Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2020 (34. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
791
Cevap
59
Favori
353.890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
86 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mühendislik: Lisans:Elektrik-Elektronik Mühendisliği - Yüksek: Elektronik-Bilgisayar Mühendisliği

    Üniversite: Lisans:Bilkent Y. Lisans:University of Ollinois at - Urbana Champaign

    Kaç yıllık deneyim: 4

    Son çalışılan şirket: Thales Group

    Lokasyon: Fransa - Paris

    Çalışma şartları ve mesai saatleri: Haftada 40 saat. Projeye göre mesaiye kaldığım oluyor. Proje teslim tarihinden 1-2 hafta öncesinde haftalık 15 saat çalıştığım da oluyor.

    Maaş: 8000 € + 3 ayda bir çift maaş.

    Çalışma şartları: Genelde araç başında Arge. Pandemi dolayısıyla şu an Türkiye'den remote.

    Yaptığım iş: Gömülü yazılım mühendisliği

    Sorusu olan varsa, özelden sorabilir.

    Edit: Tüm tecrübem savunma sanayii üzerine olduğundan, o alanda daha çok yardımcı olabilirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SomeoneWicked -- 24 Kasım 2020; 7:18:26 >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    O zaman ne yapalım, Türkiye de mi çürüyelim yani? Tavsiyen var mı?
  • SomeoneWicked kullanıcısına yanıt

    Net mi, brut mu hocam :) UIUC cok iyi okul bu arada. Ordan fransaya niye gittiniz. Fransizcaniz var miydi

  • Berkanq4 kullanıcısına yanıt

    Yok hocam, turkiyeye gore her turlu iyidir. O yasam masrafi diye belirttigim kisim, turkiyeye gore baya luks yasatir. Sadece zengin olamazsınız diyorum.

    Aylık 20k$, turkiyeden cok fazla gorunuyor, sadece ordan gorundugu kadar cok olmadigini soylemeye calistim. Yoksa gelebilen gelsin. Zaten iyiyseniz(en iyi binde 2-3 icindeyseniz), maas daha da artabiliyor. Ya da esiniz çalışırsa, çok rahat ediyorsunuz.

  • mghfreud M kullanıcısına yanıt

    Merhaba, net miktar oradaki. Fransızcam yoktu, Amerika'da yüksek yaparken aynı zamanda burada Raytheon Technologies'de çalışıyordum. Sonra Thales UK'e geçtim. Thales UK genelde kara cihazları yaptığı için ve ben de Avionics'te çalışmak istediğim için Thales FR'e geçmek istediğimi söyledim ve bu yüzden buraya geldim. Fransızcam hala çok az ama İngilizce anlaşıyorum buradakilerle. Zaten Avionics Projelerinde genelde birden çok firma dahil oluyor. O yüzden genel olarak İngilizce konuşuluyor.

  • SomeoneWicked kullanıcısına yanıt
    Hayret hocam fransızların ingilizce konuştuğuny duymak şaşırttı, iyi bilip de konuşmamazlık yapmıyorlar
  • Berkanq4 kullanıcısına yanıt

    Ya aslında sıkıntılılar da, aynı yerde çalışınca falan öyle bir şey yapamıyorlar. Bir de zamanla tanışmış oldum çoğuyla zaten.

  • Bölüm: Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri 3. Sınıf Öğrencisi

    Üniversite: Bilkent Üniversitesi

    Kaç yıllık deneyim: 0

    Lokasyon: Ankara

    Maaş: Asgari Ücret + Yemek Kartı

    Çalışma şartları: Korona dolayısı ile remote.

    Yaptığım iş: Front-End Developer Intern


    Şu an için bu şekilde staj yapıyorum mezun olup işe girince tekrar güncellerim.

  • Daha önce yazmıştım bu başlığa tekrar yazayım, o zamanlar eticarette çalışıyordum tabi bir yandan diplomamı ağustosta aldım. (Top 5 okuldan birinde bilgisayar mühendisliği mezunuyum)

    Uzun uzun maaşımı ve tüm sektörlerde bildiğim arkadaşlarımın maaşlarını yazarak başlamıştım bu yazıya ama gizlilik nedeniyle biraz da yazamadım merak eden yeni mezun adayı varsa pmden daha net yardımcı olurum.

