Şimdi Ara

İcra mahkemelerindeki dosya sayısı 30 milyona yaklaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
2
Favori
1.858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evvela şahıs özelinde ardından da firmalar özelinde mesajımda bahsetmek istiyorum bu icra meselelerinden.


    Google dan basit bir arama ile "icra davaları ve tahsilat oranı" yazarsanız 30 milyona yaklaşan icra dosyalarındaki tahsilat oranının oldukça düşük olduğunu görürsünüz. Haber siteleri sıklıkla bu duruma yer vermiş. İcra ile birinden bir şey almak o kadar zor ki, zaten ülkemizde emekli olanlar bildiğiniz gibi kolayca haczedilemiyor.

    https://or.av.tr/emekli-maas-haczi/



    Ayrıca çoğu firma da haczedilemiyor zira zaten üzerlerinde hacizler oluyor ve sıraya giriyorsunuz. Detayları en sonda bıraktığım linklerden görebilirsiniz.


    Emekli oranımız da çok yüksek olduğuna göre, kişi çalışmıyor veya üzerine de bir şeyi yoksa ondan da icra ile bir şey alamayacağımıza göre geriye sigortalı çalışanlar kalıyor. Zira sigortalı çalışan birinden e haciz ile bir şeyler alabilirsiniz ancak o da üzerinde başka icra yoksa yani sıraya girmemişseniz. Bu sıra size ne zaman gelir Allah biliyor zira üzerindeki haczin tutarına vs bağlı olarak değişiyor. Anca maaşına haciz konulur o da sigortalı işi varsa.


    Ev haczi veya mal mülk haczi gibi konulara girmiyorum zira oralara girince işler karışıyor. Mesela a kişisinin evi arabası var ama kendi üzerine kayıtlı değil, atıyorum ailesinin adına kayıtlı. Bu durumlarda tespit davası açılabildiğini bazı hukuk sitelerinde paylaşıyorlar ama kimin tüm bu davaları takip edecek maddi ve manevi gücü var? Ailesinin evinde yaşayanlar için de evdeki her eşya kendisine ait olmadığı için yine bu hacizden boş dönme ihtimali de yüksek oluyor. Cep haczi mevzusu da var ki, bu örnekleri de daha evvel sıklıkla görmüştük basında.

    Buna ek olarak, ev haczi meselesi eskisi gibi tercih edilmiyor @sertosman hocam çok daha iyi bilir, ev haczi talebi ve bu talep neticesinde güvenceye alınan eşyaların depolanma maliyetinin yükselişi ile birlikte avukatlar ev haczine sıcak bakmamaya başladı müvekkillerini çok büyük bir maddi durum içerisine bırakmamak için. Hukuk forumlarında da bu durum çok tartışılıyor.


    Şahısları boşver firmalara gel diyorsanız, firmalardan alacağımızı alırız diyenlere icra ile arabasını alamayan vatandaşın haberini buraya bırakıyorum. Üstelik benzer haberler aratıldığında her markanın bu tarz haberleri çıkıyor. Markalardan ziyade, hemen her şirketle ilgili bu tarz haberler Google dan bulunabiliyor.


    https://sonkalekocaeli.com/haber/14126253/kocaelideki-honda-mahkeme-kararini-yoksaydi


    Buyrun birkaç kaynak ekliyorum icra meseleleri ile ilgili.


    https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/mahkemelerdeki-icra-dosyalari-24-milyonu-asti-7298634


    https://sputniknews.com.tr/20230112/icra-dosyalarinin-sayisi-23-milyonu-asti-torba-yasayla-yuzde-40-dusecek-1065661206.html


    https://t24.com.tr/haber/takipteki-borc-miktari-30-milyar-lirayi-asti-icra-dosyasi-sayisi-24-milyonu-buldu,1067834



    https://www.diken.com.tr/istanbul-adalet-sarayini-icra-iflas-dosyalari-basti-yeni-bina-kiralandi/




    @sertosman hocamız daha iyi bilir, daha evvel hukuk forumunda da bizleri aydınlatmıştı icra ile ilgili meselelerde.


