Şimdi Ara

İmzalanan Nabucco anlaşması sonrası, olası çatışma riskleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
116
Cevap
0
Favori
3.511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bilgilendirmeniz için sağolun

    ------------------------------------
    Anlaşma maddelerini ararken bugün düşmüş bir habere ulaştım;

    "Nabucco’da hattın güvenliği ile ilgili tarihi bir karar alındı. Boru hattının güvenliğini AB’nin oluşturacağı özel güvenlik birimi sağlayacak"
  • quote:

    Orjinalden alıntı: as74

    Bilgilendirmeniz için sağolun

    ------------------------------------
    Anlaşma maddelerini ararken bugün düşmüş bir habere ulaştım;

    "Nabucco�da hattın güvenliği ile ilgili tarihi bir karar alındı. Boru hattının güvenliğini AB�nin oluşturacağı özel güvenlik birimi sağlayacak"




    Bizim kanunlarımıza göre boru hatlarını devletin güvenlik görevlileri korumaktadır. Kırsal alanlar jandarmanın sorumluluğundadır.
    AB ülkelerinde boru hatları için böyle bir mevzuat olabilir, bizi bağlamaz. Bunun için önce AB'ye girmeliyiz sanırım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dellci


    quote:

    Orjinalden alıntı: lehrer35

    Sadece bla bla bla. Bunların yaptıkları tek şey bu?
    Hangi soruya yanıt vermiş acaba?
    Her konuda yanıldığım hükmünü yapıştırmış. Hangi konuda yanıldığım konusunda tık yok. Tek örnek getiremez ama "Yanıldın işte hebele hübele".

    Ah Avrupa ah! Buldun mirasyedi hovarda acemileri, döşe boruları döşeyebildiğin kadar. Bu kadar sazanını asla bulamazsın bir daha...







    Asıl "bla bla bla" hebele hübele" bu sizin yazdıklarınızdır
    Şu cevaba bakın, size ayırdığım dakikalara yazık... Sıkışınca hemen kaçıyorsunuz. Sadece kaçmakla kalsanız neyse...
    Bilmiyorsanız ,ki bilmiyorsunuz, o zaman susun, burayı da meşgul etmeyin efendi...


    Benim kaçtığım falan yok. Yine kendi özelliğinizi karşıya yamamaya çalışmışsınız. Sorduğum sorulara cevap var mı?

    Ben güvenlik konusunda olana biraz buldum. Tam da düşündüğüm gibi. Spiegel'in haberine göre, hattın geçtiği ülkeler hiç bir şekilde hatta müdahale edemeyeceklermiş. Yani hat bizim falan değil şirketin denetiminde olacakmış. Yani bir anlamda hattın geçtiği kendi topraklarımızı şirkete hibe etmiş olacağız. 2.000 km X 10 m(boruhattı ve yanyol) = 20.000 dönüm arazi atıl hale gelecek. Dahası pkk gibi taşeron terör örgütleri kullanılarak yaratılılabilecek terör bahanesiyle güvenliği sağlayamıyorsunuz denilerek güvenlik kendilerince sağlanmaya çalışılabilir. Yani resmen işgal edilebilir.

    quote:

    Mit dem Vertrag erhält das Projekt nach Aussage der beteiligten Staaten eine solide rechtliche Grundlage. Die fünf Staaten verpflichten sich, die Durchleitung von Erdgas unter keinen Umständen zu behindern.
    http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,635771,00.html


    Diğer yandan, Spiegel'in danıştığı uzmanlara göre Avrupalılarca boru hattının tek amacı Rusya'yı sıkıştırmak ve uygun fiyata gaz almak. Nabucco'nun gaz kaynakları meçhul. Şu anda kesin olan sadece Azerbaycan gazı var ama o da yıllık en çok 4 milyon m3. İran gazı siyasi nedenlerle istenmiyor. Asya gazlarına ise Çin ve Hindistan talip. Gaz ile hiç bir şekilde bağı bulunmayan ABD ise hattı siyasi nedenlerle destekliyor.