    Yeni mezun olup dertleşmek için de pm atabilirsiniz :)


    Özet olarak türkiye'de top 5 üniversiteden mezunsanız (kalanları hakkında arkadaş çevrem dolayısıyla hiçbir bilgim yok, lütfen yanlış anlamayın) 5 haneli maaşlarla çok rahat işe başlayacağınız sektörler var. Ama 9-6 çalışayım gibi bir hayal kuruyorsanız üzülürsünüz çok kazanmak istiyorsanız kendinizi ortalama 70 saat haftalık mesaiye şartlayın (ya da girişimci olun, kesin onun daha da zorlukları vardır da onu da bilen anlatsın) ve top consulting, venture capital veya oyun sektöründe şansınızı deneyin (oyun sektörü en yüksek maaşları görebileceğiniz yer kısa vadede, uzun vade hakkında fikrim yok ama private equityler, consultingler falan muhtemelen daha mantıklıdır sadece maaş odaklıysanız.)

    Türk işi consultingler ve bazı yabancı low level consultingler falan çok düşük paralar veriyor consulting yazarken ki kastım sadece mbb ve kearney, simon gibi birkaç ek şirket daha.


    Üstte yazdığım sektörlerde çalışıp da iş dışı sosyal hayatı olan bir arkadaşım yok açıkçası tüm sosyalliğiniz işte oluyor yani hayatınız işte geçiyor çünkü. Bu şirketlerin yan hakları da muazzamdır bu arada yemek masrafınız da olmadığı için elinizdeki para harcanmadan birikiyor yani.


    Biraz daha work-life balance olsun insan olduğumu unutmayayım derseniz 5 haneli bir paraya başlayabileceğiniz çok kısıtlı yerler var (çoğu savunma sanayi) ki onlar bile tam 5 haneyi bulmuyor. Bunun dışında da yazılım alanında değilseniz yine maaşlar düşüyor haliyle. Bu 5 üniversitenin mühendislerinin başlangıç maaşının ortalamasını alsalar max 6 bin çıkar gibi geliyor bana. Bunun dışı fmcglerde de daha rahat edersiniz üstteki yazılanlara göre ve size çok clear bir kariyer yolu çizerler başta daha düşük maaşa ama daha rahat bir şirkette güzel yan haklarla uluslarası bir kariyer istiyorsanız mühendisliği kafanızdan atıp buralarda marketing, satış, brand managerlık gibi pozisyonlara bakabilirsiniz. Bu kısım için ekşideki şu entrydeki maaş bilgileri doğru sadece outdated hepsi için ortalama yüzde 20-25 ekleyebilirsiniz.

    https://eksisozluk.com/entry/93790618


    Ha bir de animasyon/visual arts gibi bölümler okuyorsanız oyun sektöründe çok paralar kazanabilirsiniz bu kısımda üniversite kalitesine de hiç bir şekilde bakılmıyor tamamen kişisel yeteneğiniz ve çalışkanlığınız para kazandıran şey olur.


    Üstte yazdığım her şey giriş maaşları konusu bu arada daha üst seviyelerde çok değişkenlik gösterebilir ekşide güzel bir entry vardı dün girilen onu da okuyabilirsiniz. (ordaki consulting maaşlarını bir tık daha yüksek düşünün sadece o kısım biraz outdated kalmış.)

    link: https://seyler.eksisozluk.com/kazanilan-maaslar-uzerinden-yapilan-kiyaslarla-turkiye-vs-yurt-disi-kariyer-plani


    Aslında genel olarak üniversite biraz overrated bir kavram. Peki ben niye bu kadar top 5 üniversite vurgusu yaptım derseniz ilk işe girişte çok dikkat edilen bir etmen oluyor üniversite ama ilerde bu açığı kendiniz kapatabiliyorsunuz bunun çokça örneği var. 1-2 yıl geride başlamış gibi oluyorsunuz sadece. (özellikle alanınız yazılımsa bu eksikliği kendi başarınızla çok rahat kapatıp öne de geçebilirsiniz, diğer taraflarda bir tık daha zor)


    Mühendislik başlığına mühendislik dışı bilgiler girdim hep ama çevremdeki 10 mühendisin 7sinin mühendislik yapmadığı bir ülkedeyiz yapacak bir şey yok :)


    edit: Şöyle de mükemmel bir eleştiri var alım gücümüzün düşmesiyle ilgili kesinlikle okuyun derim.

    https://www.paraanaliz.com/2020/ekonomi/kerim-rota-yazdi-baris-ve-sinemin-orta-direk-olma-hayali-50957/


    90lar-2000lerde iyi bir mühendis-iibfci rahatça kendine yetebilecek parayı kazanıp ev - araba alma hayali kurabilirken maalesef şuan en rekabetçi sektörlerdeki maaşlarla ancak yapılabiliyor bunlar o da ucu ucuna.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi upower -- 27 Kasım 2020; 21:28:23 >




  • Seneler önce ben de lise çağlarındayken ve üniversiteye yeni başlamışken hep bu sorunun cevabını aradım ve herkes için cevabı bulmanın ne kadar zor olduğunu anlıyorum. Çünkü her yer bilgi kirliliği dolu. Doğru bir bilgi verilse bile mutlaka biri çıkıp onu yalanlıyor ve daha fazla beğeni alıyor. Sebebini anlıyorum herkes gelecek kaygısı yaşıyor ve karamsar yorumlar her zaman daha inandırıcı oluyor ve daha çok saygı görüyor.


