Şimdi Ara

Hem bilgisayar mühendisliği hem de genel olarak üniversite konusunda sık gördüğüm hatalar (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
49
Favori
13.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
95 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Competitive programming çalışmalı mıyız Leetcode gibi sitelerden?
    Türkiye piyasası bu kısma pek önem vermiyor anladığım kadarıyla.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ryokun

    @Yirikalische


    20 yıllık eski bir donanımhaberci (eski hesabım Amerikan telefonuna bağlı olduğundan giremiyorum), ve bir Bilgisayar mühendisi olarak ben de tecrübelerimi aktarayım.


    Dediklerin çok doğru, özellikle

    1) Puanlar ve sıralamaların aslında bir algının sonucu olması, ve çok yanıltıcı olması

    5) İneklemek yapabileceğiniz en iyi şey değil.


    Ama katılmadığım tek şey şu:


    6) Bölüm seçin, üniversite değil.


    Bunu demeni kötü üniversite görmemene bağlıyorum. Ben de Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinden mezunum, ama yıllar içinde şunu farkettim, öyle üniversiteler var ki gitmesen daha iyi.


    Kötü üniversiteye gidersem ne kaybedecem diyebilirsin? Dünyanın en değerli şeyini: zaman. Kendini yetiştirme şansını, ve özgüvenini.


    5 ile ilgili yorum yapayım. Koç, Sabancı, Bilkent insanın suyunu çıkartır ve sana sosyal bir yaşam fırsatı vermez. İyi açıdan bakarsak bu senin çok sağlam (high grit) bir çalışan olmana neden olur, ama şunu da unutmayın, üniversite gençliğin en güzel 18-25 yaşları arasının yıllarıdır. Kampüs hayatı olan bir yer seçin.


    Geçen Bilkent'li ve Ankara Üni. mezunu bir arkadaşla Anadolu'da bir üniversiteyi geziyorduk, ki biri ABD, biri Hollanda doktoralı, dedik ki 'keşke burda okusaymışız'. Cünkü hangi üniversiteye gidersen git, özellikle yazılımda, iş büyük oranda sana bakar. Tabii çok dandik, kaprisli hocaların olduğu yerlere gitmeyin.


    Bu üniversitenin puanı Bilkent'ten de Ankara'dan da çok düşük. Bilgisayar mühendisliğinde mesleki eğitim verilmiyor, etiketin değeri yok, o zaman en güzel kampüs hayatı yaşayacağınız yere gidin. Ankara'da ne var? Bozkırın ortası, memurlarla ve kırolarla dolu bir şehir.


    Bölüm seçerken dikkat edeceğiniz bazı şeyler var:


