Şimdi Ara

İcra mahkemelerindeki dosya sayısı 30 milyona yaklaştı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
2
Favori
1.858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Ekleme

    İcra konusu çok çetrefilli bir konu arkadaşlar.

    Hem borçlunun hem alacaklının, lehine olan düzenlemeleri bilmesi ve usule uygun bunları kullanabilmesi çok önemli.

    Şimdi asıl bombayı bırakıyorum;

    Borçlunun borç tutarına işleyecek faizlerin durmasına, yıllar geçse de aynı tutarda kalmasına sebep olan bir düzenleme var mesela. ACİZ VESİKASI. Aslında hem alacaklımın hem borçlunun yararına yönleri var. Ama genellikle, faizleri durdurması nedeniyle alacaklı tarafından talep edilmiyor.

    Bu belgenin düzenlenmesi de bazı şartlara bağlı tabii. Alacaklı genellikle bir avukat ile işlemleri yürütürken, borçlu kaderine razı olmak zorunda kaldığından ve hukuki destek alamadığından katlanarak artıyor borç.

    Detaylı bir konu ve bir çok hukuki sonuç doğurur bu belge. Daha geniş bilgi için Google' larsınız artık :))

    Ancak "bana kalırsa" özellikle faizleri durdurması yönüyle borçlu için yararına bir uygulamadır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @EsasHakkındaMütalaa


    Hocam detaylı iki mesajınız için teşekkür ediyorum.  

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Ben ilgili kanundaki değişikliğin doğru olduğunu düşünmekteyim. Bu sayede haciz adı altında bazı alacaklıların "taciz"i zorlaştırılmış oldu. Nitekim ev müşterek bir alan, birçok aile bireyi birlikte yaşamakta. Alacaklı ev haczine gittiği zaman ikinci bilgisayarı haczedebiliyor mesela ama ikinci bilgisayar borçlunun olmayabilir, bu durumda tutanak tutuluyor, bazen icra memuru zorluk çıkarıyor, istihkak davası açılması gerekebiliyor, sonunda malını geri alabilse de 3. kişi boşuna kendisinin olmayan borcu için uğraşmış, yıpranmış oluyor.


    Diğer bir açıdan bakmak gerekirse artık insanlar paralarını bankalarda tutuyor. Aynı zamanda ev, araba gibi borçlunun üzerine olan mallar alacaklının talebiyle icra dairesince çok hızlı bir şekilde sorgulanabiliyor. Hal böyleyken haczin birçok yolu varken müşterek bir alan olan eve gidip, çocuklarında psikolojisinin kötü etkileneceği bir şekilde ev haczi doğru olmamalı diye düşünüyorum.


    Şunu da eklemek gerekirse kanunda belirtilen şartları sağlayıp yine ev haczine çıkılabilir, ancak haczedilebilecek mallar çok kısıtlı ve haciz masrafları alacaklı tarafından ödendiği için (borçlunun hesabına yazılıyor ama zaten borcunu ödememiş biri haciz masrafını mı ödeyecek) alacaklı taraflarca pek te tercih edilmemekte önceden de tercih edilmiyordu artık 0'a yaklaştı denilebilir.





  • @calmdownbro @EsasHakkındaMütalaa

    Detaylı mesajınız için teşekkür ediyorum hocam.  


    Geçtiğimiz günlerde forumda bir konu okudum ama konuyu şu an bulamıyorum, başlığını hatırlayamadım. Ağustos ayında kendisine kredi kartı borcu sebebiyle icra açılmış. O tarihten beri bankanın anlaşmalı olduğu avukatlık bürosu ev haczine geliyormuş sürekli. Evden bir şey alamadıkları gibi, sürekli gelmeye devam ediyorlarmış. İcra memuru da borçluya evden hiçbir şeyin alınamadığını ama alacaklı talebiyle eve gelebileceklerini beyan etmiş.


