Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2020 (33. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
791
Cevap
59
Favori
353.894
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
86 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • K????? K?? kullanıcısına yanıt
    Amerika için 4 k dolar çok kötü bir rakam yalnız, en azından bilgisayar mühendisi için.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Berkanq4 kullanıcısına yanıt
    Yıllık 60-70 k arası diyorlardı 5k ve üzeri olur o zaman bulunduğun yere de bağlı biraz nycde yetmez tabi ama küçük yerlerde rahat bir şekilde geçinir biraz kenara da atarsın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K????? K?? -- 19 Kasım 2020; 21:43:53 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhaba elektrik elektronik mühendisliği okuyorum. Gaming laptopları sevmediğim için kullanacağım programlar için hangi ekran kartı önerirsiniz ya da laptop öneriniz var mı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mow_

    evet maaş yüksek ama freelance çalışınca iş garantin olmuyor. öyle de bir risk alıyorsun. o yüzden yüksek meblağlara anlaşabiliyorsun.

    yoksa piyasa bu kadar yüksek değil tabi. turkcell'de in-house çalışan arkadaşlarım 8k alıyor yaklaşık.


    veri mühendisliği alanında arz düşük talep yüksek bir de. o yönden de bir avantajım var.

    ben de o meseleye yoğunlaşcam gibi, naive bayes classificationla bismillah dedim geçen hafta  

  • Kanka ssk (sigortan) varsa mühendissin. Ay sonu da geliyorsa tadından yenmez. O derece yani sen düşün gerisini :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Fakirliğe o kadar alışmışsiniz ki 5-10 bine çok gözüyle bakıyorsunuz. 70-80 bin abonesi olan youtuberlar sadece video çekerek kazanıyor bu paraları. Yuzbinlerce abonesi olanlardan bahsetmiyorum bile.

    İsyan edeceklerine elhamdülillah diyor modern köleler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: benimkucukbebegim

    Çoğu kişi bu fiyatlara çalışıyor. O 7-8k gibi maaşlar ODTÜ gibi üniversitelerde üst düzey başarı gösterenler. Hayal satıyorlar insanlara.



    Alıntıları Göster

    Bir yandan da çok önemli değil ama. Almanya'da vs olmayan, bizim ülkeye has bir sömürme yöntemi bu, biliyorum, ama en azından 1-2 sene içinde o maaşlar yükseliyor. Bana ve tanıdığım herkese öyle oldu, zaten yüksek başlayanlar hariç.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: mghfreud

    Hocam, Amerika’da ev icin on odeme veren sirket yok. Hangi arkadasin soylemisse yalan soylemis.

    Onden odenen tek para, “sign-on bonus”, o da butun sirketlerce, ise başladığın ay veriliyor, brut 10-100k$ arasi seviyesine gore. (Senior muhendis brut 50, net 30k$ dan fazla alamaz çok nadir durumlar dışında). Bunu da, eğer önceki şirketinde önümüzdeki 2-4 ay içinde alacağın bonus varsa, zarara uğrama diye veriyorlar. Yoksa senior mühendis olup, brüt 15-20k$ sign-on bonusla Amazon’da ise başlayan kişiler de var. Hatta hiç almadan başlayan bile biliyorum.

    Bu sign-on bonus evden bağımsız, oranın yerlisi olup, evini barkini almış adama senden çok daha fazla verebilirler.

    Bu sign on bonus, ancak araba on odemesi olur, ev olmaz bu arada, Amazon’un adam çalıştırdığı yerlerde ev fiyatları milyon $ seviyesinde.

    Sign-on bonus olayı çok iyiymiş, Türkiye'de devamlı prim sonrası 2 ay boyunca istifalar oluyor.  


    İşimiz gereği hesap kitap yapan tipleriz bir de, insana mantıklı gelmiyor %20 maaş artışıyla bir yere gitmek 3 maaşlık alacağın varken. Cidden apayrı bir sömürü biçimi gelirinin kayda değer bir kısmının prim şeklinde sene sonuna bağlanması. Tabi Türkiye'de ekstra kötü bir yanı var, o alacağın primin değeri sene içinde inanılmaz düşüyor. Dövizle kazanan şirketler için çok kârlı bir iş.