    1. Bilgisayar Bölümü sitesi mobil uyumlu değilse 2021'de oraya ben gitmezdim, ya önemsemiyorlar, ya yapamıyorlar. İlk 30'da bile böyle üniversite var.
    2. Diyelim ki X üniversitesine başvuracaksın, oradaki hocaların %80'i de X üniversitesi mezunu ise orada liyakat yoktur. ABD'lilerin deyimiyle inbreeding vardır, çeşit yoktur, herkes birbirine benzer. Yine o X üniversitesinde %80'i bir Y üniversitesindense de bu da yine kötü tabi.
    3. Bölüm tanıtımında öğrenciler değil de sadece hocalar konuşuyorsa, kötü. Öğrencileri tanıtımında konuşturmayan bölüme gitme. Daha önemlisi mezunlar.
    4. Bölüm sitesinde ders programı, müfredat, ders içerikleri bulunmuyorsa gitme. O bölüm sahipsiz bölümdür, sana da sahip çıkmaz. Bunlar küçük ama önemli bir detay.
    5. Bölümde endüstri tecrübeli hocalar yoksa gitme. Asıl endüstri tecrübesine sahip hocalardan öğrenirsin. Ama bunu iyi araştır. Bir gün öğrencilerle konuşuyordum 5 hocası vardı bölümlerinin. Dediler ki bana bizim bütün hocaların yurt dışı iş deneyimi var. Söylemedim yüzlerine ama dedikleri yanlıştı. Bütün hocaları tanıyorum. 3'ünün yurt dışı eğitim deneyimi var, 2'sinde ise o bile yok. Hiçbir hocalarının ne yurt içi, ne yurt dışı iş deneyimi yoktu, ve bu öğrenciler bunun bile farkında değildiler (kötü üniversite).
    6. İlk 100 bine giremediysen bilgisayar falan okuma. Sınavda kaza olduysa, hiç çalışmadıysan, tekrar sınava gir. Bilgisayar müh. en çok zeka gerektiren bölüm. Elektronik, İnşaat okuyabilirsin belki ama, onlar o kadar zeka ve yeni şeyler öğrenmeyi gerektirmiyor.
    7. Sakın matematik, elektronik seçme bilgisayar okuyacaksan, yapacağın en büyük aptallık olur. İTÜ Elektronik'e gideceğine, YTÜ Bilgisayar'a git.
    8. Gideceğin bölümün en önemli özeliği Endüstri tecrübesi olan yurtdışı tecrübeli hocalar, kampüs, ve verdiği İngilizce eğitim. İnanın bazı Anadolu üniversitelerinin İngilizce eğitimi Ankara'daki özellerden iyi. Devlette İngilizce olmaz demeyin.
    9. Özelin avantajı öğrenci işleridir, kolayca transkript şu bu alırsın. İdari personeli daha kurumsaldır, devlette tipik devlet memuru sıkıntısı vardır. Ama özeller devletten iyi denilemez. Türkiye'deki 4-5 özel dışında vereceğiniz paraya yazık. Hatta atıyorum Bahçeşehir, TOBB, Özyeğin vs buraya yarı burslu gireceğinize, ben olsam devlete gider, o parayı da ya yana koyar, ya da yerdim öğrenciyken. Yanlış olmasın, bunlar çok iyi üniversiteler, ama para vermeye değmez. Yani kampüs yok, etiket değeri desen ehh belki, tam olarak neye para veriyorsun? Para bolsa tabi gidilir o başka.
    10. Özeldeki sorun da şu, eğer zengin değilsen, zengin çocukların arasında ezik hissedebilirsin. Kız arkadaşın zengin biri olabilir ve lüks yerlere gitmek isteyebilir. Bunları küçümseme.
    11. Özelin diğer sıkıntısı da şu ilk 100'den de adam var, 45 bininci adamda var. Burada hoca nasıl dengeli ders işleyebilir?
    12. Bölüm sitesine bak, güncelleniyor mu, haberler etkinlikler var mı, yoksa 5 yıldır bir şey girilmemiş mi?


    Unutmayın gençler, üniversite belki eşinizi tanıyacağınız, belki en yakın arkadaşlarınızı tanıyacağınız, belki beraber iş kuracağınız insanların yeri. Üniversite sonrası iş hayatı, belki bir plazada, belki evden daha asosyal olacağınız zamanlar başlayacak. Sosyal aktiviteleri olmayan, kulüpleri fakir üniversitelere gitmeyin.


    Benim üniversite hayatım sıkıcıydı, bizim zamanda Youtube, Udemy yoktu, iyi üniversiteye gitmek şarttı ama bu devirde bilgisayar müh için değil. Ancak sıralamanızın çok altında da bir yer seçmeyin. Yani 500. olduysan, 50 binden öğrenci alan yere de girme, tembelleşirsin.


    sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.

    Dediklerinin büyük çoğunluğuna katılıyorum, konuda bilgili olduğun belli oluyor, sadece bir iki şey hakkında konuşacağım.