    Hattın öngördüğü taşıma miktarı olan yıllık 31 milyon m3 taşınabilse dahi Türkiye'nin hattan yıllık gelir beklentisi 450 milyon € olacakmış. Sadece Azeri gazıyla kalırsa yani yıllık 4 milyon m3 olası kâr 50 milyon € ya düşecek ki acaba bu hattın finansmanını sağlayacak mı meçhul.




  • Nabucco Özel Ordusu kuruluyor

    21. Yüzyılın projesi olarak nitelendirilen Nabucco Projesi’nde, projenin güvenliği ile ilgili tarihi bir karar alındığı ortaya çıktı. Tarihi karar projenin güvenlik maddesinde gerçekleştirildi.

    AB, proje kapsamında inşa edilecek olan boru hattının güvenliğini, hattın geçeceği ülkelerdeki ‘güvenlik güçlerine’ bırakmama kararı aldı. Buna göre, Nabucco Projesi’nin boru hatlarının güvenliği AB’nin oluşturacağı özel bir güvenlik birimi tarafından sağlanacak.

    Halen, Türkiye’de tüm boru hatlarının güvenliği, jandarma tarafından sağlanıyor. Star’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, projenin güvenlik maddeleri, hükümetlerarası anlaşmanın ardından imzalanacak olan ‘ev sahibi ülke’ anlaşmasında yer alacak.

    Söz konusu anlaşmanın da taslağı hazırlandı. Taslağın hazırlanması sırasında, boru hatlarının güvenliğinin ülkelerde kim tarafından sağlanacağı AB ile ev sahibi ülkeler arasında tartışma konusu oldu.

    EV SAHİBİ ÜLKE ANLAŞMASI

    Projenin sahibi konumundaki AB, boru hattının güvenliğinin, ülkelerin askerleri tarafından sağlanmasına karşı çıktı. AB, boru hattının güvenliğinin, kendi bünyesinde oluşturulacak olan özel bir güvenlik birimi tarafından sağlanmasını talep etti. AB’nin, konuyla ilgili ısrarcı talebi üzerine, ev sahibi ülke anlaşmasında yer alacak olan güvenlik maddesi, AB’nin talebi doğrultusunda hazırlandı.

    Ev sahibi ülke anlaşması, boru hattının geçeceği ülkelerin yetkili makamlarına sunuldu. Eğer, söz konusu ülkeler tarafından da ev sahibi ülke anlaşması onaylanırsa, hattın tüm güvenlik hizmetleri AB’nin sorumluğu altında olacak. AB’nin Nabucco güvenliğini, özel bir birim tarafından sağlanmasına ilişkin talebinde, Rusya’nın geçtiğimiz yıl Gürcistan’a yönelik operasyonu sırasında yaşanan sıkıntıların etkili olduğu belirtildi.

    Tazminat yükümlülüğümüz yok

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynakları, AB özel güvenlik birimine olumlu bakıyor. BTC Boru Hattı’nda güvenliğinin Türkiye tarafından sağlandığına dikkat çeken Bakanlık yetkilileri ‘Ancak hatta yönelik yapılacak her saldırının bir tazminat yükümlülüğü var. AB’nin talep ettiği düzenlemede ise tazminat yükümlülüğü olmayacak’ dedi.

    -------------------

    sanırım bu konuda AB ye girmemizi aramayacaklar sayın Dellci!




  • Proje tam kapasiteye ulaşılsa bile Avrupa gaz gereksiniminin en çok % 5-10 una yanıt verebilecekmiş. Yani Avrupayı kurtaracak bir proje değil bu. Amaçları sadece Rusya'yı terbiye edip bağımlı oldukları gazı biraz daha ucuza alabilmek. 8 milyar € bu terbiye karşılığı adı bile anılmayacak küçük bir bedel olmalı onlar için. Bazılarının sandığı gibi dev bir bedel değil.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: as74

    Nabucco Özel Ordusu kuruluyor


    Bu yeni bir boğazlar sorunumuz var demektir. Boğazları da 1841 de kaptırmış, Kurtuluş savaşımız sonrasında zorlukla geri alabilmiştik.
  • Diğer yandan finansmanının Avrupa tarafından karşılanacağı iddiası da pek gerçekçi görünmüyor. AB sadece 200 milyon € destek vereceğini açıklamış, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) da 2 milyar € kredi vereceğini açıklamış. Yani ortada bir de finans sorunu var.