  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Hocam amerika ve canadanın bazı kesimlerinde yazılım mühendisleri çok değerli. Büyük firmalar en iyileri kapıp bir yere kaçırmamanın derdindeler. Ve bir çoğu da göçmen.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • lost in turkey kullanıcısına yanıt
    Teknik olarak bizim ulkede de degerli, sosyal bilimler vs okuyanlar benden daha zeki ve basarili olsalar da yarim kadar maas aliyorlar, ciddi anlamda uzucu bir durum, ama ulkenin durumu ve is kulturu belli, kotunun iyisiyiz burada. Gidersem amerikaya gitmem ama, avrupa daha sicak geliyor, cok fazla parada gozum yok. Almanya'da cok arkadas var ve oranin calisma kulturunu begeniyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Deneyim: 2 yil

    Egitim: Lisans - Endustri Muhendisi

    Lokasyon: Toronto, Ontario / Kanada (2019 Mart'tan beri evden calisma, ancak eyalet sinirlari icerisinde kalmak zorunlu)

    Sirket: Kanada'nin en buyuk 5 bankalarindan (the big 5) biri

    Departman: Is Bankaciligi Odeme Sistemleri Departmanin Odeme Teknolojileri Modernizasyon Projesi

    Pozisyon: Kidemli Is Sistem Analisti (Senior Business Systems Analyst) ----- Ancak sorumluluklarim Is Sistem Analisti sorumluluklarinin otesinde cozum mimarisi sorumluluklari icermekte, yani en cok yaptigim is gundelik olarak yazilim design'i. Dillerin syntax'inden cok anlamasamda, fundemental mantigina hakimim pek cok yazilim dilinin, Java icin algoritma falan yaziyorum, functional code review'da yapiyorum salak sacma seyleri yakalamak icin hic teste gitmeden. --- Aciklama sebebim maasin, Kanada standartlarinda kidemli is sistem analisti rolu icin ortalamadan belirgin sekilde yuksek olmasi.


    Senelik Brut Maas: $114,000 + $12,000 senelik performans bonusu


    Aylik Net Maas: $6685-$7250 (fark bonusun ayliga vurulmasi)


    Yan haklar:

    -Zihin sagligi, Masaj-Fizyoterapi, Ilac, Goz ve Dis karsilayan ozel saglik sigortasi (Kanada'da temel saglik devlet sigortasindan karsilanir, ozel sigorta yok normal, sadece tamamlayici ozel sigorta var)

    -Senede 16 is gunu ucretli izin

    -7 sene boyunca yeniden satmama taahutuyle banka hisselerine %50 indirimli erisim.

    -Bireysel emeklilige yatirilan parayi 1'e 1 esleme ($100 atarsan, bankada $100 atiyor --- tabi ki de bu bireysel emeklilik calistigin bankadaysa)

    -Banka'nin buyuk musterilerinden calisanlara ozel verilen indirimler. (Ornek: 2019 sonunda, telekomunikasyon sirketimi degistirerek, ekstra hic bir ucrete tabi olmadan bedavaya iPhone 11 aldim)


    Not: Ise basladigimdan beri 3 kere zam, 1 kere terfi aldim. Ilk basladigim maasim Is Analisti / Yazilim Kalite Testcisi olarak bunun yarisindan biraz daha azdi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BerkKhan -- 20 Kasım 2020; 18:59:33 >




  • BerkKhan B kullanıcısına yanıt

    etc zurih mezunu musunuz


    degilse hangi uni

    + olarak yuksek lisansiniz yok muydu? gercekten iyi basari.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FEC8BB1EA -- 20 Kasım 2020; 18:7:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • University of Toronto, liseyi Istanbul'da bitirdim.


    Yuksek lisansim yok. Tesekkur ederim, basarili bir is becerdigimi kabul etsemde, benim kontrol etmedigim sekilde sansimda pek cok acidan yaver gitti acikcasi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BerkKhan -- 20 Kasım 2020; 19:1:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yirikalische

    Bir yandan da çok önemli değil ama. Almanya'da vs olmayan, bizim ülkeye has bir sömürme yöntemi bu, biliyorum, ama en azından 1-2 sene içinde o maaşlar yükseliyor. Bana ve tanıdığım herkese öyle oldu, zaten yüksek başlayanlar hariç.



    Alıntıları Göster

    İşleyiş tam olarak bu şekilde aslında, pek çok sektör ve firmada geliriniz zamanla yükseliyor, memuriyet gibi düşünmemek gerekli.

     

    Özellikle savunma sanayi, banka sektörü harici sektörlerde kendi branşım olan makine-imalat sektörü için konuşmak gerekir ise yeni mezunsanız ciddi manada bu sektör için yetersizsiniz. Hangi üniversiteden mezun olduğunuz arada bu sektörlerde uçurum yaratmıyor çünkü İTÜ’den mezun gençte o firmalara girdiği gibi para kazandırmıyor, Sivas’tan mezun gençte.

