Şimdi Ara

GELİN BİR DE SÜT ÜRETİCİSİNİ DİNLEYELİM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
4
Favori
8.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
112 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ziraat mühendisi unvanında tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulanan bir vatandaşım. Sektörün ne kadar bitik olduğunu anlatabilmek için biraz da forumda ağlamayı istedim.


    Soğutulmuş çiğ süte yapılan zam haliyle son tüketiciyi memnun etmedi. Ama bir de üreticilerin penceresinden bakmanızı isterim.


    4.70 TL'ye çıkarılan çiğ süt fiyatına rağmen hala zararına iş yapıyoruz dersem kaç kişi inanır? Geçen küçük bir kerat cetveli hesabı yaptım. Hayvanlardan sağdığım süt sadece hayvanların yediği yemi bile karşılamıyorken şimdi dengeler bir duruma geldi ama bunun üzerine daha işçi maaşı, mazot parası, tarla kirası, elektrik, telefon, su vb. faturaları, veteriner malzemeleri, tohum gübre, makina arızaları, usta parası vs. vs. buraya daha onlarca girdi yazılır... Hepsini göz önünde bulundurunca yapılan zam sonrası bile ayda ortalama 20000-30000 TL zararım var bunu da besilerden kurtarmaya çalışıyoruz.


    Bitti mi daha bitmedi... Sene başında yapılan bu zam bile yeterli değilken ve yeme haftada iki defa zam gelirken sattığımız süte senede bir zamın üzerine ikinci zam ya geliyor ya gelmiyor.


    Süt üreticisinin en büyük problemi artan enflasyon karşısında diğer girdi tüccarları (Yem, gübre, ıvır zıvır malzeme vb.) serbest piyasa neticesinde kendi fiyat artırabilirken sütçülere devlet tarafından tavan fiyat uygulanıyor.


    Okumaya üşenenler için sadede geleyim.


    Etin lüks olduğu gibi, bu saatten sonra da süt ve süt ürünleri de lükse doğru gidecek. Neden mi, ülkede süt üreticisi kalmadı. Ben de daha fazla dayanabileceğimi sanmıyorum. Farklı sektörde başka bir işletmemiz olmasa şimdiye çoktan batmıştık. Anlatacak çok şey var ama buraya yazsam sayfaları bulur. Sektör ve piyasa ile ilgili sormak istedikleriniz varsa yorumdan cevaplamak isterim.








  • Hocam geçen ay Konya'da 32000 tane dişi hayvan kesildi bilgisi aldım, ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum tabi. Geçen hafta tosunlarımı kestirmeye mezbahaneye gittim, etraf dişi hayvan kaynıyordu. Şu an piyasadan alınan birçok sığır eti dişi hayvana ait, çünkü kesim işletmeleri daha ucuza alıyor. Anlayacağınız süt üreticiliği yapan kimse kalmıyor.

    Hocam maalesef tarım ve dolaylısı bütün sektörler bu konumda...


    Bugün fırıncılar 7 liradan aşşağısı kurtarmıyor diyorlardı.


    Merak ettiğim sizin için rakam kaçtır? Bizi kurtarır dediğiniz bir rakam var mıdır?


    Devlet bu ülkede öyle bir konumdaki, size geliyor şu fiyattan satacaksın diyor ben zarar ediyorum diyorsun banane diyor.

    Ben gübre olayını anlamıyorum. Ham maddesi dolarla diyorlar tamam doları geçen seneye göre 2 katı yapsan bile gübrenin fiyatını karşılamıyor. Çiftçinin kullandığı dap, 3x15, üre, şeker gibi gübreler ucuz gübrelerdir. Geçen sene çuvalı 200 lira hatta şundan 2,5 ay önce bu fiyattayken şimdi nasıl 500-600 olabilir?


    Dolardan başka işler var. Çiftçi kadar olmasa bile bende bu gübrelerden her sene yarım çuval alıyorum bu sene alamayacağız.

  • Sonuna kadar okudum, Allah yardımcınız olsun.
  • İşine gelmeyenlerin okumayacağı bir yazı. Bunu sadece sizden değil çevreden de sıkça duyar oldum. Her sektöründe kendine has sıkıntıları olmaya başladı, diğer işiniz ney bilmiyorum ama orayıda eşelesek ne zorluklar çıkacak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem -- 11 Aralık 2021; 21:18:45 >
  • baranel B kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim hocam. Tek işimiz bu olmamasından ötürü çok şükür benim yine durumum var, Renault da olsa bir arabaya binebiliyorum. Kaybettiğimiz para dışında bu kadar çabalayıp strese ve zahmete girerek hiçbir şey elde edememek insana koyuyor. Allah sonumuzu hayır etsin.

  • Cem kullanıcısına yanıt

    Tabi hocam her sektör sıkıntıda. Aslında tarım işletmemizi devam ettiren diğer yaptığımız iş değil de yılların birikimi olan ev, arsa, tarlaların vb. satılması diyebilirim. Anlayacağınız elde avuçta bir şey kalmadı maalesef...