    Bu antlaşmanın ayrıntıları en kısa sürede mutlaka açıklanmalıdır. Açıklansın ki nelere imza attılar öğrenelim. Türkiye Cumhuriyeti padişahın malı değil...
  • Sayın lehrer35, şimdi siz diyorsunuz ki bu Nabucco ölü doğmuş bir projedir çünkü gaz sağlanamaz. Ama öbür taraftan da diyorsunuz ki Nabucco ordusu kurulacak, yeni boğazlar sorunumuz olacak...

    Madem gaz sağlanamayacak, Avrupa'ın %5 ihtiyacını anca karşılayacak o zaman neden ordu kurulsun ki? Neden 8milyar euro yatırılsın ki?
    Bu nasıl bir yaman çelişkidir böyle?

    Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinin son 100yıldır enerji için savaştığını bildiğimiz halde bugün büyük çoğunluğu Türkiye üzerinden geçecek doğal gaz nakil hatlarına karşı çıkmak, kara çalmak doğru değildir. Ortada Türkiye'nin 100yıllık çıkarları dururken 3-5 euro hesabı yapmak akıl kârı değildir. Bakın bizim yokluğumuzda Rusya boru hatlarıyla Asya'yı Avrupa'yı yıllarca domine etti. Türkmenistan'dan 1'e aldı Avrupa'ya 10'a sattı...
    Gaz aktı Türk baktı...

    Birazda bizim borumuz ötsün , fena mı?
    Buna karşı çıkmak Türkiye'nin aleyhinedir, apaçık ortada..




  • Traşı keste bilgiye bak. Bizimkiler ser veriyor sır vermiyor ama adamlar borsaya bile açıklama gönderiyor. azınlık ortağı Alman RWE'nin borsaya gönderdiği açıklamaya göre hattan taşınacak olan gazın % 50 sinin konsorsiyum üyesi olmayan diğer AB ülkelerine satılacağı garantisi verilmiş antlaşmada.

    quote:

    RWE wertet Nabucco-Abkommen als Erfolg

    Essen (BoerseGo.de) - Der Energiekonzern RWE bewertet die am Montag erfolgte Unterzeichnung des Abkommens für die Nabucco-Gaspipeline positiv. Das zwischenstaatliche Abkommen biete für die Dauer von 50 Jahren einen stabilen Rechtsrahmen für das Nabucco-Pipelinesystem, teilte das Unternehmen am Montag mit. Das Abkommen lege fest, dass 50 Prozent der Kapazitäten für Shareholder reserviert sind und 50 Prozent dritten Markteilnehmern angeboten würden. Gleichzeitig wurde die Anwendung einer einheitlichen Tarifmethode festgelegt. Diese Konditionen gelten für einen Zeitraum von 25 Jahren ab Inbetriebnahme der Pipeline und garantieren den gleichen Zugang für alle Marktteilnehmer. RWE ist Minderheitsanteilseigner bei dem Projekt.


    Yani % 50 konsorsiyuma üye 5 ülke arasında paylaşılacak. Hattın % 60 ını elinde bulunduracak olan Türkiye'ye % 15 bile verilmediğini biliyoruz. Oysa akıllı ve hakkaniyetli bir antlaşma olsaydı % 30 unu bizim almamız gerekirdi.

    Osmanlıcı kafaların yapabileceği antlaşma bu kadar olur.




  • Enerji bakanı Taner Yıldız rakamları söyledi 13milyar m^3 Türkiye'nin alım hakkı bulunuyor. Siz istediğiniz kadar Almanca yazı yapıştırın
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dellci

    Enerji bakanı Taner Yıldız rakamları söyledi 13milyar m^3 Türkiye'nin alım hakkı bulunuyor. Siz istediğiniz kadar Almanca yazı yapıştırın


    Anlıyorum bakan diye güveniyorsunuz ama bu ülkede sırf bazı çıkar grupları zarar görmesin diye televizyonlarda radyasyonlu çay içen bakanlar vardı. Tren kazasında, düşen uçak kazalarında halka sürekli yanlış bilgi veren bakanlar vardı. En önemlisi kriz yok, teğet geçecek diye halkı yanıltan başbakanlar vardı. Deniz feneri olayında Alman makamlarının tarafsızlığını gördük ya bizimkilerin... Bu durumda kusura bakmayın ama bizim bakanlara güvenecek durum artık kalmadı.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: metalok


    quote:

    Orjinalden alıntı: Dellci

    Enerji bakanı Taner Yıldız rakamları söyledi 13milyar m^3 Türkiye'nin alım hakkı bulunuyor. Siz istediğiniz kadar Almanca yazı yapıştırın


    Anlıyorum bakan diye güveniyorsunuz ama bu ülkede sırf bazı çıkar grupları zarar görmesin diye televizyonlarda radyasyonlu çay içen bakanlar vardı. Tren kazasında, düşen uçak kazalarında halka sürekli yanlış bilgi veren bakanlar vardı. En önemlisi kriz yok, teğet geçecek diye halkı yanıltan başbakanlar vardı. Deniz feneri olayında Alman makamlarının tarafsızlığını gördük ya bizimkilerin... Bu durumda kusura bakmayın ama bizim bakanlara güvenecek durum artık kalmadı.


    "10-12 milyar m3 ünü kullanma hakkımız var" demiş gerçekten(1 milyar m3 de dellci eklemiş!) ama sizin de belirttiğiniz gibi "Türk'ün Türk'e propagandası"ndan öte bir şey değil. Antlaşma şimdiye dek bir çok kez bizimkilerin % 15 kullanım hakkı ısrarından dolayı ötelenmiş. Bu kez % 15 ten daha az bir orana razı olunmuş olmalı ki imzalandı. Full kapasite gaz bulunacağı meçhul ama velev ki bulundu diyelim 31 milyar m3 ün % 15 i bile 5 milyar m3 etmiyor. Bakan fena sıkılamış anlaşılan.

    quote:

    Bakan Yıldız, projenin ortakları olan ülkelerin istemeleri halinde boru hattından geçecek gazın yüzde 50'sine kadar alma haklarına sahip olacaklarını ifade ederek, Türkiye'nin de istemesi halinde hattan geçecek 31 milyar metreküp gazın yaklaşık 10-12 milyar metreküpünü kullanabileceğini kaydetti.
    http://www.enerji.gov.tr/index.php




  • Bu arada topiği amacından hayli uzaklaştırdık. sn. Yazat topiği olası çatışmaları sorgulamak için açmış. Ben çatışma yaratacağını sanmıyorum. Çünkü hat Rusya'ya pek zarar veremeyecek gibi. Memedov aybaşında Azerbaycan ile Şahdeniz gazı için antlaştı. 1000 m3 ü için 350 $ gibi çok yüksek bir bedelle gazın tamamını alacağını garanti etmiş. Rusya kendisi Avrupa ülkelerine 240 $ gibi bir rakama bu miktar gazı satarken Azerbaycan % 35 fazla fiyattan alım antlaşması yapmış olması gaz tekelini bırakmayacağının işaretidir. Aynı zamanda yakın bir gelecekte gaz fiyatlarının dünyada ulaşacağı fiyatıda gösterir bu antlaşma. Fiyatı belirleyen nasıl olsa sadece Rusya. İşine gelen alır.

    Diğer yandan bu hat gaz bularak full kapasite çalışması durumunda bile(yıllık 31 milyar m3) Avrupanın gaz ihtiyacının(yıllık 300 milyar m3) sadece % 10 unu karşılayabilecek durumda. Yani ahım şahım büyük bir öneme sahip değil. Çatışma ve savaşlara neden olamaz.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: lehrer35


    quote:

    Orjinalden alıntı: metalok


    quote:

    Orjinalden alıntı: Dellci

    Enerji bakanı Taner Yıldız rakamları söyledi 13milyar m^3 Türkiye'nin alım hakkı bulunuyor. Siz istediğiniz kadar Almanca yazı yapıştırın


    Anlıyorum bakan diye güveniyorsunuz ama bu ülkede sırf bazı çıkar grupları zarar görmesin diye televizyonlarda radyasyonlu çay içen bakanlar vardı. Tren kazasında, düşen uçak kazalarında halka sürekli yanlış bilgi veren bakanlar vardı. En önemlisi kriz yok, teğet geçecek diye halkı yanıltan başbakanlar vardı. Deniz feneri olayında Alman makamlarının tarafsızlığını gördük ya bizimkilerin... Bu durumda kusura bakmayın ama bizim bakanlara güvenecek durum artık kalmadı.