     

    Makine-imalat sektöründe zaten pek çok firma makine işletimi ve seri imalat yapıyor hal böyleyken ciddi mühendislik birikimi ihtiyacı olan firmalar genellikle otomotivde tasarım yapan işletme ve kurumlar, hava-savunma sanayii (bu şirketlerde biraz tsk ekmeği yiyorlar diyebiliriz) firmaları oluyor. Yani bu firmalar haricinde ciddi teknik altyapınız varsa yüksek lisansta çalıştığınız teorik bilgilerin aslında pek bi karşılığı olmuyor.

     

    Yani sizi ar-ge departmanına alıp sizden lazere sac malzeme, abkanta büküm yaptırmanızı isteyen firmalarda var piyasada sizi sadece yüksek lisans konunuz için işe alan firmalarda var, tamamıyla firmaların vizyonu ve yapısıyla ilgili. Doğrudan patron firmaları için siz "teknik elemansınız”, "mühendis" olarak görülmenize daha çok vakit var.

     

    Ama son dönemdeki mezun enflasyonu ve pandemi, kur dengesizliği gibi süreçler yüzünden artık pek çok firma yeni mezunlara çok temkinli ve haklı olarak önyargılılar. Vakit kaybı ve hataya pek tolerans gösterecek durumda değil çünkü piyasa, bu nedenle bir şekilde başka şirketlerde gelişmiş, kendini geliştirmiş insanları bünyelerini katıyorlar ki ne yazık ki mantıklı olanda bu. Mezun enflasyonu çok olduğu içinde "anahtar" pozisyonlar haricinde 1-3 yıl tecrübeli makine-imalat mühendisliği maaşları 3500-5000 tl aralığında seyrediyor. "anahtar" olan bir pozisyona gelebilir ve tecrübe kazanabilirseniz, proje yürütebilir kıvama erişebilirseniz de bu maaş seviyeniz 6-8 bin aralığına firma ve sektöre bağlı olarak yükseliyor zaten bir tık üzeri genellikle müdür seviyesi oluyor maaşa ilave genelde kiralık araç v.s. imkanınız oluyor.

     

    Makine, imalat mühendislikleri için devletle bağıntılı savunma firmaları, thy teknik gibi işletmeleri ayrı tutarak piyasa şirketleri, kobiler orta-üst kurumsallaşmış firmalar için durum bu şekilde ve her geçen yıl daha kötüye gideceğine emin olabilirsiniz.

     

    Makine-imalat okuyan arkadaşlar ne yapıp etsinler kendilerine güzel bir sektörde güzel bir pozisyon hedefleyip bunun için çaba göstersinler, yoksa 1,5 asgari ücrete evrak işi yapar gençliğinizi tüketir sonrada geçim telaşasın dan ne iş olsa yapar durursunuz.


    firma ve yönetim kalitesini ise "ücretsiz mesailerde" haftada fazladan 10-15 saatinizi o firmada yaktığınız aman çok daha iyi anlarsınız, türk sanayisinde özellikle otomotiv sektöründe "beyaz yakaya mesai ödenmez" diye bir algı oluşmuş ve böyle gitmiş süreç, öyleki firmalar bu "fazla mesai" işini alışkanlık haline getirmişler, haftada 45 yerine 55 saat çalıştırıyorlar personellerini, aldığınız ücret ise tabiki 45 saat ücreti oluyor.

     

    yazılım sektörü bu konularda klasik mühendisliklerden biraz daha önde, öz sermayenin daha yoğun etki ettiği sektör. Endüstriyel bölümlerde öz sermayeniz olsada bir yere kadarsınız, devamı için çalıştığınız insanlar, firmanızın yönetim anlayışı ve sektörü her şeyi belirliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 20 Kasım 2020; 19:38:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lost in turkey

    Hocam otomativ sektöründe hem de arge için az değil mi? 7 sene diyorsunuz.

    Öğrencilik döneminde otomotiv argesindeki teknik personellerin 15 bin filan aldığını düşünüyorsunuz sanırım ama kazın ayağı o şekilde değil. Otomotiv büyük bir sektör, bunun otosan-tofaş-renautl-karsan- otobüs-kamyon-traktör firmaları gibi doğrudan aracın ürün halinde çıktığı marka üreticiler var birde bunlara ürün üreten alt firmalar ve bunlarında alt firmaları hatta onlara çalışan fason atelyeler var, baktığınızda tümü otomotiv sektörü. Aynı ofiste yan yana oturan 2 mühendisin maaşları arasında bile % sel olarak büyük farklar olabiliyor iş hayatında.