  • rukA_m kullanıcısına yanıt

    Onları satıp, yerine yenisini ve daha iyisini koyamıyorsanız, sermayeden yemiş oluyorsunuz, buda büyük sıkıntı hocam. Allah kolaylık versin.

  • Abartma ! Devletimiz çok şükür samanı da ucuz fiyata üreticimize karşılıyor. İstemezükçülük yapmayın artık !

  • Tarım koparatif listeleri.
    Standart süt yemi 2020 de 65,52 tl imiş. 2021 de 193,36 ya çıkmış.
    Neredeyse %300 zam gelmiş.
    GELİN BİR DE SÜT ÜRETİCİSİNİ DİNLEYELİM
    GELİN BİR DE SÜT ÜRETİCİSİNİ DİNLEYELİM



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 11 Aralık 2021; 21:51:14 >




  • baranel B kullanıcısına yanıt

    Süte zam haberi geldiği gibi henüz süt zam almadan yeme zam yapıyor hocam bu yemciler. Telefona haftada iki kez zamlı yeni ürün fiyat listesi mesajı geliyor.

  • Hocam maalesef tarım ve dolaylısı bütün sektörler bu konumda...


    Bugün fırıncılar 7 liradan aşşağısı kurtarmıyor diyorlardı.


    Merak ettiğim sizin için rakam kaçtır? Bizi kurtarır dediğiniz bir rakam var mıdır?


    Devlet bu ülkede öyle bir konumdaki, size geliyor şu fiyattan satacaksın diyor ben zarar ediyorum diyorsun banane diyor.

  • Yem fiyatı %100'ün üzerinde artmışken, süte gelen zam hiçbirşey değil.

    Aile işletmeciliği şeklinde hayvancılık yapanların eminim ki çoğu zarar ediyor. Zarar etmeyen varsa onlar da yemi önceden almış olanlar, seneye onlar da batacak.


    Ne üreticiye ne üç harfli marketlere kimsenin laf etmeye hakkı yok. Bu işin tek sorumlusu ekonominin e'sinden anlamayan hükümettir.

  • ressi1 kullanıcısına yanıt

    Hocam Mersin'de ekmek beş sene boyunca 1 TL'ye satıldı. Dükkana her girişimde Allah yardımcınız olsun diyordum fırıncılara.


    Bizi kurtaracak rakama gelince zamlara yetişemiyoruz hocam, yeni bir hesap yapmak lazım. Tahminimce 6 TL gibi bir rakam şu an için üreticiyi kurtarır ve cüzi kar bırakır. Tabi tüm girdilere sürekli zam gelirken süte de devamında sürekli zam gelmesi gerekir.

  • Dovahkiin kullanıcısına yanıt

    Hocam geçen ay Konya'da 32000 tane dişi hayvan kesildi bilgisi aldım, ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum tabi. Geçen hafta tosunlarımı kestirmeye mezbahaneye gittim, etraf dişi hayvan kaynıyordu. Şu an piyasadan alınan birçok sığır eti dişi hayvana ait, çünkü kesim işletmeleri daha ucuza alıyor. Anlayacağınız süt üreticiliği yapan kimse kalmıyor.

  • Yani ne diyebilirim ki Allah yardimciniz olsun. Bu devirde hele hele uretici olmak cok zor. GELİN BİR DE SÜT ÜRETİCİSİNİ DİNLEYELİM 

  • Süt bulamıyorsanız altın suyu için.


    https://www.trendyol.com/dr-n-gold/kolloidal-altin-suyu-500ml-40ppm-p-38017190

  • şikayet şu mu ürün girdilerinde olan serbest piyasa durumunun süt ve süt üreticilerine de gelmesi.


    Yani bir tarafta tavan ücret uygulaması varken diğer yan serbest bu devlet kontrolünde bir süre sonra zarar demek.


    Diğer batılı devletlere göre de saçma bir uygulama serbest piyasa olacaksa her şey de olmalı.


    Bana göre yapılması gerekende birlik olup işi bırakmanız en anlamlı protesto bu olur.Bir üretici olmazsa hükümette kendi başının çaresine kendi bakar.Oy için saçmalıklara göz yumulmamalı.Bozuk ekonomi ve oy nedeni ile yapılan saçma bir uygulama mesela fındıkta da yapılıyor bu.Çayda da yapılıyor.Devletin işi ne yahu bu gibi şeylerde.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 11 Aralık 2021; 22:44:12 >
  • Beter olun...
  • rukA_m kullanıcısına yanıt

    Hocam yumurta üreticiside aynı durumdaymış.

    GELİN BİR DE SÜT ÜRETİCİSİNİ DİNLEYELİM

    .

  • M3lank0lik kullanıcısına yanıt

    Temel neden bu diyebilirim. Mallarıma ederi fiyatı vereni bulursam diğer üreticiler gibi satmayı düşünüyorum hocam.

  • Cem_Alim C kullanıcısına yanıt

    Burada beter olmasını istediğiniz çoğul kişi kim? Çiftçiyim diye beni malum partiye oy veriyor sanıp genelleme mi yaptınız? Eğer öyle ise önyargınızda boğulun...

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.