    Benim düşüncem, iki laftan birinin "icra açarız veririz" olmasından ziyade, icra mahkemesine gelmeden evvel bu işlerin çözülmesine yönelik tavır sergilememiz olur tabi herkes adına konuşuyorum.

    He diyorsanız maddi manevi gücüm var mahkemelerde de uğraşırım bu farklı bir konu elbette. Şahsen benim mahkemelerle uğraşacak maddi gücüm olsa da manevi gücüm sıfır olduğu için bu tarz şeylerde daima ortayı bulmaya gayret ediyorum

    Tüm ortayı bulma çabaları sonuçsuz kaldıysa elbette icradan başka seçenek kalmıyor.


    -sertosman hocam eksik veya hatalı bir yer yazdı isem düzeltirsen çok sevinirim. Saygılarımla



    Not: Konuda aynı zamanda basında yer alan icra, banka ve mahkeme ve varlık fonu konularının basına yansıyan kısımlarının arşivi tutulacaktır. Basına ait linkler paylaşılacaktır.



    Not 2: Başlığa konu olan haber:

    https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/mahkemelerdeki-icra-dosyalari-24-milyonu-asti-7298634




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 21 Ekim 2023; 16:38:15 >







  • Ve daha bu yazıda bankaların varlık fonlarına devrettiği borçlardan veya banka borçlarından dolayı icralık olanların oranından bahsetmedik. Google da birçok grafiksel anlatım var bununla ilgili ama direkt buraya kopyalamak yerine müsait zamanda yorum katmak istiyorum ilgili kaynaklara.


    Bankacılık hakkındaki icralar ile ilgili mesajlarım (bulabildiklerim)


    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156812172


    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156822361




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 16 Ekim 2023; 17:51:37 >




  • ticari krediler durmuş , esnaf kan ağlıyor bunlar daha güzel günler.

  • https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230405-3.htm


    Resmi gazetede yayınlanan düzenleme ile, ev haczi hakim onayına bağlanmış ve ailenin genel hizmetinde olan malların haczi engellenmiş.


    @sertosman


    Hocam aydınlatmanı bekliyoruz.

  • Alıntı

    metni:
    Prof. Dr. Şenol Babuşçu: Batık krediler 500 milyarı bulacakSektörlerin borçluluk oranları belli oldu. Bankalarda kullandığı krediyi en fazla batıran sektörler arasında inşaat, enerji ve imalat sanayi başı çekti. Batık kredilerin 500 milyar TL’yi bulacağını söyleyen ekonomistler, “2001 krizi bankalarla başladı. Banka bilançolarının boyutu belli değil” uyarısı yaptı.



    https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/prof-dr-senol-babuscu-batik-krediler-500-milyari-bulacak-2089702



    Alıntı

    metni:
    Banka CEO’ları bile batık kredi tutarını tam bilmiyorBankacılık sektörünün sorunlu kredi enkazının büyüklüğünü tespit etmenin zorlaştığını ifade eden uzmanlara göre, banka yöneticileri dahi batık kredi tutarının hesabını yapamıyor.



    https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/banka-ceolari-bile-batik-kredi-tutarini-tam-bilmiyor-6582954



    Alıntı

    metni:
    5 milyarlık batık kredi satıldı
    Bankaların 2 yıl tahsil edemediği için sattığı 'batık kredi' pazarında bu yıl ciddi bir daralma yaşandı. 2016'da 6.4 milyar TL, 2017'de yaklaşık 9 milyar TL tutarında alacak satışı yapan bankalar, 2018'de 5 milyar TL'nin biraz üzerinde satış gerçekleştirdi.



    https://www.dunya.com/kose-yazisi/5-milyarlik-batik-kredi-satildi/435866




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 21 Ekim 2023; 16:39:48 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    eğer böyle bi durum varsa çok iyi.