    Bu bir spektrum olsa da uç noktalar olarak iki farklı üniversite tipi var:


    Bunlardan biri TUM (Münih Teknik) gibi sınav bazlı olanlar. Öğrencilerin çalışacak ayları olur, kendi çalışmalarından sorumlu olurlar, derslere gitmeleri gerekmez ve dönem sonunda inanılmaz kazık sınavlara girerler. Bu okullarda çok sosyal dersler de olmaz, mühendislik ise mühendislik ağırlıklıdır.


    Bir diğeri ise Koç'un da içinde olduğu sosyal ağırlığı da olan, bol ödevli projeli sistem. Dışarıdan bakıldığında çok yoğun gözükebiliriz, ama bu sanıldığı kadar kötü bir şey değil. Mesela Koç'ta ilk iki yazılım dersine bakalım. İlkinde sene sonu notumuzun %60'ı quizlerden, %30'u finalden, kalanı attendance etüt tarzı şeylerden geliyordu, ikincisinde de %70'i quizden %30'u finalden geliyordu, bu ikisini karıştırmış olabilirim ama bu iki ders böyleydi. Quizler 2 haftada bir bilgisayar laboratuvarında yapılıyordu ve 1.5 saat civarı sürüyordu. Onun dışında her hafta ödev veriliyordu ve attendance gerekiyordu. Bazı okullar gibi 1 ay boş takılmak çok mümkün değildi belki, ama sırf projeleri, quizleri vs yaptığında ek çalışma yapmadan iyi not alman mümkündü. Benim gibi projeleri yapan, ama ders sonrası tekrar gibi çalışmalara hiç gelemeyen yarı-tembel insanlar için mükemmel bir sistemdi. Yazılım derslerinden hep A civarı aldım ve neredeyse hiç ekstra çalışmadım, sadece verilen her şeyi yaptım.


    Pek çok ders bu şekildeydi Koç'ta. Finalinden 50 alıp B aldığım dersler oldu mesela, çünkü finale iyi çalışamasam da tüm lablarına ıvırına zıvırına gidip ödevlerini yapmış oluyordum. TUM tarzı okullarda ise 2 hafta eve kapanıyor öğrenciler, aralıksız çalışıyorlar ve yine de inanılmaz strese giriyorlar. Koç'ta düzenli olarak verilenleri yapmak genelde yetiyor.


    Koç'ta pek çok bölüm dışı ders olması da rahatlatan bir faktör. Mesela gelip 3-4 tane bölüm dersi almaya çalışırsan overwhelming oluyor, dediğine benziyor, ama bunu yapmak zorunda değilsin, çoğu öğrenci yapmıyor ve zaten yapmamalı, bazı sosyal dersler alınıyor onun yerine.


    ETH Zurich'de okuyan arkadaşın çilelerini gördükten sonra Koç'a asla zor bir okul demezdim. Gerçekten başarısız olanlar cidden yatmaya gelenler oluyor genelde. Mesela Türkiye'de ilk 300'e girip de hiç ama hiç ders çalışmayan bir oda arkadaşım olmuştu. Annesi öğretmen, tüm lise hayatında zorlamış İzmir'de, İstanbul'a gelip tek kalmaya başlayınca da o baskının yan etkisi olarak tamamen bırakmış kendini. Böyle insanlar sınav öncesi sıkı çalışma yapsa da toplayamıyor Koç'ta, ama düzenli çalışmayla hiç zor değil.


    Onun dışında yazdığın maddelerden 10. madde ilgimi çekti, ama bu konuda kararsızım. Ben okurken kesinlikle böyle değildi, durumu iyi olmayan bir sürü insan vardı, hiçbir şekilde dışlanmıyorlardı da. Ama ben okurken okulun fiyatı 36.000 liraydı ve burslu kontenjanı çok daha fazlaydı, beni kararsız bırakan da bu. O zamandan bu yana okulun atmosferi değişmiş olabilir. Net bir şekilde hatırlıyorum ben okula girerken arabam yok, kıyafetlerim marka değil, bir gecede yüzlerce lira verecek harçlığım yok sorun olur mu diye, ama en ufak sorun olmamıştı, hatta ailesi doktor olan biri olarak çevremde daha varlıklı olanlar arasında olmuştum, arkadaş çevremizde arabası olan 1-2 kişi vardı sadece.