    Yıllar geçti ve ben artık birinci ağızdan bu soruya cevap verebilecek seviyeye geldim. Henüz mezun olmadım bir dönemim var ama fulltime olarak çalışmaya başlıyorum. Etrafımdaki birçok insan mezun oldular ve çalışıyorlar. Bilen bilir ben ODTÜ'den okuyorum ve çevremdeki insanlarda genel olarak ODTÜ ve benzeri üniversitelerden mezun. Haliyle söyleyeceğim aralıkları ona göre yorumlayın. Diğer üniversite mezunlarının maaşları farklı olabilir o konu da bir bilgim yok. Vereceğim bütün aralıklar yeni mezunlar ya da kısa süre içinde mezun olacaklar için net maaşlardır.


    Havelsan, Aselsan, TAI gibi savunma sanayi firmaları için genel olarak 7-8k arası.


    ODTÜ Teknokent'teki yazılım firmaları için 5.5k dan 10k ya kadar duydum. Ortalama yine 7-8k denilebilir. Buradaki yazılım firmaları genel olarak esnek çalışma saatleri, yemek kartı, özel sağlık sigortası vs. gibi yan haklar veriyorlar. Ofisleri keyifli.


    ODTÜ Teknokent dışındaki firmalar için ortalama 8k diyebilirim. 11k üzerinde sayılar da duydum fakat onları istisna ve şans olarak değerlendiriyorum. Beklentinizi ona göre oluşturmayın. Yine yemek, sağlık sigortası, esnek çalışma saatleri gibi yan haklar genel olarak yazılım firmalarında var.


    Bütün bilgiler yakın arkadaşlarım ve kendi gözlemlerim sonucu edindiğim bilgilerdir. Düşündüğünüzden yüksektir ya da daha düşüktür bilemem ama gerçekler bunlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi heymannn -- 5 Aralık 2020; 17:13:53 >




  • heymannn kullanıcısına yanıt

    Hocam bir şey soracaktım da acaba savunma sanayi için yazdığınız maaşlar 16 maaş olayı dahil edilerek mi edilmeden mi? 16 maaş işini dahil ettiyseniz teknokent dışındaki şirketlerin savunma sanayinden ortalama daha yüksek maaş verdiği sonucu çıkıyor yazdığınızdan.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: SomeoneWicked

    Mühendislik: Lisans:Elektrik-Elektronik Mühendisliği - Yüksek: Elektronik-Bilgisayar Mühendisliği

    Üniversite: Lisans:Bilkent Y. Lisans:University of Ollinois at - Urbana Champaign

    Kaç yıllık deneyim: 4

    Son çalışılan şirket: Thales Group

    Lokasyon: Fransa - Paris

    Çalışma şartları ve mesai saatleri: Haftada 40 saat. Projeye göre mesaiye kaldığım oluyor. Proje teslim tarihinden 1-2 hafta öncesinde haftalık 15 saat çalıştığım da oluyor.

    Maaş: 8000 € + 3 ayda bir çift maaş.

    Çalışma şartları: Genelde araç başında Arge. Pandemi dolayısıyla şu an Türkiye'den remote.

    Yaptığım iş: Gömülü yazılım mühendisliği

    Sorusu olan varsa, özelden sorabilir.

    Edit: Tüm tecrübem savunma sanayii üzerine olduğundan, o alanda daha çok yardımcı olabilirim.

    Kardeşim hayallerini yazmıcaksın başlıkta gerçekçi diyor  





  • Kpss birincisi Odtü İnşaat Mühendisi 2016 mezunu birisi oldu.Varın siz hesaplayın özel sektörün halini maaş durumunu.