  • @drjacob O düzenleme yeni ve ben detaylarına hakim değilim. @sertosman hocamız müsait olduğunda bizleri o linkteki yeni düzenleme ile ilgili aydınlatır diye bekliyorum.

  • https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/157112749


    Şu mesajda linkini verdiğim ve yeni yapılan düzenlemenin açıklaması için forum üzerinden 37 kişiye mesaj atmışım bu konuyu bize (dolaylı olarak Google arama sonuçlarından konuyu bulacaklara) izah eder misiniz ne olduğunu anlayamadık şeklinde. Aldığım dönüş sayısı 3, üçü de bakacağım dedi aradan bir hafta geçen de var birkaç gün geçen de var. Mesajları görmüşler x tarafından okundu diyor ama dönüş yapılmıyor. Bu duruma da üzülmedim değil, o düzenlemenin içeriğini yorumlayacak ille ki bir insan bulunur ama en azından "ben yorumlayamam" denebilir yani mesajı görüldü yapıp dönmemek bana biraz ayıp geliyor, forum kültürüne ters geliyor açıkcası. Kaldı ki "mesleki olarak yorumlamak istemiyorum" da denebilir saygım sonsuzdur ama görüldü yapılıp dönülmemesini forum kültürü ile bağdaştıramıyorum. İlgili forum arkadaşlarımızı başka konularda hukuki bilgi dağıtırken görünce daha da üzülmedim değil doğrusu, çünkü müsait değillerdir vs diye düşünüp kendimi kandırıyordum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 27 Ekim 2023; 16:49:27 >




  • Hükümetin Türkiye Cumhuriyetine kayıtlı nüfusu olan kişilere Örnek eriyorum 100-300 bin tl aralığında kamu bankalarından uygun faiz ile uzun vade'de borç kapatma kredisi vermesi gerekiyor. Ancak bu şekilde millet raharlar. Adamın aylık ödemesi 15k ama ödeyemiyor bu 4k olsa ödeyebilece ve icra ilede uğraşmayacak herkes parasını alacak. Yapamaz demeyin milyar dolarlar boş şeylere harcanıyor.

  • https://www.nehir.net/foto/17685819/yargitaydan-ogretmene-sok-haber


    Yargıtay ek ders ücretlerinin haczedilebileceğine hükmetmiş.



    İcra mahkemelerindeki dosya sayısı 30 milyona yaklaştı




  • -PoseidoN- kullanıcısına yanıt

    Bu yapılandırmadan faydalanan kişilere çeşitli şartlar getirilir mesela ne bileyim bir üst limit borçlanması getirilir ve onun üstüne çıkmayacağına dair sözleşme imzalanır örneğin. Borç bitene kadar yeni bir büyük borç yapamamış olur. Denetimi de kolay, bankalara yazı yazılır bu kişiye şu kadardan fazla borçlanma verilmesin şeklinde yani bir nevi borçlanma üst limiti getirildiğini düşünebiliriz bu örnekle. Herkesin de işi görülmüş olur. Bankalar elektronik ortam olduğu için denetimi kolay ama şahıslara borçlanma ile ilgili ne yapılabilir bilmem. Tabi bu anlattığım şekilde bir devlet kurumunun koordinasyonu ile olur ancak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 20 Kasım 2023; 16:57:50 >
  • Alıntı

    metni:
    5 Nisan 2023 Tarihinde İcra Kanununda Yapılan Değişiklikler


    başlıklı yazıyı şuradan okuyabilirsiniz.



    https://savahukuk.istanbul/5-nisan-2023-tarihinde-icra-kanununda-yapilan-degisiklikler/



    Alıntı

    metni:
    İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun


    başlıklı yazıyı şuradan okuyabilirsiniz.