    Ama dediğim gibi, 2021 nezdinde düşündüğümüzde emin olamıyorum mevcut duruma, fakat emin de olmamak lazım, dışarıdan duyulduğu gibi olmayabiliyor böyle şeyler, ailesi zengin olup da özellikle sormadan veya ciddi incelemeden bunu anlayamayacağın da çok insan vardı çünkü.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-4h062020

    Competitive programming çalışmalı mıyız Leetcode gibi sitelerden?
    Türkiye piyasası bu kısma pek önem vermiyor anladığım kadarıyla.

    Her yer olmasa da pek çok mülakatta işe yarar. Amerika'daki FAANG şirketleri tarzı bir competitive ortam yok, ama ön mülakatını hackerrank üzerinden yapanlar var mesela. Bu durumlarda biraz çalışmış olman önemli, çünkü okurken kimse sana senin kod yavaş çalışıyor demiyor, alışıyorsun her programı doğru sonucu ver yeter şeklinde yapmaya, ama yazış biçimin de, programın performansı da önemli mülakatlarda.


    Mesela öğrenciysen çok basit bir yeni mezun mülakat sorusu sorayım sana, teknik olarak bir 2. sınıf öğrencisi bunu yapabilmek için her türlü bilgiye sahip. Bir method yaz, parametre olarak iki tane array alsın, bu ikisinin neredeyse aynı olduğunu, sadece birinde fazladan bir sayı olduğunu düşün, ve bu method o fazladan sayının index'ini verecek olsun, bunu nasıl yaparsın?





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-1DC210C7A

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster

    Yok ne yazık ki, ama bahsedilen kişiler master doktora yapmadılarsa da çok uzmanlaştıklarını zannetmiyorum, çünkü uzmanlaşmak için gerekecek ne akademik ortama sahip oldular, ne de iş ortamına. Bahsettiğin gibi belli bir alanda uzmanlaşmak isteyen tanıdığım herkes akademik yoldan ilerliyor.


    Ben bu konularda çevreme göre ortalamanın altında bilgi sahibi olabilirim, çünkü akademi benim hiç ilgimi çekmiyor, okurken de böyleydi, hevesli olduğum ve bu kadar uzmanlaşma gerektirmeyen bir sürü şey var.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ensüginhan

    Hocam ben Koç EE'deyim şimdi. Hazırlık okudum ve bu sene 1.sınıfa başlayacağım. EE'den mezun olan arkadaşlarınız ne iş yapıyorlar merak ettim kendi işini yapanı bilmiyorum deyince garip geldi  

    Yazılımcı hepsi  


    Bilmiyorum derken kendi çevremden bahsettim, genel durum hakkında çok bilgim yok.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yirikalische

    Yok ne yazık ki, ama bahsedilen kişiler master doktora yapmadılarsa da çok uzmanlaştıklarını zannetmiyorum, çünkü uzmanlaşmak için gerekecek ne akademik ortama sahip oldular, ne de iş ortamına. Bahsettiğin gibi belli bir alanda uzmanlaşmak isteyen tanıdığım herkes akademik yoldan ilerliyor.


    Ben bu konularda çevreme göre ortalamanın altında bilgi sahibi olabilirim, çünkü akademi benim hiç ilgimi çekmiyor, okurken de böyleydi, hevesli olduğum ve bu kadar uzmanlaşma gerektirmeyen bir sürü şey var.



    Alıntıları Göster
    Akademi bir halt sağlamaz.Akademisyen olacaksan ne ala.Pek çok marka Web sitesi ve uygulamayı çıkaran kişiler üniversite terk.