    "10-12 milyar m3 ünü kullanma hakkımız var" demiş gerçekten(1 milyar m3 de dellci eklemiş!) ama sizin de belirttiğiniz gibi "Türk'ün Türk'e propagandası"ndan öte bir şey değil. Antlaşma şimdiye dek bir çok kez bizimkilerin % 15 kullanım hakkı ısrarından dolayı ötelenmiş. Bu kez % 15 ten daha az bir orana razı olunmuş olmalı ki imzalandı. Full kapasite gaz bulunacağı meçhul ama velev ki bulundu diyelim 31 milyar m3 ün % 15 i bile 5 milyar m3 etmiyor. Bakan fena sıkılamış anlaşılan.

    quote:

    Bakan Yıldız, projenin ortakları olan ülkelerin istemeleri halinde boru hattından geçecek gazın yüzde 50'sine kadar alma haklarına sahip olacaklarını ifade ederek, Türkiye'nin de istemesi halinde hattan geçecek 31 milyar metreküp gazın yaklaşık 10-12 milyar metreküpünü kullanabileceğini kaydetti.
    http://www.enerji.gov.tr/index.php


    "1milyar m3 de dellci eklemiş!" diyerek şov yapmayın burda. Ben aklımda kalan rakamı söyledim. 12-13 ne farkeder?...
    "mişli" "mışlı" cümleler kurarak "olmalı" diye bitirerek kendi kendinizi kandırmayın sayın lehrer35.

    Türkiye'nin %15'den vazgeçtiğine dair elinizde herhangi bir veri var mı? Enerji bakanı 10-12milyar m^3'den bahsediyor, siz neye daynarak %15'in altından bahsediyorsunuz?

    "Gaz bulunamayacak" palavraları atıp duruyorsunuz, neye dayanarak?
    Gaz bulunamazsa size ne oluyor onu anlamış değilim. Bulunamadı diyelim, size ne? Size ne hakikaten size ne oluyor?!
    Bırakın ortaklar düşünsün, finansör düşünsün...


    Bizim için önemli olan enerji nakil hatlarının Türkiye üzerinden geçmesi, Türkiye'ye giren enerji kaynaklarının çeşitlenmesi, alternatifler kazanmamız.
    Bunda sizi bu kadar rahatsız eden nedir sayın lehrer35?
    Siyasi ve ideolojik kaygılarınız, Türkiye'nin gelişmesine bile karşı çıkar hale gelmiş...
    Sanırım bunun nedeni 2011'de gizli. Siz genel seçimlere kadar büyüyen bir Türkiye görmek istemiyorsunuz.
    Türkiye yatırım gördükçe sinirleniyorsunuz. Ben bu ışığı gördüm size




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dellci

    "1milyar m3 de dellci eklemiş!" diyerek şov yapmayın burda. Ben aklımda kalan rakamı söyledim. 12-13 ne farkeder?...
    "mişli" "mışlı" cümleler kurarak "olmalı" diye bitirerek kendi kendinizi kandırmayın sayın lehrer35.

    Türkiye'nin %15'den vazgeçtiğine dair elinizde herhangi bir veri var mı? Enerji bakanı 10-12milyar m^3'den bahsediyor, siz neye daynarak %15'in altından bahsediyorsunuz?

    "Gaz bulunamayacak" palavraları atıp duruyorsunuz, neye dayanarak?
    Gaz bulunamazsa size ne oluyor onu anlamış değilim. Bulunamadı diyelim, size ne? Size ne hakikaten size ne oluyor?!
    Bırakın ortaklar düşünsün, finansör düşünsün...


