şekilde Türk Telekom'u ben de satın alabilirdim. Yap faturalara zammı, aboneleri söğüşle ve söğüşlediğin parayla da taksitleri öde. Cebinden 1 lira çıkmasın ve 10 sene içinde senede 1 ilyar 800 milyon net kar elde eden bir şirketin %55'ine sahip ol. Ne ala memleket.

    Söylemiştim, tekrar söylüyorum. Başbakan; AKP kurulunda diyor ki:

    Biz hükümeti devraldığımızda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB) rezervimiz ne kadardı? 23 milyar ytl. Şimdi ne kadar? 64 milyar ytl.

    Ve milletvekilleri tarafından yoğun alkışa tutulur.


    ŞİMDİ SORUYORUM!

    2000 ytl nakit paranız var. Kar zarar hesabı yapmamacasına evinizdeki tüm eşyalarınızı, arabanızı, evinizi, çoraplarınızı ve b.klu donunuzu satın; elinizdeki para ne kadar oldu? 200.000 ytl. Eee, peki şimdi n'apacaksınız? Bu bir başarı mıdır?

    Millet hala ayaklanmıyor, kuzu kuzu kabulleniyor ve haaaalaa AKP'ye, GP'ye şuna buna oy vermek için mantıklı sebepler bulup çatışıyorsa BU YÖNETİM HERKESE MÜSTEHAK!






  • hakkımı helal etmiyorum....
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.