    Örnek bol üniversite hep sığ bilgi ile kişiyi köreltiyor.Yaratıcılık için kendinizi bulmanızda yarar var buda merakınıza göre yazılım kodlama tiplerini seçmek bunun üstüne çalışmak bu sadece yazılım değil pek çok dalda böyle.

    Denklik alma gibi bir gereksiniminiz Yoksa akademi okumak boşunadır hadi master Beydere doktora yapana akıl sığ erdiremiyorum.Öğretim görevlisi olur o kafadan anca yaratıcı beyin çıkmaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-1DC210C7A

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster

    Anlaşılır bir istek, kendi paranı kazanmak gerçekten güzel bir his. Aileden para alıp bazı şeyleri yapabiliyorsun, ama bir nebze de olsa hesap vermen gerekiyor. Mesela istediğin bir telefon var, gidip sunum yapar gibi şu şu sebeplerle bunu istiyorum demek gurur kırıcı olabiliyor belli bir yaştan sonra, o yüzden kendi isteklerini boşverip gönlünden ne koparsaya bırakıyorsun. İnsanlar zar zor geçinirken şımarık bir düşünce belki, ama ben kendi biriktirdiğim paralarla kimseden izin almadan sağlam bir bilgisayar aldığımda kendimi çok özgür ve özgüvenli hissetmiştim.





  • Entropii kullanıcısına yanıt
    Hocam ben de bir şey sormak istiyorum. Ortanın altı bir aile durumumuz var bilgisayar mühendisliği okuyup yurt dışına gitmek ıstiyorum ingilizcem c1 her yaz dil okulundan burs alir geliştirmeye çalışırdım. Burada arkadaşlar her şey para ve sosyo-kültürel yapı demişler. Ben çevreme ve aileme rağmen kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum ama biraz demoralize oldum. Yurt dışı imkanları durumun olmadığı sürece yok mudur? Ve kendi çabalarımla başarabilir miyim? Tavsiye verir misiniz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • freyabutnotthegoddess kullanıcısına yanıt
    Böyle bir etki yaratmak istememiştim. Başarabilirsin tabi ki, ben sadece Koç'tan şu kadar insan yurtdışına gidiyormuş dendiğinde bunda paranın rolünün büyük olduğunu belirtmek istedim. Bu bölümde büyük bir konu vardı üniversite yurtdışına gönderme oranlarını karşılaştıran, ama yurtdışı okulları işyerleri ooo Bilkent mezunu demiyorlar, parası olan daha rahat gidiyor. Kapana kısılmış hissetme, yapabilirsin.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt

    hocam üniversite çok önemlimi yoksa yükseklisans mı önemli yükseklisansı amerikada yapma şansım var üniyi burslu veya devlet okursam

  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Çok iyi derece yapan tüm arkadaşlarım çoğu ya ailesi memuriyete önem verdiği için ya da derece yapan tıp okumalı mantığıyla iyi yerlerde tıp fakültelerine yerleştiler. Ama ben doktorluğu çok istemedigin sürece özellikle Türkiye gibi bir orta-doğu ülkesinde mantıklı bulmuyorum çalışma şartları da ağır. Eğitim sistemimiz dolayısıyla bilgi edinmek, bilinçli şekilde meslek seçmek çok zor rehber öğretmenler okul ne kadar tıp çıkarsa iyidir mantığıyla asla doğru yönlendirme yapamıyorlar. Bilgisizler. O yüzden forumda sizin gibi tecrübeli büyüklerimden tavsiye almak istiyorum. Çünkü diğerlerinin aksine kendi ideallerim ve hayallerim olsun istiyorum. İyi bir üniversitede mühendislik okuduktan sonra yüksek lisans olmazsa eğer bir süre türkiyede çalışıp yurt dışında iş bulmak sıkıntılı mıdır? Tabi kendini geliştirmekle orantılı ama iyi bir dil seviyesi ve çalışmayla mümkün mü? Türkiyede yaşamak istemiyorum lise son sınıftayım ama darbe, yangın, bilmem kaç tane seçim terör olayları gördüm. Ülkenin durumu hiç iyiye gitmiyor. Milliyetçiyim ama ülkem benim yardım edemeyeceğim kadar kötü halde. Az da olsa fikir verip yönlendirirseniz memnun olurum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-DC5E01768