    Bizim için önemli olan enerji nakil hatlarının Türkiye üzerinden geçmesi, Türkiye'ye giren enerji kaynaklarının çeşitlenmesi, alternatifler kazanmamız.
    Bunda sizi bu kadar rahatsız eden nedir sayın lehrer35?
    Siyasi ve ideolojik kaygılarınız, Türkiye'nin gelişmesine bile karşı çıkar hale gelmiş...
    Sanırım bunun nedeni 2011'de gizli. Siz genel seçimlere kadar büyüyen bir Türkiye görmek istemiyorsunuz.
    Türkiye yatırım gördükçe sinirleniyorsunuz. Ben bu ışığı gördüm size


    Ne ben ne de bizim bazı duyarlı basın organlarımız atmıyor. Sadece Avrupalı kaynakların(çünkü projenin sahibi onlar!) şüphelerini aktarıyoruz. Onlar bizimkiler gibi şakşakçı değil gerçekçi.
    Buyrun;
    http://www.google.de/search?hl=de&q=Nabucco+Woher+soll+das+Gas+kommen&btnG=Suche&meta=cr%3DcountryDE

    Projede beni rahatsız edenler güvenlik ve paralarımızın boşa gitme tehlikesi. Bu paralar akp'nin değil bizim paralarımız. Ayrıca biraz tarih bilenler, güvenliğin başkalarına havale edilmesinin ne kadar tehlikeli olduğunu da bilirler. Bundan dolayı da duyarlı olurlar.

    Ayrıca dangalaklık yapmazlar. Bilgisizce cansiperane kraldan çok kralcılık yapmazlar. Yalan yanlış bilgiler yaymazlar. Kendilerinin ne olduğunu bilirler. Alın size konsorsiyum'un açıklaması. Bakın bakalım burada asıl unsur olan Türkiyenin hiç adı geçiyor mu? Patron kim? Ucuz ve bol gaz alabilecekmiyiz yoksa atmasyon mu?

    quote:

    The agreement will provide a stable legal framework for the next 50 years and it has now also been firmly agreed that 50% of the pipeline’s capacity will be reserved for the shareholders and the remaining 50% offered to third-party shippers. At the same time, the IGA lays down a standard tariff methodology. These conditions will apply for 25 years after the pipeline commences operation, and guarantee equal access for all market participants. Consequently the IGA provides strong comfort to the potential gas supply countries who are considering selling gas to potential shippers of Nabucco.

    The creation of a political committee (Nabucco Committee) will contribute to the efficient implementation of the project and is designed to be central information. This forum will comprise representatives of the countries signing the agreement. Germany, the European Commission, EIB and EBRD as well as Nabucco Gas Pipeline Int. GmbH will attend as observers.

    http://www.nabucco-pipeline.com/cms/upload/press_release/PressreleaseIGAeng.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 15 Temmuz 2009; 17:10:03 >




  • Öğretmen biraz yavaş yav adamlarda hazımsızlık yaratıyorsun .
  • Nabucco'nun sitesinden :

    "Nabucco Gas Pipeline International GmbH, was established on June 24, 2004 and is seated in Vienna. It is directly owned by the Nabucco Partners and is responsible for the marketing of the pipeline capacity. Nabucco Gas Pipeline International GmbH will be the only company in direct contact with the shippers (one-stop-shop - principle), and will operate as an autonomous economic entity on the market, acting independently from its parent companies."



    The shareholders of Nabucco Gas Pipeline International GmbH are.

    > BOTAS AS
    > BULGARIAN ENERGY HOLDING EAD
    > MOL Plc
    > OMV Gas & Power GmbH
    > RWE AG
    > TRANSGAZ S.A.

    Each shareholder holds an equal share of 16,67% in Nabucco Gas Pipeline
    International GmbH.

    Shareholder : Hissedar








     İmzalanan Nabucco anlaşması sonrası, olası çatışma riskleri





    * Nabucco Gas Pipeline International GmbH, which is directly owned by the Nabucco Partners and which is responsible for the marketing of the pipeline capacity. Nabucco Gas Pipeline International GmbH will be the only company in direct contact with the shippers (one-stop-shop), and will operate as an autonomous economic entity on the market, acting independently from its parent companies.

    * The Nabucco National companies, which are wholly owned by Nabucco Gas Pipeline International GmbH, and which will be responsible for the operation and maintenance of the Nabucco Pipeline. Four Nabucco National Companies have been established in the respective Nabucco Country and the fifth will be established in Turkey soon. The ownership of the pipeline will belong to each Nabucco National Company for its respective country, as further detailed below.