    https://gun.av.tr/tr/goruslerimiz/makaleler/icra-ve-iflas-kanunu-ile-bazi-kanunlarda-degisiklik-yapilmasina-dair-kanun



    Alıntı

    metni:
    Konutta Yeni Haciz Prosedürü Ve Taşkın Hacze İlişkin Düzenleme Yürürlüğe Girdi.


    başlıklı yazıyı şuradan okuyabilirsiniz.




    https://www.egemenoglu.av.tr/tr/haberler/konutta-yeni-haciz-proseduru-ve-taskin-hacze-iliskin-duzenleme-yururluge-girdi-




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 5 Aralık 2023; 16:25:4 >




  • İcra mahkemelerindeki dosya sayısı 30 milyona yaklaştıAvukat Hasan Tokyoutube
    5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan İcra ve İflas Kanununda yapılan değişiklikle artık haciz yapılabilmesi hakim izniyle mümkün olacak ve buna göre konutlarda şahısların kullanımına tabi hiçbir eşya haczedilemeyecek
    https://www.youtube.com/shorts/uJhSQB2iGZ8

    @sertosman @K.chaLi @Storm Raider


    Video hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 13 Aralık 2023; 22:59:18 >
  • Alıntı

    metni:
    İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında


    başlıklı yazıyı şuradan okuyabilirsiniz.



    https://www.tuncahukuk.com/tr/yayinlar/icra-ve-iflas-kanunu-ile-bazi-kanunlarda-degisiklik-yapilmasina-dair-kanun-hakkinda



    Alıntı

    metni:
    05.04.2023 Tarih ve 32154 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 7445 Sayılı Kanun’la Yargı Alanında Getirilen Bazı Önemli Değişiklikler


    başlıklı yazıyı şuradan okuyabilirsiniz.



    https://firatgultekin.com.tr/05-04-2023-tarih-ve-32154-sayili-resmi-gazetede-yayimlanan-7445-sayili-kanunla-yargi-alaninda-getirilen-bazi-onemli-degisiklikler/





  • Alıntı

    metni:
    1 liralık borç için tüm mala haciz kalktı


    Başlıklı haberi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.




    https://www.posta.com.tr/galeri/1-liralik-borc-icin-tum-mala-haciz-kalkti-2622477/2

  • Alıntı

    metni:
    İcra dosyası sayısı sadece 2.3 milyon azaldı


    Başlıklı haberi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.



    https://www.ekonomim.com/ekonomi/icra-dosyasi-sayisi-sadece-23-milyon-azaldi-haberi-708841

  • Bu videoda anlatılan duruma dair yorumlarınızı, görüşlerinizi yazabilir misiniz? @AvAybukeOzdag @calmdownbro

    https://www.youtube.com/shorts/uJhSQB2iGZ8




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 6 Ocak 2024; 16:33:12 >
  • Ev haczi kalktı demek çok doğru değil.

    Haciz edilebilecek mallar bakımından sınırlama genişletidi demek daha doğru. Bir de icra mahkemesinin iznine bağlandı.

    Ama fiilen neredeyse haczedilebilecek bişey kalmadı ev haczinde.

    Ancak bu, hacze gidilmesine engel durum değil. Hakim izni ile hacze gidilebilir.

    Alacaklı da haciz kozunu taciz amaçlı kullanıyor çoğu zaman. Haczedebilecek bir mal olmadığını o da biliyor ama psikolojik baskı olarak kullanıyor bir anlamda.....

    Edit: Bu, evdeki hiçbir şeyi alamaz demek değil. Yatak odasındaki bir kasanın içinde bulunan değerli madenleri alabilir örneğin. Ya da çekmecede bulduğu nakit para ve değerli madenleri de havzetmes mümkündür.

    Kilit nokta şu, ev haczinin yasaklanmadı, hczedilebilecek mallar çok kısıtlandı....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EsasHakkındaMütalaa -- 6 Ocak 2024; 17:13:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.