    Bu gelmelerin amacı eve gelme haciz ücretinin borçluya yazılıp borcun daha da kabartılması mı yoksa evde altın, nakit vs bulunursa almak mı? Yani diyelim banka istediği takdirde istediği kadar eve gelip gidebilir mi yani sınırsız şekilde gidip gelebiliyor mu?


    Bir de şu var hocam "05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun " ile ilgili birkaç video daha izledim.


    O videolardaki avukatlara göre ise, adresin konut olduğu tespit edilmiş ise bu durumda eve hacize gidilemiyor şeklinde. Yani konut olduğu tespit edilmiş yere hacze gidilemez artık gibi bir anlam çıkarıyorlar.


    Ben bu konuyu her şeyi netleştirmek için açmıştım esasen ama bulduğum her kaynak kafamı daha çok karıştırdı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 6 Ocak 2024; 18:13:7 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Hocam eve hacze gidilemez diye bir durum yok. Bu net.


    Başlığını yazdığınız kanun metni herkese açık pkunabilir şekilde. Başka bir kaynağa çok da gerek olmadığı gibi, avukat yorumlarına da gerek yok aslında.


    Yasada ev haczi için gerekenler belirtilmiş. Hakim izni ile ev haczine çıkılabilir. Haciz sonuçsuz kalmış, bir şey alınmış alınmamış konusu ayrı konu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Hocam aslında bence bu kanunun çıkartılmış olmasının en büyük sebebi bahsettiğiniz olaydaki benzeri eylemlerin önüne geçmek. Şimdi şöyle düşünelim bir eve hacze gidildi ve haczedilecek bir şey bulunamadı. Kısa bir süre sonra tekrar hacze gidildiğinde herhangi bir mal bulabilmek hayatın olağan akışında mümkün mü? Pek muhtemel ki mümkün değildir. Bu sebeple amaç üzüm yemek yerine bağcıyı dövmeye dönüşüyor. Ki önceden harç yatırıldığı sürece hacze istenildiği kadar çıkılabiliyordu.


    Şimdiki değişiklik ile konut haczinde hakimin izni gerektiğinden hem "taciz" boyutunda bir haciz olması zorlaştırıldı amaç borcu kapatmaksa sadece "üzüm" yiyin denilmiş oldu.


    Ek olarak araştırmalarım sonucu ilgili şartlar her ne kadar zor olsa da sağlandıktan sonra konuta hacze gidilebilir olarak öğrendim. Ev haczine gidilemiyor cümlesi bence farazi bir cümle her ne kadar gidilse de mantığı kalmadığı için alacaklının ev haczini tercih etmesi hem masraf hem zaman yönünden zor olduğu ortada. Bu sebeple tercih edilmediğinden gidilmiyor kelimesi kullanılıyor zannımca.





  • @EsasHakkındaMütalaa @calmdownbro


    Değerli katkılarınız için çok teşekkür ediyorum.  

  • aozdemirr kullanıcısına yanıt

    Konuya olan katkınızdan ötürü teşekkür ediyorum.

  • Annemin adına olan 180.000tl'lik banka kredi borcumuz var. Banka bu gün eve haciz gelmesi için talimat vermiş. Acaba ev haczinde neleri alabilirler ? Evde 2 bilgisayar 1 buzdolabı 1 çamaşır makinesi 1 bulaşık makinesi 1 derin dondurucu, ankstre set, mikrodalga, televizyon, gibi eşyalar var acaba bunları haczedebilirler mi ? @EsasHakkındaMütalaa @XpressMusic34




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmetsaydan -- 14 Mart 2024; 19:30:25 >
  • @ahmetsaydan


    Öncelikle geçmiş olsun, Allah ödeme gücü versin.


    Sorunuzun cevabı şurada hocamızca verilmiş.


    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/157723358


    @EsasHakkındaMütalaa




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 14 Mart 2024; 20:52:20 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.