    Odtülüler itülüler kpss ye akın ettiler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E.R.W. -- 12 Aralık 2020; 21:57:50 >
  • straptezlo S kullanıcısına yanıt

    Anlattıklarım belki Türkiye şartlarında zor olabilir. Fakat Oracle, Google ya da Nasa yazmışım gibi tepki vermeye de gerek yok. Bilkent Elektronik mezunlarına bakma zahmetine girersen, en alttaki adamın Aselsan'a gittiğini ve giderek en üst sıra mezunlarının da yurtdışı üniversitelerde Master'a gittiğini görürsün. Her sene 1,2 Stanford, birkaç Ivy League üniversitesi ve çok sayıda Avrupa'da yine alanında iyi üniversitelere giden öğrenciler olduğunu görürsün. (Berlin Teknik, Delft vesaire). Benim kariyerim yine bu üniversitede Master yapan öğrencilere göre gayet altta kalıyor. Dönem arkadaşlarımdan 2'si şu an IBM'de, 1 tane Google, birkaç Lilium Jet'te çalışan insan var ve bu saydığım üniversitelerin de öğretim üyesi olarak görev alan insanlar var.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: SomeoneWicked

    Mühendislik: Lisans:Elektrik-Elektronik Mühendisliği - Yüksek: Elektronik-Bilgisayar Mühendisliği

    Üniversite: Lisans:Bilkent Y. Lisans:University of Ollinois at - Urbana Champaign

    Kaç yıllık deneyim: 4

    Son çalışılan şirket: Thales Group

    Lokasyon: Fransa - Paris

    Çalışma şartları ve mesai saatleri: Haftada 40 saat. Projeye göre mesaiye kaldığım oluyor. Proje teslim tarihinden 1-2 hafta öncesinde haftalık 15 saat çalıştığım da oluyor.

    Maaş: 8000 € + 3 ayda bir çift maaş.

    Çalışma şartları: Genelde araç başında Arge. Pandemi dolayısıyla şu an Türkiye'den remote.

    Yaptığım iş: Gömülü yazılım mühendisliği

    Sorusu olan varsa, özelden sorabilir.

    Edit: Tüm tecrübem savunma sanayii üzerine olduğundan, o alanda daha çok yardımcı olabilirim.

    Savunma sanayinde çalışmak için olmazsa olmaz olanlar nelerdir ?
    Mesela çok iyi bir matematik bilgisi çok iyi ingilizce üst düzey c++ mı ?




  • reodentreomantik R kullanıcısına yanıt

    İngilizce zaten olmazsa olmaz. Bunun için çoğu şirket belirli bir TOEFL ya da IELTS puanı koyuyor. Onun haricinde yeni mezunların yeterli olmadığının herkes farkında. Bu yüzden hiçbir yeni mezundan da direkt projeye katkıda bulunması beklenmez. Daha çok bir takıma ya da birinin yanına verilir ve küçük küçük iş öğrenmesi gerekir. Bu yüzden bir altyapı yeterli. Çalışacağınız alana göre değişir bu altyapı da. Eğer RF alanında çalışacaksanız evet üst düzey bir matematik gerekirken yazılım için C, VHDL vesaire gerekiyor. Bunların simülasyonlarının yapmak için de Java ve C++ gerekli. Tecrübeli bir insan için ise, yazılıma başvuru olacaksa bile yine elektronik devre tasarımı vesaire bilmesi de gerekli. Yoksa sadece birkaç dil bilmek genelde yeterli olmuyor. Tecrübeli adaylar için de en önemli etken eski şirketi ve bulunduğu projeler oluyor işe alım esnasında.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: SomeoneWicked

    Anlattıklarım belki Türkiye şartlarında zor olabilir. Fakat Oracle, Google ya da Nasa yazmışım gibi tepki vermeye de gerek yok. Bilkent Elektronik mezunlarına bakma zahmetine girersen, en alttaki adamın Aselsan'a gittiğini ve giderek en üst sıra mezunlarının da yurtdışı üniversitelerde Master'a gittiğini görürsün. Her sene 1,2 Stanford, birkaç Ivy League üniversitesi ve çok sayıda Avrupa'da yine alanında iyi üniversitelere giden öğrenciler olduğunu görürsün. (Berlin Teknik, Delft vesaire). Benim kariyerim yine bu üniversitede Master yapan öğrencilere göre gayet altta kalıyor. Dönem arkadaşlarımdan 2'si şu an IBM'de, 1 tane Google, birkaç Lilium Jet'te çalışan insan var ve bu saydığım üniversitelerin de öğretim üyesi olarak görev alan insanlar var.

    Bahsettiğin arkadaşların iki satır kod yazamadığına o kadar eminim ki. Başarıyı sadece GNO olarak akademik başarı olarak görmekten vazgeçin. Lise mezunu üni terk insanların akıllarını kullanarak kod yazarak kurduğu büyüttüğü insanların şirketinde çalışacaklar en fazla.


    Benden sana tavsiye bakış açını değiştir





  • straptezlo S kullanıcısına yanıt

    Çok afedersiniz ama Google, IBM tarzı yerlerde çalışan adamların "iki satır kod yazamadığına" nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?

  • 
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.