    Nabucco Gas Pipeline International GmbH

    The function of Nabucco Gas Pipeline International GmbH is based on the one-stop-shop-principle. Nabucco Gas Pipeline International GmbH is the only one of the six Nabucco companies to act vis-à-vis market participants, lenders etc. Each Nabucco Partner has an interest in Nabucco Gas Pipeline International GmbH, which, in turn, is the controlling company, the parent and the financing company of the five Nabucco National Companies.

    The decision making process as well as the relationship between the Nabucco Partners and Nabucco Gas Pipeline International GmbH and the Nabucco National Companies is regulated in a Joint Venture Agreement between all present Partners of Nabucco Project. The decisions about the business and affairs of the Project are mainly driven by the Steering Committee consisting of five members each appointed by a Partner. Moreover this body supervises the strategic outline and development of the Project.

    Shippers may book capacity with Nabucco Gas Pipeline International GmbH for the transportation of gas using the Nabucco Pipeline on the basis of a one stop shop and make payments to Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

    The Nabucco National Companies

    Four Nabucco National Companies have been incorporated in the respective Nabucco Country and the fifth will be incorporated in Turkey soon.

    Each Nabucco National Company will be responsible for the construction, operation and maintenance of the pipeline section in their respective country and will become the owner of the local pipeline section.

    In order to finance investment, Nabucco Gas Pipeline International GmbH provides funds to individual Nabucco National Companies. These Nabucco National Companies assign transportation rights and transportation capacity to Nabucco Gas Pipeline International GmbH or rent transportation capacity to Nabucco Gas Pipeline International GmbH.




    http://www.nabucco-pipeline.com/

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Nabucco_Boru_Hatt%C4%B1_Projesi




    Herşey açık ve net ortada. Nabucco büyük bir projedir, Botaş kurucudur ve hissedardır, her türlü hakka sahiptir, Avrupa'ya taşınacak gaz (ki unutanlar için Türkiye'de bir Avrupa ülkesidir) ilk olarak Türkiye'ye giriş yapacaktır. Nabucco gaz alımı yapmayacak, her ülke kendi alışverişini kendi yapacaktır. Fransa Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğu için projeden dışlanmıştır. İmzaların Türkiye'de atılması Türkiye'nin projedeki rolünüde gözler önüne sermektedir.

    Karşı çıkanlar olabilir, Türkiye'nin gelişmesine ayak direyenler olabilir, uluslararası enerji savaşlarında Türkiye çok kritik hamleler yapıyor hazmedemeyenler olabilir ama unutmayın it ürür kervan yürür.
    Muhasır medeniyet olma yolunda dev bir adım daha attık, vatana millete hayırlı uğurlu olsun




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dellci

    Karşı çıkanlar olabilir, Türkiye'nin gelişmesine ayak direyenler olabilir, uluslararası enerji savaşlarında Türkiye çok kritik hamleler yapıyor hazmedemeyenler olabilir ama unutmayın it ürür kervan yürür.
    Muhasır medeniyet olma yolunda dev bir adım daha attık, vatana millete hayırlı uğurlu olsun


    Osmanlı Boğazlar komisyonuna da üyeydi, Genel borçlar idaresi(Duyun-u Umumiyye) komisyonuna da. Ama gariptir kendi ülkesi için kurulan bu komisyonlarda Osmanlı üyesinin oy verme hakkı yoktu. Tıpkı Nabucco'nun son antlaşma açıklamasında da aynısı var. Sınırlarından hiç hat geçmeyen ilgisiz Almanya politik destek veren ülke. Yani patron. Türkiye'nin esamesi okunmuyor. Osmanlıyı ne kadar dikkate aldılarsa Türkiyeyi de o kadar dikkate alırlar. İtin sahibi de kervanın sahibi de belli. Ulusunlar bakalım.

    quote:

    Inter-Governmental Agreement (IGA) guarantees stable legal framework for gas transit

    •Political agreement among the Nabucco transit countries, Austria, Hungary, Romania, Bulgaria and Turkey signed in Ankara

    Germany is not transit country and therefore not party to agreement but states full political support

    •Ensures equal legal conditions for gas transit throughout the entire Nabucco pipeline system