    hocam üniversite çok önemlimi yoksa yükseklisans mı önemli yükseklisansı amerikada yapma şansım var üniyi burslu veya devlet okursam

    Yüksek lisansın yapmak istediğin işe göre değişiyor. Mesela android developer olacaksan pek bir önemi yok. Yurtdışı yüksek lisansının asıl önemi dışa açılan bir kapı olması. Yurtdışında yaşayıp çalışmak gibi bir hevesin varsa çok değerli. Yurtdışında çalışan arkadaşların çoğu yüksek lisans ile gitti.

  • Ybs ve programcılık hangisini önerirsin biri 4 yıllık biri 2 yıllık dgs ile mühendisliğe geçiş imkanı var. Ders programlarına bakar mısın abi hangisi yazılımcılığa daha uygun?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam stajları 3. ve 4. sınıfın yazında mı yaptınız?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-4h062020

    Hocam stajları 3. ve 4. sınıfın yazında mı yaptınız?

    2 ve 3 olması lazım.

  • Puanım doğru düzgün bir bilgisayar mühendisliğine yetmiyor ve bu sene yazmak zorundayım, özel bir durumum var. Vaktiniz varsa profilimdeki başlıklardan ulaşabilirsiniz.
    90k bandındayım ve yazabileceğim en mantıklı yerler :
    Sakarya EE 2.öğretim
    Sakarya bilişim Sist müh
    Sakarya ybs
    Kocaeli yazılım müh(yeni açılacağı için kaçla alacağını bilmiyorum)
    Kocaeli elektronik ve haberleşme(1k küsür geri gelmiş hep, gelebilir ama emin değilim)

    Sakaryada yaşadığım için en mantıklı seçenek EE 2.ö gibi gözüküyor ama bölümün zor olması ve ana mühendislik olmasına rağmen bilgisayar ile diğer seçenekler kadar alakalı olmaması kafamı karıştırıyor. Ne yapsam bilemiyorum yardımcı olabilir misiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thegreatestfriend -- 16 Ağustos 2021; 15:15:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Yirikalische , bu konudaki post'larından çok yararlandım. Sende cevher olduğu muhakkak ama Koç da seni çok iyi yetiştirmiş. Kavrayışın, analiz etmen, çıkarımların hem anlatım olarak üst düzeyde hem de olabildiğince analitik.  


    Benim çok merak ettiğim bir diğer konu da mühendis çıkıp iş hayatına Türkiye'de girdikten sonra ortam gençleri nasıl etkiliyor? Başladığı konuda uzmanlaşmaya çalışmak, belli bir gelire gelinceye kadar iş-pozisyon kovalamak, hayali olan bir konu varsa onun peşinde koşmak, yurtdışına gitmek vesaire... Bunu biraz da İTÜ Teknokent'te, yani çok iyi genç mühendislerin birlikte çalıştığı yerde çalışman nedeniyle ve sağlam gözlem yeteneğine güvenerek soruyorum.

  • doms22 D kullanıcısına yanıt
    usta, adama analitik düşünme kabiliyetini, kavrama yeteneğini ve analiz etme becerisini koç mu veriyor bu nasıl bi mantık? adam kendi kendini yetiştirmiş, koç vb üniversiteler adama sihirli değnek dokundurup dahi yaratmıyor sonuçta.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ein ausländer -- 18 Şubat 2022; 16:55:2 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.