    Firma içi pozsiyon, firmanın çalıştığı üst kuruluş, yurtdışı ayağı ve o ayaktaki sizin rolünüz, temsil ve dil yetkinliğiniz, yeri geliyor üst firmalardan iş alabilecek seviyeye erişmiş network-çevre imkanınız v.s. bunların tümü o ay sonunda hesapta gördüğünüz miktara doğrudan etki eden etmenler. Olaya sadece benim ortalamam çok iyi, çok iyi cad, cae biliyorum diye bakarsanız o işler o şekilde yürümüyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 20 Kasım 2020; 19:44:33 >




  • -




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr John H. Watson -- 30 Aralık 2020; 21:9:7 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dr John H. Watson

    -

    "Bu yaptığı işin başka bir yere işe yaramayacağını düşündüğü"


    işte burası o kadar önemli bir noktaki :)


    eğer pozisyonunuzda yaptığınız iş ve süreç sektörde karşılığı çok dar olan yada olmayan bir konu ise ne yazıkki o firmaya mecbur kalıyorsunuz olurda firma hatta sektör değişirseniz "sıfır, yeni mezun" muamelesi görüyorsunuz ve bu haklı bir durum benim gözümde.


    Tercih imkanı varsa sektörde hatta farklı sektörlerde karşılığı olan pozisyonlarda çalışmak bence geleceğe yönelik en doğru karar bu savunma sanayinde çalışan arkadaşlar içinde geçerli aslında. tabi "tercih şansı" önemli günümüzde pek çok mühendis ve mühendis adayı "ne iş bulsa" girmek durumunda ülke şartları ve mezun enflasyonu nedeniyle.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 20 Kasım 2020; 20:26:38 >




  • Berkanq4 kullanıcısına yanıt

    Silikon vadisinde, yüzüne bakılır, çok uzak olmayan ev fiyatlarının 1.5-2 milyon$‘dan başladığını duyuncaya kadar herkes aynı şeyi söylüyor :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    O zaman kimse geçinemezki? Kaç tane meslek 20 bin dolar alıyordur aylık? Cerrahlar filan yıllık 350 bin dolar alıyor max, birde vergiler filan var cerrah da aynı parayı alıyor o zaman bu adamlar sokakta mı yatıyor?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Berkanq4 kullanıcısına yanıt

    Her ay 7-8k$ ev icin ayırıyorlar. (ilk 10 sene, kirada kalıp, 5-600k$ biriktirip eve peşinat olarak kullaniyorlar, gerisini kredi alıyorlar, ona da aylık 6-8k$ kredi oduyorlar). Kalıyor geri ~13k$. Cocuk yoksa 3-5k, varsa 5-10k masrafı oluyor insanların. (Mesela kresler, cocuk basi aylık 2-2.5k$) Geri 3-10k$ kalıyor (cocuk durumuna gore, ailenin tutumluluğuna gore). Fena degil tabi ama öyle zengin de yapmıyor adamı. Hele isten kovmanin çok kolay oldugundan dolayı (işyerleri, "suandan itibaren burda calismiyorsun, çık disari" diyebiliyor ve hiçbir tazminat ödemek zorunda degil, ama büyük şirketler genelde 1.5 maas oduyor), kenarda birikmis paran olmalı, yoksa ilk krizde, krediyi ödeyemeyip, evsiz kalabilirsin. Bu parayı da biriktirmek 2-4 sene alabilir.

    Evler vs. çok pahalı oldugundan, hizmet de amerikanin gerisine gore çok daha pahalı. Baska yerde 10-15$ verip yiyeceğin yemeği, burada 20-30$ vererek yiyorsun.

    Ortamın çok pahalı olmasının nedeni, insanların ortalama gelirinin çok yüksek olması. Mesela San Francisco sehir sinirlari içerisinde, her 11.000 kisiden biri dolar milyarderi. Bölgede ortalama gelir, yıllık 90k civarıydı gecen sene. Haliyle evler çok pahalı, dolayisiyla hizmet de pahalı vs. vs.


    Bu arada 2013-2014 oncesi bu kadar degildi. 2013'den sonra boyle pahalandı. Ondan önce evini alanlar rahat.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 24 Kasım 2020; 4:45:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.