    •Lays down transport tariff methodology and rules for network access

    •Establishes political committee comprising representatives of all signatory countries to support development of the project




  • quote:

    Orjinalden alıntı: lehrer35


    quote:

    Orjinalden alıntı: Dellci

    Karşı çıkanlar olabilir, Türkiye'nin gelişmesine ayak direyenler olabilir, uluslararası enerji savaşlarında Türkiye çok kritik hamleler yapıyor hazmedemeyenler olabilir ama unutmayın it ürür kervan yürür.
    Muhasır medeniyet olma yolunda dev bir adım daha attık, vatana millete hayırlı uğurlu olsun


    Osmanlı Boğazlar komisyonuna da üyeydi, Genel borçlar idaresi(Duyun-u Umumiyye) komisyonuna da. Ama gariptir kendi ülkesi için kurulan bu komisyonlarda Osmanlı üyesinin oy verme hakkı yoktu. Tıpkı Nabucco'nun son antlaşma açıklamasında da aynısı var. Sınırlarından hiç hat geçmeyen ilgisiz Almanya politik destek veren ülke. Yani patron. Türkiye'nin esamesi okunmuyor. Osmanlıyı ne kadar dikkate aldılarsa Türkiyeyi de o kadar dikkate alırlar. İtin sahibi de kervanın sahibi de belli. Ulusunlar bakalım.

    quote:

    Inter-Governmental Agreement (IGA) guarantees stable legal framework for gas transit

    •Political agreement among the Nabucco transit countries, Austria, Hungary, Romania, Bulgaria and Turkey signed in Ankara

    Germany is not transit country and therefore not party to agreement but states full political support

    •Ensures equal legal conditions for gas transit throughout the entire Nabucco pipeline system

    •Lays down transport tariff methodology and rules for network access

    •Establishes political committee comprising representatives of all signatory countries to support development of the project




    Sayın lehrer35, üyelik ayrı, eşit hissedar olmak ayrı... İkisini birbirine karıştırmayalım.
    BOTAŞ %16.67 hisse sahipliğiyle diğer 5 ortak ile eşit haklara sahiptir. Bu şirketler özünde ayrı ayrı çalıştıkları için birleşme düşünmemektedirler, düşünemezlerde. Fakat konu Nabucco boru hattına gelince bu şirketler beraber çalışmak zorundadır. Çözüm herkesin eşit hisseye ve hakka sahip olduğu üst bir şirket kurulması, Nabucco Gas Pipeline International GmbH 'ın kurulmasıdır. Bu uluslararası dev şirketin bacakları her ülkede kurulacak olan ulusal Nabucco şirketleridir. Bu yolla Botaş ve diğer ortaklar tek bir şirket adı altında Nabucco projesine hayat verebileceklerdir.
    Olayın Almanya ayağı ise tamamen farklıdır. Almanya, Nabucco borularıyla gelen gazı diğer Avrupa ülkelerine dağıtacak olan ülkedir. Bu yüzden projeye tam destek verir. Bu projede patron ülke falan yok ama en önemli ülke Türkiye. Çünkü Avrupa'ya gelen gaz ilk olarak Türkiye'ye giriyor ve en uzun yolu katediyor.




  • Tartışmaları gülerek takip ediyorum.

    Neymiş %15 yetmezmiş %30 olmalıymış. Eleştirmek ne kadar rahat. Sanki anlaşmanın metnini okumuşlar, hayatlarında bir tane enerji anlaşması görmüşler gibi. Yüz tane maddesi vardır bu anlaşmaların, bir sürü ayrıntısı vardır. Belki %15 bile çok iyi rakamdır. Konunun uzmanı olmadan konuşup durursunuz. %30 anlaşılsa %50 olmalıydı dersiniz. Bilmiyor muyum...

    %30 la karşılaştıracağınıza niye SIFIR ile karşılaştırmıyorsunuz? Anlaşma belki süper değil. Ama beğenmeyenler kendileri iktidar olup daha iyisini yapsalarmış. Ya da bir tane alternatif proje hazırlasalarmış. Bu ülkeye bir çivi çakmamış insanlar çıkıp bu gibi gelişmeleri eleştiriyor ya işte ona gülüyorum.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.